logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: STRAWNOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 20



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/20
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Effect of extrusion on the nutritional value of peas for broiler chickens
Źródło: Arch. Anim. Nutr. - 2016, vol. 70, no. 5, s. 364-377, bibliogr.
p-ISSN: 1745-039X e-ISSN: 1477-2817
Polskie słowa kluczowe: groch ; czynniki antyżywieniowe ; brojlery kurze ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: antinutritional factors ; broilers ; digestibility ; extrusion ; peas ; phytate
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.306
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/20
Rok: 2013
Autorzy: K. Chilomer, M. Kasprowicz-Potocka, P. Gulewicz, A. Frankiewicz
Tytuł: The influence of lupin seeds germination on the chemical composition and standardized ileal digestibility of protein and amino acids in pigs
Źródło: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. - 2013, vol. 97, iss. 4, s. 639-646, bibliogr.
p-ISSN: 0931-2439 e-ISSN: 1439-0396
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: strawność ; kiełkowanie ; łubin ; trzoda chlewna
Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; germination ; lupin ; pigs
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.317
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/20
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Aleksander Walkowski, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach
Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 57-64, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; skrobia oporna ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; in vivo researches ; resistant starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/20
Rok: 2011
Autorzy: Tadeusz Szulc, Ewa Arkuszewska, Adam Cieślak, Monika Demkowicz, Maria Dymnicka, Szymon Fiedorowicz, Irmina Newlacil, Jan Niemiec, Stanisław Jasek, Iwona Kosieradzka, Artur Kowalczyk, Andrzej Łozicki, Ewa Łukaszewicz, Andrzej Potkański, Ewa Sawosz-Chwalibóg, Jacek Skomiał, Wiesław Sobotka, Janusz L. Sokół, Małgorzata Stępińska, Jarosław Szurko, Jan Tywończuk, Stanisław Wajda, Małgorzata Szumacher-Strabel, Andrzej Zachwieja
Tytuł: Suszone wywary zbożowe w żywieniu bydła, świń i drobiu
Źródło: Prz. Hod. - 2011, R. 79, 5, s. 11-17, bibliogr.
p-ISSN: 0137-4214
Polskie słowa kluczowe: bydło ; trzoda chlewna ; drób ; żywienie zwierząt ; pasze ; wywar zbożowy suszony ; wywar gorzelniczy suszony ; właściwości ; skład chemiczny ; strawność ; smakowitość ; efektywność żywienia ; wyniki produkcyjne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
5/20
Rok: 2008
Autorzy: S. Kaczmarek, A.J. Cowieson, D. Jozefiak, A. Rutkowski
Tytuł: The effect of drying temperature and exogenous enzyme supplementation on nutrient digestibility, nitrogen retention and AME of maize/soy-based diets for broiler chickens
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2008, vol. 4, no. 1, s. 7-9, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2008 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Scarborough, 1st to 2nd April 2008
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; soja ; suszenie ; temperatura suszenia ; enzymy paszowe ; pasze ; strawność ; wartość pokarmowa ; wartość energetyczna ; żywienie zwierząt ; brojlery kurze
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/20
Rok: 2007
Autorzy: M. Bochenek, A.J. Cowieson, S. Kaczmarek, A. Rutkowski
Tytuł: Effect of enzyme supplementation of diets containing maize and maize bran on nutrient digestibility by growing broiler chickens
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2007, vol. 3, no. 1, s. 2-4, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2007 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Southport, 3rd to 4th April 2007
Polskie słowa kluczowe: brojlery kurze ; żywienie zwierząt ; kukurydza ; ziarno ; otręby kukurydziane ; strawność ; dodatki paszowe ; enzymy paszowe ; wartość energetyczna
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/20
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Rafał W. Wójciak, Danuta Śmigiel-Papińska, Halina Staniek, Małgorzata Tubacka
Tytuł: Wpływ dodatku fruktanów i chromu(III) do diety na strawność makroskładników odzywczych u szczura
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1173-1178, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: fruktany ; chrom(III) ; strawność ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: fructans ; chromium(III) ; digestibility ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
8/20
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Rafał W. Wójciak, Danuta Śmigiel-Papińska, Halina Staniek, Małgorzata Tubacka
Tytuł: Wpływ dodatku fruktanów i chromu(III) do diety na strawność makroskładników odżywczych u szczura
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1173-1178, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: fruktany ; chrom(III) ; strawność ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: fructans ; chromium(III) ; digestibility ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
9/20
Rok: 2006
Autorzy: Joanna Le Thanh, Wioletta Błaszczak, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Strawność a struktura spożywczych skrobi modyfikowanych
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 117
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: skrobia spożywcza ; skrobia modyfikowana ; struktura ; strawność ; tempo trawienia
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/20
Rok: 2005
Autorzy: Waldemar Kuśnierek, Andrzej Potkański, Sylwia Kuśnierek
Tytuł: Strawność całkowita i jelitowa u świń białka i aminokwasów poekstrakcyjnej śruty rzepakowej przed i po ekstruzji w temperaturach 140 i 160 0C
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 537-548, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: pasze ; śruta rzepakowa ; ekstruzja ; poekstrakcyjna śruta rzepakowa ; białka ; aminokwasy ; strawność ; strawność całkowita ; strawność jelitowa ; trzoda chlewna ; badania strawnościowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; extrusion ; digestibility ; amino acid ; pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
11/20
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz
Tytuł: Rośliny strączkowe grubonasienne w żywieniu zwierzat
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 121-131, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; wartość pokarmowa ; strawność ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/20
Rok: 2002
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Wpływ promieniowania gamma i ogrzewania mikrofalowego zastosowanego przed wysiewem na strawność in vitro białek albuminowych ziarna pszenicy I i II pokolenia
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 102-116, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; stymulacja przedsiewna ; promieniowanie gamma ; ogrzewanie mikrofalowe ; ziarno ; białka ; albuminy ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; gamma-radiation ; microwave heating ; protein ; albumin ; digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
13/20
Rok: 2001
Autorzy: Arkadiusz Michalak, Maciej Frątczak, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Określenie strawności wybranych pasz stosowanych w żywieniu gołębi
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 217-223, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: ptaki ; gołębie ; żywienie zwierząt ; pasze ; strawność ; współczynnik strawności ; zboża ; pszenica ; żyto ; pszenżyto ; jęczmień ; kukurydza ; nasiona oleiste ; rzepak ; słonecznik ; groch ; peluszka
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
14/20
Rok: 2000
Autorzy: Marian Urbaniak, Andrzej Frankiewicz, Andrzej Potkański, Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Marcin Pawlak
Tytuł: Wpływ różnych poziomów białka w mieszankach na strawność i retencję azotu u tuczników
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2000, 48, s. 396
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tuczniki ; żywienie zwierząt ; pasze ; mieszanki paszowe ; poziom białka ; strawność ; retencja azotu
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/20
Rok: 1999
Autorzy: Helena Kruczyńska, Hanna Król
Tytuł: Skład chemiczny i rozkład w żwaczu białka ogólnego oraz suchej masy kiszonek z lucerny
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech. - 1999, t. 26, z. 1, s. 209-218, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Polskie słowa kluczowe: pasze ; kiszonka z lucerny ; skład chemiczny ; białko ogólne ; sucha masa ; rozkład w żwaczu ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: feeds ; silage ; lucerne silage ; ruminal degradation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/20
Rok: 1999
Autorzy: Waldemar Kuśnierek, Andrzej Potkański, Andrzej Frankiewicz
Tytuł: Strawność składników pokarmowych w mieszance z udziałem nasion roślin strączkowych i preparatu multienzymatycznego oraz bilans azotu u rosnących świń
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech. - 1999, t. 26, z. 1, s. 173-183, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; nasiona strączkowe ; bobik ; wyka ; preparaty wieloenzymatyczne ; strawność ; retencja azotu ; bilans azotu
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; animal nutrition ; faba bean ; vetch ; digestibility ; nitrogen balance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/20
Rok: 1997
Autorzy: Jerzy Torgowski, Daniel Stanisławski
Tytuł: Czy istnieje różnica w zdolności trawienia składników pokarmowych przez bażanty, kury i indyki
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 10, s. 16-17, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: bażant ; kury ; indyki ; żywienie zwierząt ; składniki pokarmowe ; trawienie ; strawność ; fizjologia zwierząt
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/20
Rok: 1997
Autorzy: Andrzej Rutkowski, Maria Wiąz
Tytuł: Ziarno kukurydzy - wartościowe zboże dla drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 7, s. 45-46, bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; żywienie zwierząt ; kukurydza ; ziarno ; skład chemiczny ; wartość pokarmowa ; strawność ; mieszanki paszowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/20
Rok: 1997
Autorzy: Bogdan Śliwiński, Andrzej Rutkowski
Tytuł: Określenie możliwości stosowania zbóż krajowych w mieszankach dla niosek produkujących jaja konsumpcyjne
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 167-175, bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: drób ; kury nioski ; produkcja jaj ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; komponenty ; zboża ; żyto ; pszenżyto ; jęczmień ; wartość pokarmowa ; strawność ; spożycie paszy ; nieśność ; jaja spożywcze ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
20/20
Rok: 1996
Autorzy: Stanisław Kozłowski, Barbara Golińska, Arkadiusz Swędrzyński, Piotr Goliński
Tytuł: Szybkość lignifikacji traw
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 1996, z. 442, s. 257-268, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Optymalizacja produkcji pasz na trwałych łąkach grądowych ze szczególnym uwzględnieniem rejonów górzystych.
Polskie słowa kluczowe: trawy ; jakość ; skład chemiczny ; celuloza ; hemicelulozy ; lignina ; strawność ; lignifikacja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP