logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Liczba odnalezionych rekordów: 81



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/81
Rok: 2018
Autorzy: Marta Molska
Tytuł: Zmiany ilości składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w trakcie kiełkowania gryki tatarki (Fagopyrum tataricum L. Gaertin)
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 30
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; wartość odżywcza ; kiełki gryki ; aktywność antyoksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/81
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz P. Łysiak
Tytuł: Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry
Źródło: J. Funct. Foods. - 2018, vol. 40, s. 377-390, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: czarny bez ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; związki biologicznie aktywne ; właściwości bakteriobójcze ; zastosowanie
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; chemical composition ; nutritional value ; bioactive compounds ; antibacterial and antiviral properties ; medicinal use
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.197
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/81
Rok: 2018
Autorzy: Piotr Szulc, Zbigniew Podkówka, Jan Bocianowski, Daniel Krauklis, Wioletta Wilczewska
Tytuł: Chemical composition and nutritional value of maize grains from cultivars of different breeding and seed companies
Tytuł równoległy: Skład chemiczny oraz wartość pokarmowa ziarna kukurydzy odmian różnych firm hodowlano-nasiennych
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2018, vol. 63, 4, s. 203-208, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; ziarno kukurydzy ; odmiany roślin ; wartość odżywcza ; analiza składowych głównych
Angielskie słowa kluczowe: maize ; grain ; cultivars ; nutritional value ; Principal Component Analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/81
Rok: 2018
Autorzy: Alina Pacesz, Anna Sip
Tytuł: Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Uwagi: Wykaz literatury jest dostępny na stronie internetowej www.przemyslspozywczy.eu w zakładce Archiwum przydanym tytule artykułu.
Polskie słowa kluczowe: komosa ; wartość odżywcza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: quinoa ; nutritional value ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/81
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Składanowska-Baryza
Tytuł: Wartości odżywcze mięsa króliczego
W: Ceny rolnicze [Dokument elektroniczny].
Lokalizacja: Portal internetowy ; https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcjazwierzeca/pozostale-zwierzeta-hodowlane/10067-wartosci-odzywcze-miesa
Wiadomość z kategorii: Produkcja zwierzęca: Pozostałe zwierzęta hodowlane, 17 listopad 2017.
Uwagi: [Dostęp: 5 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: mięso z królika ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: DE
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/81
Rok: 2017
Autorzy: Marta Bykowska
Tytuł: Zwierzeta łowne to nie tylko problem: Wartość dietetyczna i odżywcza dziczyzny
W: farmer.pl [Dokument elektroniczny].
Lokalizacja: Portal internetowy ; http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/inne-hodowle/zwierzeta-lowne-to-nie-tylko-problem-wartosc-dietetyczna-i-odzywcza-dziczyzny,74134.html
Zwierzeta: Inne hodowle, 07-10-2017.
Uwagi: [Dostęp:23 pażdziernika 2017].
Polskie słowa kluczowe: dziczyzna ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: DE
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/81
Rok: 2017
Tytuł: Smaki boczniaka / Pod red. Iwony Golak-Siwulskiej i Marka Siwulskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2017. - 209 s. : il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7986-124-8
Polskie słowa kluczowe: Pleurotus ; wartość odżywcza ; substancje prozdrowotne ; właściwości lecznicze ; przetwarzanie ; uprawa amatorska
Angielskie słowa kluczowe: oyster mushroom ; nutritive value ; health-promoting substances ; medicinal properties ; processing ; amateur cultivation
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/81
Rok: 2017
Autorzy: S. A. Wdowienko, K. Sobieralska, L. Dawidowicz
Tytuł: Glva legeneva Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel perspektivnij istivnij griedlâ funkcional'nogo harčuvannâ
Tytuł równoległy: The lung oyster mushroom Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel promising edible mushroom for functional food
Źródło: Sil. Gospodar. Lisiv. - 2017, no. 7, s. 141-149, il., bibliogr., annot., abstr.
p-ISSN: 2476626
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: uprawa grzybów ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: mushrooms ; cultivation ; nutritional value ; bioactive compounds ; fruiting bodies ; hat ; substrate ; protein ; amino acids ; foods
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: UKR
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/81
Rok: 2017
Autorzy: A. Zaworska, M. Kasprowicz-Potocka, T. Kołata, Z. Wiśniewska, M. Hejdysz, A. Rutkowski
Tytuł: A comparative study of the chemical composition and nutritional value of the domestic soybeans seeds
Tytuł równoległy: Badanie porównawcze składu chemicznego i wartości odżywczej krajowych nasion soi
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 150-151
Polskie słowa kluczowe: nasiona soi ; skład chemiczny ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: soybeans seeds ; chemical composition ; nutritional value
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
10/81
Rok: 2016
Autorzy: Barbara Górna, Jonasz Biesiada, Jacek Nowak, Roman Hołubowicz
Tytuł: Możliwość uprawy w Polsce oraz wybrane wskaźniki wartości odżywczej kapusty chińskiej kwitnącej (Brassica campestris (L.) ssp. chinensis var. utillis Tsen et Lee)
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2016, t. 21, nr 1, s. 38-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: kapusta chińska kwitnąca ; Brassica campestris ssp. chinensis var. utilis ; wartość odżywcza ; białko ogólne ; substancje redukujące
Angielskie słowa kluczowe: Chinese flowering cabbage ; Brassica campestris ssp. chinensis var. utilis ; nutrient value ; total protein ; reducing substances
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/81
Rok: 2016
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kędzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 51-68, il.
ISBN: 978-83-7160-831-5
Polskie słowa kluczowe: białka roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; rośliny oleiste ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/81
Rok: 2016
Autorzy: Jan Pikul, Edward Pospiech
Tytuł: Białka pochodzenia zwierzęcego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 25-49, il.
ISBN: 978-83-7160-831-5
Liczba arkuszy: 1,5
Polskie słowa kluczowe: białka mięsa ; białka mleka ; białka jaja ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
13/81
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Agata Lasik, Kinga Stuper-Szablewska
Tytuł: Czynniki wpływające na kształtowanie wartości odżywczych jaj konsumpcyjnych
W: I Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT 2016 : Poznań, 6 maja 2016 r., Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2016
Szczegóły: s. 45
Polskie słowa kluczowe: jaja konsumpcyjne ; wartość odżywcza ; kury nioski ; systemy utrzymania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/81
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Polówka południowa - właściwości odżywcze i prozdrowotne
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2016, R. 44, nr 2, s. 93-98, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: Agrocybe cylindracea ; owocniki ; wartość odżywcza ; właściwości antyoksydacyjne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/81
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Wojtkowiak, Arkadiusz Stępień, Agnieszka Waśkiewicz, Bożena Cwalina-Ambroziak
Tytuł: Foliar application of micronutrients (Cu, Zn and Mn) and its effect on yield and selected macronutriens content in winter triticale grain
Tytuł równoległy: Wpływ dolistnego opryskiwania mikroelementami (Cu, Zn i Mn) na plonowanie i wybrane makroelementy w ziarnie pszenżyta ozimego
Źródło: Pol. J. Nat. Sci. - 2016, vol. 31, 3, s. 331-343, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1643-9953 e-ISSN: 1898-6196
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: nawożenie ; komponenty plonu ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: fertilization ; yield components ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/81
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz Tomczyk, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Wartość odżywcza jaj konsumpcyjnych pozyskiwanych od kur niosek utrzymywanych w różnych systemach
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2016, R. 23, nr 6 (109), s. 20-27, bibliogr., streszcz., summ.
p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: jaja konsumpcyjne ; wartość odżywcza ; kury nioski ; systemy utrzymania ; kształtowanie wartości odżywczej
Angielskie słowa kluczowe: table eggs ; nutritional value ; laying hens ; housing system ; forming nutritional value of eggs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/81
Rok: 2015
Autorzy: Dominika Radzikowska
Tytuł: Pszenica orkisz - jej szczególne właściwości
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 58
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: pszenica orkisz ; wartość odżywcza ; znaczenie gospodarcze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/81
Rok: 2015
Autorzy: Marek Siwulski
Tytuł: Grzyby bez ryzyka
Źródło: Działkowiec. - 2015, nr 9 (781), s. 46-48, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: boczniak ; uprawa grzybów ; owocniki ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/81
Rok: 2015
Autorzy: Véronique Santé-Lhoutellier, Edward Pospiech
Tytuł: Meat and muscle composition : Structure of muscle, chemical and biochemical constitution of muscle, nutritional value. Species and breed characteristics
W: Meat quality : Genetic and environmental factors / Ed. by Wiesław Przybylski, David Hopkins.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press Taylor & Francis Group, 2015
Seria: Chemical and Functional Properties of Food Components Series ; 15
Szczegóły: s. 1-30, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-4822-2031-5
Liczba arkuszy: 2,50
Polskie słowa kluczowe: struktura mięśnia ; mięso ; skład chemiczny ; przemiany biochemiczne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
20/81
Rok: 2015
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Trufla - wykwintny grzyb jadalny
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2015, R. 43, nr 4, s. 85-88, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: Tuber ; trufla ; grzyby jadalne ; gatunki grzybów ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/81
Rok: 2015
Autorzy: Ewa Sobieralska, Katarzyna Sobieralska, Iwona Golak-Siwulska, Marek Siwulski, Julita Reguła, Ryszard Gnus
Tytuł: Smaki pieczarki / Pod red. Iwony Golak-Siwulskiej i Marka Siwulskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2015. - 207 s. : il.
ISBN: 978-83-7986-075-3
Liczba arkuszy: 12,9
Polskie słowa kluczowe: grzyby ; potrawy ; wartość odżywcza ; pieczarka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
22/81
Rok: 2015
Autorzy: Sławomir Sokół, Agnieszka Jasińska, Iwona Golak-Siwulska, Małgorzata Jędryczka, Lidia Błaszczyk, Janusz Łuszczyński, Katarzyna Górka, Adam Kwieciński
Tytuł: Polówka południowa Agrocybe cylindracea: : biologia, uprawa i właściwości prozdrowotne / Pod red. Krzysztofa Sobieralskiego i Marka Siwulskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 86 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-813-1
Liczba arkuszy: 7,8
Polskie słowa kluczowe: grzybnia ; odmiany grzybów ; uprawa grzybów ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: mycelium ; mushroom strains ; mushroom cultivation ; nutritional value ; medicinal properties
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
23/81
Rok: 2015
Autorzy: Wojciech Andrzejewski, Sylwia Graja-Zwolińska, Aleksandra Spychała, Maria Urbańska, Jan Mazurkiewicz
Tytuł: Czym jest "Szlak karpia"? Percepcja przez Wielkopolan
Źródło: Stud. Mater. Cent. Eduk. Przyr.-Leś. - 2015, R. 17, z. 45 (4), s. 9-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 1509-1414
Uwagi: Tytuł zeszytu: Turystyka w lasach i na obszarach przyrodniczo cennych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: szlaki turystyczne ; promocja marki ; karp ; łowiska wędkarskie ; ryby ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: tourist trail ; brand promotion ; carp ; angling ; fishes ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/81
Rok: 2015
Autorzy: Eliza Gaweł, Mieczysław Grzelak
Tytuł: Wpływ wybranych elementów technologii uprawy roślin bobowatych drobnonasiennych na jakość paszy
W: Wybrane zagadnienia produkcji roślinnej w Polsce / Red. nauk. Jerzy Grabiński, Janusz Podleśny.
Adres wydawniczy: Puławy : Dział Upowszechniania i Wydawnictw IUNG-PIB, 2015
Seria: Studia i Raporty IUNG-PIB ; 44 (18)
Szczegóły: s. 165-180, bibliogr.
ISBN: 978-83-7562-193-8
Uwagi: Na s. tyt. i okł.: Program Wieloletni 2011-2015 - Wspieranie działań w zakresie kształtowania środowiska rolniczego i zrównoważonego rozwoju produkcji rolniczej w Polsce. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: bobowate drobnonasienne ; wartość pokarmowa ; wartość odżywcza ; mieszanki bobowato-trawiaste ; zakiszanie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/81
Rok: 2015
Autorzy: Danuta Górecka
Tytuł: Produkty zbożowe
W: Żywienie i usługi gastronomiczne. Cz. 2, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem t. 2 / Danuta Górecka, Halina Limanówka, Ewa Superczyńska, Malania Żylińska-Kaczmarek.
Adres wydawniczy: Warszawa : Format-AB, 2015
Szczegóły: s. 70-120, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-89184-64-1
Uwagi: Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie kwalifikacji. Kwalifikacja T. 6. Sporządzanie potraw i napojów.
Liczba arkuszy: 2,69
Polskie słowa kluczowe: zboża ; kasze ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; potrawy z kasz
Angielskie słowa kluczowe: cereals ; chemical composition ; groat ; nutritional value ; groats dishes
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/81
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś
Tytuł: Effect of ethanolic flax (Linum usitatissimum L.) extracts on lipid oxidation and changes in nutritive value of frozen-stored meat products
Tytuł równoległy: Wpływ ekstraktów etanolowych z nasion lnu (Linum usitatissimum L.) na utlenianie lipidów oraz zmianę wartości odżywczej produktów mięsnych przechowywanych zamrażalniczo
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (2), s. 135-144, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: len zwyczajny ; nasiona ; ekstrakt etanolowy ; utlenianie lipidów ; retencja tiaminy ; białka ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: flax seed ; ethanolic extract ; lipid oxidation ; thiamine retention ; protein ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/81
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Cielęcina na świątecznym stole
Źródło: Agrotechnika. - 2014, nr 4, s. 94-95, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; mięso cielęce ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/81
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Niedoceniany jarmuż
Źródło: Agrotechnika. - 2014, nr 2, s. 110-111, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; jarmuż ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/81
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Skarby w kiełkach
Źródło: Agrotechnika. - 2014, nr 3, s. 118-119, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; kiełki roślinne ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/81
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech, Dariusz Lisiak
Tytuł: Czy dziczyzna jest zdrowa?
W: Las i zdrowie / Pod red. Dariusza J. Gwiazdowicza.
Adres wydawniczy: Poznań : Oficyna Wydawnicza G&P Gościański & Prętnicki, 2014
Szczegóły: s. 199-219, bibliogr.
ISBN: 978-83-7272-304-8
Liczba arkuszy: 1,167
Polskie słowa kluczowe: dziczyzna ; wartość biologiczna ; wartość odżywcza ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
31/81
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Cebula - warto popłakać, ale jeść
Źródło: Agrotechnika. - 2013, nr 2, s. 74-75, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; cebula ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/81
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Fasolka szparagowa
Źródło: Agrotechnika. - 2013, nr 8, s. 98-99, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; fasola ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/81
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Nieskomplikowane dania z selera
Źródło: Agrotechnika. - 2013, nr 11, s. 78-79, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; seler ; seler korzeniowy ; seler naciowy ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/81
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Proste i wykwintne dania z królika
Źródło: Agrotechnika. - 2013, nr 3, s. 114-115, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; mięso z królika ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/81
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Świąteczne dania z żurawiną
Źródło: Agrotechnika. - 2013, nr 12, s. 74-75, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; żurawina ; wartość odżywcza ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/81
Rok: 2013
Autorzy: Zbigniew Gruca
Tytuł: Doceńmy wiśnie
Źródło: Działkowiec. - 2013, nr 9 (757), s. 47-49, il.
p-ISSN: 0137-7930
Polskie słowa kluczowe: owoce ; wiśnie ; wartość odżywcza ; odmiany roślin ; wymagania uprawowe
Angielskie słowa kluczowe: cherries ; plant varieties ; nutritional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/81
Rok: 2013
Tytuł: Żywienie u progu i u schyłku życia / pod red. Jana Gawęckiego, Wojciecha Roszkowskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 146 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-698-4
Liczba arkuszy: 9,8
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; dzieci ; młodzież ; ludzie starsi ; wartość odżywcza ; zwyczaje żywieniowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
38/81
Rok: 2013
Autorzy: Tadeusz Blicharski, Piotr Książek, Edward Pospiech, Władysław Migdał, Artur Jóźwik, Ewa Poławska, Dariusz Lisiak
Tytuł: Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów : Opracowanie wyników badań laboratoryjnych / Pr. zbior. pod kier. Tadeusza Blicharskiego
Adres wydawniczy: Warszawa : Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", 2013. - 152 s. : il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wieprzowina ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna ; właściwości prozdrowotne ; składniki pokarmowe ; klasyfikacja EUROP
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/81
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 2
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 8, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: chleb w sztuce ; "koguty z Kazimierza" ; zboża chlebowe ; przemiał zbóż ; klasyfikacja pieczywa ; chleb bezglutenowy ; pumpernikiel ; wzbogacanie żywności ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/81
Rok: 2013
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, Lidia Wądołowska
Tytuł: Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci i młodzieży, ich przyczyny i konsekwencje zdrowotne
W: Żywienie u progu i u schyłku życia / pod red. Jana Gawęckiego, Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 93-100
ISBN: 978-83-7160-698-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; dzieci ; młodzież ; wartość odżywcza ; zwyczaje żywieniowe ; błędy żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
41/81
Rok: 2013
Autorzy: Lidia Wądołowska, Jolanta Czarnocińska
Tytuł: Najczęstsze błędy w żywieniu osób starszych, ich konsekwencje zdrowotne i możliwości zapobiegania
W: Żywienie u progu i u schyłku życia / pod red. Jana Gawęckiego, Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 129-139, il.
ISBN: 978-83-7160-698-4
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; ludzie starsi ; wartość odżywcza ; zwyczaje żywieniowe ; błędy żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
42/81
Rok: 2013
Autorzy: Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 119-128, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; boczniak ostrygowaty ; Pleurotus ostreatus ; chleb ; wartość odżywcza ; indeks glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal product ; oyster mushroom ; Pleurotus ostreatus ; bread ; nutritional value ; glycemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/81
Rok: 2011
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Jagnięcina na wielkanocnym stole
Źródło: Agrotechnika. - 2011, nr 4, s. 88-89, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso jagnięce ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/81
Rok: 2011
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 6, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_6.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; wartość odżywcza ; przetwórstwo mleka ; przydatność technologiczna ; sery kozie ; napoje mleczne fermentowane
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; cheeses ; fermented beverages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
45/81
Rok: 2011
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Przydatność technologiczna mleka owczego do przetwórstwa
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 7, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_7.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; wartość odżywcza ; przydatność technologiczna ; przetwórstwo mleka ; sery owcze ; napoje mleczne fermentowane
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; cheeses ; fermented beverages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/81
Rok: 2011
Autorzy: Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski
Tytuł: Profile żywieniowe jako instrument promocji żywności prozdrowotnej
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 95-103, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wartość odżywcza ; promocja ; profile żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/81
Rok: 2011
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Znakowanie i informacja żywieniowa na opakowaniach żywności
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 67-80, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywność ; opakowania ; znakowanie żywności ; wartość odżywcza ; wskazane dzienne spożycie ; informacja o produkcie ; informacja o producencie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/81
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Martyna Jeżewska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane wskaźniki wartości odżywczej mięsa suszonego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 5 (78), s. 94-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; liofilizacja ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lyophilization ; oxidation of lipids ; antioxidants ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
49/81
Rok: 2010
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Kalafiory i brokuły - samo zdrowie
Źródło: Agrotechnika. - 2010, nr 8, s. 60-61, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; kalafiory ; brokuły ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/81
Rok: 2010
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Papryka ze słoika
Źródło: Agrotechnika. - 2010, nr 9, s. 60-61, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; papryka ; warzywa marynowane ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/81
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 24-43, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 marca 2011].
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; owies ; wykorzystanie ; produkty zbożowe ; produkty owsiane ; produkty jęczmienne ; pieczywo ; asortyment ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; wartość energetyczna ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; pieczywo pszenno-owsiane ; hipercholesterolemia ; wskaźnik glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal ; oat product ; barley product ; bread ; chemical composition ; hypercholesterolemia ; glycaemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/81
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Przetwory zbożowe - aspekty wzbogacania wartości odżywczej
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2009, R. 53, nr 10, s. 2-7, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; przetwory zbożowe ; wzbogacanie żywności ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/81
Rok: 2009
Autorzy: Julita Reguła
Tytuł: Wartość odżywcza i ocena organoleptyczna ciastek wzbogacanych w susz grzybowy shitake Lentinula edodes
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 79-85, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: wartość odżywcza ; ciastka ; shiitake ; ocena organoleptyczna
Angielskie słowa kluczowe: nutritive value ; cookies ; shiitake mushroom ; organoleptic assessment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
54/81
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Możliwości wzbogacania wartości odżywczych, dietetycznych i funkcjonalnych pieczywa
W: Żywność wzbogacona i nutraceutyki / Red. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, 2009
Szczegóły: s. 109-122, bibliogr.
ISBN: 978-83-902699-9-3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; wartość odżywcza ; właściwości funkcjonalne ; wzbogacanie żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/81
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Dynia z rodziną
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 8, s. 61-63, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; warzywa dyniowate ; dynia ; cukinia ; kabaczek ; patison ; melon ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/81
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Orzechy na Święta i nie tylko
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 12, s. 54-55, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; orzechy ; orzechy włoskie ; orzechy laskowe ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/81
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Szparagi na wiosennym stole
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 5, s. 69-70, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; warzywa ; szparagi ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/81
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Truskawkowe szaleństwo
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 6, s. 56-57, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: owoce ; truskawki ; wartość odżywcza ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/81
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Wyczarowane z jabłek
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 11, s. 52-53, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; owoce ; jabłka ; wartość odżywcza ; potrawy z owoców ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/81
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Ziemniaczane przysmaki
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 9, s. 68-69, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; ziemniaki ; wartość odżywcza ; potrawy z ziemniaków ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/81
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych napojów
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 8
Szczegóły: s. 141-148, il.
ISBN: 978-83-7160-506-2
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; żywienie człowieka ; napoje ; wartość energetyczna ; wartość odżywcza ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/81
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych napojów
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 141-148, il.
ISBN: 978-83-7160-486-7
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; żywienie człowieka ; napoje ; wartość energetyczna ; wartość odżywcza ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/81
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Dom i zdrowie : Skuteczny duet
Źródło: Agrotechnika. - 2007, nr 8, s. 54-55, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; warzywa ; pomidory ; papryka ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/81
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Dom i zdrowie : Z lasu na stół
Źródło: Agrotechnika. - 2007, nr 9, s. 48-50, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: grzyby ; wartość odżywcza ; grzybobranie ; żywienie człowieka ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/81
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Dom i zdrowie : Zbierane po przymrozkach
Źródło: Agrotechnika. - 2007, nr 10, s. 42-44, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: rośliny dziko rosnące ; dereń ; berberys ; bez czarny ; jarząb pospolity ; pigwa ; owoce ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze ; zbiór ; przetwórstwo owoców ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/81
Rok: 2007
Autorzy: Mikołaj Knaflewski
Tytuł: Wiadomości wprowadzające
W: Ogólna uprawa warzyw / pod red. Mikołaja Knaflewskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2007
Szczegóły: s. 13-30, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-09-01025-8
Polskie słowa kluczowe: warzywnictwo ; produkcja warzyw ; spożycie żywności ; przetwórstwo warzyw ; warzywa ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/81
Rok: 2007
Autorzy: Mieczysław Czekalski
Tytuł: Dzikie róże
W: Problemy i perspektywy produkcji szkółkarskiej roślin ozdobnych : XI Ogólnopolska Konferencja Szkółkarska, Skierniewice, 20-21 lutego 2007 r..
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, 2007
Szczegóły: s. 14-24, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60573-06-8
Polskie słowa kluczowe: róża dzika ; gatunki roślin ; oznaczanie ; wartość dekoracyjna ; wartość lecznicza ; wartość kosmetyczna ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/81
Rok: 2007
Autorzy: Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak
Tytuł: Obróbka mikrobiologiczna nasion roślin strączkowych [rozdz. 9.9.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 492-497
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; fermentacja mlekowa ; fermentacja grzybowa ; produkty fermentowane ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/81
Rok: 2007
Autorzy: Marek Siwulski, Julita Reguła, Anna Gramza, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Porównanie plonowania i skład chemicznego owocników kilku odmian i gatunków boczniaka Pleurotus sp.
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 517, cz. 2, s. 877-884, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Zasoby genowe roślin w ochronie różnorodności biologicznej. - Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych" [dostęp: 2 lutego 2009].
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; boczniak ; Pleurotus ; odmiany roślin ; gatunki roślin ; Pleurotus djamor ; Pleurotus citrinopileatus ; plonowanie ; owocniki ; skład chemiczny ; zawartość suchej masy ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: Pleurotus ; strains ; yield ; carpophores ; chemical composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
70/81
Rok: 2006
Autorzy: Romana Chojnacka, Jolanta Zdrojewska
Tytuł: Dom i zdrowie : Warto polubić dynię
Źródło: Agrotechnika. - 2006, nr 10, s. 34-35, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; warzywa ; dynia ; wartość odżywcza ; właściwości lecznicze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/81
Rok: 2006
Autorzy: Marcin Bartczak
Tytuł: Małe, lecz efektywne fabryki
Źródło: Ogrod. Pol. - 2006, 3 (30), s. 6-7, il.
p-ISSN: 1731-8793
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; zdrowie człowieka ; gatunki roślin ; wartość odżywcza ; produkcja ; przechowywanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/81
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Alicja Kawka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Mąka, kasze, ryż, makarony
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 136-157, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; mąka ; kasze ; ryż ; makarony ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/81
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 158-183, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; pieczywo pszenne ; pieczywo mieszane ; pieczywo specjalne ; pieczywo żytnie ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; produkcja ; wartość odżywcza ; wymagania jakościowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/81
Rok: 2005
Autorzy: Hubert Waligóra
Tytuł: Kukurydza jadalna - znaczenie gospodarcze i rola w żywieniu człowieka
Źródło: Kukurydza. - 2005, nr 1 (25), s. 75-78, il.
p-ISSN: 1231-9635
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; kukurydza cukrowa ; znaczenie gospodarcze ; powierzchnia uprawy ; żywienie człowieka ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/81
Rok: 2005
Autorzy: Sylwia Bielińska
Tytuł: Mleko kozie i jego przetwory
Źródło: Porad. Gospod. - 2005, 7/8, s. 40-41, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; przetwory mleczne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/81
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jęczmień jako surowiec w produkcji piekarskiej
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2005, R. 53, 2, s. 6-9, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; wzbogacanie żywności ; jęczmień ; surowce piekarskie ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; ciasto ; właściwości fizyczne ; jakość ; wartość energetyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/81
Rok: 2003
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kędzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 42-57, il.
ISBN: 83-7160-316-9
Polskie słowa kluczowe: białka roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; rośliny oleiste ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/81
Rok: 1993
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Białko łubinu. Problemy technologiczne i żywieniowe : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 2.12.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 29 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 11
Polskie słowa kluczowe: łubin ; białka roślinne ; preparaty białkowe ; wartość odżywcza ; wykorzystanie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/81
Rok: 1993
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Elementy nowoczesnego przetwórstwa drobiu szansą różnorodnej i wysokowartościowej żywności : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 25.03.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 56 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 8
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/81
Rok: 1992
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Owies w żywieniu zdrowiego i chorego człowieka : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 24.06.1992 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1992. - 37 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 7
Polskie słowa kluczowe: zboża ; owies ; wartość odżywcza ; wykorzystanie ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/81
Rok: 1992
Autorzy: Włodzimierz Fiszer
Tytuł: Promieniowanie jonizujące szansą trwałej i zdrowej żywności : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 31.03.1992 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1992. - 32 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 5
Polskie słowa kluczowe: żywność ; konserwowanie ; promieniowanie jonizujące ; żywność napromieniona ; trwałość ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP