logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SKROBIA ZIEMNIACZANA
Liczba odnalezionych rekordów: 10



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/10
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Zuzanna Małyszek, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Charakterystyka zmian temperaturowych fizycznie modyfikowanej skrobi ziemniaczanej analizowana metodą LF-NMR
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 46, bibliogr.
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; modyfikacja ; metoda LF NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/10
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: LF NMR studies of microwave modified starch with lysozyme
Tytuł równoległy: Analiza metodą LF NMR mikorofalowo zmodyfikowanej skrobi z dodatkiem lizozymu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2018, t. 12, z. 4, s. 341-351, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_12_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Food and Nutrition Sciences.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; skrobia ziemniaczana ; skrobia modyfikowana ; mikrofale ; metoda LF NMR ; energia aktywacji
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modified potato starch ; microwave ; low field NMR ; interaction energy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/10
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Pers
Tytuł: Molekularne właściwości żeli skrobiowo-białkowych
W: Dni Doktoranta 2016 : Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 grudnia 2016.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 45
ISBN: 978-83-7160-858-2
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; NMR ; lizozym ; czas relaksacji spin-sieć ; czas relaksacji spin-spin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/10
Rok: 2016
Autorzy: Roman Zielonka, Jolanta Tomaszewska-Gras, Leszek Jarosławski
Tytuł: Próba oceny parametrów termodynamicznych różnych frakcji skrobi ziemniaczanej
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym", IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 90
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; kleikowanie ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/10
Rok: 2015
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Marek Sikora, Magdalena Krystjan, Piotr Tomasik, Anna Dobosz, Edyta M. Kutyła-Kupidura
Tytuł: Zastosowanie metody NMR do analizy wiązania wody w kleikach skrobiowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 6 (103), s. 64-74, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: czas korelacji ; dynamika molekularna ; wiązanie wody ; niskopolowy NMR ; skrobia ziemniaczana ; szybkość relaksacji
Angielskie słowa kluczowe: correlation time ; molecular dynamics of water ; low-field NMR ; potato starch ; relaxation times
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
6/10
Rok: 2014
Autorzy: Leszek Jarosławski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Aldona Krupska, Lucyna Słomińska, Roman Zielonka
Tytuł: Wpływ wysokiego ciśnienia na przemiany termodynamiczne skrobi ziemniaczanej
W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Ziemniak rośliną uprawną XXI wieku: Teraźniejszość i perspektywy", VIII Konferencja Naukowa, Brunów, 12-14 maja 2014 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 89
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; kleikowanie ; różnicowa kalorymetria skaningowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/10
Rok: 2013
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler
Tytuł: Dynamika molekularna wody w emulsjach typu tłuszcz w wodzie, emulgowanych skrobią ziemniaczaną
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 4 (89), s. 150-160, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: czas relaksacji ; dynamika molekularna ; emulsja ; niskopolowy NMR ; skrobia ziemniaczana
Angielskie słowa kluczowe: relaxation times ; molecular dynamics ; emulsion ; low-field NMR ; potato starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/10
Rok: 2011
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Piotr Tomasik
Tytuł: Analysis of the formation of starch - hydrocolloid binary gels and their structure based on the relaxation times of the water molecules
Tytuł równoległy: Analiza powstawania i struktury podwójnych żeli skrobiowo-hydrokoloidowych na podstawie czasów relaksacji cząsteczek wody
Źródło: Polimery. - 2011, 56, nr 6, s. 478-483, il., bibliogr.
p-ISSN: 0032-2725
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: skrobia tapiokowa ; skrobia kukurydziana ; guma guarowa ; κ-karagen ; skrobia owsiana ; skrobia ziemniaczana ; guma ksantanowa
Angielskie słowa kluczowe: cassava starch ; cornstarch ; guar gum ; κ-carrageenan ; oat starch ; potato starch ; xanthan gum
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/10
Rok: 2011
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Patrycja Janus
Tytuł: Elektryczna metoda pomiaru wilgotności skrobii ziemniaczanej na wyjściu suszarki pneumatycznej
Źródło: Pomiar. Autom. Kontr. - 2011, vol. 57, nr 7, s. 705-708, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0032-4140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: rezystancja ; wilgotność ; skrobia ziemniaczana ; suszenie ; suszarka pneumatyczna ; krochmalnictwo
Angielskie słowa kluczowe: resistance ; moisture ; potato starch ; drying ; pneumatic dryer ; starch manufacture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/10
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Magdalena Nalewaj
Tytuł: Jakość sensoryczna wędlin drobno rozdrobnionych z częściową wymianą tłuszczu skrobią ziemniaczaną i pszenną
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 120
Polskie słowa kluczowe: wędliny drobno rozdrobnione ; zamienniki tłuszczu ; skrobia pszenna ; skrobia ziemniaczana ; właściwości sensoryczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP