logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRZYPRAWY
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/12
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Ocena jakości dżemów truskawkowych w zależności od dodatku wybranych substancji słodzących i przypraw roślinnych
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 70-71
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: dżem truskawkowy ; polifenole ; przyprawy ; substancje słodzące
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/12
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Znaczenie żywieniowe imbiru
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 1, s. 57-63, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; imbir ; gingerol ; działanie hipoglikemiczne ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: spices ; ginger ; gingerol ; hypoglycemic effect ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/12
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych
Źródło: Postępy Hig. Med. Dośw. - 2016, t. 70, s. 1131-1141, bibliogr.
p-ISSN: 0032-5449 e-ISSN: 1732-2693
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopad 2016].
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; choroby sercowo-naczyniowe ; czosnek ; cynamon ; imbir ; kurkuma
Angielskie słowa kluczowe: spices ; cardiovascular diseases ; garlic ; ginger ; turmeric
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.690
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/12
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Hanna Wieczorek, Natasza Kubacka
Tytuł: Aromatyzowanie oleju rzepakowego naturalnymi przyprawami - badania chemiczne i sensoryczne
Tytuł równoległy: Rapeseed oil with flavoring spices - chemical and sensory studies
W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 19-20.05.2014, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 2014
Szczegóły: s. 109-110
Uwagi: Na okładce błędnie podany numer konferencji.
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przyprawy ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; spices ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/12
Rok: 2012
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Janusz Adamiec
Tytuł: Sposób na zapewnienie wysokiej jakości aromatu naturalnych przypraw liściastych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 36, il, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; dekontaminacja ; aromat ; mikrokapsułkowanie ; SPME/GC ; olfaktometria ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: spices ; decontamination ; aroma ; microencapsulation ; SPME/GC ; olfactometry ; sensory analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/12
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Karolina Kaczmarek
Tytuł: Zawartość żelaza, cynku i miedzi w wybranych przyprawach dostępnych na rynku polskim
Źródło: Rocz. PZH. - 2011, t. 62, nr 3, s. 271-274, bibliogr.
p-ISSN: 0035-7715
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; składniki mineralne ; żelazo ; miedź ; cynk
Angielskie słowa kluczowe: spices ; iron ; copper ; zinc
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/12
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Karolina Kaczmarek
Tytuł: Ocena zawartości wapnia i magnezu w wybranych przyprawach
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2011, 2 (27), s. 107-112, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; wapń ; magnez
Angielskie słowa kluczowe: spices ; calcium ; magnesium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/12
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, J. Korczak
Tytuł: Antioxidative potential of selected spices extracts in rapeseed oil
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 47-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przyprawy ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; spices ; rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/12
Rok: 2007
Autorzy: Józef Korczak
Tytuł: Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów spożywczych i potraw
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 111-128
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: produkty spożywcze ; potrawy ; jakość sensoryczna ; przyprawy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/12
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Wojtowicz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Wpływ procesu sterylizacji parą wodną na zawartość związków lotnych zapachowych w tymianku (Thymus vulgaris L.) oceniany metodą GC/MS
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 233
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; tymianek ; Thymus vulgaris ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; sterylizacja parą wodną ; olejki eteryczne ; zawartość olejków eterycznych ; metody badań
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/12
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: W jaki sposób sól i cukier konserwują żywność?
Źródło: Świat Nauki. - 2006, nr 10 (182), s. 96
p-ISSN: 0867-6380
Polskie słowa kluczowe: konserwowanie ; przyprawy ; sól ; cukier ; mikroflora
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/12
Rok: 2005
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak, Włodzimierz Dolata
Tytuł: Substancje aromatyzujące w przemyśle mięsnym
Źródło: Mag. Przem. Mięs. - 2005, nr 8/9, s. 28-29, il.
p-ISSN: 1643-7306
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Magazyn Przemysłu Mięsnego"
Polskie słowa kluczowe: przemysł mięsny ; przetwory mięsne ; smakowitość ; dodatki do żywności ; przyprawy roślinne ; zanieczyszczenia mikrobiologiczne ; aromaty spożywcze ; olejki eteryczne ; ekstrakcja nadkrytyczna ; czystość mikrobiologiczna ; substancje sypkie ; aromaty naturalne ; wyciągi roślinne ; przyprawy ; przepisy prawne ; ustawy ; Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP