logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Montowska
Tytuł: Using peptidomics to determine the authenticity of processed meat
W: Proteomics in food science : From farm to fork / Ed. by Michelle L. Colgrave.
Adres wydawniczy: London : Academic Press is an imprint of Elsevier, 2017
Szczegóły: s. 225-240, il., bibliogr.
ISBN: 978-0-12-804007-2
Liczba arkuszy: 1,41
Polskie słowa kluczowe: peptydomika ; zafałszowania żywności ; spektrometria mas
Angielskie słowa kluczowe: peptidomics ; food adulteration ; mass spectrometry ; meat speciation ; nonmeat proteins ; peptide markers ; processed meat products
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/13
Rok: 2016
Autorzy: M. Montowska, E. Fornal
Tytuł: Identification of soy, milk and egg white peptide markers for quantification of non-meat additives in processed meat products
W: 1st Food Chemistry Conference: Shaping the future of food quality, health and safety : 30 October - 1 November 2016, Amsterdam, The Netherlands.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: [P1.2.02]
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; LC-QTOF-MS/MS ; markery petydowe ; badania ilościowe bez znakowania
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; LC-QTOF-MS/MS ; peptide markers ; label-free quantification
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/13
Rok: 2016
Autorzy: M. Montowska, E. Fornal
Tytuł: Label-free relative quantification of meat proteins for evaluation of species composition of processed meat products
W: 1st Food Chemistry Conference: Shaping the future of food quality, health and safety : 30 October - 1 November 2016, Amsterdam, The Netherlands.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: [P1.2.01]
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; LC-QTOF-MS/MS ; markery petydowe ; badania ilościowe bez znakowania
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; LC-QTOF-MS/MS ; peptide markers ; label-free quantification
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/13
Rok: 2016
Autorzy: Minar M. M. Hassanein, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzinska, M. Hassan El-Mallah
Tytuł: Comprehensive study on the characteristics and authenticity of Egyptian monovarietal coratina virgin olive oil
Źródło: Int. J. ChemTech Res. - 2016, vol. 9, no. 9, s. 86-94, bibliogr.
p-ISSN: 0974-4290 e-ISSN: 2455-9555
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; tokoferole ; fitosterole ; kwasy tłuszczowe ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: olive oil ; tocopherols ; phytosterols ; fatty acids ; adulteration ; authenticity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
5/13
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Jak wykryć zafałszowane mleko [*]
Źródło: Kierun. Spoż. - 2016, 4, s. 54-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 2451-1811
Polskie słowa kluczowe: mleczarstwo ; mleko ; zafałszowania żywności
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/13
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Ocena autentyczności tłuszczów jadalnych przy wykorzystaniu techniki DSC w połączeniu z metodami chemometrycznymi
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 124-133, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: analiza głównych składowych PCA ; autentyczność ; różnicowa kalorymetria skaningowa DSC ; tłuszcz kakaowy ; tłuszcz mleczny ; zafałszowania żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/13
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Morgan R. Alexander, Gregory A. Tucker, David A. Barrett
Tytuł: Authentication of processed meat products by peptidomic analysis using rapid ambient mass spectrometry
Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 187, 15 November, s. 297-304, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; markery peptydowe ; spektrometria mas
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; ambient mass spectrometry ; peptide markers
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/13
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Białka i peptydy w ocenie autentyczności żywności
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej : "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania", Poznań 6-10 lipca 2015, Abstrakty.
Adres wydawniczy: Poznań : [b. w.], 2015
Szczegóły: s. 365
Polskie słowa kluczowe: zafałszowania żywności ; markery peptydowe ; spektroskopia masowa ; mikrofale
Angielskie słowa kluczowe: food adulteration ; peptide markers ; mass spectrometry ; microwave
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/13
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Górecka, Edward Pospiech
Tytuł: Porównanie molekularnych i immunochemicznych metod wykrywania białek sojowych w wyrobach mięsnych
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 372, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: soja ; wędliny ; zafałszowania żywności
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2009
Autorzy: Jan Pikul, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Charakterystyka tokochromanoli w wybranych produktach przemysłu mleczarskiego z dodatkiem olejów roślinnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 92-99, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: przetwory mleczne ; sery dojrzewające ; tokochromanole ; oleje roślinne ; analiza żywności ; metody analizy ; oznaczanie ; zafałszowania żywności ; produkty typu ser
Angielskie słowa kluczowe: tocochromanols ; cheeses ; adulteration ; chromatography
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/13
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Pikul, Aleksander Siger
Tytuł: Zastosowanie chromatografi cieczowej w badaniach autentyczności masła
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 3 (58), s. 47-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: masło ; oleje roślinne ; chromatografia cieczowa ; tokoferole ; tokotrienol ; analiza żywności ; ocena jakości ; autentyczność ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: butter ; tocopherols ; tocotrienol ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/13
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Pikul, Aleksander Siger
Tytuł: Analiza chromatografii cieczowej w badaniach autentyczności masła
W: Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności : VI Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, Warszawa, 6-7 grudnia 2007.
Adres wydawniczy: Warszawa : [b.w.], 2007
Szczegóły: s. 84-85
Polskie słowa kluczowe: masło ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: butter ; HPLC ; adulteration
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2006
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Jakość żywności, produkcja i obrót w definicjach projektu ustawy
Źródło: Przem. Spoż. - 2006, t. 60, 7, s. 2-8, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ustawy ; projekty ustaw ; żywność ; żywienie człowieka ; bezpieczeństwo żywności ; definicje ; jakość ; produkcja żywności ; obrót towarowy ; zanieczyszczenia żywności ; zafałszowania żywności ; wymagania zdrowotne ; jakość handlowa ; wprowadzanie do obrotu
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP