logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: TEKSTURA
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2019
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska, Asli Yigit
Tytuł: Storage stability of texture and sensory properties of yogurt with the addition of polymerized whey proteins
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 11, art. 548, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2019].
Polskie słowa kluczowe: jogurt ; polimeryzowane białka serwatkowe ; synereza ; tekstura ; właściwości sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: yogurt ; polymerized whey protein ; texture ; syneresis ; sensory properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/18
Rok: 2018
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
Tytuł: Chleb wzbogacony sokiem ziemniaczanym: tekstura, jakość i akceptacja konsumencka
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
Szczegóły: s. 70
ISBN: 978-83-923549-1-8
Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; pieczywo pszenne ; tekstura ; ocena konsumencka ; żywność prozdrowotna ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/18
Rok: 2017
Autorzy: Agata Biadała
Tytuł: Wpływ technologii na konsystencję i teksturę mlecznych napojów fermentowanych
Źródło: Mlecz. Technol. - 2017, 2, s. 30-31
p-ISSN: 2450-6877
Polskie słowa kluczowe: napoje mleczne fermentowane ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: fermented milk ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/18
Rok: 2017
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Texture profile of kefir and yogurt with modified config uration of proteins
Tytuł równoległy: Profil tekstury kefiru i jogurtu o zmienionym układzie białek
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 107-114, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_10.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kefir ; jogurt ; mleko fermentowane ; koncentraty białek serwatkowych ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: kefir ; yogurt ; fermented milk ; whey protein concentrates ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/18
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Hanna Paschke
Tytuł: Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane
Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 4, s. 14-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2083-5809
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstrudaty kukurydziane ; ekstruzja ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; corn extrudates ; extrusion ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/18
Rok: 2016
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Cohesiveness and firmness of fermented milk with an increased proportion of whey proteins
Tytuł równoległy: Spoistość i zwięzłość mleka fermentowanego o zwiększonym udziale białek serwatkowych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2016, t. 21, nr 2, s. 106-109, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: mleko fermentowane ; koncentraty białek serwatkowych ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: fermented milk ; whey protein concentrates ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/18
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Sylwia Chudy, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska
Tytuł: Jakość sensoryczna przetworów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 48
Polskie słowa kluczowe: wędliny podrobowe ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; analiza sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/18
Rok: 2016
Autorzy: Ryszard Rezler
Tytuł: Właściwości mechaniczno-reologiczne i teksturowe układów skrobiowo-tłuszczowych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-841-4
Uwagi: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 484
Liczba arkuszy: 7,3
Polskie słowa kluczowe: DMA ; emulsja ; reologia ; skrobia modyfikowana ; tekstura ; tłuszcz zwierzęcy ; żel skrobiowy
Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; DMA ; emulsion ; modified starch ; rheology ; starch gel ; texture
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
9/18
Rok: 2016
Autorzy: Michał Piątek, Łukasz Masewicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Analiza jakości pasztetów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 94-104, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny podrobowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/18
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Pers, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wpływ dodatku suszonych skwarek wieprzowych na parametry tekstury i wiązanie wody w wędlinach
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 105-114, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; czas relaksacji ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; wędliny drobno rozdrobnione
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/18
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 47-55, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: barwa ; właściwości sensoryczne ; tekstura ; wafle ; wytłoki jabłkowe ; polifenole
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/18
Rok: 2015
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Tekstura a pożądalność serów
Źródło: Agro Przem. - 2015, 2, s. 75-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 1734-7971
Polskie słowa kluczowe: sery ; tekstura
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/18
Rok: 2015
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Łukasz Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka tekstury mleka fermentowanego o zwiększonym udziale białek
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 19
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: mleko ; fermentacja mlekowa ; białka serwatkowe ; kazeina ; tekstura
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/18
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Teichert, Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z mleka koziego z udziałem kultur zagęszczających
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 28, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; napoje fermentowane ; barwa ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; fermented beverages ; colour ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/18
Rok: 2014
Autorzy: Waldemar Spychalski, Andrzej Mocek, Mirosława Gilewska
Tytuł: Some physical and chemical properties of soils developed on post-mining lands
Tytuł równoległy: Wybrane właściwości fizyczno-chemiczne gleb rozwijających się z gruntów pogórniczych
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2014, vol. 59, 4, s. 72-76, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: tekstura ; grunty pogórnicze ; skład chemiczny ; fosfor ; potas ; formy przyswajalne ; metody badań ; metoda DL ; metoda CAL
Angielskie słowa kluczowe: texture ; post-mining grounds ; chemical composition ; available forms of phosphorus ; available forms of potassium ; DL method ; CAL method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/18
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Charakterystyka i właściwści kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 35, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_35.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kumys ; barwa ; tekstura ; ocena sensoryczna ; kwas mlekowy ; alkohol
Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; colour ; texture ; sensory examination ; lactic acid ; alcohol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/18
Rok: 2013
Autorzy: Stefan Poliszko, Jerzy Stangierski, Grzegorz Matusiak, Piotr A. Baranowski, Ireneusz Mizgalski, Maciej Szczepka
Tytuł: Hybrydowy analizator aktywności akustycznej produktów spożywczych [HAAAPS]
Tytuł równoległy: The hybrid analyzer of food products acoustic activity [HAAAPS]
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 18-21
Polskie słowa kluczowe: chrupkość ; emisja akustyczna ; tekstura ; produkty spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: crispness ; acoustic emission ; texture ; food products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
18/18
Rok: 2005
Autorzy: Elżbieta Piotrowska, Włodzimierz Dolata, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Barbara Szczepaniak
Tytuł: Wpływ częściowej wymiany tłuszczu błonnikiem pokarmowym na teksturę i cechy sensoryczne wędlin drobno rozdrobnionych
Źródło: Inż. Rol. - 2005, R. 9, 11 (71), s. 383-392, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1429-7264
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wędliny drobno rozdrobnione ; właściwości fizykochemiczne ; jakość sensoryczna ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: nutritive cellulose ; minced sausages ; physico-chemical properties ; sensory qualities ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP