logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2018
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Alina Kałużewicz, Tomasz Spiżewski, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Bioactive compounds and medicinal properties of Oyster mushrooms (Pleurotus sp.)
Źródło: Folia Hortic. - 2018, 30/2, s. 191-201, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0867-1761 e-ISSN: 2083-5965
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: owocniki ; żywność funkcjonalna ; właściwości prozdrowotne ; boczniaki
Angielskie słowa kluczowe: fruiting bodies ; functional food ; health-promoting activities ; oyster mushrooms
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.244
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/22
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Marzena Grdeń
Tytuł: Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera
Źródło: Med. Rodz. - 2017, 20 (2), s. 111-117, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1505-3768 e-ISSN: 1731-2523
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: Moringa oleifera ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: Moringa oleifera ; antihyperglycemic effect ; cardioprotective properties ; health-promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/22
Rok: 2017
Autorzy: Marzena Grdeń, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Maca (Lepidium meyenii) - właściwości prozdrowotne
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 33-44, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_3.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: maca ; Lepidium meyenii ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: maca ; Lepidium meyenii ; health benefits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/22
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Właściwości prozdrowotne gorzkiego melona
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 233-239, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: melon gorzki ; związki bioaktywne ; działanie hipoglikemiczne ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: bitter melon ; bioactive compounds ; hypoglycemic effect ; health-promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość żywieniowa dyni
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 698-701, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: dynia ; karotenoidy ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin ; carotenoids ; health-promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Znaczenie żywieniowe imbiru
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 1, s. 57-63, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; imbir ; gingerol ; działanie hipoglikemiczne ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: spices ; ginger ; gingerol ; hypoglycemic effect ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Właściwości prozdrowotne fruktanów typu inuliny
Źródło: Med. Rodz. - 2016, 19 (2), s. 86-90, bibliogr.
p-ISSN: 1505-3768
Polskie słowa kluczowe: inulina ; fruktany ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: inulin ; fructans ; fructooligosaccharides ; prebiotics ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
8/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Quercitin - a flavonoid with a high health-promoting potential
Tytuł równoległy: Kwercytyna - flawonoid o dużym potencjale prozdrowotnym
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 29, bibliogr., summ., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kwercetyna ; flawonoidy ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: quercetin ; flavonoids ; bioactive compounds ; health promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2016, t. 97, nr 1, s. 24-28, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: głóg ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: hawthorn ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Cynamon właściwości prozdrowotne
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 6, s. 40-43, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: cynamon ; Cinnamomum ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: cinnamon ; Cinnamomum ; health promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Działanie prozdrowotne pestek dyni
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 11, s. 37-39, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: dynia ; Cucurbitaceae ; pestki dyni ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin ; Cucurbitaceae ; pumpkin seeds ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
12/22
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Jankowiak
Tytuł: Aktywność biologiczna zielonej herbaty
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 55-66, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; przeciwutleniacze ; galusan epigalokatechiny ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/22
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Charakterystyka żywieniowa stewii - aktualny stan wiedzy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 1, s. 11-18, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: stewia ; stewiozyd ; glikozydy stewiolowe ; substancje słodzące ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: stevia ; stevioside ; steviol glycosides ; sweeteners ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/22
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Granat - tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 3, art. 41, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_41.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: granat ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: pomegranate ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/22
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Właściwości prozdrowotne mangostanu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 4, art. 58, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mangostan ; Garcinia mangostana ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: mangosteen ; Garcinia mangostana ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/22
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Awokado wartość żywieniowa
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 33-35, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: awokado ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: avocado ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
17/22
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Noni - tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 6, s. 35-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: owoce noni ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: noni fruit ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
18/22
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech, Dariusz Lisiak
Tytuł: Czy dziczyzna jest zdrowa?
W: Las i zdrowie / Pod red. Dariusza J. Gwiazdowicza.
Adres wydawniczy: Poznań : Oficyna Wydawnicza G&P Gościański & Prętnicki, 2014
Szczegóły: s. 199-219, bibliogr.
ISBN: 978-83-7272-304-8
Liczba arkuszy: 1,167
Polskie słowa kluczowe: dziczyzna ; wartość biologiczna ; wartość odżywcza ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
19/22
Rok: 2014
Autorzy: Zenon Kędzior
Tytuł: Fityniany
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 183-195, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: surowce roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; nasiona ; ziarno ; mąka ; ciasto ; pieczywo ; fityniany ; żelazo ; cynk ; wapń ; magnez ; fitaza ; właściwości antyżywieniowe ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; plant material ; cereals ; legumes plants ; seed ; grain ; dough ; baked goods ; phytate ; iron ; zinc ; calcium ; magnesium ; phytase ; antinutritive properties ; pro-health properties
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
20/22
Rok: 2013
Autorzy: Tadeusz Blicharski, Piotr Książek, Edward Pospiech, Władysław Migdał, Artur Jóźwik, Ewa Poławska, Dariusz Lisiak
Tytuł: Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów : Opracowanie wyników badań laboratoryjnych / Pr. zbior. pod kier. Tadeusza Blicharskiego
Adres wydawniczy: Warszawa : Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", 2013. - 152 s. : il., bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wieprzowina ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna ; właściwości prozdrowotne ; składniki pokarmowe ; klasyfikacja EUROP
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/22
Rok: 2012
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Joanna Teichert
Tytuł: Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 16, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; skład chemiczny ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość składników mineralnych ; kwasy tłuszczowe ; białka mleka ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; protein fractions ; fatty acids ; nutritional remarks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/22
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Bielińska
Tytuł: Kozie mleko na zdrowie
Źródło: Tyg. Rol. - 2007, nr 18/19, s. 56-57, il.
p-ISSN: 1734-5863
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP