logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: SERWATKA
Liczba odnalezionych rekordów: 10



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/10
Rok: 2018
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Serwatka. Nie odpad, ale cenne źródło bioaktywnych peptydów
Źródło: Kierun. Spoż. - 2018, 2, s. 21-23, il., bibliogr.
p-ISSN: 2451-1811
Polskie słowa kluczowe: białka serwatkowe ; serwatka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/10
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Nutritional and health-promoting role of whey and application of whey in food technology
W: Natural products in food : Prospects and applications / [Ed.] Jayanta Kumar, Petra Shakti, Kanta Rath, Rasu Jayabalan.
Adres wydawniczy: Houston : Studium Press LLC, 2017
Szczegóły: s. 158-179, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 1-62699-074-3
Liczba arkuszy: 2,25
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; laktoza ; dodatki do żywności ; białka serwatkowe ; laktoferyna
Angielskie słowa kluczowe: whey ; lactose ; food additives ; whey proteins ; whey protein concentrates (WPC) ; whey protein isolates (WPI) ; lactoferrin
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/10
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Badanie wybranych aktywności biologicznych kwasu laktobionowego i jego biosynteza w podłożu zawierającym serwatkę
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - 69 s. : il., bibliogr., streszcz, abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 489
ISBN: 978-83-7160-863-6
Liczba arkuszy: 5,7
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; Pseudomonas taetrolens ; serwatka ; aktywność antyoksydacyjna ; prebiotyk
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; Pseudomonas taetrolens ; whey ; antioxidant activity ; prebiotic
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/10
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka A. Pilarska, Krzysztof Pilarski, Kamil Witaszek, Hanna Waliszewska, Magdalena Zborowska, Bogusława Waliszewska, Marek Kolasiński, Karolina Szwarc-Rzepka
Tytuł: Treatment of dairy waste by anaerobic digestion with sewage sludge
Tytuł równoległy: Obróbka odpadów mleczarskich z zastosowaniem kofermenatcji z osadem ściekowym
Źródło: Ecol. Chem. Eng. S. - 2014, vol. 23, no. 1, s. 99-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1898-6196 e-ISSN: 2084-4549
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: fermentacja metanowa ; serwatka ; maślanka ; osady ściekowe ; biodegradacja ; wydajność biometanowa
Angielskie słowa kluczowe: anaerobic digestion ; cheese whey ; buttermilk ; digested sewage sludge ; biodgradation ; biomethane efficiency
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.717
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/10
Rok: 2015
Autorzy: Anna Smurzyńska
Tytuł: Fermentacja metanowa jako sposób utylizacji uciążliwych substratów podczas chowu bydła mlecznego
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 65
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: gnojowica ; obornik ; serwatka ; permeat ; fermentacja metanowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/10
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Jacek Wójtowski, Sylwia Bielińska-Nowak, Marian Pietrzak
Tytuł: Cechy fizykochemiczne sera oraz serwatki z mleka owczego
W: Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej : Konferencja naukowa: poświęcona pamięci Profesora Zdzisława Śliwy, twórcy nowych ras owiec, w 20. rocznicę śmierci, Poznań, 24-25 czerwca 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; sery owcze ; serwatka ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sheep's cheese ; whey ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/10
Rok: 2014
Autorzy: Kamila Goderska, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: The utilization of Pseudomonas taetrolens to produce lactobionic acid
Źródło: Appl. Biochem. Biotechnol. - 2014, vol. 173, iss. 8, s. 2189-2197, il., bibliogr.
p-ISSN: 0273-2289 e-ISSN: 1559-0291
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; laktoza ; serwatka ; Pseudomonas taetrolens
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; lactose ; whey ; Pseudomonas taetrolens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.735
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/10
Rok: 2013
Autorzy: Radosław Dembczynski, Aleksandra M. Dolata, Kinga Bombczyńska, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Separacja laktoferyny z serwatki w ekstrakcyjnych układach trójfazowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1 (86), s. 119-136, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2014].
Polskie słowa kluczowe: układ trójfazowy ; laktoferyna ; serwatka ; tert-butanol ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: three-phase system ; lactoferrin ; whey ; tert-butanol ; extraction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/10
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kośmider, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Możliwości wykorzystania surowców odpadowych w procesie fermentacji propionowej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 6 (67), s. 47-58, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: glicerol ; glicerol odpadowy ; serwatka ; fermentacja propionowa
Angielskie słowa kluczowe: glycerol ; crude glycerol ; whey ; propionic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/10
Rok: 2002
Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Przemysław Oziemkowski
Tytuł: Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne koncentratów białek serwatkowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 3 (32) supl., s. 27-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; koncentraty białkowe ; właściwości funkcjonalne ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: whey ; protein concentrates ; functional properties ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP