logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ROŚLINY STRĄCZKOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 56



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/56
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Śmiglak-Krajewska, Małgorzata Węgrzyńska, Tadeusz Zaborowski
Tytuł: Zastosowanie koncepcji bioekonomii w działalności rolniczej na przykładzie produkcji roślin strączkowych
W: Inwencja w społecznej odpowiedzialności podmiotów : Monografia / [Red.] Tadeusz Zaborowski.
Adres wydawniczy: Gorzów Wlkp. : IBEN, 2018
Szczegóły: s. 88-101, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-64249-98-3
Polskie słowa kluczowe: bioekonomia ; rośliny strączkowe ; rozwój zrównoważony ; gospodarstwa rolne
Angielskie słowa kluczowe: bioeconomy ; legumes ; sustainable development ; agricultural holdings
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/56
Rok: 2018
Autorzy: Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: Cultivation of legume crops in the context of sustainable agriculture
Tytuł równoległy: Uprawa roślin strączkowych w aspekcie zrównoważonego rolnictwa
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2018, t. 20, z. 6, s. 255-261, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: rozwój zrównoważony ; rośliny strączkowe ; korzyści ekonomiczne
Angielskie słowa kluczowe: corporate social responsibility ; sustainable agriculture ; economic benefits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/56
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Piotr Pawłowski
Tytuł: Regulacja zachwaszczenia jako czynnik wpływający na opłacalność produkcji łubinu wąskolistnego
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2018, t. 20, z. 6, s. 205-211, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: efektywność ekonomiczna ; zwalczanie chwastów ; łubin wąskolistny ; plonowanie ; rośliny strączkowe ; bezpieczeństwo żywnościowe ; białko roślinne
Angielskie słowa kluczowe: economic efficiency of weeding ; narrow leaved lupin ; yielding ; leguminous plants ; food security ; vegetable proteins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/56
Rok: 2018
Autorzy: Joanna Florek, Dorota Czerwińska-Kayzer
Tytuł: Uwarunkowania rozwoju rynku rodzimych roślin strączkowych w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2018, t. 20, z. 5, s. 55-61, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; rynek białka roślinnego ; gospodarstwa rolne ; wytwórnie pasz
Angielskie słowa kluczowe: legumes ; plant protein market ; farms ; animal feed producing enterprises
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/56
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Śmiglak-Krajewska, Małgorzata Węgrzyńska
Tytuł: Bioróżnorodność w sprawozdaniu finansowym na przykładzie uprawy łubinu żółtego
Źródło: Ekon. Probl. Usług. - 2017, nr 2 (127), s. 309-319, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1896-382X e-ISSN: 2353-2866
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: rachunkowość rolna ; uprawy rolne ; ujawnienia sprawozdawcze ; rośliny strączkowe ; łubin
Angielskie słowa kluczowe: agriculture accounting ; cultivation of lupine ; disclosure reporting ; legumes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/56
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Florek, Dorota Czerwińska-Kayzer
Tytuł: Funkcjonowanie zaopatrzenia i zbytu w obszarze towarowej produkcji roślin strączkowych w gospodarstwach rolnych
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2017, t. 19, z. 6, s. 87-91, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: organizacja rynku ; informacja ; rośliny strączkowe ; środki produkcji
Angielskie słowa kluczowe: market organization ; information ; legumes ; Means of production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/56
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Florek
Tytuł: Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2017, t. 19, z. 4, s. 40-45, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; opłacalność produkcji ; rynek białka roślinnego
Angielskie słowa kluczowe: legumes ; production profitability ; plant protein market
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/56
Rok: 2017
Autorzy: Michał A. Jerzak, Wojciech Mikulski
Tytuł: Znaczenie dopłat do produkcji roślin strączkowych w odbudowie rynku rodzimych surowców białkowych pochodzenia roślinnego w Polsce
Źródło: Zag. Ekon. Rol. - 2017, 2 (351), s. 152-163, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0044-1600 e-ISSN: 2392-3458
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: rynek białka roślinnego ; rośliny strączkowe ; opłacalność produkcji ; dopłaty do produkcji ; materiał siewny ; produkcja towarowa
Angielskie słowa kluczowe: market of vegetable protein ; legumes ; production profitability ; subsidies for production ; seed ; commodity production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/56
Rok: 2016
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kędzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 51-68, il.
ISBN: 978-83-7160-831-5
Polskie słowa kluczowe: białka roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; rośliny oleiste ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/56
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Paulina Zielińska, Aneta Graczyk, Magdalena Zielińska-Dawidziak
Tytuł: Wpływ metody ekstrakcji na wyniki oznaczenia antygenowych właściwości wybranych nasion roślin strączkowych
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 192, bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-7-2
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; alergeny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/56
Rok: 2015
Autorzy: Tomasz Piechota, Mariusz Kowalski
Tytuł: Strączkowe w płodozmianie
Źródło: Agrotechnika. - 2015, nr 6, s. 60-61, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: płodozmian ; uprawa roślin ; rośliny strączkowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/56
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Szymańska, Agnieszka Faligowska, Katarzyna Panasiewicz, Jerzy Szukała, Wiesław Koziara, Karolina Ratajczak
Tytuł: Plonowanie rzepaku ozimego uprawianego po przedplonach strączkowych
W: Badania i innowacje w produkcji roślinnej : VI Konferencja Naukowa Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Kraków, 17-19 września 2015 r..
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Agronomiczne. Oddział, 2015
Szczegóły: s. 32
ISBN: 978-83-943123-0-5
Polskie słowa kluczowe: plon ; rzepak ozimy ; rośliny strączkowe ; przedplony
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/56
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Michał A. Jerzak, Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji, infrastruktury rynku, systemu obrotu oraz opłacalności wykorzystania roślin strączkowych na cele paszowe / Pod red. nauk. Michała A. Jerzaka
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 124 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-812-4
Liczba arkuszy: 9,2
Polskie słowa kluczowe: opłacalność ; rynek białka roślinnego ; ryzyko cenowe ; ryzyko produkcyjne ; model rynku ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: profitability ; vegetable protein market ; price risk ; market model ; legumes
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
14/56
Rok: 2015
Tytuł: Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji, infrastruktury rynku, systemu obrotu oraz opłacalności wykorzystania roślin strączkowych na cele paszowe / Pod red. nauk. Michała A. Jerzaka
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 124 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-812-4
Liczba arkuszy: 9,2
Polskie słowa kluczowe: opłacalność ; rynek białka roślinnego ; ryzyko cenowe ; ryzyko produkcyjne ; model rynku ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: profitability ; vegetable protein market ; price risk ; production risk ; market model ; legumes
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
15/56
Rok: 2015
Autorzy: Michał A. Jerzak
Tytuł: Rozwój rynku rodzimych roślin strączkowych jako czynnik bezpieczeństwa żywnościowego ludności w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2015, t. 17, z. 1, s. 91-95, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: rynek białka roślinnego ; model rynku ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: vegetable protein market ; market model ; legumes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/56
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Czerwińska-Kayzer
Tytuł: Wpływ dopłat na dochodowość upraw roślin strączkowych
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2015, t. 17, z. 3, s. 72-78, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: dopłaty bezpośrednie ; rośliny strączkowe ; nadwyżka bezpośrednia ; dochodowość
Angielskie słowa kluczowe: financial support ; legumes ; gross margin ; profitability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/56
Rok: 2015
Autorzy: Michał A. Jerzak
Tytuł: Uwarunkowania rozwoju produkcji i rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe
W: Wybrane zagadnienia uprawy roślin strączkowych / Pr. zbior. pod red. merytoryczną Jerzego Księżaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. uaktual.
Adres wydawniczy: Warszawa : Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, 2015
Szczegóły: s. 44-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-62282-88-3
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; opłacalność produkcji ; ryzyko cenowe ; ryzyko dochodowe
Angielskie słowa kluczowe: legumes ; profitability of production ; price risk ; income risk
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/56
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Evaluation of the content and bioaccessibility of iron, zinc, calcium and magnesium from groats, rice, leguminous grains and nuts
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2014, vol. 51, iss. 3, s. 589-594, bibliogr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: biodostępność ; zboża ; składniki mineralne ; orzechy ; rośliny strączkowe ; ryż
Angielskie słowa kluczowe: bioaccessibility ; cereal groats ; minerals ; nuts ; pulses ; rice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.203
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/56
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: The determinants of pulses production on farms in Wielkopolska Province
Tytuł równoległy: Determinanty produkcji roślin strączkowych w gospodarstwach rolnych z województwa wielkopolskiego
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2014, t. 16, z. 6, s. 489-494, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; przemysł paszowy ; gospodarstwa rolne
Angielskie słowa kluczowe: pulses ; food industry ; farms
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
20/56
Rok: 2014
Autorzy: Michał A. Jerzak
Tytuł: Możliwość restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2014, t. 16, z. 3, s. 104-109, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona strączkowe ; rynek rolny ; łańcuch obrotu
Angielskie słowa kluczowe: legumes ; market ; marketing chain
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/56
Rok: 2014
Tytuł: Uprawa roślin strączkowych w Polsce / Pr. zbior. pod red. meryt. Jerzego Księżaka
Inf. o wydaniu: wyd. uaktualn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, 2014. - 64 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-62282-52-4
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywnościowe ; rośliny strączkowe ; rynek ; uprawa roślin ; opłacalność
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/56
Rok: 2014
Autorzy: Zenon Kędzior
Tytuł: Fityniany
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 183-195, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: surowce roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; nasiona ; ziarno ; mąka ; ciasto ; pieczywo ; fityniany ; żelazo ; cynk ; wapń ; magnez ; fitaza ; właściwości antyżywieniowe ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; plant material ; cereals ; legumes plants ; seed ; grain ; dough ; baked goods ; phytate ; iron ; zinc ; calcium ; magnesium ; phytase ; antinutritive properties ; pro-health properties
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
23/56
Rok: 2013
Autorzy: Tomasz Piechota, Mariusz Kowalski
Tytuł: Wpływ pasowej uprawy roli wykonanej z jednoczesną, doglebową aplikacją gnojowicy na wzrost i plon biomasy roślin strączkowych uprawianych w międzyplonie ścierniskowym
W: Aktualne kierunki w technologii upraw roślin rolniczych : V Konferencja Naukowa Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Bydgoszcz, 19-21 września 2013 / Red. Józef Flizikowski.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 79
Polskie słowa kluczowe: pasowa uprawa roli ; gnojowica ; międzyplony ; rośliny strączkowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/56
Rok: 2013
Autorzy: Wojciech Rybiński, Michał Starzycki, Robert Rusinek, Jan Bocianowski, Bogusław Szot
Tytuł: Zmienność składu chemicznego nasion roslin strączkowych i ich odporności na obciążenia mechaniczne
Źródło: Biul. IHAR. - 2013, nr 268, s. 193-209, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Konferencja Naukowa "Nauka dla Hodowli i Nasiennictwa Roślin Uprawnych". Zakopane, 4.02-8.02.2013.
Polskie słowa kluczowe: cechy ilościowe ; odmiany roślin ; rody hodowlane ; obciążenia mechaniczne nasion ; rośliny strączkowe ; skład chemiczny nasion
Angielskie słowa kluczowe: cultivars ; breeding lines ; chemical composition of seeds ; grain legumes ; mechanical loads of seeds ; quantitative traits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/56
Rok: 2013
Autorzy: Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka
Tytuł: Czy rośliny strączkowe uprawiane na terenie kraju mogą stać się alternatywą dla drogiej soi?
Źródło: Hod. Drob. - 2013, 10, s. 12-19, il.
p-ISSN: 1425-963X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; poekstrakcyjna śruta sojowa ; żywienie zwierząt ; drób
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/56
Rok: 2013
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku nasion roślin strączkowych na właściwości fizyko-chemiczne otrzymanych produktów typu przekąskowego
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 281
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; polifenole ; produkty typu przekąskowego
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/56
Rok: 2013
Autorzy: Maciej Kuligowski, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ fermentacji na układ białkowy produktów z nasion roślin strączkowych
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 53
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; rośliny strączkowe ; rozkład białek
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/56
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany związków fenolowych nasion roślin strączkowych podczas procesu trawienia in vitro z udziałem mikroflory jelitowej
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 219
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; rośliny strączkowe ; trawienie in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/56
Rok: 2013
Autorzy: Jan Kozłowski, Monika Jaskulska, Maria Kozłowska
Tytuł: Porównanie uszkodzeń różnych gatunków roślin upraw małoobszarowych powodowanych przez ślimaka Arion lusitanicus Mabille
Źródło: Prog. Plant Prot. - 2013, vol. 53, no. 4, s. 831-834, bibliogr.
p-ISSN: 1427-4337 e-ISSN: 2084-4883
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: Arion lusitanicus ; rośliny małoobszarowe ; rośliny strączkowe ; uszkodzenia roślin
Angielskie słowa kluczowe: Arion lusitanicus ; small-area crops and pulses ; damage of plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/56
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska
Tytuł: Łubin biały i andyjski - perspektywy hodowli i wykorzystania
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2013, R. 51, nr 2, s. 28-31, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin andyjski ; nasiona ; trzoda chlewna ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/56
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Anita Zaworska
Tytuł: Nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń - łubin wąskolistny
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2013, R. 51, nr 1, s. 36-40, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin wąskolistny ; nasiona ; trzoda chlewna ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/56
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski, Damian Józefiak, Anita Zaworska
Tytuł: Nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń
Źródło: Wieści z Piasta. - 2013, 1 (11), s. 16-17, il.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 maja 2014].
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; żywienie zwierząt ; rośliny strączkowe ; nasiona
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/56
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 431-537, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; obróbka enzymatyczno-mikrobiologiczna ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; enzymatic and microbial treatment ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/56
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: Ekonomiczne uwarunkowania uprawy oraz wykorzystania na cele paszowe roslin strączkowych uprawianych w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2012, t. 14, z. 3, s. 411-415, bibliogr., streszcz.,abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; opłacalność produkcji ; kalkulacje ; białko
Angielskie słowa kluczowe: leguminous plants ; production profitability ; calculation ; protein
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
35/56
Rok: 2012
Autorzy: Jerzy Szukała
Tytuł: Problemy w agrotechnice roślin strączkowych
W: Rośliny strączkowe w rolnictwie integrowanym / Pr. pod red. Andrzeja Koteckiego.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 21-28
ISBN: 978-83-7717-095-3
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; agrotechnika
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/56
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Just, Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: Pomiar zmienności cen na rynku zbóż paszowych oraz roślin strączkowych
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Ekon. Organ. Gospod. Żywn. - 2012, nr 99, s. 293-308, il., bibliogr.
p-ISSN: 2081-6979
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 grudnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: zmienność cen ; ryzyko cenowe ; rośliny strączkowe ; zboża paszowe ; ceny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/56
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek
Tytuł: Dochodowość uprawy wybranych roślin strączkowych a ryzyko dochodowe i produkcyjne
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2012, t. 12 (27), z. 4, s. 25-36, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-6960
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: ryzyko dochodowe ; ryzyko cenowe ; ryzyko produkcyjne ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: risk ; price risk ; production risk ; legumes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/56
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 951-956, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; fermentacja mlekowa ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; lactic fermentation ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/56
Rok: 2011
Autorzy: Witold Grzebisz
Tytuł: Technologie nawożenia roślin uprawnych - fizjologia plonowania. Tom 1, Oleiste, okopowe i strączkowe
Adres wydawniczy: Poznań : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2011. - 414 s. : il. ; 24 cm
ISBN: 978-83-09-01078-4
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rośliny okopowe ; rośliny strączkowe ; uprawa roślin ; nawożenie ; systemy nawożenia ; plonowanie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/56
Rok: 2009
Autorzy: Damian Józefiak
Tytuł: Wykorzystanie nasion roślin strączkowych w żywieniu zwierząt
W: Nowe perspektywy dla roślin strączkowych w Polsce : Materiały konferencyjne: Przysiek, 19 lutego 2009.
Adres wydawniczy: Minikowo : Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 2009
Szczegóły: s. 10-11
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/56
Rok: 2009
Autorzy: Jerzy Szukała
Tytuł: Wymagania agrotechniczne roślin strączkowych
W: Nowe perspektywy dla roślin strączkowych w Polsce : Materiały konferencyjne: Przysiek, 19 lutego 2009.
Adres wydawniczy: Minikowo : Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 2009
Szczegóły: s. 2-5
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; uprawa roślin ; wymagania agrotechniczne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/56
Rok: 2007
Autorzy: Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
Tytuł: Możliwości modelowania cech funkcjonalnych żywności wytworzonej z nasion roślin strączkowych poprzez zastosowanie fermentacji typu tempeh
Źródło: Biotechnologia. - 2007, 4 (79), s. 113-124, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; tempeh ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; microorganisms ; legumes ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
43/56
Rok: 2007
Autorzy: Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak
Tytuł: Obróbka mikrobiologiczna nasion roślin strączkowych [rozdz. 9.9.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 492-497
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; fermentacja mlekowa ; fermentacja grzybowa ; produkty fermentowane ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/56
Rok: 2006
Autorzy: Anna Olejnik, Marcin Schmidt, Małgorzata Zielińska, Katarzyna Czaczyk, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Wpływ substancji zawartych w nasionach roślin strączkowych na proliferację i przeżywalność wybranych ludzkich komórek nowotworowych "in vitro"
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 323
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; mączka fasolowa ; substancje biologicznie czynne ; właściwości przeciwnowotworowe ; komórki nowotworowe ; proliferacja ; przeżywalność ; badania in vitro
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/56
Rok: 2006
Autorzy: Jerzy Szukała, Agnieszka Maria Mystek
Tytuł: Aktualne trendy w agrotechnice roślin strączkowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 16
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; agrotechnika
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/56
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na skład i właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego nasion roślin strączkowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 39
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; zabiegi technologiczne ; moczenie ; gotowanie ; nasiona ; błonnik pokarmowy ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/56
Rok: 2005
Autorzy: Franciszek Borówczak
Tytuł: Zasady deszczowania roślin uprawnych
Źródło: Porad. Gospod. - 2005, 7/8, s. 30-31
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: rośliny uprawne ; deszczowanie ; dawki wody ; wilgotność gleby ; uprawa roślin ; burak pastewny ; burak cukrowy ; rzepak ; zboża ; użytki zielone ; rośliny strączkowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/56
Rok: 2005
Autorzy: Dariusz Majchrzycki, Witold Wielicki
Tytuł: Ekonomiczne aspekty uprawy roślin strączkowych na paszę
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 133-140, bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; uprawa na pasze ; opłacalność ; gospodarstwa wielkoobszarowe ; gospodarstwa indywidualne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/56
Rok: 2005
Autorzy: Agnieszka Mystek, Jerzy Szukała
Tytuł: Ekonomiczny aspekt zróżnicowanej uprawy roślin strączkowych w świetle literatury krajowej i zagranicznej
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 115-120, bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; uprawa roślin ; uprawa roli ; systemy uprawy ; efekty ekonomiczne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/56
Rok: 2005
Autorzy: Danuta Kurasiak-Popowska, Jerzy Szukała
Tytuł: Kształtowanie się żywotności i wigoru nasion roślin strączkowych. Część I, Wpływ warunków glebowo-klimatycznych
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 97-102, bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; kiełkowanie ; wigor ; warunki glebowe ; warunki klimatyczne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/56
Rok: 2005
Autorzy: Danuta Kurasiak-Popowska, Jerzy Szukała
Tytuł: Kształtowanie się żywotności i wigoru nasion roślin strączkowych. Część II, Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 103-113, bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; kiełkowanie ; wigor ; czynniki agrotechniczne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/56
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kasprowicz
Tytuł: Rośliny strączkowe grubonasienne w żywieniu zwierzat
W: Rośliny motylkowe w rolnictwie polskim : Genetyka, hodowla, uprawa i użytkowanie. Konferencja naukowa, Poznań, 6 grudnia 2005.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 121-131, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-405-X
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; wartość pokarmowa ; strawność ; żywienie zwierząt
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/56
Rok: 2003
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kędzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 42-57, il.
ISBN: 83-7160-316-9
Polskie słowa kluczowe: białka roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; rośliny oleiste ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/56
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krystyna Trojanowska, Magdalena Miśkiewicz, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Wiktor Obuchowski, Marlena Malinowska, Jan Kiryluk, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ procesów technologicznych na profil oligosacharydów w preparatach z nasion łubinu
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 359-366, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin żółty ; łubin wąskolistny ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; preparaty łubinowe ; oligosacharydy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; seeds ; oligosaccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
55/56
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał Janczak, Maria Malinowska, Izabela Kossowska
Tytuł: Zmiany jakościowe i ilościowe tokochromanoli w preparatach łubinowych uzyskiwanych na drodze modyfikacji technologicznych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 375-382, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; łubin żółty ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; tokochromanole ; tokoferole ; zmiany ilościowe ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
56/56
Rok: 2001
Autorzy: Dariusz Majchrzycki, Benedykt Pepliński
Tytuł: Ekonomiczne aspekty uprawy roślin strączkowych na paszę
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2001, t. 3, z. 5, s. 231-235, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; opłacalność produkcji
Angielskie słowa kluczowe: pulse crop ; profitability of products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 1.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP