logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WŁAŚCIWOŚCI FUNKCJONALNE
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2019
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Wpływ mikronizacji błonnika na jego właściwości fizykochemiczne
Źródło: Przem. Spoż. - 2019, t. 73, 5, s. 40-43, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; mikronizacja ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/18
Rok: 2019
Autorzy: Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska, Piotr Szulc, Daria Szymanowska, Magdalena Sudyka, Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Chmiel (Humulus lupulus L.) jako surowiec o właściwościach prozdrowotnych: aktualny stan wiedzy
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 3, s. 9-12, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1732-1719
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 października 2019].
Polskie słowa kluczowe: chmiel zwyczajny ; uprawa roślin ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: hops ; cultivation ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/18
Rok: 2016
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Emilia Szafarz, Magdalena Szafarz
Tytuł: Ocena właściwości funkcjonalnych glukomannanu
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 46-54, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: błonnik rozpuszczalny ; glukomannan ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/18
Rok: 2014
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Badania nad fizykochemicznymi i biologicznymi właściwościami mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w aspekcie ich zastosowania w leczeniu oraz profilaktyce chorób dietozależnych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 120 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 476
ISBN: 978-83-7160-763-6
Liczba arkuszy: 9,7
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wysokie rozdrobnienie ; skład frakcyjny ; właściwości funkcjonalne ; właściwości biologiczne ; szczury ; in vivo
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fine grinding ; fractional composition ; functional properties ; biological properties ; rats ; in vivo
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
5/18
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Projektowanie i ocena jakości funkcjonalnych napojów fermentowanych otrzymanych z mleka wybranych gatunków ssaków
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 126 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 440
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie ; mleko kozie ; mleko owcze ; fermentacja ; napoje mleczne fermentowane ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/18
Rok: 2010
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Agata Lasik
Tytuł: Właściwości funkcjonalne oraz jakość mikrobiologiczna liofilizatu kumysu
W: Probiotyki w żywności : Sympozjum naukowe, Kiry pod Zakopanem, 15-16 kwietnia 2010 r..
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2010]
Szczegóły: s. 8
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; kumys ; liofilizacja ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/18
Rok: 2009
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka
Tytuł: Wykorzystanie inuliny jako dodatku funkcjonalnego w technologii produkcji potraw
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 324-328, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: inulina ; właściwości funkcjonalne ; wzbogacanie ; zamienniki tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: inulin ; functional properties ; enrichment ; fat substitute
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/18
Rok: 2009
Autorzy: Jerzy Stangierski
Tytuł: Kształtowanie jakości funkcjonalnej drobiowego preparatu miofibryli z zastosowaniem transglutaminazy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - 121 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 402
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; mięso odkostnione mechaniczne ; preparaty miofibryli ; właściwości funkcjonalne ; poprawa jakości ; dodatki do żywności ; transglutaminaza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/18
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Możliwości wzbogacania wartości odżywczych, dietetycznych i funkcjonalnych pieczywa
W: Żywność wzbogacona i nutraceutyki / Red. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, 2009
Szczegóły: s. 109-122, bibliogr.
ISBN: 978-83-902699-9-3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; wartość odżywcza ; właściwości funkcjonalne ; wzbogacanie żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/18
Rok: 2007
Autorzy: Włodzimierz Grajek
Tytuł: Rośliny transgeniczne. 7.6.4.3, Cechy żywieniowe i sensoryczne
W: Biotechnologia roślin / Pr. zbior. pod red. Stefana Malepszego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 1, dodr. 3.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007
Szczegóły: s. 391-419, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-01-14195-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny transgeniczne ; modyfikacja genetyczna ; surowce roślinne ; poprawa jakości ; właściwości odżywcze ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/18
Rok: 2007
Autorzy: Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
Tytuł: Możliwości modelowania cech funkcjonalnych żywności wytworzonej z nasion roślin strączkowych poprzez zastosowanie fermentacji typu tempeh
Źródło: Biotechnologia. - 2007, 4 (79), s. 113-124, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; tempeh ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; microorganisms ; legumes ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/18
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Walczak, Izabela Kossowska, Marlena Malinowska
Tytuł: Some functional properties of lupin proteins modified by lactic fermentation and extrusion
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 96, iss. 2, s. 290-296, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; białka ; właściwości funkcjonalne ; modyfikacja ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; functional properties ; surface hydrophobicity ; lactic acid fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/18
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Marciniak, Wiktor Obuchowski, Katarzyna Budzyńska, Ewa Ziemska
Tytuł: Ocena przydatności wybranych odmian pszenżyta jako surowca o potencjalnych właściwościach funkcjonalnych
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 10, s. 16-18, 28, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; zboża ; pszenżyto ; odmiany roślin ; ziarno ; mąka pszenżytnia ; ocena jakości ; wartość technologiczna ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/18
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na skład i właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego nasion roślin strączkowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 39
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; zabiegi technologiczne ; moczenie ; gotowanie ; nasiona ; błonnik pokarmowy ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/18
Rok: 2006
Autorzy: Maria Soral-Śmietana, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Właściwości funkcjonalne handlowych spożywczych skrobi modyfikowanych w aspekcie tworzenia emulsji
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Jakość polskich odmian ziemniaka ich szansą na wspólnym rynku europejskim" : IV Konferencja Naukowa, Szklarska Poręba, 8-11 maja 2006 r. / Oprac red. Wioletta Drożdż, Agnieszka Tajner-Czopek.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Akademia Rolnicza], 2006
Szczegóły: s. 201-202
ISBN: 83-913594-9-2
Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; skrobia spożywcza ; właściwości funkcjonalne ; emulsja ; tworzenie emulsji ; stabilizacja
Charakt. formalna: POS
Praca afiliowana przez UP
16/18
Rok: 2004
Autorzy: Włodzimierz Grajek
Tytuł: Rośliny transgeniczne. 7.6.4.3, Cechy żywieniowe i sensoryczne
W: Biotechnologia roślin / Pr. zbior. pod red. Stefana Malepszego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 1, [dodr.]
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004
Szczegóły: s. 391-419, il., bibliogr.
ISBN: 83-01-14195-6
Polskie słowa kluczowe: rośliny transgeniczne ; modyfikacja genetyczna ; surowce roślinne ; poprawa jakości ; właściwości odżywcze ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/18
Rok: 2002
Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Przemysław Oziemkowski
Tytuł: Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne koncentratów białek serwatkowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 3 (32) supl., s. 27-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; koncentraty białkowe ; właściwości funkcjonalne ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: whey ; protein concentrates ; functional properties ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/18
Rok: 2001
Autorzy: Włodzimierz Grajek
Tytuł: Rośliny transgeniczne. 7.6.4.3, Cechy żywieniowe i sensoryczne
W: Biotechnologia roślin / Pr. zbior. pod red. Stefana Malepszego.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001
Szczegóły: s. 391-419, il., bibliogr.
ISBN: 83-01-13566-2
Polskie słowa kluczowe: rośliny transgeniczne ; modyfikacja genetyczna ; surowce roślinne ; poprawa jakości ; właściwości odżywcze ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP