logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE
Liczba odnalezionych rekordów: 35



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/35
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Woźniak, Lucyna Mrówczyńska, Agnieszka Waśkiewicz, Marta Babicka, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Izabela Ratajczak
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w ekstrakcie z propolisu oraz ocena jego aktywności przeciwutleniającej i cytoochronnej względem erytrocytów ludzkich w warunkach stresu oksydacyjnego in vitro
Źródło: Postępy Fitoter. - 2019, nr 1, s. 18-24, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1509-8699 e-ISSN: 1731-2477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z propolisu ; związki fenolowe ; flawonoidy ; kwasy fenolowe ; właściwości przeciwutleniające ; ludzkie erytrocyty
Angielskie słowa kluczowe: propolis extract ; phenolic compounds ; flavonoids ; phenolic acids ; antioxidant properties ; human erythrocytes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/35
Rok: 2018
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Eva Ivanišova
Tytuł: Wpływ dodatku suszonych owoców jagodowych na cechy babeczek bezglutenowych
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2018, t. 73, nr 2, s. 61-71, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2018].
Polskie słowa kluczowe: muffiny ; czarna porzeczka ; jagoda ; antocyjany ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: muffins ; black currant ; berry ; anthocyanins ; antioxidant properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/35
Rok: 2018
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
Tytuł: Chleb wzbogacony sokiem ziemniaczanym: tekstura, jakość i akceptacja konsumencka
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
Szczegóły: s. 70
ISBN: 978-83-923549-1-8
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; pieczywo pszenne ; tekstura ; ocena konsumencka ; żywność prozdrowotna ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/35
Rok: 2017
Autorzy: Dariusz Nowak, Michał Gośliński, Artur Szwengiel
Tytuł: Multidimensional comparative analysis of phenolic compounds in organic juices with high antioxidant capacity
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 8, s. 2657-2663, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: właściwości przeciwutleniające ; polifenole ; jagody ; soki owocowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; polyphenols ; berries ; juice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
5/35
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Dorota Golczak, Józef Korczak
Tytuł: Antiradical capacity and polyphenol composition of asparagus spears varieties cultivated under different sunlight conditions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 267-279, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: szparagi ; aktywność przeciwutleniająca ; związki bioaktywne ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: asparagus ; antioxidant activity ; bioactive compounds ; polyphenols ; antiradical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/35
Rok: 2016
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Joanna Le Thanh-Blicharz, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidant activity of true aloe (Aloe vera) extract in model systems
Tytuł równoległy: Właściwości przeciwutleniające ekstraktu z aloesu zwyczajnego (Aloe vera) w układach modelowych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 53, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_53.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: aloes ; właściwości przeciwutleniające ; układy modelowe
Angielskie słowa kluczowe: aloe ; antioxidant activity ; model systems
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/35
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Quercitin - a flavonoid with a high health-promoting potential
Tytuł równoległy: Kwercytyna - flawonoid o dużym potencjale prozdrowotnym
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 29, bibliogr., summ., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kwercetyna ; flawonoidy ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: quercetin ; flavonoids ; bioactive compounds ; health promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/35
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Zastosowanie ekstraktów grzybowych w przemyśle kosmetycznym i dermatologii
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2016, R. 44, nr 4, s. 67-69, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: Ganoderma lucidum ; Pleurotus citrinopileatus ; shiitake ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/35
Rok: 2015
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium
Źródło: Biul. IHAR. - 2015, nr 276, s. 9-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Praca przedstawiona na konferencji IHAR - PIB, Zakopane, 3 lutego 2015 roku. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; pszenica ozima ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; wheat ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/35
Rok: 2015
Autorzy: Anna Ostrowska, Małgorzata Zmyślona, Kinga Stuper-Szablewska, Tomasz Szablewski, Juliusz Perkowski
Tytuł: Antioxidant capacity of organic and conventional cereal products
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researcher - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszów, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rzeszów] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 86
Polskie słowa kluczowe: właściwości przeciwutleniające ; zboża
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; cereal
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/35
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Granat - tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 3, art. 41, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_41.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: granat ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: pomegranate ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/35
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Właściwości prozdrowotne mangostanu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 4, art. 58, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mangostan ; Garcinia mangostana ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: mangosteen ; Garcinia mangostana ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/35
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 1, s. 38-41, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; Sambucus nigra ; związki bioaktywne ; działanie prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; Sambucus nigra ; bioactive compounds ; pro-health influence ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
14/35
Rok: 2015
Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Pozyskiwanie antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi metodą ekstrakcji
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 165-181, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; właściwości przeciwutleniające ; ABTS+ ; FRAP
Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; antioxidant properties ; ABTS+ ; FRAP
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/35
Rok: 2009
Autorzy: Jacek Nowak, Filip Żuk, Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Wpływ surowców zbożowych użytych do produkcji na właściwości przeciwutleniające piw
W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : III Ogólnopolska Konferencja Naukowo - Szkoleniowa, Puławy, 27-28 października 2009.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, 2009
Szczegóły: s. 81-82, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: browarnictwo ; piwo ; piwo domowe ; piwo przemysłowe ; właściwości przeciwutleniające ; surowce zbożowe ; słód
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/35
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, J. Korczak
Tytuł: Antioxidative potential of selected spices extracts in rapeseed oil
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 47-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przyprawy ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; spices ; rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/35
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Sławińska, Piotr Rolewski, Janusz Sławiński
Tytuł: Wpływ ozonu na właściwości antyuleniające oraz spektroskopowe kwasów humusowych
W: Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska. Referaty i doniesienia : Konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007.
Adres wydawniczy: Lublin : Instytut Agrofizyki PAN, 2007
Szczegóły: s. 106
ISBN: 83-89969-06-8
Polskie słowa kluczowe: materia organiczna ; ozon ; utlenianie ; kwas humusowy ; właściwości przeciwutleniające ; chemiluminescencja ; metody badań
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/35
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk, Józef Korczak, Stanisława Korszun
Tytuł: Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści miłorzębu dwuklapowego przy użyciu metody emulsyjnej z kwasem linolowym i β-karotenem
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 25-26
ISBN: 978-83-7160-443-0
Polskie słowa kluczowe: miłorząb dwuklapowy ; właściwości przeciwutleniające ; kwas linolowy ; beta-karoten
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/35
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: The effect of time of acid hydrolysis on the modification of antioxidant properties of rapeseed protein hydrolysates
Tytuł równoległy: Wpływ czasu hydrolizy na kształtowanie się właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej
Źródło: Pol. J. Nat. Sci. - 2007, suppl. 4, s. 49-54, bibliogr.
p-ISSN: 1731-3147
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; hydrolizaty białkowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
20/35
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Mikołajczyk
Tytuł: Betalainy [rozdz. 3.1.3.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 158-163, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: barwniki betalainowe ; stabilność ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/35
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 283-287, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; związki fenolowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; extracts of phenolic compounds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/35
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka ćwikłowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 437-441, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalain pigment ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/35
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Produkty rozpadu barwników betalainowych a ich zdloności [właśc. zdolności] przeciwutleniające
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 169
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; produkty rozpadu ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/35
Rok: 2006
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ blanszowania i suszenia na zdolność antyoksydacyjną buraka ćwikłowego
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 196
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; blanszowanie ; suszenie ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/35
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 77
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/35
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka ćwikłowego
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 31
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/35
Rok: 2006
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Wojciech Białas, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Ocena właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej w wybranych testach
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 1, s. 107-117, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; hydrolizaty białkowe ; właściwości przeciwutleniające ; Rancimat ; Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; antioxidant activity ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/35
Rok: 2006
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Wojciech Białas, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Ocena właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej w wybranych testach modelowych
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 102-103
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydrolizaty białkowe ; właściwości przeciwutleniające ; testy przyspieszone
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; protein hydrolysates ; antioxidant activity ; accelerated method
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
29/35
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Maria Malinowska, Anna Gramza, Izabela Kossowska
Tytuł: Ocena efektywności przeciwutleniającej preparatów łubinowych w układzie modelowym z kwasem linolowym
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 84
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; modyfikacja ; właściwości przeciwutleniające ; badania modelowe ; kwas linolowy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/35
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Flaczyk, Joanna Kobus, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Gramza
Tytuł: Antioxidant effect of collagenic protein hydrolysates and α-tocopherol in model emulsion and meatballs system
W: Modern Aspects of Fats and Oils. A Fascinating Source of Knowledge : 26th World Congress and Exhibition of the International Society for Fat Research (ISF), 25-28 September 2005, Prague, Czech Republic, Abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 45
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty białkowe ; hydrolizaty kolagenowe ; alfa-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
31/35
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Bogusz Delbowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i DPPH+ natywnych przeciwutleniaczy w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 140
ISBN: 83-86796-95-2
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; przechowywanie ; przeciwutleniacze ; właściwości przeciwutleniające ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/35
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jozef Korczak, Malgorzata Nogala-Kalucka, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Antioxidant properties of lupin seed products
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 2, s. 279-285, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; tokoferole ; taniny ; właściwości przeciwutleniające ; napromieniowanie
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; tannins ; antioxidant activity ; irradiation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/35
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do triacylogliceroli smalcu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; witamina E ; produkty spożywcze ; przedłużanie trwałości ; lipidy ; smalec ; triacyloglicerole ; tokoferole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
34/35
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do β-karotenu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 73-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; tokochromanole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające ; beta-karoten
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; beta-carotene
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
35/35
Rok: 1994
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski
Tytuł: Związki witamino-E aktywne i ich znaczenie : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 05.01.1994 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1994. - 41 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 14
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; witamina E ; tokochromanole ; tokoferole ; tokotrienol ; właściwości przeciwutleniające ; funkcje fizjologiczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP