logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZWIĄZKI BIOAKTYWNE
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/24
Rok: 2019
Autorzy: Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Wojciech Antkowiak, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Olej z owoców lipy drobnolistnej (Tilia cordata) i lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) - skład kwasów tłuszczowych i wybranych związków bioaktywnych
Tytuł równoległy: Oil from fruits of small-lime (Tilia cordata) and large-leaved lime (Tilia platyphyllos) - fatty acids composition and content of selected bioactive compounds
W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
Szczegóły: s. 94-95
Polskie słowa kluczowe: lipa drobnolistna ; lipa szerokolistna ; oleje jadalne ; kwasy tłuszczowe ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: small-leaved lime ; large-leaved lime ; edible oil ; fatty acids ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
2/24
Rok: 2019
Autorzy: Sylwia Marszałkiewicz, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Wpływ suszenia i przechowywania nasion ostropestu na zawartość związków bioaktywnych w oleju ostropestowym tłoczonym na zimno
Tytuł równoległy: Effect of drying and storage of milk thistle seeds on the contents of bioactive compounds in cold press milk thistle oil
W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
Szczegóły: s. 44-45
Polskie słowa kluczowe: ostropest ; olej ; suszenie ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: milk thistle ; oil ; drying ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
3/24
Rok: 2018
Autorzy: Marta Molska
Tytuł: Zmiany ilości składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w trakcie kiełkowania gryki tatarki (Fagopyrum tataricum L. Gaertin)
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 30
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; wartość odżywcza ; kiełki gryki ; aktywność antyoksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/24
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Świtała, Kamila Szudera-Kończal, Katarzyna Leja
Tytuł: Najpopularniejsze substancje bioaktywne w olejkach eterycznych
Źródło: Ekonatura. - 2018, nr 8 (178), s. 5-6, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: olejki eteryczne ; związki bioaktywne ; aktywność przeciwdrobnoustrojowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/24
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Właściwości prozdrowotne gorzkiego melona
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 233-239, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: melon gorzki ; związki bioaktywne ; działanie hipoglikemiczne ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: bitter melon ; bioactive compounds ; hypoglycemic effect ; health-promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/24
Rok: 2017
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Marzena Grdeń
Tytuł: Superfood aspekty prawne i żywieniowe
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 6, s. 14-17, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: superfood ; super żywność ; związki bioaktywne ; działanie prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: superfood ; bioactive compounds ; health promoting effect
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/24
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Paulina Wojciechowska, Ying Qian, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych i stabilność oksydacyjną niekonwencjonalnych olejów roślinnych tłoczonych na zimno
Tytuł równoległy: The effect of storage on the content of bioactive compounds and oxidative stability of unconventional cold-pressed oils
W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 29-30
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; związki bioaktywne ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: cold pressed oil ; bioactive compounds ; storage
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
8/24
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Dorota Golczak, Józef Korczak
Tytuł: Antiradical capacity and polyphenol composition of asparagus spears varieties cultivated under different sunlight conditions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 267-279, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: szparagi ; aktywność przeciwutleniająca ; związki bioaktywne ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: asparagus ; antioxidant activity ; bioactive compounds ; polyphenols ; antiradical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/24
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: The influence of seeds roasting on the bioactive compounds in pumpkin oils
W: Fats, Oils and Lipids: Innovative approaches towards a sustainable future : 14th Euro Fed Lipid Congress, 18-21 September 2016, Ghent, Belgium, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 361
Polskie słowa kluczowe: olej z nasion dyni ; prażenie ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin oil ; roasting ; bioactive compounds
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/24
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Quercitin - a flavonoid with a high health-promoting potential
Tytuł równoległy: Kwercytyna - flawonoid o dużym potencjale prozdrowotnym
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 29, bibliogr., summ., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kwercetyna ; flawonoidy ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: quercetin ; flavonoids ; bioactive compounds ; health promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/24
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Wpływ parametrów procesu technologicznego na zawartość związków biologicznie aktywnych w sokach malinowych
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 7
Polskie słowa kluczowe: soki malinowe ; obróbka termiczna ; obróbka ultradźwiękowa ; związki bioaktywne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/24
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Wojciech Borzyszkowski, Mieczysław Turski, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Olej bukowy - zapomniane źródło związków bioaktywnych
Tytuł równoległy: Beech oil - the forgotten source of bioactive compounds
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 23-24
Polskie słowa kluczowe: buk zwyczajny ; związki bioaktywne ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: beech ; bioactive compounds ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
13/24
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego całych i obłuskanych nasion rzepaku na zawartość związków bioaktywnych, aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizykochemiczne oleju tłoczonego na zimno
W: XXIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Zamek Gniew, 06-08 czerwca 2016, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 71
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; ogrzewanie mikrofalowe ; związki bioaktywne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/24
Rok: 2015
Autorzy: Sławomir Sokół, Iwona Golak-Siwulska, Krzysztof Sobieralski, Marek Siwulski, Katarzyna Górka
Tytuł: Biology, cultivation, and medicinal functions of the mushroom Hericium erinaceum
Źródło: Acta Mycol. - 2015, vol. 50, no. 2, s. 1-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0001-625X e-ISSN: 2353-074X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: soplówka jeżowata ; uprawa grzybów ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: Hericium erinaceum ; cultivation ; medicines ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/24
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Changes of bioactive compounds content during ripening of fruits
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 52, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; owoce ; stopień dojrzałości
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; fruit ; maturity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/24
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Granat - tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 3, art. 41, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_41.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: granat ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: pomegranate ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/24
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Właściwości prozdrowotne mangostanu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 4, art. 58, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mangostan ; Garcinia mangostana ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: mangosteen ; Garcinia mangostana ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/24
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 1, s. 38-41, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; związki bioaktywne ; działanie prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; bioactive compounds ; pro-health influence ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
19/24
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Barbara Groszczyk, Anna Cerba, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Owoce goji (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych - przegląd literatury
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 2, art. 19, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_19.pdf
e-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: goja ; Lycium barbarum ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: goji ; Lycium barbarum ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/24
Rok: 2014
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Zboża i produkty zbożowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 306-319, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,95
Polskie słowa kluczowe: zboża ; związki bioaktywne ; przetwarzanie a związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: cereals ; bioactive compounds ; processing and bioactive compounds
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
21/24
Rok: 2013
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Optimization of gaining the bioactive compounds of mulberry leaves drought using high-pressure extractor
Tytuł równoległy: Optymalizacja procesu pozyskiwania związków bioaktywnych z suszu liści morwy w ekstraktorze wysokociśnieniowym
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 24-25
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; optymalizacja ; związki bioaktywne ; ekstraktor wysokociśnieniowy ; liście
Angielskie słowa kluczowe: white mulberry ; optimization ; bioactive compounds ; high-pressure extractor ; leaves
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
22/24
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Plant carrier influence on bioactive compounds availability
Tytuł równoległy: Wpływ zastosowanego nośnika na dostępność polifenoli z ekstraktów roślinnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; babka płesznik ; beta-glukany ; polifenole ogółem ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; psyllium ; beta-glucane ; polyphenols ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
23/24
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Józef Korczak
Tytuł: Storage conditions influence on wrinkled rose fruits (Rosa rugosa) antioxidative activity
Tytuł równoległy: Wpływ wybranych warunków przechowywania na aktywność przeciwutleniającą owoców róży pomarszczonej (Rosa rugosa)
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 144-145
Polskie słowa kluczowe: róża pomarszczona ; Rosa rugosa ; związki bioaktywne ; przechowywanie ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: wrinkled rose fruits ; Rosa rugosa ; bioactive compounds ; storage ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
24/24
Rok: 2008
Autorzy: A. Siger, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative changes of minor bioactive constituents in rapeseed oil during refining and hydrogenation
W: North European Olive Oil - Rapeseed Oil : 9th International Conference on Research and Technology, September 25-27, 2008, Toruń, Poland, Abstracts.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 53
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; olej rzepakowy ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; rapeseed oil ; refining
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP