logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2018
Autorzy: Iwona Golak-Siwulska, Alina Kałużewicz, Sergiej Wdowienko, Luiza Dawidowicz, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Nutritional value and health-promoting properties of Agaricus bisporus (Lange) Imbach
Źródło: Herba Pol. - 2018, vol. 64, no. 4, s. 71-81, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0018-0599
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 lutego 2019].
Polskie słowa kluczowe: pieczarka dwuzarodnikowa ; grzyby uprawne ; składniki odżywcze ; substancje aktywne ; właściwości lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: button mushroom ; cultivated mushrooms ; nutrients ; active substances ; medicinal properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/14
Rok: 2018
Autorzy: Oskar Marek Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Durian (Durio zibethinus M.) - wartość odżywcza i związki aromatyczne
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2018, t. 12, z. 2, s. 143-151, il., bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_12_12.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: Durio zibethinus ; związki zapachowe ; składniki odżywcze
Angielskie słowa kluczowe: Durio zibethinus ; aroma compounds ; nutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/14
Rok: 2017
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Uprawa grzybów z rodzaju boczniak na przykładzie boczniaka łyżkowatego (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél.)
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacje pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 119-129, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 3 października 2017].
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; grzyby lecznicze ; uprawa grzybów ; podłoża uprawowe ; owocniki ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/14
Rok: 2017
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Uprawa grzybów z rodzaju boczniak na przykładzie boczniaka łyżkowatego (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel.)
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 119-129, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2018].
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby jadalne ; grzyby lecznicze ; uprawa grzybów ; podłoża uprawowe ; suplementacja ; owocniki ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/14
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Beata Poślednik, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 521-525, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; przedszkola ; ocena jakości ; ocena ilościowa ; jadłospis ; składniki odżywcze ; catering
Angielskie słowa kluczowe: menus qualitative ; kindergarten nutrition ; quantitative evaluation ; nutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/14
Rok: 2016
Autorzy: Luiza Dawidowicz
Tytuł: Właściwości prozdrowotne i odżywcze wybranych gatunków grzybów uprawnych
W: Człowiek w zdrowiu i chorobie / pod red. Edyty Barnaś.
Adres wydawniczy: Tarnów : Wydawnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, 2016
Szczegóły: s. 71-82, bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-941202-7-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: grzyby lecznicze ; żywność funkcjonalna ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: edible fungi ; medicinal mushrooms ; functional food ; healthy food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
7/14
Rok: 2014
Autorzy: Julita Reguła, Angelika Śmidowicz
Tytuł: Share of dietary supplements in nutrition of coeliac disease patients
Tytuł równoległy: Udział suplementów diety w żywieniu osób chorych na celiakię
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (3), s. 301-307, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki odżywcze ; dieta bezglutenowa ; składniki mineralne ; zachowania żywieniowe
Angielskie słowa kluczowe: nutrients ; gluten-free diet ; minerals ; eating habits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/14
Rok: 2014
Autorzy: Halina Staniek, Marlena Socha, Ewelina Król, Rafał W. Wójciak, Joanna Suliburska, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Ocena sposobu żywienia osób po 50 roku życia
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, 726-731, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: spożycie ; racje pokarmowe ; składniki odżywcze ; ludzie starsi
Angielskie słowa kluczowe: intake ; food rations ; nutrients ; elderly
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/14
Rok: 2014
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 1 (92), s. 16-28, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: grzyby dziko rosnące ; grzyby uprawne ; składniki odżywcze ; substancje bioaktywne ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: wild-growing mushrooms ; cultivated mushrooms ; bioactive substances ; functional food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/14
Rok: 2009
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Czekolada na dobry nastrój
Źródło: Agrotechnika. - 2009, nr 3, s. 88-89, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: czekolada ; walory smakowe ; składniki odżywcze ; desery ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/14
Rok: 2006
Autorzy: Grażyna Duda, Joanna Suliburska
Tytuł: Analysis of the intake of basic nutrients in subjects with primary arterial hypertension
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 2, s. 79-82, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; zwyczaje żywieniowe ; składniki odżywcze
Angielskie słowa kluczowe: primary arterial hypertension ; eating habits ; basic nutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/14
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Czaczyk, Kamila Myszka, Anna Mueller
Tytuł: Wpływ dostępności składników odżywczych na biosyntezę zewnątrzkomórkowych egzopolisacharydów przez Bacillus spp. i ich rola w procesie adhezji
Źródło: Folia Univ. Agric. Stetin., Sci. Aliment. - 2005, 4 (246), s. 33-46, bibliogr.
p-ISSN: 1643-7683
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie Wydawnictwa Naukowego Akademii Rolniczej w Szczecinie
Polskie słowa kluczowe: biotechnologia ; egzopolisacharydy ; biosynteza ; Bacillus ; adhezja ; składniki odżywcze ; dostępność składników pokarmowych
Angielskie słowa kluczowe: extracellular polysaccharides ; adhesion ; Bacillus
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/14
Rok: 2005
Autorzy: Julita Reguła, Jan Jeszka, Anna Gramza
Tytuł: A comparison of the nutritional value of selcted reducing diets with regard to micronutrients
Tytuł równoległy: Porównywanie wartości odzywczej wybranych diet redukcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 1, s. 693-699, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: diety odchudzające ; otyłość ; składniki odżywcze ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: reducing diet ; obesity ; nutritional value ; micronutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/14
Rok: 2003
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Przyszłościowe technologie żywności z udziałem mikrofal i ich wpływ na składniki żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2003, t. 57, 11, s. 2, 4, 6-7, 27, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; technologia żywności ; mikrofale ; obróbka termiczna ; kuchenki mikrofalowe ; energochłonność ; opakowania ; żywność ; składniki odżywcze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP