logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2014
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Zastosowanie kropek kwantowych do oznaczania składników i zanieczyszczeń żywności
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 5-13, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; analiza żywności ; składniki żywności ; zanieczyszczenia żywności
Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; food analysis ; food components ; food contaminants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/13
Rok: 2013
Autorzy: Kinga Mruczyk, Jan Jeszka
Tytuł: Ocena poziomu zanieczyszczeń mikotoksynami wybranych produktów spożywczych z terenu województwa lubuskiego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 1, s. 89-95, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 maja 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia żywności ; mikotoksyny ; aflatoksyny ; fumonizyny
Angielskie słowa kluczowe: food ; contamination ; contaminants ; micotoxins ; aflatoxins ; fumonisins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/13
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 4
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 10, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość żywności ; produkcja żywności ; system zapewnienia jakości ; procesy technologiczne ; zanieczyszczenia żywności ; alergeny ; zanieczyszczenia fizyczne ; zanieczyszczenia chemiczne ; zanieczyszczenia biologiczne ; zanieczyszczenia techniczno-technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/13
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Waśkiewicz, Marian Kostecki, Karol Kotowski, Piotr Goliński
Tytuł: Ochratoksyna A w pieczywie
W: Żywność regionalna i tradycyjna - aspekty surowcowe, technologiczne i ekonomiczne : Materiały na Międzynarodową Konferencję Naukowo-Promocyjną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn 25-26.11.2009 r. / [Kom. red.: Antoni Jarczyk, Jerzy Borowski, Joanna Klepacka, Elżbieta Tońska, Jadwiga Spiel].
Adres wydawniczy: Olsztyn : Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 2009
Szczegóły: s. 69-73, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; zanieczyszczenia żywności ; mikotoksyny ; ochratoksyna A
Angielskie słowa kluczowe: bread ; mycotoxins ; ochratoxin A
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/13
Rok: 2006
Autorzy: Daniela Gwiazdowska, Krystyna Trojanowska, Izabela Karolczak
Tytuł: Antagonistyczne oddziaływanie bakterii propionowych wobec drobnoustrojów niepożądanych w żywności
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 68
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; bakterie ; grzyby pleśniowe ; bakterie propionowe ; Propionibacterium freudenreichii ssp. freudenreichii ; działanie antagonistyczne
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/13
Rok: 2006
Autorzy: Juliusz Perkowski, Maciej Buśko
Tytuł: Ergosterol jako wskaźnik mikroflory grzybowej ze szczególnym uwzględnieniem jego zawartości w zbożach oraz produktach zbożowych
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 8, s. 10-13
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; zboża ; czystość mikrobiologiczna ; mikroflora ; zanieczyszczenia żywności ; grzyby ; chityna ; adenozynotrójfosforan ; ergosterol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
7/13
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Jakość żywności, produkcja i obrót w definicjach projektu ustawy
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 7, s. 2-8, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ustawy ; projekty ustaw ; żywność ; żywienie człowieka ; bezpieczeństwo żywności ; definicje ; jakość ; produkcja żywności ; obrót towarowy ; zanieczyszczenia żywności ; zafałszowania żywności ; wymagania zdrowotne ; jakość handlowa ; wprowadzanie do obrotu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - uchwalona
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 8, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ; bezpieczeństwo żywności ; ustawy ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; warunki zdrowotne ; znakowanie żywności ; higiena żywności ; dodatki do żywności ; zanieczyszczenia żywności ; system HACCP ; kontrola urzędowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/13
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Adhezja mikroorganizmów do powierzchni stykających się z żywnością
Źródło: Przem. Spoż. - 2005, t. 59, 4, s. 28-31
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; żywność ; bezpieczeństwo żywności ; higiena produkcji ; higiena żywności ; mikroorganizmy ; adhezja ; kontakt z żywnością ; zanieczyszczenia żywności ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; psucie się żywności ; zapobieganie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2005
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Stanisław Sionkowski, Ewelina Król
Tytuł: Ocena jakości i bezpieczeństwa produktów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci na podstawie zawartości metali ciężkich
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2005, 2 (3), s. 86-90, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: produkty spożywcze ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; ocena jakości ; metale ciężkie ; zawartość metali ciężkich ; oznaczanie ; spektrometria atomowa absorpcyjna ; zanieczyszczenia żywności ; stężenie pierwiastków ; żywienie człowieka ; dzieci ; niemowlęta
Angielskie słowa kluczowe: atomic absorption spectrometry ; heavy metals ; food ; quality ; products ; children
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 1993
Autorzy: Andrzej Komosa
Tytuł: Azotany i azotyny w roślinach ogrodniczych
W: Kwiaty, warzywa, owoce na giełdę : Poznań, 23-24 marzec 1993.
Adres wydawniczy: Poznań : Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, 1993
Szczegóły: s. 52-56
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; ziemniaki ; zanieczyszczenia żywności ; azotany ; azotyny ; dawki dopuszczalne ; dawki toksyczne ; dawki letalne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/13
Rok: 1993
Autorzy: Wojciech Tyksiński
Tytuł: Metale ciężkie w warzywach
W: Kwiaty, warzywa, owoce na giełdę : Poznań, 23-24 marzec 1993.
Adres wydawniczy: Poznań : Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, 1993
Szczegóły: s. 57-60
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; zanieczyszczenia żywności ; metale ciężkie ; zawartość metali ciężkich
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 1993
Autorzy: Włodzimierz Breś
Tytuł: Źródła zanieczyszczeń plonów roślin ogrodniczych
W: Kwiaty, warzywa, owoce na giełdę : Poznań, 23-24 marzec 1993.
Adres wydawniczy: Poznań : Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, 1993
Szczegóły: s. 46-51
Polskie słowa kluczowe: produkty ogrodnicze ; zanieczyszczenia żywności ; źródła zanieczyszczeń ; zanieczyszczenia środowiska
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP