logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRZECIWUTLENIACZE
Liczba odnalezionych rekordów: 86



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/86
Rok: 2019
Autorzy: Anna Przybylska-Balcerek
Tytuł: Wpływ czynników stresogennych na poziom polifenoli w ziarnie pszenicy uprawianej w Polsce w latach 2016-2018
W: III Konferencja Doktorantów Nauk Przyrodniczych 25-28 czerwca 2019, Streszczenia referatów.
Adres wydawniczy: Gdańsk : Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański, 2019
Szczegóły: s. 122
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; przeciwutleniacze ; polifenole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/86
Rok: 2019
Autorzy: Anna Przybylska-Balcerek
Tytuł: Związki bioaktywne obecne w ziarnie zbóż drobnoziarnistych
W: III Konferencja Doktorantów Nauk Przyrodniczych 25-28 czerwca 2019, Streszczenia referatów.
Adres wydawniczy: Gdańsk : Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański, 2019
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; kwasy fenolowe ; flawonoidy ; przeciwutleniacze ; zboża ; ziarno
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/86
Rok: 2019
Autorzy: A. Rastogi, M. Zivcak, D. K. Tripathi, S. Yadav, H. M. Kalaji, M. Brestic
Tytuł: Phytotoxic effect of silver nanoparticles in Triticum aestivum : Improper regulation of photosystem I activity as the reason for oxidative damage in the chloroplast
Źródło: Photosynthetica. - 2019, vol. 57, iss. 1, s. 209-216, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0300-3604 e-ISSN: 1573-9058
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 8 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; fluorescencja chlorofilu ; test JIP
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; chlorophyll fluorescence ; JIP test
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.365
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/86
Rok: 2018
Autorzy: Mohamed Naser Helaly, Nabil Ibrahim El-Sheery, Hanan El-Hoseiny, Anshu Rastogi, Hazem M. Kalaji, Magdalena Zabochnicka-Świątek
Tytuł: Impact of treated wastewater and salicylic acid on physiological performance, malformation and yield of two mango cultivars
Źródło: Sci. Hortic. - 2018, vol. 233, s. 159-177, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0304-4238
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: ścieki ; Mangifera indica ; zniekształcenie ; przeciwutleniacze ; kwas salicylowy
Angielskie słowa kluczowe: wastewater ; Mangifera indica ; malformation ; antioxidants ; salicylic acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.961
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/86
Rok: 2017
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Evaluation of antioxidant activity of whey protein to improve cholesterol oxidation stability in fresh white cheese from buttermilk
Źródło: J. Food Nutr. Res. - 2017, vol. 56, no. 2, s. 101-108, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1336-8672 e-ISSN: 1338-4260
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: sery ; przeciwutleniacze ; maślanka ; białka serwatkowe
Angielskie słowa kluczowe: cheese ; buttermilk ; antioxidant activity ; whey protein
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.687
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
6/86
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/86
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Anna Stachecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Produkty zbożowe źródło składników prozdrowotnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 30-33, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; błonnik pokarmowy ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze ; spożycie
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; dietary fiber ; phytoestrogens ; antioxidants ; consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/86
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/86
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych w suszonych rozpyłowo sokach aronii
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 13
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; polifenole ; przeciwutleniacze ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/86
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2016, t. 97, nr 1, s. 24-28, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: głóg ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: hawthorn ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/86
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Jankowiak
Tytuł: Aktywność biologiczna zielonej herbaty
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 55-66, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; przeciwutleniacze ; galusan epigalokatechiny ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/86
Rok: 2015
Autorzy: Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Kinga Stuper-Szablewska, Łukasz Tomczyk, Juliusz Perkowski
Tytuł: Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z różnych odmian pszenicy ozimej
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 89-90
Polskie słowa kluczowe: metoda ABTS ; przeciwutleniacze ; pszenica ozima
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/86
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Aleksander Siger, Dominik Kmiecik
Tytuł: Wpływ warunków ekstrakcji na wydajność i skład wybranych ekstraktów z liści zielonych i żółtych miłorzębu dwuklapowego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 1, art. 9, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_9.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki i Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; miłorząb dwuklapowy ; kwasy fenolowe ; widma ekstraktów ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; Maidenhair tree ; phenolic acids ; extracts spectra ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/86
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Awokado wartość żywieniowa
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 33-35, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: awokado ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: avocado ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
15/86
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Noni - tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 6, s. 35-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: owoce noni ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: noni fruit ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
16/86
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zawartość antyoksydantów i stabilność oksydatywną oleju
W: XXIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postepy w technologii tłuszczów roślinnych : Kocierz k/Andrychowa, 26-29 maja 2015 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 50-51
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; ogrzewanie mikrofalowe ; przeciwutleniacze ; stabilność oksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/86
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Thiamine losses during storage of pasteurised and sterilized model systems of minced chicken meat with addition of fresh and oxidized fat, and antioxidants
Tytuł równoległy: Straty tiaminy podczas przechowywania pasteryzowanych i sterylizowanych modelowych układów mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem świeżego i utlenionego tłuszczu oraz przeciwutleniaczy
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (4), s. 393-401, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: procesy termiczne ; mięso drobiowe ; tiamina ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: thermal processing ; chicken meat ; thiamine ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/86
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Bioaktywne składniki żywności o działaniu hipotensyjnym w dietoterapii nadciśnienia tętniczego
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego / Pod red. Joanny Gromaszkiej-Ostrowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna ADAM, 2014
Szczegóły: s. 115-132, bibliogr.
ISBN: 978-83-7821-100-6
Liczba arkuszy: 1,43
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; przeciwutleniacze ; składniki bioaktywne ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; antioxidants ; bioactive compounds ; food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
19/86
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from Ginkgo biloba leaves in meatballs
Źródło: Meat Sci. - 2014, vol. 97, iss. 2, s. 174-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z miłorzębu ; utlenianie tłuszczy ; utlenianie cholesterolu ; pochodne utlenione cholesterolu ; przeciwutleniacze ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba leaf extracts ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; cholesterol oxidation products ; antioxidants ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.615
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/86
Rok: 2014
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oznaczanie galusanu propylu w oleju roślinnym przy zastosowaniu kropek kwantowych
W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Poznań, Streszczenia wykładów i e-posterów.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 23
Polskie słowa kluczowe: olej roślinny ; galusan propylu ; przeciwutleniacze ; fluorymetria ; kropki kwantowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/86
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Studia nad stabilnością tiaminy w obecności wybranych produktów tłuszczowych i przeciwutleniaczy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 104 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 471
ISBN: 978-83-7160-747-9
Liczba arkuszy: 6,5
Polskie słowa kluczowe: chlorowodorek tiaminy ; oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: thiamine hydrochloride ; oils ; fatty acids ; antioxidants ; protein hydrolysate ; oxidative stability
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
22/86
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Małgorzata Kobus-Moryson, Monika Przeor
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 1, s. 138-142, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kakao ; przeciwutleniacze ; wolne rodniki ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cocoa ; antioxidants ; free radicals ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/86
Rok: 2014
Autorzy: Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Przeciwutleniacze w żywności
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 85-99, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,94
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; mechanizm działania
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
24/86
Rok: 2013
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Oxygen radical absorbance capacity of selected food products
Tytuł równoległy: Zdolność wiązania rodników tlenowych (ORAC) przez składniki wybranych produktów spożywczych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 175-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; zdolność wiązania rodników tlenowych ; owoce ; herbata ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; oxygen radical absorbance capacity ; fruits ; tea ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/86
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Lignany - funkcjonalny składnik żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2013, t. 67, 6, s. 34-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lignany ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lignans ; phytoestrogens ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
26/86
Rok: 2013
Autorzy: Adrian Czerniak, Tomasz Jankowski
Tytuł: Mikrokapsułkowanie α-tokoferolu wewnątrz komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 21, nr 6 (91), s. 151-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; mikrokapsułkowanie ; witamina E ; Saccharomyces cerevisiae ; RSM
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; vitamin E ; Saccharomyces cerevisiae ; microencapsulation ; RSM
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/86
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 431-537, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; obróbka enzymatyczno-mikrobiologiczna ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; enzymatic and microbial treatment ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/86
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Piotr Kachlicki, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Antioxidant activity and phenolic content in three lupin species
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2012, vol. 25, iss. 2, s. 190-197, il., bibliogr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/86
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Chemiluminescence - a modern tool to assess the antioxidant activity plant extract
Tytuł równoległy: Chemiluminescencja - nowoczesne narzędzie oceny aktywności przeciwutleniającej ekstraktóe roślinnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 18-19
Polskie słowa kluczowe: chemiluminescencja ; przeciwutleniacze ; analiza składników żywności
Angielskie słowa kluczowe: chemiluminescence ; antioxidants ; analysis of components of food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
30/86
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Jeszka, Monika Przeor, Józef Korczak
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej kakao (Theobroma cacao) w tłuszczowych układach modelowych z uwzględnieniem oddziaływania synergistycznego z wybranymi ekstraktami roślinnymi
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 94
Polskie słowa kluczowe: kakao ; morwa ; herbata ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/86
Rok: 2012
Autorzy: Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Potencjał przeciwutleniający ekstraktów otrzymanych z owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa) poddanych procesom utrwalania termicznego
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 138
Polskie słowa kluczowe: aronia ; Aronia melanocarpa ; przeciwutleniacze ; DPPH ; ABTS ; Photochem
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/86
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Evaluation of the antiradical potential of fruit and vegetable snacks
Tytuł równoległy: Potencjał przeciwrodnikowy przekąsek z owoców i warzyw
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (1), s. 61-72, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; DPPH ; ABTS+ ; owoce ; polifenole ; rodniki ; przekąski ; warzywa
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; DPPH ; ABTS+ ; fruits ; polyphenols ; radicals ; snacks ; vegetables
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/86
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 951-956, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; fermentacja mlekowa ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; lactic fermentation ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/86
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Julita Reguła, Barbara Stachowiak, Brabara Musioł
Tytuł: Ocena zmian wskaźników potencjału przeciwutleniającego wybranych warzyw poddanych obróbce technologicznej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 855-858, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: surówki warzywne ; przeciwutleniacze ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; siła redukująca
Angielskie słowa kluczowe: vegetable salads ; antioxidants ; ABTS+ ; DPPH ; FRAP ; reducing power
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/86
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Rafał Pfeiffer, Andrzej Sidor, Małgorzata Jezierska
Tytuł: Ocena zmian potencjału przeciwutleniającego wybranych warzyw poddanych obróbce technologicznej
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 100-108, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; rodniki ; FRAP ; warzywa ; obróbka technologiczna ; kapusta ; kapusta kiszona ; burak
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
36/86
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Martyna Jeżewska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane wskaźniki wartości odżywczej mięsa suszonego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 5 (78), s. 94-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; liofilizacja ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lyophilization ; oxidation of lipids ; antioxidants ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/86
Rok: 2010
Autorzy: Marzena Gawrysiak-Witulska, Aleksander Siger, Jolanta Wawrzyniak, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Niewłaściwe przechowywanie nasion rzepaku - wpływ na zawartość natywnych przeciwutleniaczy
Tytuł równoległy: Improper canola seed storage - an influence on the native antioxidant content
W: Rośliny oleiste : XXX Konferencja Naukowa, Poznań 16-17.03.2010, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2010
Szczegóły: s. 170-172
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; przechowywanie ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; storage conditions ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
38/86
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 455-459, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: obróbka termiczna ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; produkty mięsne ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: thermal treatment ; lipid oxidation ; antioxidants ; meat products ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/86
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Flawonoidy sojowe jako inhibitory fotooksydacji lipidów
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 95-96
Polskie słowa kluczowe: flawonoidy ; soja ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: flavonoids ; soybean ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/86
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski
Tytuł: Influence of lipid stabilization on the retention of available lysine and methionine in stored raw polish sausage
Tytuł równoległy: Wpływ stabilizowania lipidów na zachowanie dostępnej lizyny i metioniny w przechowywanej kiełbasie typu "polska surowa"
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 19-25, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: wędliny surowe ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; lizyna ; metionina
Angielskie słowa kluczowe: raw sausage ; lipid oxidation ; antioxidants ; lysine ; methionine
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/86
Rok: 2008
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś, Józef Korczak
Tytuł: Tea extracts antioxidative potential in emulsified lipid system
Tytuł równoległy: Ocena aktywności przeciwutleniającej ekstraktów herbat w układach tłuszczu zemulgowanego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 29-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; przeciwutleniacze ; emulsja tłuszczowa ; kwas linolowy
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; antioxidants ; lipid emulsion ; linoleic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
42/86
Rok: 2008
Autorzy: E. Flaczyk, J. Kobus, J. Korczak, S. Korszun
Tytuł: Oxidative stability of rapeseed oil and its triacylglycerols by Ginkgo extracts
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 35-45, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z miłorzębu
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo extracts ; protection factor ; oxidative stability ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
43/86
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Rapeseed oil enriched with tea extracts oxidative stability
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 55-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; herbata czarna ; herbata zielona ; herbata biała ; herbata żółta ; herbata czerwona ; Yerba mate ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: tea ; antioxidants ; rapeseed oil ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
44/86
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Tajemnicze dodatki do żywności
Źródło: Agrotechnika. - 2008, nr 2, s. 44-45, il.
p-ISSN: 1732-2634
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; barwniki spożywcze ; konserwanty ; przeciwutleniacze ; regulatory kwasowości ; emulgatory ; środki zagęszczające ; środki słodzące ; środki spulchniające
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/86
Rok: 2008
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Badania nad składem i podatnością na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 286-292, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: len transgeniczny ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: transgenic flax ; fatty acids ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
46/86
Rok: 2008
Autorzy: Grażyna Duda, Joanna Suliburska, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Effects of short-term garlic supplementation on lipid metabolism and antioxidant status in hypertensive adults
Źródło: Pharmacol. Rep. - 2008, vol. 60, no. 2, s. 163-170, bibliogr.
p-ISSN: 1734-1140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; preparaty czosnku ; lipidy ; przeciwutleniacze ; witaminy ; peroksydaza glutationu ; glutation
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; oily garlic preparation ; serum ; lipids ; antioxidants ; vitamins ; glutathione ; glutathione peroxidase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/86
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zmiany zawartości natywnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku podczas procesu tłoczenia i ekstrakcji oleju
Tytuł równoległy: The changes of native antioxidants content in rapeseed during pressing and oil extraction
W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
Szczegóły: s. 168-170
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; tłoczenie ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; pressing ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
48/86
Rok: 2008
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Badania nad składem i podatnością na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
W: XIX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Prawidłowa jakość żywności i racjonalne żywienie podstawą profilaktyki zdrowotnej" : Łódź, 11-12 września 2008, Streszczenia wykładów, referatów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [Łodź] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 50
Polskie słowa kluczowe: olej lniany ; przeciwutleniacze ; modyfikacja genetyczna
Angielskie słowa kluczowe: flax oil ; antioxidants ; genetic modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/86
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Ryszard Amarowicz, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak
Tytuł: Antioxidative effect of crackling hydrolysates during frozen storage of cooked meatballs
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 224, iss. 3, s. 293-299, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; cholesterol ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; antioxidants ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/86
Rok: 2007
Autorzy: Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogumila Kupczyk, Krzysztof Polewski, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Influence of native antioxidants on the formation of fatty acid hydroperoxides in model systems
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2007, vol. 109, 10, s. 1028-1037
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley InterScience
Polskie słowa kluczowe: kwas linolowy ; kwas linolenowy ; autooksydacja ; wodoronadtlenki ; przeciwutleniacze ; kwercetyna ; alfa-tokoferol ; kwas L-askorbinowy
Angielskie słowa kluczowe: hydroperoxides ; linoleic acid ; linolenic acid ; alpha-tocopherol ; quercetin ; L-ascorbic acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.911
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
51/86
Rok: 2007
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Skład chemiczny oraz podatność na utlenianie oleju wytłoczonego z nasion lnu transgenicznego o zwiększonej zawartości związków fenolowych
W: Farmacja XXI wieku - wyzwania i nadzieje : XX Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Katowice-Spodek, 25-28 września 2007. t. 1, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Katowice : [Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne], 2007
Szczegóły: s. 194
ISBN: 978-83-88157-41-7
Polskie słowa kluczowe: olej lniany ; oleje tłoczone na zimno ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: flax oil ; cold pressed oil ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/86
Rok: 2007
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ naturalnych przeciwutleniaczy na powstawanie wodorotlenków kwasów tłuszczowych
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 68
ISBN: 978-83-7160-443-0
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; autooksydacja ; wodoronadtlenki ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/86
Rok: 2007
Autorzy: Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska
Tytuł: Chemoprewencja nowotworów hormonozależnych za pomocą przeciwutleniaczy [rozdz. 4.5.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 295-305, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; nowotwory hormonozależne ; profilaktyka ; przeciwutleniacze ; fitoestrogeny ; mechanizm działania
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/86
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Mikołajczyk
Tytuł: Czynniki wpływające na zawartość przeciwutleniaczy w surowcach roślinnych [rozdz. 3.1.10]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 209-216
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny ; surowce roślinne ; przeciwutleniacze ; występowanie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/86
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Dzienna racja pokarmowa jako źródło przeciwutleniaczy - możliwości dietoterapii w chorobie niedokrwiennej serca [rozdz. 4.4.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 283-295, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; choroba niedokrwienna serca ; dietoterapia ; dzienna racja pokarmowa ; źródła przeciwutleniaczy ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/86
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Metody przechowywania i opakowania redukujące straty przeciwutleniaczy [rozdz. 9.11.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 506-509
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze ; redukcja strat ; opakowania ; przechowywanie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/86
Rok: 2007
Autorzy: Włodzimierz Grajek, Anna Olejnik
Tytuł: Modele in vitro do badań nad biodostępnością przeciwutleniaczy [rozdz. 6.1.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 331-347, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; biodostępność ; badania in vitro ; badania modelowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/86
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w olejach roślinnych
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 470-473, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rafinacja ; procesy technologiczne ; oleje roślinne ; przeciwutleniacze ; zmiany zawartości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/86
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Żywieniowe badania epidemiologiczne [rozdz. 6.5.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 376-384, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; stan odżywienia ; badania epidemiologiczne ; badania żywieniowe ; przeciwutleniacze ; funkcje
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/86
Rok: 2007
Tytuł: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007. - 582 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/86
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectral properties of propyl gallate in organic silvents and in heterogeneous environment
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 39-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; galusan propylu ; micele ; liposomy ; fluorescencja ; DPPC ; lecytyna
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; micelle ; lipid vesicle ; absorption ; fluorescence ; DPPC ; lecithin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
62/86
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksandra Szulczewska-Remi, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą homologicznych tokotrienoli w układzie emulsyjnym z kwasem linolowym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 443-446, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; tokotrienol ; kwas linolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; badania modelowe
Angielskie słowa kluczowe: tocotrienol ; linoleic acid ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/86
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu rozmarynu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 213-217, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; obróbka termiczna ; gotowanie ; pieczenie ; przetwory mięsne ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Angielskie słowa kluczowe: rosemary leaf extract ; thermal treatment ; meat products ; lipid oxidation ; thiamine retention ; collagen
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/86
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
Tytuł: Wpływ wybranych przeciwutleniaczy na proces utleniania kwasów tłuszczowych w emulsjach typu olej w wodzie
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 99
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: emulsja ; emulsja olej w wodzie ; kwasy tłuszczowe ; utlenianie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/86
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksandra Szulczewska-Remi, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą homologicznych tokotrienoli w układzie emulsyjnym z kwasem linolowym
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 81
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; tokotrienol ; aktywność przeciwutleniająca ; badania modelowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/86
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu z rozmarynu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 125
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; gotowanie ; pieczenie ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/86
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Marciniak, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Prozdrowotne właściwości ziarna zbóż
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 5, s. 11-13, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; zboża ; ziarno ; wartość prozdrowotna ; przeciwutleniacze ; polifenole ; kwasy fenolowe ; tokoferole ; tokotrienol ; kwas fitynowy ; fitoestrogeny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/86
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Katarzyna Walczyńska, Henryk Jeleń, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Influence of drying and storage on lipophilic antioxidants content in rapeseed
Tytuł równoległy: Wpływ suszenia oraz przechowywania na zawartość lipofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 2, s. 335-343, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ; suszenie ; nasiona ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; tokochromanole ; zmiany zawartości ; oznaczanie ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; drying ; tocopherols ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
69/86
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Katarzyna Walczyńska, Henryk Jeleń, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Wpływ wstępnego suszenia oraz przechowywania na zawartość lipofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 106-108
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; suszenie ; przechowywanie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
70/86
Rok: 2006
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ wstępnego suszenia oraz przechowywania na zawartość hydrofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 108-110
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; suszenie ; przechowywanie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
71/86
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Bogusz Delbowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i DPPH+ natywnych przeciwutleniaczy w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 140
ISBN: 83-86796-95-2
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; przechowywanie ; przeciwutleniacze ; właściwości przeciwutleniające ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/86
Rok: 2005
Autorzy: Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Aromaty, barwniki, konserwanty perspektywy stosowania
Źródło: Przem. Spoż. - 2005, t. 59, 4, s. 2-10
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; dodatki do żywności ; aromaty spożywcze ; prawo żywnościowe ; konserwanty ; przeciwutleniacze ; barwniki spożywcze ; dawki dopuszczalne ; zastosowanie ; perspektywy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/86
Rok: 2005
Autorzy: M. Dawidziak-Zielińska, K. Grajek, W. Grajek
Tytuł: Transport antyoksydantów zawartych w brokule przez monowarstwę komórek nabłonka jelitowego in vitro
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 136
Polskie słowa kluczowe: brokuł ; przeciwutleniacze ; transport transnabłonkowy ; komórki nabłonka jelita ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/86
Rok: 2005
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus
Tytuł: Badanie postaw konsumentów wobec przeciwutleniaczy
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 308-317, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przeciwutleniacze ; konsumenci ; opinia społeczna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; food ; consumers ; polling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
75/86
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Anna Gramza, Erwin Wąsowicz, Paresh C. Dutta
Tytuł: Inhibition of stigmasterol oxidation by antioxidants in purified sunflower oil
Źródło: J. AOAC Int. - 2004, vol. 87, iss. 2, s. 499-504
p-ISSN: 1060-3271
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; alfa-tokoferol ; ekstrakty roślinne ; rozmaryn lekarski ; hydroksytoluen ; stigmasterol ; olej słonecznikowy ; przeciwutleniacze ; utlenianie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; alpha-tocopherol ; plant extracts ; rosemary ; butylated hydroxytoluene ; stigmasterol ; sunflower oil ; antioxidants ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.147
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
76/86
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Dratwia, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej w układach modelowych triacylogliceroli oleju rzepakowego z podwójną kompozycja przeciwutleniaczy w warunkach testów przyspieszonych
W: Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : XII międzynarodowa konferencja naukowa, Piešt'any, Słowacja, 31 maja - 02 czerwca 2004.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2004
Szczegóły: s. 184-193, bibliogr.
ISBN: 83-909061-7-1
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; przeciwutleniacze ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; antioxidants ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/86
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
78/86
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 137-139
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
79/86
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Flaczyk, Józef Korczak, Danuta Górecka
Tytuł: Stabilizacja oleju rzepakowego za pomocą kolagenowych hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 1, s. 67-76, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 czerwca 2018]
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; fat oxidation ; antioxidants ; protein hydrolyzates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
80/86
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów antyoksydantów nasionach różnych odmian rzepaku
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; tokoferole ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/86
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności, potencjału przeciwutleniającego i redukującego wybranych przeciwutleniaczy oraz ich synergizmu w triacyloglicerolach oleju rzepakowego w warunkach testów przyspieszonych
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; triacyloglicerole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
82/86
Rok: 2002
Autorzy: Alicja Jaworska-Piasecka, Marek Gogolewski, Jan Zabielski
Tytuł: Badania wpływu beta-karotenu na poziom tokoferoli w próbach smalcu wieprzowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 61-70, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: smalec wieprzowy ; tokoferole ; triacyloglicerole ; przeciwutleniacze ; beta-karoten ; alfa-tokoferol ; delta-tokoferol
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; beta-carotene ; alpha-tocopherol ; delta-tocopherol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
83/86
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do triacylogliceroli smalcu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; witamina E ; produkty spożywcze ; przedłużanie trwałości ; lipidy ; smalec ; triacyloglicerole ; tokoferole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
84/86
Rok: 2001
Autorzy: B. Kupczyk, M. Gogolewski
Tytuł: Influence of added menadione (vitamin K3) on dissolution and dimerization of tocopherols and autoxidation of triacylglycerols during storage of plant oils.
Źródło: Nahr.-Food. - 2001, vol. 45, no. 1, s. 9-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research"
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; przechowywanie ; olej sojowy ; olej rzepakowy ; autooksydacja ; tokoferole ; triacyloglicerole ; dimeryzacja ; przeciwutleniacze ; menadion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.609
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
85/86
Rok: 2001
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Przydatność przyspieszonych metod badania trwałości stabilizowanego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2001, t. 22, z. 2, s. 517-526, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; oleje stabilizowane ; trwałość ; testy stabilności
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; lipid oxidation ; antioxidants ; stability tests
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
86/86
Rok: 2001
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania postaw konsumentów wobec obecności przeciwutleniaczy w żywności
W: Technologia żywności a oczekiwania konsumentów [Dokument elektroniczny] / Pr. zbior. pod red. Tadeusza Habera i Heleny Porzucek
Inf. o wydaniu: 1 dysk optyczny (CD-ROM)
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydział Technologii Żywności SGGW; Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN, 2001
Lokalizacja: 5 s. [format pdf.], bibliogr.
Numer znormalizowany: ISBN: 83-915774-0-6
Uwagi: Publikacja zawiera zbiór artykułów z XXXII Sesji Naukowej KTiCHŻ PAN, zorganizowanej w Warszawie w dn. 6-7 września 2001 r.
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; przeciwutleniacze ; zachowanie konsumentów
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP