logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: UTLENIANIE
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2018
Autorzy: M. Rudzińska
Tytuł: Thermo-oxidative degradation of phytosterols in model system and food products
W: Proceedings of the 8th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław 20-21 June 2018.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : Uniwersytet Przyrodniczy. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, 2018
Szczegóły: s. 53-54
ISBN: 978-83-951359-0-3
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; degradacja ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; degradation ; oxidation
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/22
Rok: 2016
Autorzy: A. Kaczmarek, M. Rudzińska, M. Muzolf-Panek, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Antioxidant and antimicrobial effect of garlic, onion and marjoram in fresh minced pork during refrigerated storage
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 36-37
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; utlenianie ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: lipids ; oxidation ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/22
Rok: 2015
Autorzy: Marianna Raczyk
Tytuł: Analiza wielkocząsteczkowych produktów termiczno-oksydacyjnej degradacji estrów stigmasterolu
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 57
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; kwasy tłuszczowe ; oksysterole ; utlenianie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/22
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Roman Przybylski, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Degradation of phytosterols during storage of enriched margarines
Źródło: Food Chem. - 2014, vol. 142, 1 January, s. 294-298, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: utlenianie ; margaryna ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: oxidation ; margarines ; phytosterol ; storage ; gas chromatography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.391
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/22
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Effect of flaxseed meals and extracts on lipid stability in a stored meat product
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2014, vol. 91, iss. 6, s. 979-987, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 27 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; len oleisty ; cholesterol ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation products ; flaxseed extracts ; flaxseed defatted meal ; flaxseed variety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.541
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/22
Rok: 2012
Autorzy: Zofia Zaborowska, Krzysztof Przygoński, Agnieszka Bilska
Tytuł: Antioxidative effect of thyme (Thymus vulgaris in sunflower oil
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 283-291, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt tymianku ; antyoksydanty ; utlenianie ; olej słonecznikowy
Angielskie słowa kluczowe: thyme extract ; antioxidants ; oxidation ; sunflower oil
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/22
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Rudzińska
Tytuł: Produkty termicznej i oksydacyjnej degradacji steroli w układach modelowych i tłuszczach spożywczych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 430
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; tłuszcz roślinny ; sterole ; margaryna ; tłuszcz zwierzęcy ; smalec ; ogrzewanie ; temperatura ; cholesterol ; utlenianie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/22
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Analiza wpływu ekstraktów herbaty Camellia sinensis na stabilność oksydacyjną tłuszczu zwierzęcego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 777-781, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; utlenianie ; ekstrakt herbaty ; Camellia sinensis
Angielskie słowa kluczowe: lipid ; oxidation ; tea extracts ; Camellia sinensis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/22
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Dziurzyński
Tytuł: Reakcje chemiczne w drewnie poddanym działaniu temperatur do 200o C
Źródło: Przem. Drzew. - 2008, R. 59, nr 2, s. 31-32, bibliogr.
p-ISSN: 0373-9856
Polskie słowa kluczowe: drewno ; suszenie ; uplastycznienie ; stabilizacja wymiarowa ; reakcje chemiczne ; hemicelulozy ; dehydratacja ; deacetylacja ; utlenianie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/22
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Sławińska, Piotr Rolewski, Janusz Sławiński
Tytuł: Wpływ ozonu na właściwości antyuleniające oraz spektroskopowe kwasów humusowych
W: Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska. Referaty i doniesienia : Konferencja naukowa, Krasiczyn, 26-28.09.2007.
Adres wydawniczy: Lublin : Instytut Agrofizyki PAN, 2007
Szczegóły: s. 106
ISBN: 83-89969-06-8
Polskie słowa kluczowe: materia organiczna ; ozon ; utlenianie ; kwas humusowy ; właściwości przeciwutleniające ; chemiluminescencja ; metody badań
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/22
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Ryszard Amarowicz, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak
Tytuł: Antioxidative effect of crackling hydrolysates during frozen storage of cooked meatballs
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 224, iss. 3, s. 293-299, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; cholesterol ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; antioxidants ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/22
Rok: 2006
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Determination of tocopherols content in sunflower oil during oxidation using fluorescence technique
Tytuł równoległy: Określenie zawartości tokoferoli podczas utleniania oleju słonecznikowego metodami fluorescencji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2006, 5 (2), s. 157-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: olej słonecznikowy ; tokoferole ; utlenianie ; liczba nadtlenkowa ; błona lipidowa ; błona DPPC ; fluorescencja
Angielskie słowa kluczowe: sunflower oil ; tocopherols ; peroxide value ; membrane ; DPPC ; fluorescence
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/22
Rok: 2006
Autorzy: Halina Pieńkowska, Piotr Rolewski, Danuta Sławińska
Tytuł: Chemiluminescencja w reakcjach utleniania olejów z nasion wiesiołka, ogórecznika i żmijowca
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 309
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; olej wiesiołkowy ; olej ogórecznikowy ; olej z nasion żmijowca ; utlenianie ; chemiluminescencja
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/22
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Rolewski, Krzysztof Polewski
Tytuł: Chemiluminescencyjne oznaczanie nadtlenków lipidów w oleju lnianym
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 308
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: olej lniany ; utlenianie ; nadtlenki lipidów ; oznaczanie ; chemiluminescencja
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/22
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
Tytuł: Wpływ wybranych przeciwutleniaczy na proces utleniania kwasów tłuszczowych w emulsjach typu olej w wodzie
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 99
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: emulsja ; emulsja olej w wodzie ; kwasy tłuszczowe ; utlenianie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/22
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Ibrahim Elmadfa, Karl-Heinz Wagner
Tytuł: Effect of α- and β-tocopherol on the oxidative stability of a mixed hydrogenated fat under frying conditions
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2005, vol. 221, iss. 3-4, s. 291-297, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: alfa-tokoferol ; beta-tokoferol ; stabilność oksydacyjna ; lipidy ; utlenianie ; tłuszcz utwardzony
Angielskie słowa kluczowe: alpha-tocopherol ; beta-tocopherol ; stability ; lipid oxidation ; primary oxidation products ; secondary oxidation products ; hydrogenated fat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.173
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/22
Rok: 2005
Autorzy: Dorota Klensporf, Henryk Jeleń
Tytuł: Analysis of volatile aldehydes in oat flakes by SPME-GC/MS
Tytuł równoległy: Oznaczanie lotnych aldehydów w płatkach owsianych metodą SPME-GC/MS
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 4, s. 389-395, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Polskie słowa kluczowe: płatki owsiane ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; utlenianie ; związki lotne ; aldehydy ; oznaczanie ; SPME
Angielskie słowa kluczowe: volatile aldehydes ; oat flakes ; SPME
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
18/22
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Anna Gramza, Erwin Wąsowicz, Paresh C. Dutta
Tytuł: Inhibition of stigmasterol oxidation by antioxidants in purified sunflower oil
Źródło: J. AOAC Int. - 2004, vol. 87, iss. 2, s. 499-504
p-ISSN: 1060-3271
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; alfa-tokoferol ; ekstrakty roślinne ; rozmaryn lekarski ; hydroksytoluen ; stigmasterol ; olej słonecznikowy ; przeciwutleniacze ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; alpha-tocopherol ; plant extracts ; rosemary ; butylated hydroxytoluene ; stigmasterol ; sunflower oil ; antioxidants ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.147
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
19/22
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
20/22
Rok: 2003
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of menadione (vitamin K3) addition on lipid oxidation and tocopherols content in plant oils
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 1, s. 11-16, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; utlenianie ; tokoferole ; tokotrienol
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; plant oils ; tocopherols ; tocotrienol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
21/22
Rok: 2003
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Grzegorz Galuba
Tytuł: Studies on dimerisation of tocopherols under the influence of methyl linoleate peroxides
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 2, s. 74-78, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; dimeryzacja ; utlenianie ; linolenian metylu
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; dimers ; methyl linoleate ; tocopherols ; peroxide value
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
22/22
Rok: 2001
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Przydatność przyspieszonych metod badania trwałości stabilizowanego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2001, t. 22, z. 2, s. 517-526, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; oleje stabilizowane ; trwałość ; testy stabilności
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; lipid oxidation ; antioxidants ; stability tests
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP