logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SPOŻYCIE ŻYWNOŚCI
Liczba odnalezionych rekordów: 16



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/16
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Pawlak
Tytuł: Problemy światowego i europejskiego bezpieczeństwa żywnościowego
W: Ewolucja światowego i krajowego popytu na żywność w kontekście zmian demograficznych i bezpieczeństwa żywnościowego / Pr. zbior. pod red. nauk. Krystyny Świetlik.
Seria: Rolnictwo polskie i UE 2020+ : wyzwania, szanse, zagrożenia, propozycje: Program Wieloletni 2015-2019;Raport Programu Wieloletniego 2015-2019 ; nr 65
Szczegóły: s. 50-89
ISBN: 978-83-7658-707-3
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 marca 2018].
Liczba arkuszy: 2,5
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywnościowe ; sytuacja wyżywieniowa ; niedożywienie ; spożycie żywności ; zróżnicowanie regionalne ; gospodarstwa domowe ; Polska ; kraje Unii Europejskiej
Angielskie słowa kluczowe: food security ; nutrition situation ; undernourishment ; food consumption ; households ; Poland ; EU countries
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/16
Rok: 2012
Autorzy: Sylwia Kierczyńska
Tytuł: Zachowania w konsumpcji owoców i warzyw wśród studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2012, 236, s. 190-198, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych: gastronomia i zachowania nabywców. - ISBN 978-83-7417-731-3.
Polskie słowa kluczowe: owoce ; warzywa ; spożycie żywności ; płeć ; miejsce stałego zamieszkania ; częstość spożycia ; postać spożywanych owoców i warzyw
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
3/16
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Ile mięsa "w koszyku"?
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2011, R. 49, nr 11, s. 15-16, 18, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mięso wieprzowe ; spożycie żywności ; konsumenci
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/16
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji mięsa wieprzowego na świecie
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2010, 2 (16), s. 85-92, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Journal of Agribusiness and Rural Development". - [Dostęp: 28 lutego 2012].
Polskie słowa kluczowe: rynek mięsny ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; spożycie żywności ; żywiec wieprzowy ; produkcja światowa ; koszty produkcji
Angielskie słowa kluczowe: world market ; meat market ; pig ; meat production ; meat consumption ; costs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/16
Rok: 2007
Autorzy: Mikołaj Knaflewski
Tytuł: Wiadomości wprowadzające
W: Ogólna uprawa warzyw / pod red. Mikołaja Knaflewskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2007
Szczegóły: s. 13-30, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-09-01025-8
Polskie słowa kluczowe: warzywnictwo ; produkcja warzyw ; spożycie żywności ; przetwórstwo warzyw ; warzywa ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/16
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gawrońska
Tytuł: Sektor wieprzowiny w Polsce. Stan obecny i perspektywy rozwoju
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 164 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 388
Liczba arkuszy: 12,3
Polskie słowa kluczowe: produkcja zwierzęca ; żywiec wieprzowy ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; przetwórstwo mięsa ; rynek mięsny ; spożycie żywności ; Polska
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/16
Rok: 2007
Autorzy: Sławomir Kalinowski, Władysława Łuczka-Bakuła
Tytuł: The consumption structure of food articles in impoverished households - the example of the Wielkopolskie Province
Tytuł równoległy: Struktura konsumpcji wybranych artykułów żywnościowych w ubogich gospodarstwach domowych na przykładzie województwa wielkopolskiego
Źródło: Rocz. AR Pozn., Ekon. - 2007, 6 (385), s. 51-66, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-9193
Uwagi: Publikacja dostępna również online ze strony Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - [Dostęp: 8 października 2012].
Polskie słowa kluczowe: ludność wiejska ; grupy społeczno-ekonomiczne ; dochody ; wydatki ; spożycie żywności ; struktura spożycia ; woj. wielkopolskie
Angielskie słowa kluczowe: food consumption ; income ; expenditure ; poverty ; Wielkopolskie province
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/16
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Beata Moskalik
Tytuł: Sprawozdanie z konferencji naukowej pt. Konsument i konsumpcja żywności - globalna perspektywa
Źródło: Hand. Wewn. - 2006, nr 1 (300), s. 53-55
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: konferencja ; Poznań konferencja ; żywność ; konsumenci ; spożycie żywności ; styl życia ; nawyki żywieniowe ; zmiany ; poziom spożycia ; zdrowie człowieka ; handel ; przetwórstwo żywności ; rolnictwo ; sprawozdania
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/16
Rok: 2006
Autorzy: Grażyna Adamczyk
Tytuł: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych gospodarstw domowych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 100 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-403-3
Polskie słowa kluczowe: gospodarstwa domowe ; spożycie żywności ; zachowania konsumenckie ; czynniki społeczno-ekonomiczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/16
Rok: 2006
Autorzy: Sławomir Kalinowski
Tytuł: Zróżnicowanie spożycia żywności w zależności od grupy kwintylowej na obszarach wiejskich województwa wielkopolskiego
Źródło: Zesz. Nauk. Wyż. Szk. Handl. Usł. Pozn. - 2006, nr 11, s. 201-212, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: ludność wiejska ; grupy społeczno-ekonomiczne ; gospodarstwa domowe ; dochody ; wydatki ; żywność ; zakup ; spożycie żywności ; obszary wiejskie ; woj. wielkopolskie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/16
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Zielke, Jan Jeszka
Tytuł: Współczesne metody oceny pobrania wody
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2006, R. 33, nr 3, s. 248-256, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; dieta ; składniki pokarmowe ; woda ; pobranie wody ; ocena ; spożycie żywności ; zapotrzebowanie na wodę
Angielskie słowa kluczowe: water intake ; diuretic effect ; deuterium elimination method ; metabolic water ; water requirements
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/16
Rok: 2005
Autorzy: Michał Sznajder, Elżbieta Goryńska
Tytuł: Spożycie produktów zbożowych w Polsce i krajach UE
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2005, R. 53, 1, s. 2-5, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; pieczywo ; rynek żywnościowy ; spożycie żywności ; struktura spożycia ; budżet domowy ; Polska ; Unia Europejska ; kraje członkowskie ; dane statystyczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/16
Rok: 2005
Autorzy: Szymon Tarant, Joanna Całujek
Tytuł: Segmentacja konsumentów na rynku napojów bezalkoholowych (na przykładzie mieszkańców Poznania)
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2005, t. 49, nr 1, s. 21-22, bibliogr.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: Polska ; rynek napojów ; napoje bezalkoholowe ; spożycie żywności ; konsumenci ; segmentacja rynku ; dynamika wzrostu ; wykształcenie ; dochody ludności
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/16
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Kozera, Zbigniew Gołaś
Tytuł: Rozwój rynku żywności organicznej jako wyznacznik kierunku zmian dla rolnictwa
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2005, t. 7, z. 8, s. 135-140, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: rynek żywnościowy ; żywność organiczna ; spożycie żywności ; rolnictwo organiczne
Angielskie słowa kluczowe: food market ; organic food ; consumption of food ; organic products ; organic agriculture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 1.000
Praca afiliowana przez UP
15/16
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Kozera, Zbigniew Gołaś
Tytuł: Rola i znaczenie mięsa wieprzowego w gospodarce człowieka
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2004, R. 42, nr 5, s. 31-32, 34, 36-37, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; rynek mięsny ; znaczenie gospodarcze ; spożycie żywności
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
16/16
Rok: 2002
Autorzy: Feliks Wysocki, Izabela Kurzawa
Tytuł: Analiza kształtowania się konsumpcji żywności w Polsce w ujęciu terytorialnym
W: Zróżnicowanie regionalne gospodarki żywnościowej w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską / pod red. Walentego Poczty i Feliksa Wysockiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 399-421, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-278-2
Polskie słowa kluczowe: Polska ; spożycie żywności ; gospodarstwa domowe ; analiza przestrzenna ; czynniki społeczno-ekonomiczne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP