logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: TŁUSZCZ
Liczba odnalezionych rekordów: 22



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/22
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 70-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/22
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Marlena Szopa, Joanna Kobus-Cisowska, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 302-307, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: słodycze ; nasycone kwasy tłuszczowe ; tłuszcz ; dieta ; odżywianie
Angielskie słowa kluczowe: sweets ; saturated fatty acids ; fat ; diet ; nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/22
Rok: 2016
Autorzy: M. Dudek, P. A. Kołodziejski, E. Pruszyńska-Oszmałek, M. Sassek, K. Ziarniak, K. W. Nowak, J. H. Sliwowska
Tytuł: Effects of high-fat diet-induced obesity and diabetes on Kiss1 and GPR54 expression in the hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis and peripheral organs (fat, pancreas and liver) in male rats
Źródło: Neuropeptides. - 2016, vol. 56, s. 41-49, il., bibliogr.
p-ISSN: 0143-4179
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; cukrzyca ; oś podwzgórze-przysadka-gonady ; tłuszcz ; trzustka ; wątroba ; gen Kiss1 ; gen GPR54
Angielskie słowa kluczowe: obesity ; diabetes ; hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis ; fat ; pancreas ; liver ; Kiss1 ; GPR54
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.486
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/22
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Małgorzata Gumienna, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska, Sylwia Chudy
Tytuł: Jakość sensoryczna kiełbasy typu parówkowa z udziałem suszonego bobu fermentowanego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 105-117, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: bób fermentowany ; tłuszcz ; ocena sensoryczna ; wędliny drobno rozdrobnione
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/22
Rok: 2015
Autorzy: Izabela Hoft, Marian Lipiński
Tytuł: Warunki temperaturowo-wilgotnościowe otoczenia a produkcyjność wielkopolskich krów o rekordowych wydajnościach
W: Aktualne problemy inżynierii biosystemów / Pod red. Mariana Lipińskiego i Jacka Przybyła.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 171-184, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-778-3
Polskie słowa kluczowe: indeks THI ; dobowy udój ; tłuszcz ; białko
Angielskie słowa kluczowe: THI index ; daily milk production ; fat ; protein
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/22
Rok: 2014
Autorzy: Ryszard Chaberski, Izabela Hoft, Izabela Lipińska, Marian Lipiński
Tytuł: Parametry klimatu a produkcja mleka w otwartych oborach z krowami w różnych okresach laktacji
W: Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem standardów UE i ochrony środowiska : Monografia / Pod red. nauk. Wacława Romaniuka i Haliny Jankowskiej-Huflejt.
Adres wydawniczy: Falenty : Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, 2014
Szczegóły: s. 26-32, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-62416-77-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: krowy ; laktacja ; mleko ; tłuszcz ; białko ; THI
Angielskie słowa kluczowe: cows ; lactation ; milk ; fat ; protein ; THI
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
7/22
Rok: 2014
Autorzy: Ryszard Chaberski, Izabela Hoft, Marian Lipiński
Tytuł: Sezenowe zmiany parametrów klimatu zewnętrznego a produkcja mleka w wybranych wielkopolskich oborach
W: Problemy intensyfikacji produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem standardów UE i ochrony środowiska : Monografia / Pod red. nauk. Wacława Romaniuka i Haliny Jankowskiej-Huflejt.
Adres wydawniczy: Falenty : Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, 2014
Szczegóły: s. 33-44, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-62416-77-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: krowy mleczne ; parametry meteorologiczne ; sezonowość produkcji ; mleko ; białko ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: dairy cows ; meteorological parameters ; seasonality of production ; milk ; protein ; fat
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/22
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska
Tytuł: A six-week diet high in fat, fructose, and salt disturbs lipid and mineral status, in rats
Tytuł równoległy: Wpływ sześciotygodniowej diety z dużą zawartością tłuszczu, fruktozy i soli na gospodarkę lipidową oraz mineralną u szczurów
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 195-202, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; fruktoza ; sól ; lipidy ; cynk ; miedź ; żelazo ; magnez ; wapń ; nerki
Angielskie słowa kluczowe: fat ; fructose ; salt ; lipids ; zinc ; copper ; iron ; magnesium ; calcium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/22
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 64-70, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/22
Rok: 2013
Autorzy: Piotr Przysiecki, Sławomir Nowicki, Andrzej Potkański, Zbigniew Nawrocki, Aneta Filistowicz, Andrzej Filistowicz
Tytuł: Wpływ płci na profil kwasów tłuszczowych w tuszkach lisów polarnych (Alopex lagopus L.)
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 1, s. 87-92, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: lis polarny ; płeć ; kwasy tłuszczowe ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: polar fox ; sex ; fat ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
11/22
Rok: 2013
Autorzy: Sławomir Nowicki, Piotr Przysiecki, Aneta Filistowicz, Zbigniew Nawrocki, Andrzej Potkański, Andrzej Filistowicz
Tytuł: Wpływ dodatku tłuszczu zwierzęcego i roślinnego w dawce pokarmowej na tempo wzrostu i jakość skór lisów polarnych
Tytuł równoległy: Effect of animal and plant fat addition in the ration on the growth rate and pelt quality of arctic foxes
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 4, art. 60, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/tom7/zeszyt4/art_60.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Zootechnika.
Polskie słowa kluczowe: lis polarny ; tłuszcz ; wzrost zwierząt ; skóra ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: arctic fox ; fat ; growth ; pelt quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/22
Rok: 2011
Autorzy: Teresa Cegielska-Taras, M. Nogala-Kałucka, M. Rudzińska, L. Szała, A. Siger, Z. Kaczmarek, E. Adamska
Tytuł: Study of the comparing of sterols and fat content in populations of doubled haploids of winter oilseed rape (Brassica napus L.)
W: Rapeseed oil in European modern economy : 10th International Conference on Research and Technology, October 5-7. 2011, Toruń, Poland, Abstracts / Ed. by Edward Szłyk, Aneta Jastrzębska, Aleksandra Szydłowska-Czerniak.
Adres wydawniczy: Toruń : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 13-14
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; linie podwojonych haploidów ; sterole ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploid line ; sterols ; fat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/22
Rok: 2010
Autorzy: Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Temperaturowe właściwości farszów mięsnych badane techniką NMR
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 13, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_13.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: dynamika molekularna ; farsz ; NMR ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: molecular dynamics ; forcemeat ; NMR ; fat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/22
Rok: 2010
Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Joanna M. Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Paweł Bogdański
Tytuł: Ocena spożycia alkoholu, tłuszczu i sodu w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 5 (72), s. 178-190, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 kwietnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: ludzie chorzy ; nadciśnienie tętnicze ; napoje alkoholowe ; sód ; tłuszcz ; spożycie alkoholu ; spożycie tłuszczów ; spożycie sodu
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; alcohol ; consumption ; sodium ; fat ; dietary intake
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/22
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Analiza wpływu ekstraktów herbaty Camellia sinensis na stabilność oksydacyjną tłuszczu zwierzęcego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 777-781, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; utlenianie ; ekstrakt herbaty ; Camellia sinensis
Angielskie słowa kluczowe: lipid ; oxidation ; tea extracts ; Camellia sinensis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
16/22
Rok: 2008
Autorzy: T. Cegielska-Taras, I. Bartkowiak-Broda, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, L. Szała
Tytuł: Tocochromanols and fat content in seeds of winter oilseed rape (Brassica napus L.) doubled haploids
W: North European Olive Oil - Rapeseed Oil : 9th International Conference on Research and Technology, September 25-27, 2008, Toruń, Poland, Abstracts.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 33
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; linie podwojonych haploidów ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; doubled haploid line ; lipids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/22
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
Tytuł: Effect of cracklings hydrolysates on oxidative stability of pork meatballs fat
Źródło: Food Res. Int. - 2006, vol. 39, iss. 8, s. 924-931, il., bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; tłuszcz ; mięso ; hydrolizaty białkowe ; produkty utleniania cholesterolu
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; fat ; meat ; protein hydrolysates ; cholesterol oxidation products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.652
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/22
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Szulczewska-Remi, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof W. Nowak, Magdalena Rudzińska, Daniela Chałupka
Tytuł: The influence of diet enriched with red palm oil on the fatty acid composition of plasma and liver in experimental rats
Źródło: J. Food Lipids. - 2006, vol. 13, iss. 2, s. 145-154, bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Blackwell
Polskie słowa kluczowe: żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; tłuszcz ; oleje roślinne ; olej palmowy ; szczury ; wątroba ; osocze ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.604
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/22
Rok: 2004
Autorzy: Agata Chmurzyńska
Tytuł: Transkrypcyjna regulacja adipogenezy
Źródło: Postępy Biol. Kom. - 2004, t. 31, nr 2, s. 235-244, il., bibliogr.
p-ISSN: 0324-833X
Polskie słowa kluczowe: adipogeneza ; czynniki transkrypcyjne ; gen C/EBP ; gen PPAR ; gen CREB ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: adipogenesis ; transcription factors ; C/EBP gene ; PPAR gene ; CREB gene ; fat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/22
Rok: 2004
Autorzy: Jan Borowski
Tytuł: Usuwanie tłuszczu, oleju i smaru z rurociągów i kanałów ściekowych kosztuje miliardy
Źródło: Prz. Komunal. - 2004, 2 (149), s. 18-19
p-ISSN: 1232-9126
Uwagi: Przekład z Water & Wastewater International, Volume 18, Issue 2, April 2003. Publikacja: Azis Tejpar "Fat, oil and grease in pipelines and sewers cost billions in repairs".
Polskie słowa kluczowe: kanalizacja ; zanieczyszczenia chemiczne ; tłuszcz ; oleje mineralne ; smary ; kanały ściekowe ; oczyszczanie ; koszty
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/22
Rok: 2003
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
Tytuł: Evaluation of the effect of the substitution of fat for pea cellulose on the water bibding state in sausage forcemeat
Tytuł równoległy: Ocena wpływu zastąpienia tłuszczu preparatem błonnika grochu na stan związania wody w farszach wędlin drobno rozdrobnionych
Źródło: Acta Agrophys. - 2003, vol. 2, 2 (96), s. 293-300, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1234-4125
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: błonnik grochu ; tłuszcz ; farsz
Angielskie słowa kluczowe: pea cellulose ; fat ; forcemeat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/22
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku produkowanych w różnych regionach Polski
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 2, s. 447-459, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; skład chemiczny ; białka ; tłuszcz ; kwasy tłuszczowe ; metody badań ; spektrometria NIR
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; NIR spectrometry ; protein ; fat ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP