logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE
Liczba odnalezionych rekordów: 47



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/47
Rok: 2016
Autorzy: Zofia Zydlik, Piotr Zydlik
Tytuł: Wpływ doglebowych preparatów mikrobiologicznych na wybrane właściwości gleby oraz jej aktywność enzymatyczną w warunkach replantacji
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 32, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_32.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Ogrodnictwo i Architektura Krajobrazu
Polskie słowa kluczowe: choroba replantacji ; preparaty doglebowe ; właściwości fizykochemiczne ; gleby ; makroskładniki ; aktywność enzymatyczna
Angielskie słowa kluczowe: replant disease ; soil-treatment preparations ; physico-chemical soil parameters ; macro-components ; enzymatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/47
Rok: 2016
Autorzy: Waldemar Spychalski, Andrzej Mocek, Mirosława Gilewska, Wojciech Owczarzak, Krzysztof Otremba
Tytuł: Możliwości rekultywacji i wykorzystania rolniczego gruntów pogórniczych na przykładzie doświadczenia prowadzonego na zwałowisku odkrywki węgla brunatnego Pątnów / Waldemar Spychalski, Andrzej Mocek, Mirosława Gilewska, Wojciech Owczarzak, Krzysztof Otremba
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016. - 136 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-839-1
Liczba arkuszy: 13,8
Polskie słowa kluczowe: rekultywacja rolnicza ; grunty pogórnicze ; właściwości fizykochemiczne ; makroelementy
Angielskie słowa kluczowe: recultivation ; post-mining soils ; physicochemical properties ; macroelements
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
3/47
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka podstawowych składników mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 2, s. 45-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; mleko krowie ; mleko kobiece ; lipidy ; związki azotowe ; węglowodany ; substancje mineralne ; witaminy ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; cow's milk ; human's milk ; lipids ; nitrogenous compounds ; carbohydrates ; minerals ; vitamins ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/47
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Jacek Wójtowski, Sylwia Bielińska-Nowak, Marian Pietrzak
Tytuł: Cechy fizykochemiczne sera oraz serwatki z mleka owczego
W: Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej : Konferencja naukowa: poświęcona pamięci Profesora Zdzisława Śliwy, twórcy nowych ras owiec, w 20. rocznicę śmierci, Poznań, 24-25 czerwca 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; sery owcze ; serwatka ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sheep's cheese ; whey ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/47
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Szymańska, Tomasz Sosulski, Ewa Szara, Krzysztof Pilarski
Tytuł: Technologie przetwarzania pofermentu z biogazowni oraz właściwości fizykochemiczne otrzymanych produktów
Tytuł równoległy: Conversion and properties of anaerobic digestates from biogas production
Źródło: Przem. Chem. - 2015, t. 94, nr 8, s. 1419-1423, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2496
Polskie słowa kluczowe: odpady pofermentacyjne ; biogazownie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: anaerobic digestates ; biogas plant ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.367
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/47
Rok: 2014
Autorzy: Witold Grzebisz
Tytuł: Wpływ właściwości fizycznych i fizykochemicznych gleb na efektywność nawożenia roślin uprawnych
W: Agrofizyka : procesy, właściwości, metody / Pod red. Jana Glińskiego, Józefa Horabika, Jerzego Lipca, Cezarego Sławińskiego.
Adres wydawniczy: Lublin : Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN, 2014
Szczegóły: s. 104-108, bibliogr.
ISBN: 978-83-89969-34-7
Liczba znaków: 9406
Liczba arkuszy: 0,25
Polskie słowa kluczowe: gleby uprawne ; właściwości fizyczne ; właściwości fizykochemiczne ; nawożenie ; efektywność nawożenia ; rośliny uprawne ; czynniki plonotwórcze
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/47
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Jordanowska, Monika Jakubus
Tytuł: Evaluation of effectiveness technological process of water purification exemplified on modernized Water Treatment Plant at Otoczna
Tytuł równoległy: Ocena efektywności procesów technologicznych uzdatniania wody na przykładzie zmodernizowanej Stacji w Otocznej
Źródło: Civil Environ. Eng. Rep. - 2014, 13 (2), s. 49-62, il., bibliogr.
p-ISSN: 2080-5187
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 11 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: wody podziemne ; odmanganianie ; usuwanie żelaza ; stacje uzdatniania wody ; woda pitna ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości organoleptyczne
Angielskie słowa kluczowe: groundwater ; treated water ; iron removal process ; manganese removal process ; physicochemical properties ; organoleptic properties ; drinking water
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
8/47
Rok: 2013
Autorzy: Mariusz Jerzy Stolarski, Michał Krzyżaniak, Bogusława Waliszewska, Stefan Szczukowski, Józef Tworkowski, Magdalena Zborowska
Tytuł: Lignocellulosic biomass derived from agricultural land as industrial and energy feedstock
Tytuł równoległy: Dendromasa pozyskana z gruntów rolniczych jako surowiec przemysłowy i energetyczny
Źródło: Drewno. - 2013, vol. 56, nr 189, s. 5-23, bibliogr.
p-ISSN: 1644-3985
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: wierzba ; topola ; robinia akacjowa ; skład chemiczny ; właściwości fizykochemiczne ; uprawy w krótkich rotacjach
Angielskie słowa kluczowe: willow ; poplar ; black locust ; chemical composition ; thermophysical properties ; short rotation coppices
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.171
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/47
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Mocek-Płóciniak, Agnieszka Wolna-Maruwka, Wojciech Owczarzak
Tytuł: Liczebność mikroorganizmów występujących w czarnej ziemi pod wieloletnią monokulturą kukurydzy uprawianej różnymi sposobami
W: Mikroorganizmy - roślina - środowisko w warunkach zmieniającego się klimatu : 47 Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Puławy - Lublin, 12-15 maja 2013 roku : Materiały konferencyjne / Mater. konferencyjne oprac. Anna Gałązka.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, 2013
Szczegóły: s. 192
ISBN: 978-83-7562-128-0
Polskie słowa kluczowe: mikroorganizmy ; kukurydza ; uproszczenia uprawowe ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; monokultury
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
10/47
Rok: 2013
Autorzy: Agnieszka Mocek-Płóciniak, Agnieszka Wolna-Maruwka, Wojciech Owczarzak
Tytuł: Liczebność mikroorganizmów występujących w czarnej ziemi pod wieloletnią monokulturą kukurydzy uprawianej różnymi sposobami
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 2, art. 29, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Rolnictwo.
Polskie słowa kluczowe: drobnoustroje ; liczebność ; uproszczenia uprawowe ; kukurydza ; monokultury ; gleby ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: counts of microorganisms ; tillage simplifications ; maize monoculture ; physico-chemical properties of soil
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/47
Rok: 2012
Autorzy: Monika Jakubus, Zbigniew Kaczmarek, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: Changes of some selected soil properties incubated with the addition of agar, starch and Effective Microorganism
Tytuł równoległy: Zmiany wybranych właściwości gleby inkubowanej z dodatkiem agaru, skrobi i Efektywnych Mikroorganizmów
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2012, vol. 19, no. 1/2, s. 61-68, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: Efektywne Mikroorganizmy ; agar ; skrobia ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne
Angielskie słowa kluczowe: effective microorganisms ; agar ; starch ; soil properties ; physicochemical properties ; chemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/47
Rok: 2012
Autorzy: Irena Małecka, Dorota Swędrzyńska, Andrzej Blecharczyk, Marzena Dytman-Hagedorn
Tytuł: Wpływ systemów uprawy roli pod groch na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb
Źródło: Fragm. Agron. - 2012, R. 29, nr 4, s. 106-116, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
Polskie słowa kluczowe: uprawa roli ; systemy uprawy ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; liczebność mikroorganizmów ; aktywność enzymatyczna
Angielskie słowa kluczowe: tillage system ; soil ; physicochemical properties ; microbial population ; enzymatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/47
Rok: 2012
Autorzy: Irena Małecka, Andrzej Blecharczyk, Zuzanna Sawinska, Tomasz Dobrzeniecki
Tytuł: The effect of various long-term tillage systems on soil properties and spring barley yield
Źródło: Turk. J. Agric. For. - 2012, vol. 36, iss. 2, s. 217-226, il., bibliogr.
p-ISSN: 1300-011X
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 czerwca 2013].
Polskie słowa kluczowe: uprawa roli ; systemy uprawy ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; jęczmień jary ; plony
Angielskie słowa kluczowe: tillage system ; soil properties ; physicochemical properties ; spring barley ; yield
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.731
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/47
Rok: 2011
Autorzy: Laura Boluspaeva, Michał Panin, Andrzej Mocek, Waldemar Spychalski
Tytuł: Metale ciężkie w glebach miasta Ust'-Kamienogorska w Republice Kazachstanu
Źródło: Rocz. Glebozn. - 2011, t. 62, nr 2, s. 40-47, il., bibliogr.
p-ISSN: 0080-3642
Polskie słowa kluczowe: metale ciężkie ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; zanieczyszczenia gleb
Angielskie słowa kluczowe: heavy metals ; soils ; soil pollution ; soil properties ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
15/47
Rok: 2010
Autorzy: Jolanta Kanclerz, Sadżide Murat-Błażejewska, Mariusz Sojka, Antoni Przybył
Tytuł: Zmiany jakości wody i struktury ichtiofauny rzeki nizinnej w latach 2000-2009
Źródło: Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. - 2010, 9, s. 145-155, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-5587
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: rzeki nizinne ; rzeka Mała Wełna ; właściwości fizykochemiczne ; zmiany właściwości ; fauna ; ryby ; skład gatunkowy ; różnorodność gatunkowa
Angielskie słowa kluczowe: rivers ; physicochemical properties ; fish structure ; quality water
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/47
Rok: 2010
Autorzy: Monika Jakubus, Zbigniew Kaczmarek, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: Zmiany wybranych właściwości gleby inkubowanej z dodatkiem agaru, skrobi i efektywnych mikroorganizmów
W: Mikroorganizmy w ochronie środowiska glebowego : 44 Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Dydaktyczna, Poznań - Rydzyna, 14-17.06.2010 / pod red. Justyny Klamy, Agnieszki Wolnej-Maruwki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 42
Polskie słowa kluczowe: gleby ; inkubacja ; Efektywne Mikroorganizmy ; skrobia ; agar ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/47
Rok: 2009
Autorzy: Anna Sip, Michał Więckowicz, Maria Krasowska
Tytuł: Charakterystyka listeriobójczych bakteriocyn klasy IIa bakterii fermentacji mlekowej
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 3 (86), s. 111-128, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bakterie fermentacji mlekowej ; bakteriocyny klasy IIa ; właściwości fizykochemiczne ; biosynteza ; mechanizm działania ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: antilisterial bacteriocins ; lactic acid bacteria ; class IIa bacteriocins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
18/47
Rok: 2009
Autorzy: Irena Małecka, Andrzej Blecharczyk, Tomasz Dobrzeniecki
Tytuł: Produkcyjne i środowiskowe skutki wieloletniego stosowania systemów bezorkowych w uprawie grochu siewnego
Źródło: Fragm. Agron. - 2009, R. 26, nr 3, s. 118-127, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 23 października 2013].
Polskie słowa kluczowe: groch siewny ; uprawa roli ; systemy uprawy ; plony ; gleby ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: field pea ; tillage system ; yield ; soil ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/47
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Physicochemical and sensory characteristics of sheep kefir during storage
Tytuł równoległy: Charakterystyka cech fizykochemicznych i sensorycznych kefiru owczego podczas jego przechowywania
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (2), s. 63-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; kefir ; właściwości fizykochemiczne ; analiza sensoryczna ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; physicochemical properties ; sensory analysis ; storage ; kefir ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/47
Rok: 2008
Autorzy: Jacek Dach
Tytuł: Jakość obornika - od czego zależy?
Źródło: Bydło. - 2008, nr 1, s. 26-29, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: obornik ; jakość ; właściwości fizykochemiczne ; oddziaływanie na gleby ; przechowywanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/47
Rok: 2008
Autorzy: Piotr Zydlik, Zofia Zydlik
Tytuł: Impact of biological effective microorganisms (EM) preparations on some physico-chemical properties of soil and the vegetative growth of apple-tree rootstocks
Tytuł równoległy: Wpływ biologicznych preparatów EM (efektywne mikroorganizmy) na niektóre fizyczno-chemiczne właściwości gleby oraz na wzrost wegetatywny podkładek jabłoni
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2008, t. 2, z. 1, art. 4, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_2_4.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Ogrodnictwo
Polskie słowa kluczowe: preparaty EM ; podkładka M.9 ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości gleby
Angielskie słowa kluczowe: EM preparations ; M.9 rootstock ; physico-chemical p roperties of soil ; vegetative growth
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/47
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki, Piotr Krajewski
Tytuł: Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 8
Szczegóły: s. 9-17, il.
ISBN: 978-83-7160-506-2
Polskie słowa kluczowe: woda ; skład chemiczny ; właściwości fizykochemiczne ; źródła wody ; zasoby wodne ; zaopatrzenie w wodę
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/47
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki, Piotr Krajewski
Tytuł: Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 9-17, il.
ISBN: 978-83-7160-486-7
Polskie słowa kluczowe: woda ; skład chemiczny ; właściwości fizykochemiczne ; źródła wody ; zasoby wodne ; zaopatrzenie w wodę
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/47
Rok: 2007
Autorzy: Mirosława Ziombra
Tytuł: Podłoże w uprawie boczniaka
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2007, R. 35, nr 3, s. 71-73, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: uprawa grzybów ; boczniak ; podłoża uprawowe ; komponenty ; wzbogacanie podłoża ; dodatki do podłoża ; właściwości fizykochemiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/47
Rok: 2007
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jerzy R. Warchalewski, Dorota Madaj, Jan Nawrot, Stanisław Grundas, Józef Fornal
Tytuł: Wpływ wybranych właściwości fizykochemicznych ziarna pszenicy na tempo rozwoju wołka zbożowego
W: Problemy agrofizyczne kształtowania środowiska rolniczego i jakości surowców żywnościowych / pod red. Stanisława Nawrockiego, Stanisława Grundasa, Zofii Sokołowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2007
Szczegóły: s. 104-106
ISBN: 978-83-60489-04-8
Polskie słowa kluczowe: szkodniki magazynowe ; wołek zbożowy ; Sitophilus granarius ; rozwój zwierząt ; tempo rozwoju ; pszenica ; ziarno ; właściwości fizykochemiczne ; pszenica Korweta
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/47
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Tokochromanole - biosynteza, struktura i właściwości fizykochemiczne [rozdz. 3.1.6.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 177-184, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: tokochromanole ; biosynteza ; struktura ; właściwości fizykochemiczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/47
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak
Tytuł: Zmiany wskaźników przemian fizyko-chemicznych oleju rzepakowego w czasie ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 100-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz smażalniczy ; ogrzewanie ; olej rzepakowy ; właściwości fizykochemiczne ; zmiany właściwości
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/47
Rok: 2006
Autorzy: Romualda Danków, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Roman Niżnikowski, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Effect of lactation on the hygiene quality and some milk physiochemical traits of the Wielkopolska mares
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 201-206, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: klacze ; laktacja ; mleko klaczy ; jakość higieniczna ; liczba komórek somatycznych ; ogólna liczba drobnoustrojów ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare ; milk ; somatic cell ; total microorganism count ; physicochemical properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/47
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badaniach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 529-532, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; właściwości fizykochemiczne ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties ; in vitro study
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/47
Rok: 2006
Autorzy: Jan Pikul, Danuta Karczewska, Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków
Tytuł: Physicochemical, microbiological and sensory changes occurring in tvarog wrapped in Eco Lean and vacuum packed during refrigerated storage
Tytuł równoległy: Zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne i sensoryczne zachodzące w twarogu zawiniętym w Eco Lean i zapakowanym próżniowo podczas chłodniczego przechowywania
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 1, s. 173-178, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma " Polish Journal of Food and Nutrition Sciences" [Dostęp: 13 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: przechowywanie ; pakowanie próżniowe ; sery twarogowe ; właściwości fizykochemiczne ; czystość mikrobiologiczna ; właściwości sensoryczne ; zmiany właściwości
Angielskie słowa kluczowe: tvarog ; vacuum packing ; acidity ; yeasts ; sensory properties ; shelf life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/47
Rok: 2006
Autorzy: Aleksander Dziurzyński
Tytuł: Fizykochemia drewna - geneza, stan aktualny
Źródło: Prz. Pap. - 2006, 11, s. 659-660, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2291
Polskie słowa kluczowe: drewno ; właściwości fizykochemiczne ; obliczenia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
32/47
Rok: 2006
Autorzy: Czesław Przybyła, Paweł Kozaczyk, Jerzy Bykowski, Karol Mrozik, Iwona Sielska
Tytuł: Ocena zmian jakości wody w jeziorach Pojezierza Poznańskiego w latach 1999-2006
Źródło: Zesz. Nauk. AR Krak., Inż. Śr. - 2006, 28 (434), s. 165-175, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-569X
Polskie słowa kluczowe: Pojezierze Poznańskie ; jeziora ; Jezioro Bytyńskie ; Jezioro Niepruszewskie ; Jezioro Pamiątkowskie ; Jezioro Strykowskie ; woda ; jakość wód ; zmiany jakościowe ; degradacja ; właściwości fizykochemiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
33/47
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Szoszkiewicz, Iga Lewin, Szymon Jusik, Tomasz Zgoła
Tytuł: Porównanie biologicznych parametrów wód płynących na przykładzie rzek południowej Polski
Źródło: Zesz. Nauk. AR Krak., Inż. Śr. - 2006, 27 (433), s. 49-66, bibliogr.
p-ISSN: 1233-569X
Polskie słowa kluczowe: Polska Południowa ; rzeki ; rzeka Dobka ; rzeka Gostynia ; rzeka Mleczna ; rzeka Partecznik ; rzeka Przemsza ; rzeka Rawa ; rzeka Wisła ; wody płynące ; jakość wód ; ocena jakości ; bioindykacja ; właściwości fizykochemiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
34/47
Rok: 2006
Autorzy: Zbyszko Lubiewski, Hanna Śmigielska, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Balcerek
Tytuł: Charakterystyka odcieku po koagulacji białka pozyskiwanego w toku kampanii ziemniaczanej
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Jakość polskich odmian ziemniaka ich szansą na wspólnym rynku europejskim" : IV Konferencja Naukowa, Szklarska Poręba, 8-11 maja 2006 r. / Oprac red. Wioletta Drożdż, Agnieszka Tajner-Czopek.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Akademia Rolnicza], 2006
Szczegóły: s. 185-186
ISBN: 83-913594-9-2
Polskie słowa kluczowe: przemysł ziemniaczany ; odcieki ; właściwości fizykochemiczne ; białko ziemniaczane ; koagulacja
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/47
Rok: 2005
Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Barbara Szczepaniak
Tytuł: Wpływ częściowej wymiany tłuszczu błonnikiem pokarmowym na teksturę i cechy sensoryczne wędlin drobno rozdrobnionych
Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 383-392, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1429-7264
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wędliny drobno rozdrobnione ; właściwości fizykochemiczne ; jakość sensoryczna ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: nutritive cellulose ; minced sausages ; physico-chemical properties ; sensory qualities ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
36/47
Rok: 2005
Autorzy: Jan Pyrcz, Krzysztof Pietrończyk, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Funkcje emulgatorów w kształtowaniu jakości homogenizowanych wyrobów podrobowych
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 10, s. 1169-1174, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; wędliny podrobowe ; jakość ; emulgatory ; pasteryzacja ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: liver pate type sausages ; emulsiffiers ; pasteurization ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
37/47
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Anioła, Anna Ladorudzka, Jan Gawęcki, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości fizykochemiczne preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 358-360, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; rozdrobnienie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/47
Rok: 2004
Autorzy: Marian Pietrzak, Marek Stanisz
Tytuł: Płeć jagniąt a współzależności występujące pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi ich mięsa
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2004, 72, 3, s. 107-112, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: owce ; krzyżowanie towarowe ; jagnięta ; płeć ; użytkowanie mięsne ; masa ciała ; wydajność rzeźna ; mięso jagnięce ; jakość ; właściwości fizykochemiczne ; przewodność elektryczna ; wodochłonność ; wyciek termiczny ; zawartość wody
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
39/47
Rok: 2003
Autorzy: Antoni Sienkiewicz, Irena Cichocka
Tytuł: Zawartość siarki w piaszczystych glebach leśnych w warunkach długotrwałej stagnacji wód powodziowych
W: Kształtowanie i ochrona środowiska leśnego / Pod red. Antoniego T. Milera.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 523-531, bibliogr.
ISBN: 83-7160-331-2
Polskie słowa kluczowe: wody powodziowe ; stagnacja wód ; oddziaływanie na gleby ; gleby leśne ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne ; zawartość pierwiastków ; siarka ; siarka siarczanowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/47
Rok: 2003
Autorzy: Bogdan Karlik, Barbara Szpakowska
Tytuł: Zmienność zawartości i jakości glebowej materii organicznej oraz wybranych właściwości chemicznych gleby w ekotonie pole uprawne - zadrzewienie śródpolne
W: Kształtowanie i ochrona środowiska leśnego / Pod red. Antoniego T. Milera.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 501-509, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-331-2
Polskie słowa kluczowe: ekotony ; ekoton pole uprawne-zadrzewienie śródpolne ; gleby ; warstwa wierzchnia ; skład chemiczny ; właściwości fizykochemiczne ; zawartość węgla organicznego ; zmiany właściwości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/47
Rok: 2002
Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Przemysław Oziemkowski
Tytuł: Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne koncentratów białek serwatkowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 3 (32) supl., s. 27-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; koncentraty białkowe ; właściwości funkcjonalne ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: whey ; protein concentrates ; functional properties ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/47
Rok: 2001
Autorzy: Jan Michniewicz
Tytuł: Hydrokoloidy i ich właściwości w układach żywnościowych
W: Hydrokoloidy w produkcji żywności / Praca zbior. pod red. prof. dr Antoniego Rutkowskiego.
Adres wydawniczy: Konin : Polska Izba Dodatków do Żywności, 2001
Szczegóły: s. 7-17, il.
ISBN: 83-915810-0-4
Polskie słowa kluczowe: hydrokoloidy ; budowa chemiczna ; właściwości fizykochemiczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/47
Rok: 2001
Autorzy: Ryszard Błażejewski, Paweł Zawadzki
Tytuł: Charakterystyka fizykochemiczna i reologiczna osadów z kanalizacji ogólnospławnej m. Poznania
Źródło: Inż. Ochr. Środ. - 2001, t. 4, nr 2, s. 171-178, il., bibliogr.
p-ISSN: 1505-3695
Polskie słowa kluczowe: miasta ; Poznań ; kanalizacja ogólnospławna ; osady ściekowe ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości reologiczne
Angielskie słowa kluczowe: sediment deposit ; combined sewer ; shear stress ; rheological characteristics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/47
Rok: 2000
Autorzy: W. Spychalski, A. Mocek, W. Owczarzak
Tytuł: Water resistance of rendzinas structure of different geological formations
Źródło: Acta Agrophys. - 2000, 35, s. 171-182, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Uwagi: Tytuł zeszytu: The role of physical and physicochemical properties of soils in functioning of ecosystems.
Polskie słowa kluczowe: gleby ; rędziny ; właściwości fizykochemiczne ; struktura gleby ; wodoodporność
Angielskie słowa kluczowe: rendzinas ; soil structure ; aggregates ; water resistance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
45/47
Rok: 1995
Autorzy: S. Drzymała, Z. Kaczmarek, W. Spychalski
Tytuł: Structure ability of fine textured red soils in north Libya
Źródło: Int. Agrophys. - 1995, vol. 9, no. 1, s. 19-24, bibliogr.
p-ISSN: 0236-8722
Polskie słowa kluczowe: gleboznawstwo ; gleby czerwone ; struktura gleby ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: red soil ; aggregates ; water resistance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
46/47
Rok: 1994
Autorzy: Michał Zenkteler
Tytuł: Zastosowanie wybranych technik instrumentalnych w badaniach klejów do drewna : Przegląd literatury światowej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 1994. - 34 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-86363-04-5
Polskie słowa kluczowe: drewno ; kleje ; właściwości fizykochemiczne ; badania laboratoryjne ; metody badań ; analiza instrumentalna
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/47
Rok: 1982
Autorzy: Heinz Pecina, Gerhard Kühne, Jan Raczkowski, Andrzej Krauss, Peter Lechner
Tytuł: Die Wirkung energiereicher Strahlen auf lignocellulose Faserbindungen
Źródło: Holztechnologie. - 1982, Jg. 23, H. 4, s. 199-205, il., bibliogr.
p-ISSN: 0018-3881
Polskie słowa kluczowe: płyty wiórowe ; napromieniowanie ; zmiany właściwości ; właściwości fizykochemiczne ; pęcznienie ; nasiąkliwość ; wytrzymałość wiązania
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: GER
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP