logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRZETWÓRSTWO MIĘSA
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2016
Autorzy: Edward Pospiech
Tytuł: Jakość mięsa i tłuszczu a image mięsa
W: Od hodowli świń do przetwórstwa - wczoraj i dziś : IX Szkoła Zimowa, Ustroń, 16-19 lutego 2016, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Szczecin : Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2016
Szczegóły: s. 54-64, bibliogr.
ISBN: 978-83-7663-207-0
Liczba arkuszy: 0,97
Polskie słowa kluczowe: jakość mięsa ; jakość tłuszczu ; wizerunek mięsa ; produkcja mięsa ; przetwórstwo mięsa ; nowe technologie
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
2/17
Rok: 2015
Autorzy: E. Pospiech
Tytuł: Neue Trends in der Fleischproduktion und Verarbeitung - Die Erwartungen der Verbraucher und Reaktionen der Industrie
W: Kurzfassungen der Fachvorträge : 50. Kulmbacher Woche, 5.-6. Mai 2015.
Adres wydawniczy: Kulmbach : [Max Rubner-Institut Bundesforschungsinstitut für Ernährung und Lebensmittel], 2015
Szczegóły: s. 16-17
Polskie słowa kluczowe: produkcja mięsa ; przetwórstwo mięsa ; nowe trendy ; konsumenci ; oczekiwania konsumentów
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: GER
Praca afiliowana przez UP
3/17
Rok: 2012
Autorzy: Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Rafał Baum, Dariusz Majchrzycki, Jacek Wawrzynowicz
Tytuł: Możliwości i ograniczenia w produkcji i dystrybucji produktów pochodzących z tuczników żywionych ekstensywnie
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2012, 237, s. 243-253, bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Nowe trendy w dystrybucji towarów żywnościowych: determinanty i kierunki ewolucji. - ISBN 978-83-7417-732-0.
Polskie słowa kluczowe: żywność tradycyjna ; mięso wieprzowe ; sprzedaż bezpośrednia ; żywienie ekstensywne ; przetwórstwo mięsa ; dystrybucja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
4/17
Rok: 2011
Autorzy: H. Gajewska-Szczerbal, A. Perek
Tytuł: Dynamics of changes in the thermal resistance of the pigs' intramuscular collagen and in the fragility of m. semimembranosus during the production of canned models
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 51-52
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; obróbka termiczna ; konserwy mięsne ; mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; kolagen śródmięśniowy
Angielskie słowa kluczowe: intramuscular collagen ; resistance ; canned pork products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/17
Rok: 2011
Tytuł: Mięso - podstawy nauki i technologii / Pod red. Andrzeja Pisuli i Edwarda Pospiecha
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 519 s. : il., bibliogr. ; 25 cm + 2 pyty CD
ISBN: 978-83-7583-317-1
Polskie słowa kluczowe: mięso ; przetwórstwo mięsa ; technologia żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/17
Rok: 2007
Autorzy: Feliks Wysocki, Robert Waloch
Tytuł: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 206 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-478-2
Polskie słowa kluczowe: produkcja zwierzęca ; surowce zwierzęce ; skup ; produkty zwierzęce ; przetwórstwo mięsa ; przetwórstwo mleka ; analiza regionalna ; zróżnicowanie regionalne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/17
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gawrońska
Tytuł: Sektor wieprzowiny w Polsce. Stan obecny i perspektywy rozwoju
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 164 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 388
Liczba arkuszy: 12,3
Polskie słowa kluczowe: produkcja zwierzęca ; żywiec wieprzowy ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; przetwórstwo mięsa ; rynek mięsny ; spożycie żywności ; Polska
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/17
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Łańcuch marketingowy mięsa wieprzowego w Polsce na tle państw UE-25
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2007, t. 9, z. 4, s. 92-95, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: gospodarstwa rolne ; produkcja zwierzęca ; trzoda chlewna ; mięso wieprzowe ; przetwórstwo mięsa ; handel ; łańcuch marketingowy ; Polska ; Unia Europejska
Angielskie słowa kluczowe: farm ; livestock production ; pig ; pig meat ; market chain ; development of chain retailing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/17
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz
Tytuł: Kultury startowe : Rola wybranych mikroorganizmów w technologii przetwarzania mięsa
Źródło: Mięso. - 2006, 1, s. 20-21
p-ISSN: 1640-2715
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; technologia mięsa ; mikroorganizmy ; bakterie kwasu mlekowego ; mikrokokki ; drożdże ; grzyby pleśniowe ; zastosowanie ; kultury starterowe ; przetwory mięsne ; mięso ; kiełbasy surowe ; utrwalanie żywności ; kultury ochronne
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/17
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski
Tytuł: Wybrane zagadnienia z technologii mięsa : Konserwy mięsne
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 58 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-438-6
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; konserwy mięsne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/17
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Kozera, Zbigniew Gołaś
Tytuł: Procesy koncentracji w rolnictwie na przykładzie produkcji trzody chlewnej
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2006, t. 8, z. 2, s. 92-95, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: gospodarstwa rolne ; produkcja zwierzęca ; trzoda chlewna ; koncentracja produkcji ; przetwórstwo mięsa ; mięso wieprzowe ; rynek mięsny ; zmiany strukturalne
Angielskie słowa kluczowe: agriculture ; concentration processes ; structure changes ; farm ; pig ; pig meat ; meat production ; meat market
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/17
Rok: 2005
Autorzy: Włodzimierz Dolata
Tytuł: Nowoczesne metody nastrzykiwania surowców mięsnych solanką peklującą
Źródło: Mag. Przem. Mięs. - 2005, nr 7, s. 48-49
p-ISSN: 1643-7306
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; procesy technologiczne ; peklowanie ; solanka peklująca ; nastrzykiwanie ; nastrzykiwarki niskociśnieniowe ; nastrzykiwarki wysokociśnieniowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/17
Rok: 2005
Autorzy: Jan Pyrcz, Krzysztof Pietrończyk, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Funkcje emulgatorów w kształtowaniu jakości homogenizowanych wyrobów podrobowych
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 10, s. 1169-1174, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; wędliny podrobowe ; jakość ; emulgatory ; pasteryzacja ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: liver pate type sausages ; emulsiffiers ; pasteurization ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. I
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 4, s. 13-16, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; trwałość przechowalnicza ; odczyn mięsa ; kruchość mięsa ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. II
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 5, s. 36-38
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; mleczan sodowy ; zastosowanie ; utrwalanie żywności ; przedłużanie trwałości ; właściwości technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 1997
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Problemy przetwórstwa mięsa drobiowego
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 4, s. 21-24, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; surowce zwierzęce ; tuszki drobiowe ; wartość technologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 1993
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Elementy nowoczesnego przetwórstwa drobiu szansą różnorodnej i wysokowartościowej żywności : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 25.03.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 56 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 8
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP