logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Klaudia Kotecka, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Evaluation of the fat content and fatty acid profile including trans fatty acids (TFA) in confectionery products available on the Polish market
Tytuł równoległy: Ocena zawartości tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans kwasów tłuszczowych (tfa), w wyrobach cukierniczych dostępnych na polskim rynku
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 52, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_52.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: zawartość tłuszczu ; kwasy tłuszczowe trans (TFA) ; nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) ; wyroby cukiernicze ; wafelki ; cukiernicze przekąski śniadaniowe
Angielskie słowa kluczowe: fat content ; trans fatty acids (TFA) ; saturated fatty acids (SFA) ; confectionery products ; wafers ; confectionery breakfast snacks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/18
Rok: 2016
Autorzy: Stanisław Winnicki, Jerzy Lech Jugowar, Zbigniew Sobek, Anna Nienartowicz-Zdrojewska, Jolanta Różańska-Zawieja
Tytuł: Analiza cech użytkowości mlecznej krów w zależności od organizacji i poziomu ich żywienia w stadzie o wysokiej wydajności
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2016, t. 12, nr 4, s. 59-70, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-7305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: krowy ; wydajność mleka ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość mocznika ; bilans energetyczny ; bilans białkowy
Angielskie słowa kluczowe: cows ; milk yield ; protein concentration ; fat concentration ; urea concentration ; energy balance ; protein balance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/18
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech
Tytuł: Wieprzowina ma mniej tłuszczu! : Sprawdź!
Źródło: infoPOLSUS. - 2014, nr 18, s. 27-27, il.
p-ISSN: 1897-1687
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; skład chemiczny ; zawartość tłuszczu ; cholesterol ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/18
Rok: 2014
Autorzy: Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Ocena jakości mrożonych ziemniaczanych produktów smażonych dostępnych na polskim rynku
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 4, art. 58, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mrożone produkty ziemniaczane ; zawartość tłuszczu ; bezpieczeństwo żywności ; proces smażenia
Angielskie słowa kluczowe: frozen potato products ; fat content ; food safety ; frying process
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/18
Rok: 2012
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Joanna Teichert
Tytuł: Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 16, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; skład chemiczny ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość składników mineralnych ; kwasy tłuszczowe ; białka mleka ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; protein fractions ; fatty acids ; nutritional remarks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/18
Rok: 2010
Autorzy: Jan Olechnowicz, Zbigniew Sobek, Jędrzej M. Jaśkowski, Paweł Antosik, Dorota Bukowska
Tytuł: Connection of somatic cell count and milk yield as well as composition in dairy ewes
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2010, vol. 53, 1, s. 95-100, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2010].
Polskie słowa kluczowe: owce ; owca linii 05 ; produkcja mleka ; mleko owcze ; liczba komórek somatycznych ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: dairy ewes ; somatic cell count ; milk yield ; milk components
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.519
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/18
Rok: 2010
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak
Tytuł: Tłuszcze smażalnicze - jakość, degradacja termiczna i ochrona
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 23, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_23.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; tłuszcz smażalniczy ; degradacja tłuszczu ; degradacja termiczna ; przeciwutleniacze naturalne ; przeciwutleniacze syntetyczne ; produkty smażone ; zawartość tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: frying process ; oils ; thermal changes ; natural antioxidants ; synthetic antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/18
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Texture and sensory attributes of curd-ripened fried cheese depending on fat content and storage time
Tytuł równoległy: Tekstura i cechy sensoryczne sera smażonego na bazie skrzepu dojrzewającego w zależności od zawartości w nim tłuszczu i czasu przechowywania
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2010, 2 (23), s. 68-75, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: ser smażony ; właściwości sensoryczne ; zawartość tłuszczu ; przechowywanie ; okres przechowywania
Angielskie słowa kluczowe: fat reduced ; sensory properties ; fried cheese ; storage ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
9/18
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Cheese meltability as assessed by the Tube Test and Schreiber Test depending on fat contents and storage time, based on curd-ripened fried cheese
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2009, vol. 27, no. 5, s. 301-308, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: ser smażony ; topliwość ; zawartość tłuszczu ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: fat reduced cheese ; meltability ; storage
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.602
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/18
Rok: 2008
Autorzy: T. Cegielska-Taras, M. Nogala-Kałucka, I. Bartkowiak-Broda, A. Siger, L. Szała, M. Ogrodowczyk
Tytuł: Tocochromanols and fat content in seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.) doubled haploids
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 23-33, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: rzepak ozimy ; linie podwojonych haploidów ; nasiona oleiste ; Brassica napus ; zawartość tłuszczu ; tokochromanole ; plastochromanol-8
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; Brassica napus ; doubled haploids ; fat content ; plastochromanol-8 ; tocopherols
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/18
Rok: 2008
Autorzy: Jan Pikul, Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Beata Kuczyńska, Jacek Łojek
Tytuł: Fat content and fatty acids profile of colostrum and milk of primitive Konik horses Equus caballus gmelini Ant. during six months of lactation
Źródło: J. Dairy Res. - 2008, vol. 75, iss. 3, s. 302-309, bibliogr.
p-ISSN: 0022-0299
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: konik polski ; klacze ; okres laktacji ; mleko klaczy ; siara ; zawartość tłuszczu ; profil kwasów tłuszczowych
Angielskie słowa kluczowe: mare ; colostrum ; mare milk ; lactation stage ; fat content ; fatty acids profile
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.437
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/18
Rok: 2008
Autorzy: Jan Pikul, Jacek Wójtowski
Tytuł: Fat and cholesterol content and fatty acid composition of mares' colostrums and milk during five lactation months
Źródło: Livest. Sci. - 2008, vol. 113, iss. 2/3, s. 285-290, bibliogr.
p-ISSN: 1871-1413 e-ISSN: 1878-0490
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: konie wielkopolskie ; klacze ; okres laktacji ; mleko klaczy ; siara ; zawartość tłuszczu ; zawartość cholesterolu ; profil kwasów tłuszczowych
Angielskie słowa kluczowe: mare ; colostrum ; mare milk ; lactation stage ; cholesterol ; fatty acids ; fat content
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.091
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/18
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz, Leszek Cieśla, Alicja Bzdęga
Tytuł: Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 46-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; technologia produkcji ; obróbka termiczna ; obróbka hydrotermiczna ; płatki owsiane ; ocena sensoryczna ; peroksydaza ; aktywność enzymatyczna ; zawartość tłuszczu
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/18
Rok: 2005
Autorzy: Ryszard Skrzypek, Henryk Chraplewski, Krzysztof Białoń
Tytuł: Przydatność danych z próbnych udojów do prognozowania efektywności inseminacji
Źródło: Acta Sci. Pol., Zootech. - 2006, 4 (1), s. 115-127, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0714
Polskie słowa kluczowe: krowy ; ocena użytkowości mlecznej ; metoda AT4 ; udój próbny ; wydajność mleka ; mleko ; zawartość tłuszczu ; długość okresu międzywycieleniowego ; inseminacja ; efektywność ; prognozowanie
Angielskie słowa kluczowe: effectiveness ; insemination ; test-day record
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
15/18
Rok: 2005
Autorzy: Helena Kruczyńska
Tytuł: Tłuszcz w mleku
Źródło: Hod. Głową. - 2005, nr 2 (14), s. 19-20, 22, il.
p-ISSN: 1644-9460
Polskie słowa kluczowe: krowy mleczne ; produkcja mleka ; laktacja ; mleko ; zawartość tłuszczu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/18
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Kluza-Wieloch
Tytuł: Pochodzenie słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus L.), historia jego uprawy oraz plonowanie i zawartość tłuszczu w niełupkach
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 113-115
Polskie słowa kluczowe: słonecznik zwyczajny ; Helianthus annuus ; pochodzenie roślin ; historia uprawy ; plonowanie ; niełupki ; zawartość tłuszczu
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
17/18
Rok: 2001
Autorzy: Hakim Turki, Jan Olechnowicz, Stanisław Winnicki
Tytuł: Komórki somatyczne a cechy mleka z poszczególnych ćwiartek wymienia krów
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 55, s. 161-166, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: bydło ; krowy mleczne ; mleko ; mleko ćwiartkowe ; liczba komórek somatycznych ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość suchej masy ; punkt zamarzania
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
18/18
Rok: 1999
Autorzy: Piotr Toboła, Czesław Muśnicki
Tytuł: Zmienność plonowania jarych roślin oleistych z rodziny krzyżowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 1999, t. 20, z. 1, s. 93-100, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: jare rośliny oleiste ; krzyżowe ; zmienność ; plon ; zawartość tłuszczu ; okres wegetacji
Angielskie słowa kluczowe: spring oilseed crops ; cruciferous ; variability ; yield ; fat content ; vegetation period
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP