logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SOJA
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2019
Autorzy: Damian Nikodem, Dorota Narożna, Tomasz Cłapa, Jakub Michalski
Tytuł: Wpływ metali ciężkich na metabolizm oraz aktywność symbiotyczną bakterii zdolnych do symbiozy z bobowatymi
W: VI Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego ze szczególnym uwzględnieniem terenów chronionych" : Poznań, 24-27 kwietnia 2019, Książka abstraktów.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 47
Polskie słowa kluczowe: metale ciężkie ; Bradyrhizobium ; soja ; łubin
Angielskie słowa kluczowe: heavy metals ; Bradyrhizobium ; soy ; lupine
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/21
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Pudełko, Dorota Narożna, Joanna Króliczak, Cezary Mądrzak
Tytuł: Molekularna analiza populacji zasiedlających brodawki korzeniowe soi
Tytuł równoległy: Molecular analysis of bacterial populations from soybesn nodules
W: III Ogólnopolskie Sympozjum Mikrobiologiczne "Metagenomy różnych środowisk" : Lublin, 28-29 czerwca 2018, Abstrakty / Red. Anna szafranek-Nakonieczna, Wojciech Berus, Anna Pytlak, Agnieszka Wolińska.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, 2018
Szczegóły: s. 42
ISBN: 978-83-948570-1-1
Polskie słowa kluczowe: soja ; mikrosymbionty ; qPCR ; HRM-PCR ; brodawki korzeniowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
3/21
Rok: 2018
Autorzy: Gniewko Niedbała, Magdalena Piekutowska, Janina Rudowicz-Nawrocka, Mariusz Adamski, Tomasz Wojciechowski, Marcin Herkowiak, Agnieszka Szparaga, Aneta Czechowska-Kosacka
Tytuł: Application of artificial neural networks to analyze the emergence of soybean seeds after applying herbal treatments
Tytuł równoległy: Zastosowanie sztucznych sieci neuronowych do analizy wschodów nasion soi po zastosowaniu zapraw ziołowych
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2018, vol. 63, 4, s. 145-149, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: soja ; naturalne zaprawy nasienne ; sieci neuronowe ; analiza wrażliwości ; MLP
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; natural seed treatments ; neural networks ; sensitivity analysis ; MLP
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/21
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Sakowska, Giorgio Alberti, Lorenzo Genesio, Alessandro Peressotti, Gemini Delle Vedove, Damiano Gianelle, Roberto Colombo, Mirco Rodeghiero, Cinzia Panigada, Radosław Juszczak, Marco Celesti, Micol Rossini, Matthew Haworth, Benjamin W. Campbell, Jean-Philippe Mevy, Loris Vescovo, M. Pilar Cendrero-Mateo, Uwe Rascher, Franco Miglietta
Tytuł: Leaf and canopy photosynthesis of a chlorophyll deficientsoybean mutant
Źródło: Plant Cell Environ. - 2018, vol. 41, iss. 6, s. 1427-1437, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0140-7791 e-ISSN: 1365-3040
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: soja ; mutant soi ; fotosynteza ; strumienie brutto CO2 ; produkcja pierwotna brutto
Angielskie słowa kluczowe: steady state and dynamic photosynthesis ; NPQ relaxation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.624
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/21
Rok: 2018
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Ewa Springer
Tytuł: Immunoreaktywne właściwości łubinu wąskolistnego
W: Prozdrowotne właściwości żywności. Aspekty żywieniowe i technologiczne : XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność", Lublin, 24-25 maja 2018 / Pod red. Nauk. Małgorzaty Karwowskiej, Izabelli Jackowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "LIBROPOLIS", 2018
Szczegóły: s. 111-121, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-63761-51-6
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; łubin wąskolistny ; orzech ziemny ; reakcje krzyżowe ; soja
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/21
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Czy łubin może stać się polska soją?
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 39-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; żywność prozdrowotna ; artykuły spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; soybean ; pro-healthy food ; groceries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
7/21
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Łubin - polska soja - szansa rozwojowa dla rolnictwa i przemysłu spożywczego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 16
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; pasze ; żywność organiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/21
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Zielińska, Agata Zemleduch-Barylska
Tytuł: Ocena bezpieczeństwa wybranych produktów spożywczych dla osób z alergią pokarmową
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 41
Polskie słowa kluczowe: soja ; alergeny ; ekstrakcja ; detekcja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/21
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Boczar
Tytuł: Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2016, t. 16 (31), z. 3, s. 35-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 2081-6960
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: soja ; produkcja ; eksport ; import ; wykorzystanie ; koszty produkcji
Angielskie słowa kluczowe: soybeans ; production ; export ; import ; utilization ; production costs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/21
Rok: 2015
Autorzy: Monika Jakubus, Natalia Tatuśko, Jerzy Nawracała, Mateusz Pluta
Tytuł: Wpływ uprawy soi w monokulturze i zmianowaniu na skład chemiczny roślin i zasobność gleby w składniki pokarmowe
Źródło: Ann. UMCS, sect. E Agric. - 2015, vol. 70 (3), s. 31-40, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-1118
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 13 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: soja ; zmianowanie ; monokultury ; składniki pokarmowe
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; crop rotation ; monoculture ; nutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/21
Rok: 2015
Autorzy: Katarzyna Pawłowska
Tytuł: Opracowanie metod wytwarzania żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego z nasion roślin strączkowych
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 53
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: fitoestrogeny ; izoflawony ; lignany ; żywność funkcjonalna ; soja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/21
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Górecka, Edward Pospiech
Tytuł: Porównanie molekularnych i immunochemicznych metod wykrywania białek sojowych w wyrobach mięsnych
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 372, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: soja ; wędliny ; zafałszowania żywności
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/21
Rok: 2015
Autorzy: Monika Beszterda, Rafał Frański
Tytuł: Isoflavones present in soybean seeds can be glycosylated at 4'-O position as indicated by the ratio of [Y0-H]- and [Y0]- fragment ions
Źródło: J. Mass Spectrom. - 2015, vol. 50, iss. 4, s. 672-675, il., bibliogr.
p-ISSN: 1076-5174
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona ; soja ; izoflawony
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; isoflavones
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.541
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/21
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Faligowska, Jerzy Szukała
Tytuł: Wpływ polimeru organicznego na komponenty plonowania i plon nasion soi uprawnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 1, art. 9, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_9.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Rolnictwo.
Polskie słowa kluczowe: soja ; polimery ; odmiany roślin ; czynniki plonotwórcze ; plon nasion ; masa 1000 nasion
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; cultivars ; polymer ; yield components ; weight of 1000 seeds ; seed yield
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/21
Rok: 2014
Autorzy: Paulina Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Agnieszka Frala
Tytuł: Poszukiwanie optymalnej metody wyodrębniania alergenów sojowych z produktów mięsnych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 579, s. 9-15, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: alergeny ; ekstrakcja białek ; farsz parówkowy ; soja
Angielskie słowa kluczowe: allergens ; protein extraction ; stuffing ; soy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/21
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Piotr Ziętara
Tytuł: Wiedza na temat soi, jej przetworów i właściwości alergennych wśród studentów dwóch poznańskich uczelni
Źródło: Hygeia Public Health. - 2010, 45, 2, s. 177-180, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1509-1945
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2019].
Polskie słowa kluczowe: soja ; preparaty sojowe ; kwestionariusz ankiety ; alergie pokarmowe
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; soybean preparations ; personal questionnaire ; food allergy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/21
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Tomasz Twardowski
Tytuł: Wpływ jonów Fe+ działających na kiełkujace nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy na zawartość cukrów redukujacych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 27, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_27.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; cukry redukujące ; kiełki ; soja ; pszenica ; lucerna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; reducing sugar ; sprouts ; soy bean ; wheat ; alfalfa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/21
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Flawonoidy sojowe jako inhibitory fotooksydacji lipidów
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 95-96
Polskie słowa kluczowe: flawonoidy ; soja ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: flavonoids ; soybean ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2008
Autorzy: S. Kaczmarek, A.J. Cowieson, D. Jozefiak, A. Rutkowski
Tytuł: The effect of drying temperature and exogenous enzyme supplementation on nutrient digestibility, nitrogen retention and AME of maize/soy-based diets for broiler chickens
Źródło: Br. Poult. Abstr. - 2008, vol. 4, no. 1, s. 7-9, bibliogr.
p-ISSN: 1746-6202 e-ISSN: 1746-6210
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z: 2008 Spring Meeting of the WPSA UK Branch, Scarborough, 1st to 2nd April 2008
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; soja ; suszenie ; temperatura suszenia ; enzymy paszowe ; pasze ; strawność ; wartość pokarmowa ; wartość energetyczna ; żywienie zwierząt ; brojlery kurze
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
20/21
Rok: 2005
Autorzy: Jerzy Nawracała
Tytuł: Zmienność mutacyjna w hodowli soi
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 37-44, bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny motylkowe ; soja ; mutageneza ; częstość mutacji ; zmienność genetyczna ; hodowla roślin
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 2000
Autorzy: Renata Gaj
Tytuł: Wpływ resztek roślinnych na pobranie pierwiastków śladowych przez rośliny we wczesnych fazach rozwoju
Źródło: Folia Univ. Agric. Stetin., Agric. - 2000, 84 (211), s. 109-114, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1506-1973
Polskie słowa kluczowe: metale ciężkie ; materia organiczna ; soja ; pszenica
Angielskie słowa kluczowe: heavy metals ; organic matter ; soybean ; wheat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP