logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SUBSTANCJE BIOAKTYWNE
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2019
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Hamman Russel, Krzysztof Dziedzic, Edyta Boguszewska
Tytuł: Abiotic stress affects the yield and nutrients of buckwheat grains
Źródło: Zemdirbyste. - 2019, vol. 106, no. 3, s. 233-240, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1392-3196 e-ISSN: 2335-8947
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2019].
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; clomazone ; Fagopyrum esculentum ; metazachlor ; kwas 2-metylo-4-chlorofenoksyoctowy (MCPA) ; fitotoksyczność
Angielskie słowa kluczowe: active substance ; clomazone ; Fagopyrum esculentum ; metazachlor ; 2-methyl-4-chlorophenoxyacetic acid (MCPA) ; phytotoxicity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.020
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/13
Rok: 2018
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: What's new in chicken egg research and technology for human health promotion? - A review
Źródło: Trends Food Sci. Technol. - 2018, vol. 71, January 2018, s. 46-51, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0924-2244
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; zdrowie człowieka ; żywność funkcjonalna ; żywność prozdrowotna ; substancje bioaktywne ; promowanie zdrowej żywności
Angielskie słowa kluczowe: chicken egg ; human health ; nutritious food ; bioactive ingredient ; health promoting function
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 8.519
Punktacja MNiSW: 50.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/13
Rok: 2017
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Uprawa grzybów z rodzaju boczniak na przykładzie boczniaka łyżkowatego (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél.)
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacje pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 119-129, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 3 października 2017].
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; grzyby lecznicze ; uprawa grzybów ; podłoża uprawowe ; owocniki ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/13
Rok: 2017
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Uprawa grzybów z rodzaju boczniak na przykładzie boczniaka łyżkowatego (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel.)
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 119-129, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2018].
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; grzyby lecznicze ; uprawa grzybów ; podłoża uprawowe ; suplementacja ; owocniki ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/13
Rok: 2016
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Właściwości prozdrowotne i odżywcze wybranych gatunków grzybów uprawnych
W: Człowiek w zdrowiu i chorobie / pod red. Edyty Barnaś.
Adres wydawniczy: Tarnów : Wydawnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, 2016
Szczegóły: s. 71-82, bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-941202-7-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby lecznicze ; żywność funkcjonalna ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: edible fungi ; medicinal mushrooms ; functional food ; healthy food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
6/13
Rok: 2016
Autorzy: Roksana Jurczak, Julita Reguła
Tytuł: Plant materials used in supporting the treatment of gout
Tytuł równoległy: Surowce roślinne wykorzystywane we wspomaganiu leczenia dny moczanowej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 58, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: artretyzm ; dieta ; rośliny ; puryny ; substancje bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: arthritis ; diet ; plants ; purine ; bioactive substances
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/13
Rok: 2016
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Co kryje się w pieczarkach
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2016, R. 44, nr 3, s. 58-63, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: Agaricus bisporus ; Agaricus brasiliensis ; owocniki ; substancje bioaktywne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2015
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Golak-Siwulska, Sławomir Sokół, Agnieszka Sękara
Tytuł: Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. - health-promoting properties : A review
Tytuł równoległy: Lakownica lśniąca Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. - właściwości prozdrowotne: Przegląd
Źródło: Herba Pol. - 2015, vol. 61, no. 3, s. 105-118, bibliogr.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: Reishi ; grzyby lecznicze ; substancje bioaktywne ; polisacharydy ; triterpenoidy
Angielskie słowa kluczowe: Reishi ; medicinal mushrooms ; bioactive compounds ; polysaccharides ; Triterpenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/13
Rok: 2014
Autorzy: Marek Siwulski, Adam Kwieciński, Krzysztof Sobieralski, Małgorzata Jędryczka, Ryszard Sztoch, Przemysław Sztoch, Janusz Czauderna
Tytuł: Reishi Ganoderma lucidum - właściwosci lecznicze / Pod red. Adama Kwiecińskiego i Marka Siwulskiego
Adres wydawniczy: Poznań, Bielsko-Biała : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Centrum Innowacji Tranferu Wiedzy i Technologii NeoMED 3B, 2014. - 128 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-733-2 ; 978-83-938971-0-0
Liczba arkuszy: 10,1
Polskie słowa kluczowe: lakownica lśniąca ; owocniki ; substancje bioaktywne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2014
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 1 (92), s. 16-28, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: grzyby dziko rosnące ; grzyby uprawne ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: wild-growing mushrooms ; cultivated mushrooms ; bioactive substances ; functional food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/13
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska
Tytuł: Inne substancje
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 266-278, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; składniki mineralne ; witaminy ; aminokwasy
Angielskie słowa kluczowe: bioactive agents ; vitamins ; minerals ; amino acids
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/13
Rok: 2012
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Bioaktywne składniki białka jaja kurzego
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 73
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; białko jaja kurzego ; lizozym
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 2012
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Bioaktywne składniki żółtka jaja kurzego
W: Współczesne trendy w technologii żywności.Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 74
Polskie słowa kluczowe: żółtko jaja ; substancje bioaktywne ; lecytyna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP