logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SKROBIA
Liczba odnalezionych rekordów: 20



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/20
Rok: 2018
Autorzy: Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz, Adrian R. Górecki, Wioletta Błaszczak
Tytuł: The effect of high hydrostatic pressure treatment on the molecular structure of starches with different amylose content
Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 240, 1 February, s. 51-58, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; amylopektyna ; wysokie ciśnienie hydrostatyczne ; struktura molekularna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; amylopectin ; high hydrostatic pressure ; molecular structure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/20
Rok: 2017
Autorzy: Paulina Maciejewska, Joanna Le Thanh-Blicharz
Tytuł: Badanie hydrolizy enzymatycznej komercyjnych skrobi zwykłych w postaci granularnej
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 234-254, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: enzymy ; hydroliza ; kleikowanie ; reologia ; SEM ; skrobia
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/20
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Folentarska, Magdalena Krystyjan, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Ciesielski
Tytuł: Surowce odnawialne jako alternatywa do otrzymania biodegradowalnych tworzyw
Źródło: Chem. Environ. Biotechnol. - 2016, vol. 19, s. 121-124, bibliogr.
p-ISSN: 2083-7097
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: naturalne surowce ; surowce odnawialne ; skrobia ; kompleksy polimerowe ; tworzywa biodegradowalne
Angielskie słowa kluczowe: natural raw materials ; renewable raw materials ; starch ; polymer complexes ; biodegradable materials
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/20
Rok: 2015
Autorzy: Ewelina Celińska, Wojciech Białas, Monika Borkowska, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Cloning, expression, and purification of insect (Sitophilus oryzae) alpha-amylase, able to digest granular starch, in Yarrowia lipolytica host
Źródło: Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2015, vol. 99, iss. 6, s. 2727-2739, il., bibliogr.
p-ISSN: 0175-7598 e-ISSN: 1432-0614
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: amylaza ; Yarrowia lipolytica ; nadekspresja białek ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: amylase ; granular starch ; rice weevil ; Yarrowia lipolytica ; recombinant protein expression
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.376
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/20
Rok: 2015
Autorzy: Klaudia Lochocka, Joanna Bajerska, Aleksandra Glapa, Ewa Fidler-Witon, Jan K. Nowak, Tomasz Szczapa, Philip Grebowiec, Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Green tea extract decreases starch digestion and absorption from a test meal in humans: a randomized, placebo-controlled crossover study
Źródło: Sci. Rep. - 2015, vol. 5, art. no. 12015, bibliogr.
p-ISSN: 2045-2322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; skrobia ; trawienie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; starch ; digestion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.228
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/20
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Makowska, Artur Szwengiel, Piotr Kubiak, Jolanta Tomaszewska-Gras
Tytuł: Characteristics and structure of starch isolated from triticale
Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 895-902, il., bibliogr.
p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: falling number ; triticale ; starch ; variety ; viscosity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/20
Rok: 2013
Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Właściwości reologiczne i zdolność wiązania wody przez stabilizowane skrobią ziemniaczaną emulsje typu tłuszcz w wodzie
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1(86), s. 81-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: aktywność wody ; emulsja ; NMR ; reologia ; skrobia
Angielskie słowa kluczowe: water activity ; emulsions ; NMR ; rheology ; starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/20
Rok: 2012
Autorzy: Mariusz Lesiecki, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Enzymatic hydrolysis of potato pulp
Tytuł równoległy: Hydroliza enzymatyczna wycierki ziemniaczanej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 53-59, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: wycierka ziemniaczana ; hydroliza enzymatyczna ; celuloza ; skrobia ; pektyny
Angielskie słowa kluczowe: potato pulp ; enzymatic hydrolysis ; cellulose ; starch ; pectin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/20
Rok: 2012
Autorzy: Monika Jakubus, Zbigniew Kaczmarek, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: Changes of some selected soil properties incubated with the addition of agar, starch and Effective Microorganism
Tytuł równoległy: Zmiany wybranych właściwości gleby inkubowanej z dodatkiem agaru, skrobi i Efektywnych Mikroorganizmów
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2012, vol. 19, no. 1/2, s. 61-68, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: Efektywne Mikroorganizmy ; agar ; skrobia ; gleby ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne
Angielskie słowa kluczowe: effective microorganisms ; agar ; starch ; soil properties ; physicochemical properties ; chemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/20
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Danuta Sekretarczyk
Tytuł: Amylase-starch system characteristic of flour obtained from selected triticale varieties
Tytuł równoległy: Charakterystyka układu skrobiowo-amylolitycznego mąki z wybranych odmian pszenżyta
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; skrobia ; aktywność amylolityczna
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; starch ; diastatic activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
11/20
Rok: 2010
Autorzy: Monika Jakubus, Zbigniew Kaczmarek, Agnieszka Wolna-Maruwka
Tytuł: Zmiany wybranych właściwości gleby inkubowanej z dodatkiem agaru, skrobi i efektywnych mikroorganizmów
W: Mikroorganizmy w ochronie środowiska glebowego : 44 Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Dydaktyczna, Poznań - Rydzyna, 14-17.06.2010 / pod red. Justyny Klamy, Agnieszki Wolnej-Maruwki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 42
Polskie słowa kluczowe: gleby ; inkubacja ; Efektywne Mikroorganizmy ; skrobia ; agar ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości chemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/20
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Tomasz Twardowski
Tytuł: Wpływ jonów Fe+ działających na kiełkujace nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy na zawartość cukrów redukujacych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 27, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_27.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; cukry redukujące ; kiełki ; soja ; pszenica ; lucerna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; reducing sugar ; sprouts ; soy bean ; wheat ; alfalfa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/20
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Maria Krasowska, Jacek Anioła, Radosław Szyngwelski, Małgorzata Tubacka, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Skrobia modyfikowana fizycznie jako źródło węgla dla Bifidobacterium sp. w badaniach in vitro oraz in vivo
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 74-75
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; modyfikacja fizyczna ; prebiotyk ; Bifidobacterium
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/20
Rok: 2006
Autorzy: Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Pszenica alternatywnym surowcem skrobiowym - perspektywa wykorzystania
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 4, s. 11-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; surowce roślinne ; wykorzystanie ; skrobia ; perspektywy ; przetwórstwo zbożowe ; młynarstwo
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/20
Rok: 2005
Autorzy: Włodzimierz Nowak
Tytuł: Jaka kukurydza, taka skrobia
Źródło: Hod. Głową, Bydło. - 2005, nr 6 (18), s. 30-32, 34, il.
p-ISSN: 1644-9460
Polskie słowa kluczowe: bydło mleczne ; krowy ; żywienie zwierząt ; węglowodany ; skrobia ; źródła skrobi ; kukurydza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/20
Rok: 2005
Autorzy: Helena Kruczyńska
Tytuł: Pasze objętościowe to za mało
Źródło: Hod. Głową, Bydło. - 2005, nr 6 (18), s. 38-41, il.
p-ISSN: 1644-9460
Polskie słowa kluczowe: bydło ; krowy wysokomleczne ; żywienie zwierząt ; pasze treściwe ; zboża ; składniki pokarmowe ; skrobia ; białka ; wartość energetyczna ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/20
Rok: 2004
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski, Justyna Gralik, Tomasz Jankowski
Tytuł: Effect of γ-radiation and microwave heating of wheat grain on some starch properties in irradiated grain as well as in grain of the next generation crops
Źródło: Nahr.-Food. - 2004, vol. 48, no. 3, s. 195-200, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; napromieniowanie ; promieniowanie gamma ; promieniowanie mikrofalowe ; ziarno napromieniowane ; skrobia ; właściwości
Angielskie słowa kluczowe: gamma-radiation ; microwave heating ; starch ; properties ; wheat grain
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.608
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
18/20
Rok: 2004
Autorzy: Hanna M. Baranowska, Ryszard Rezler, Stefan Poliszko, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Michał Piątek
Tytuł: Starch as a functional addition in meat batters
W: Starch : from starch containig sources to isolation of starches and their applications / Ed. Vladimir P. Yuryev, Piotr Tomasik and Heiz Ruck.
Adres wydawniczy: New York : Nova Science Publishers, 2004
Szczegóły: s. 115-123, il., bibliogr.
ISBN: 1-59454-014-4
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; dodatki funkcjonalne ; skrobia ; sprężystość ; lepkość ; metody badań ; magnetyczny rezonans jądrowy
Angielskie słowa kluczowe: starch ; NMR ; elasticity modulus ; viscosity
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/20
Rok: 2001
Tytuł: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001. - 122 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-248-0
Polskie słowa kluczowe: węglowodany ; cukry ; skrobia ; glikogen ; błonnik pokarmowy ; składniki pokarmowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/20
Rok: 1995
Autorzy: M. Kozłowska
Tytuł: Histopathological response of red raspberry canes to Didymella applanata (Niessl) Sacc. infection
Źródło: Phytopathol. Pol. - 1995, 9, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0462
Polskie słowa kluczowe: malina ; Rubus idaeus ; infekcja grzybowa ; Didymella applanata ; reakcje roślin ; tkanki roślinne ; lignina ; suberyna ; skrobia ; akumulacja
Angielskie słowa kluczowe: raspberry ; Rubus idaeus ; Didymella applanata ; lignin ; suberin ; starch ; accumulation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP