logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNE
Liczba odnalezionych rekordów: 16



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/16
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Świtała, Katarzyna Leja
Tytuł: Ocena jakości mikrobiologicznej suplementów diety
Źródło: Ekonatura. - 2018, nr 1 (170), s. 5-6, il.
p-ISSN: 1731-6944
Polskie słowa kluczowe: suplementy diety ; jakość mikrobiologiczna ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/16
Rok: 2015
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Szablewski, Sebastian Nowaczewski, Ewa Gornowicz, Juliusz Perkowski
Tytuł: Analiza emisji zanieczyszczeń mikrobiologicznych z kurnika w zależności od pory roku
W: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity : XXI Konferencja Krajowa, Poznań, 15 - 16 kwietnia 2015 r., Streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Genetyki Roślin PAN], 2015
Szczegóły: s. 5-6
Polskie słowa kluczowe: zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; kurnik ; środowisko
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/16
Rok: 2013
Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Joanna Piątkowska, Katarzyna Leja
Tytuł: Microbial purification of postfermentation medium after 1,3-PD production from raw glycerol
Źródło: Biomed Res. Int. - 2013, vol. 2013, Article ID 949107, 7 s., il., bibliogr.
p-ISSN: 2314-6133 e-ISSN: 2314-6141
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; 1,3-propanediol
Angielskie słowa kluczowe: microbial purifiation ; 1,3-propanediol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/16
Rok: 2012
Autorzy: Anna Sip
Tytuł: Potencjał przeciwlisteryjny bakterii fermentacji mlekowej występujących w serach regionalnych wytwarzanych w okręgu tatrzańskim
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 125 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 442
Polskie słowa kluczowe: okręg tatrzański ; produkty regionalne ; sery podpuszczkowe ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; Listeria monocytogenes ; ser bundz ; ser bryndza ; ser gołka wędzona ; ser oscypek ; bakterie kwasu mlekowego ; potencjał przeciwlisteryjny
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/16
Rok: 2011
Autorzy: M. Beszterda, A. Waśkiewicz, P. Szulc, P. Goliński
Tytuł: The differentiation the level of ergosterol as a coefficient of fungal biomass in the various maize cultivars
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 12
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; markery chemiczne ; ergosterol
Angielskie słowa kluczowe: ergosterol ; maize ; mould contamination
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/16
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Trojanowska
Tytuł: Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 117-135
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; mikroorganizmy ; psucie się żywności ; zatrucia pokarmowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/16
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Broda, Katarzyna Leja
Tytuł: The microbiological situation of distilleries in Poland
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2010, vol. 19, no. 5, s. 901-906, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 25 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: microorganism contamination ; mash ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.543
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/16
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Broda, Katarzyna Leja
Tytuł: Zanieczyszczenia mikrobiologiczne i szkodniki ziarna zbóż
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2010, R. 54, nr 1, s. 25-27, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: zboża ; szkodniki roślin ; ziarno ; szkodniki nasion ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/16
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Leja, Magdalena Broda
Tytuł: The occurrence and identification of microbiological contamination in fuel ethanol production
Tytuł równoległy: Zanieczyszczenia mikrobiologiczne procesu fermentacji etanolowej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (4), s. 25-31, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: bakterie kwasu mlekowego ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; fermentacja etanolowa ; produkcja biopaliw
Angielskie słowa kluczowe: lactic acid bacteria ; contaminants ; fuel ethanol production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/16
Rok: 2006
Autorzy: Daniela Gwiazdowska, Krystyna Trojanowska, Izabela Karolczak
Tytuł: Antagonistyczne oddziaływanie bakterii propionowych wobec drobnoustrojów niepożądanych w żywności
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 68
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; bakterie ; grzyby pleśniowe ; bakterie propionowe ; Propionibacterium freudenreichii ssp. freudenreichii ; działanie antagonistyczne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/16
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Wpływ procesu sterylizacji parą wodną na zawartość związków lotnych zapachowych w tymianku (Thymus vulgaris L.) oceniany metodą GC/MS
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 233
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; tymianek ; Thymus vulgaris ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; sterylizacja parą wodną ; olejki eteryczne ; zawartość olejków eterycznych ; metody badań
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/16
Rok: 2006
Autorzy: Krystyna Trojanowska
Tytuł: Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 117-135, il.
ISBN: 83-7160-421-1
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; mikroorganizmy ; psucie się żywności ; zatrucia pokarmowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/16
Rok: 2005
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Włodzimierz Dolata
Tytuł: Substancje aromatyzujące w przemyśle mięsnym
Źródło: Mag. Przem. Mięs. - 2005, nr 8/9, s. 28-29, il.
p-ISSN: 1643-7306
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Magazyn Przemysłu Mięsnego"
Polskie słowa kluczowe: przemysł mięsny ; przetwory mięsne ; smakowitość ; dodatki do żywności ; przyprawy roślinne ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; aromaty spożywcze ; olejki eteryczne ; ekstrakcja nadkrytyczna ; czystość mikrobiologiczna ; substancje sypkie ; aromaty naturalne ; wyciągi roślinne ; przyprawy ; przepisy prawne ; ustawy ; Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/16
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Adhezja mikroorganizmów do powierzchni stykających się z żywnością
Źródło: Przem. Spoż. - 2005, t. 59, 4, s. 28-31
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; żywność ; bezpieczeństwo żywności ; higiena produkcji ; higiena żywności ; mikroorganizmy ; adhezja ; kontakt z żywnością ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; psucie się żywności ; zapobieganie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/16
Rok: 2003
Autorzy: Aleksandra Sawicka, Edward Wieland
Tytuł: Badania mikrobiologiczne w otoczeniu fermy w Więckowicach (gmina Dopiewo)
W: Ochrona środowiska w aspekcie zagrożeń ze strony przemysłowych ferm trzody chlewnej : Materiały Międzynarodowej Konferencji, Poznań-Dopiewo, 21 lipca 2003 r. / Red. Andrzej Mocek, Edward Wieland.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 35-37
Polskie słowa kluczowe: gmina Dopiewo ; fermy zwierząt ; zanieczyszczenia środowiska ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; zanieczyszczenia gleb ; zanieczyszczenia powietrza
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/16
Rok: 2003
Autorzy: Stanisław Winnicki, Julian Piotr Kluczek
Tytuł: Zagrożenia epizootyczne środowiska wokół ferm
W: Ochrona środowiska w aspekcie zagrożeń ze strony przemysłowych ferm trzody chlewnej : Materiały Międzynarodowej Konferencji, Poznań-Dopiewo, 21 lipca 2003 r. / Red. Andrzej Mocek, Edward Wieland.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 18-20, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: fermy zwierząt ; oddziaływanie na środowisko ; zagrożenia środowiska ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP