logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WITAMINY
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/24
Rok: 2018
Autorzy: Raghavendra Prasad, Luiza Dawidowicz
Tytuł: Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) - fruit with health-promoting properties and high nutritional value
Tytuł równoległy: Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) - owoc o prozdrowotnych właściwościach i wysokiej wartości odżywczej
W: Nauka dla środowiska : T. 3 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Luiza Dawidowicz, Emil Mariusz Szymański.
Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2018
Szczegóły: s. 26-31, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-944317-8-5
Uwagi: V Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 12-14 kwietnia 2018 r.
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: minerały ; wartości odżywcze ; witaminy ; uprawa roślin ; owoce ; Indie
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; nutritional properties ; vitamins ; fruits cultivation ; India
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/24
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Justyna Piechocka
Tytuł: Szacunkowa charakterystyka spożycia produktów będących źródłem tiaminy wśród studentów poznańskich uczelni
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2018, t. 99, nr 1, s. 27-31, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: tiamina ; witaminy ; studenci ; kobiety ; mężczyźni
Angielskie słowa kluczowe: thiamine ; vitamins ; students ; women ; men
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/24
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 87-96, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; chromatografia ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/24
Rok: 2016
Autorzy: Przemysław Siejak, Krzysztof Polewski
Tytuł: Wpływ suplementów diety zawierających koloidalne nanocząstki srebra na właściwości witaminy E : Badania modelowe
W: Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności [Dokument elektroniczny].
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 84-94, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-835-3
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; tokoferol ; suplementy diety ; nanocząstki
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/24
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka podstawowych składników mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 2, s. 45-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; mleko krowie ; mleko kobiece ; lipidy ; związki azotowe ; węglowodany ; substancje mineralne ; witaminy ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; cow's milk ; human's milk ; lipids ; nitrogenous compounds ; carbohydrates ; minerals ; vitamins ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/24
Rok: 2014
Autorzy: Julita Reguła, Angelika Śmidowicz, Joanna Suliburska, Paweł Bogdanski
Tytuł: Evaluation of diet and nutritional status in patients aged 45+ with diagnosed, pharmacologically treated arterial hypertension
Źródło: Prz. Menopauzalny. - 2014, 13, 2, s. 109-114, bibliogr.
p-ISSN: 1643-8876
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: wywiad żywieniowy ; parametry antropometryczne ; witaminy ; makroelementy
Angielskie słowa kluczowe: diet recall interview ; anthrometric prameters ; macronutrients ; minerals ; vitamins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/24
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska
Tytuł: Inne substancje
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 266-278, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; składniki mineralne ; witaminy ; aminokwasy
Angielskie słowa kluczowe: bioactive agents ; vitamins ; minerals ; amino acids
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/24
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 81-90, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; chromatografia ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/24
Rok: 2012
Autorzy: Jolanta Kamińska, Joanna Sobiak, Maciej Głyda, Grażyna Duda, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Maria Chrzanowska
Tytuł: Effect of clinical condition and mycophenolate mofetil on plasma retinol, α-tocopherol and β-carotene in renal transplant recipients
Źródło: Arch. Med. Sci. - 2012, vol. 8, no. 2, s. 256-262, bibliogr.
p-ISSN: 1734-1922 e-ISSN: 1896-9151
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: retinol ; witaminy ; stan odżywienia
Angielskie słowa kluczowe: retinol ; vitamins ; nutritional status
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.067
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/24
Rok: 2011
Autorzy: Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska, Barbara Stachowiak
Tytuł: Udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 3, s. 614-616, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: suplementy diety ; składniki mineralne ; witaminy ; osoby dorosłe
Angielskie słowa kluczowe: supplements ; diet ; minerals ; vitamins ; adults
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/24
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Ocena stosowania suplementów witaminowo-mineralnych oraz preparatów ziołowych przez wybraną grupę pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tetniczym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 728-733, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: pierwotne nadciśnienie tętnicze ; ludzie chorzy ; żywienie człowieka ; suplementacja żywności ; witaminy ; składniki mineralne ; preparaty ziołowe
Angielskie słowa kluczowe: primary hypertension ; human nutrition ; supplementation ; vitamins ; minerals ; herbal preparations
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/24
Rok: 2009
Autorzy: Stanisława Krystianiak
Tytuł: Witaminy z grupy B
Źródło: Indyk Pol. - 2009, nr 4 (29), s. 22-26, 28-29, il.
p-ISSN: 1644-8413
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; witaminy ; witaminy grupy B ; funkcje fizjologiczne ; biosynteza ; niedobór witamin ; objawy niedoboru
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/24
Rok: 2008
Autorzy: Grażyna Duda, Joanna Suliburska, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Effects of short-term garlic supplementation on lipid metabolism and antioxidant status in hypertensive adults
Źródło: Pharmacol. Rep. - 2008, vol. 60, no. 2, s. 163-170, bibliogr.
p-ISSN: 1734-1140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; preparaty czosnku ; lipidy ; przeciwutleniacze ; witaminy ; peroksydaza glutationu ; glutation
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; oily garlic preparation ; serum ; lipids ; antioxidants ; vitamins ; glutathione ; glutathione peroxidase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/24
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Witamina E [rozdz. 7.3.2.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 418-420, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; witamina E
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/24
Rok: 2005
Autorzy: Andrzej K. Hyżyk, Jacek Romankow
Tytuł: Ocena stanu wysycenia organizmu witaminami antyoksydacyjnymi C i E oraz ich wpływ na wydolność fizyczną młodych sportowców
Źródło: Rocz. PZH. - 2005, t. 56, nr 1, s. 57-65
p-ISSN: 0035-7715
Polskie słowa kluczowe: ludzie młodzi ; sportowcy ; żywienie człowieka ; witaminy ; witamina C ; witamina E ; stan wysycenia ; wydolność fizyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/24
Rok: 2002
Tytuł: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002. - 105 s., [8] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-261-8
Uwagi: I wyd. książki ukazało się w serii: "Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu". Wyd AR Poznań i Katedry Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; żywienie człowieka ; źródła witamin ; metabolizm człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/24
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki
Tytuł: Rola witamin i skutki ich niedoboru lub nadmiaru w organizmie człowieka
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 45-54
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; hipowitaminoza ; awitaminoza ; hiperwitaminoza ; witaminy ; skutki niedoboru ; skutki nadmiaru ; choroby człowieka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/24
Rok: 2002
Autorzy: Józef Korczak
Tytuł: Witaminy a praktyka kulinarna
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 78-98, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: surowce spożywcze ; witaminy ; zmiany zawartości ; przechowywanie ; obróbka kulinarna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/24
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Witaminy jako składnik pożywienia
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 7-14, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; budowa chemiczna ; aktywność biologiczna ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/24
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke
Tytuł: Witaminy w pytaniach i odpowiedziach
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 99-105
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/24
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zalecane spożycie witamin z żywnością
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 37-44, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; normy spożycia ; suplementacja witaminami ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/24
Rok: 2000
Tytuł: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2000. - 105 s., [8] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 5
ISBN: 83-7160-215-4
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; żywienie człowieka ; źródła witamin ; metabolizm człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/24
Rok: 1997
Tytuł: Białka w żywności i żywieniu / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1997. - 107 s., [4] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 2
ISBN: 83-7160-085-2
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; żywienie człowieka ; źródła witamin ; metabolizm człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/24
Rok: 1994
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski
Tytuł: Związki witamino-E aktywne i ich znaczenie : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 05.01.1994 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1994. - 41 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 14
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; witamina E ; tokochromanole ; tokoferole ; tokotrienol ; właściwości przeciwutleniające ; funkcje fizjologiczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP