logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRZETWÓRSTWO ZBOŻOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/12
Rok: 2012
Autorzy: Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Ewolucja pojęcia jakości mąki w rozwoju przetwórstwa zbóż
W: XXXIII Konferencja w Krynicy Morskiej "Jakość mąki - bezustanne wyzwanie dla młynarzy i piekarzy" : Krynica Morska, 30 maja - 2 czerwca 2012 r.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2012
Szczegóły: s. 6-8
ISBN: 978-83-933341-1-7
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; mąka ; jakość ; wartość technologiczna
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/12
Rok: 2012
Autorzy: Kazimierz Bogaczyński
Tytuł: Niepoprawne nazwy: mąka, chleb i płatki - razowe lub z całego ziarna a nie z pełnego ziarna, czy pełnoziarniste
W: XXXIII Konferencja w Krynicy Morskiej "Jakość mąki - bezustanne wyzwanie dla młynarzy i piekarzy" : Krynica Morska, 30 maja - 2 czerwca 2012 r.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2012
Szczegóły: s. 24-25
ISBN: 978-83-933341-1-7
Polskie słowa kluczowe: mąka ; chleb ; płatki zbożowe ; nazewnictwo ; przetwórstwo zbożowe
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/12
Rok: 2007
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. Część 1, Właściwości fizyczne
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2007, R. 51, nr 2, s. 6-8, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; surowce roślinne ; kukurydza ; ziarno ; klasyfikacja jakościowa ; właściwości fizyczne ; masa 1000 ziaren ; test przesiewowy ; masa właściwa ; pomiary masy ; gęstość ; gęstość w stanie zsypnym ; wilgotność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/12
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. (Cz. 11), Historia kukurydzy w Polsce i na świecie
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 12, s. 16-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; historia ; świat ; Polska ; kukurydza ; produkcja roślinna ; hodowla roślin ; ziarno ; przemiał ; młyny ; inżynieria genetyczna ; rośliny transgeniczne ; Polski Związek Producentów Kukurydzy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/12
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. Część 8, Technologia produkcji płatków kukurydzianych (metodą tradycyjną)
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 8, s. 14-16, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; płatki kukurydziane ; technologia produkcji ; autoklawy ; rozdrobnienie ; suszenie ; schładzanie ; leżakowanie ; płatkowanie ; prażenie ; pakowanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/12
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. Część 9, Metoda ekstruzji
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 9, s. 51-52, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; produkty śniadaniowe ; technologia produkcji ; ekstruzja ; asortyment ; zboża ; kukurydza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/12
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Marciniak, Wiktor Obuchowski, Katarzyna Budzyńska, Ewa Ziemska
Tytuł: Ocena przydatności wybranych odmian pszenżyta jako surowca o potencjalnych właściwościach funkcjonalnych
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 10, s. 16-18, 28, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; zboża ; pszenżyto ; odmiany roślin ; ziarno ; mąka pszenżytnia ; ocena jakości ; wartość technologiczna ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/12
Rok: 2006
Autorzy: Jan Michniewicz, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Profesor dr hab. Stanisław Jankowski nie żyje
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 3, s. 36, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: biografia ; Jankowski Stanisław ; przetwórstwo zbożowe ; piekarstwo ; młynarstwo ; Akademia Rolnicza w Poznaniu ; działalność naukowa ; działalność dydaktyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/12
Rok: 2006
Autorzy: Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Pszenica alternatywnym surowcem skrobiowym - perspektywa wykorzystania
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 4, s. 11-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; surowce roślinne ; wykorzystanie ; skrobia ; perspektywy ; przetwórstwo zbożowe ; młynarstwo
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/12
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski
Tytuł: Reologiczne podstawy kształtowania cech ciasta makaronowego
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 7, s. 29-33, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; makarony ; ciasto makaronowe ; właściwości reologiczne ; kształtowanie cech ; reologia ; miesienie ; wytłaczanie ; wkładki kształtujące
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/12
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz
Tytuł: Wpływ surowca na zawartość substancji rozpuszczalnych oraz kierunek i wielkość przemian sacharydów w procesie ekstruzji
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 4, s. 16-19, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; piekarstwo ; makarony ; ekstruzja ; surowce roślinne ; węglowodany
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/12
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz, Leszek Cieśla, Alicja Bzdęga
Tytuł: Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 3, s. 26-29, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; płatki owsiane ; technologia produkcji ; obróbka termiczna ; obróbka hydrotermiczna ; ocena organoleptyczna ; barwa ; smakowitość ; zapach ; peroksydaza ; aktywność enzymatyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP