logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/15
Rok: 2017
Autorzy: Witold Szczepaniak, Witold Grzebisz, Przemysław Barłóg, Katarzyna Przygocka-Cyna
Tytuł: Mineral composition of winter oilseed rape (Brassica napus L.) seeds as a tool for oil yield prognosis
Tytuł równoległy: Skład mineralny nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L.), jako narzędzie prognozy plonu oleju
Źródło: J. Cent. Eur. Agric. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 18, no. 1, s. 196-213, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://jcea.agr.hr/articles/773928_Mineral_composition_of_winter_oilseed_rape_(Brassica_napus_L_)_seeds_as_a_tool_for_oil_yield_prognosis_en.pdf
p-ISSN: 1332-9049
Polskie słowa kluczowe: akumulacja ; nawożenie zbilansowane ; siarczan magnezu ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: balanced fertilization ; magnesium sulfate ; nutrient a ccumulation ; nutrient concentration
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/15
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Novel bioactive food products based on milk as sources of dietary minerals [*]
W: 2nd International Symposium on Minerals and Dairy Products : 26-27.02.2014, Auckland, New Zealand, Conference handbook.
Adres wydawniczy: Auckland : Univeristy of Auckland, 2014
Szczegóły: s. 36
Polskie słowa kluczowe: produkty mleczne ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: milk products ; minerals ; content
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/15
Rok: 2014
Autorzy: Ryszard Cholewa, Dorothea Beutling, Mirosław Mleczek, Gisela Arndt
Tytuł: Mineral content in leg muscle and liver of coypu (Myocastor coypus L.)
Tytuł równoległy: Zawartość składników mineralnych w udźcu i w wątrobie nutrii (Myocastor coypus)
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 1, s. 7-14, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: nutria ; udziec ; wątroba ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: coypu ; leg muscle ; liver ; mineral content
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/15
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Halina Staniek, Maja Adamczewska, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Porównanie zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 536-541, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; analiza porównawcza
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; minerals ; content ; comparison
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/15
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Alicja Kawka, Rafał W. Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych.
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; ziarna zbóż ; obróbka technologiczna
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; content ; cereal grains ; processing technology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/15
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Alicja Kawka, Rafał Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych
W: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku : XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Kraków 10-12 września 2014, Program i streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Malamut, 2014
Szczegóły: s. 151 [abstr. IP9]
ISBN: 978-83-934442-5-0
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; ziarno zbóż ; obróbka technologiczna
Angielskie słowa kluczowe: mineral content ; cereal grains ; processing technology
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/15
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Novel prototypes of functional pasta as sources of essential minerals
W: International Conference on Food Innovation FoodInnova-2014 : Universidad Nacional De Entre Rios, Concordia, Argentina, 20-23.10.2014, Libro de resúmenes / Ed. Jorge Amado Gerard, Pedro Fito Maupoey.
Adres wydawniczy: Concordia : Universidad Nacional de Entre Rios, 2014
Szczegóły: s. 251
ISBN: 978-950-698-340-6
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: functional pasta ; prototypes ; essential minerals
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/15
Rok: 2012
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Andrzej K. Hyżyk, Stanisław Dyba, Agnieszka Grochowicz
Tytuł: Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z żywności dla diabetyków
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 1105-1109, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; biodostępność ; produkty dla diabetyków
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; content ; bioavailability ; foods for diabetics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/15
Rok: 2012
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Joanna Teichert
Tytuł: Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 16, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; skład chemiczny ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość składników mineralnych ; kwasy tłuszczowe ; białka mleka ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; protein fractions ; fatty acids ; nutritional remarks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/15
Rok: 2012
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Jan Jeszka, Paweł Bogdański
Tytuł: Analiza zależności pomiędzy spożyciem wybranych składników mineralnych a ich zawartością we włosach w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 186-197, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; nadciśnienie tętnicze ; składniki mineralne ; wapń ; magnez ; spożycie składników mineralnych ; włosy ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; hair ; calcium ; magnesium ; dietary intake
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/15
Rok: 2011
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Jan Jeszka, Paweł Bogdański
Tytuł: Analiza zależności pomiędzy spożyciem wybranych składników mineralnych a ich zawartością we włosach w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Now. Lek. - 2011, 80, 2, s. 91-97, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; nadciśnienie tętnicze ; składniki mineralne ; wapń ; magnez ; spożycie składników mineralnych ; włosy ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; hair ; calcium ; magnesium ; dietary intake
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/15
Rok: 2010
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Palenie tytoniu a poziom wybranych składników mineralnych we krwi pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Now. Lek. - 2010, 79, 4, s. 279-284, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; nadciśnienie tętnicze ; palenie tytoniu ; surowica krwi ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; primary hypertension ; cigarette smoking ; blood serum
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/15
Rok: 2009
Autorzy: Piotr Szulc
Tytuł: Effect of nitrogen fertilization and methods of magnesium application on chlorophyll content, accumulation of mineral components, and morphology of two maize hybrid types in the initial growth period. Part I, Content of chlorophyll and mineral components
Tytuł równoległy: Wpływ nawożenia azotowego i metody stosowania magnezu na zawartość chlorofilu, gromadzenie składników mineralnych i na morfologię dwóch typów odmian kukurydzy w początkowym okresie wzrostu. Cz. I, Zawartość chlorofilu i składników mineralnych
Źródło: Acta Sci. Pol., Agric. - 2009, 8 (2), s. 43-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0625
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 21 czerwca 2013].
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; odmiany roślin ; typy odmian ; nawożenie ; azot ; magnez ; metody aplikacji ; zawartość chlorofilu ; zawartość składników mineralnych ; BBCH 15-16
Angielskie słowa kluczowe: maize ; hybrid types ; fertilization ; nitrogen ; magnesium ; application methods ; chlorophyll content ; mineral content ; BBCH 15-16
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/15
Rok: 2001
Autorzy: Zofia Zydlik, Eugeniusz Pacholak, Bolesława Stojek
Tytuł: Wpływ nawożenia azotem na zawartość składników mineralnych w glebie, liściach i owocach jabłoni odmiany Šampion
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2001, t. 91, s. 187-192, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych.
Polskie słowa kluczowe: jabłoń Szampion ; nawożenie azotem ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; gleby ; liście ; owoce
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
15/15
Rok: 2000
Autorzy: Zofia Zydlik, Eugeniusz Pacholak
Tytuł: Wpływ nawadniania i fertygacji azotem na zawartość składników mineralnych w glebie i w liściach dwóch odmian jabłoni
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2000, t. 89, s. 235-243, bibliogr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych.
Polskie słowa kluczowe: jabłoń ; odmiany roślin ; nawadnianie ; nawożenie azotem ; zawartość składników mineralnych ; gleby ; liście
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP