logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PRODUKTY ZBOŻOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Anna Stachecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Produkty zbożowe źródło składników prozdrowotnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 30-33, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; błonnik pokarmowy ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze ; spożycie
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; dietary fiber ; phytoestrogens ; antioxidants ; consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/17
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Dawid Biskup, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Optymalizacja i walidacja oznaczania Nε-karboksymetylolizyny w skórce pieczywa metodą RP-HPLC-FLD
W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 121-139, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-833-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: Nε-karboksymetylolizyna ; produkty zbożowe ; optymalizacja ; walidacja
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/17
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Badanie wpływu profilu sensorycznego na akceptację barwy wybranych produktów zbożowych wśród mieszkańców Poznania
Źródło: Hand. Wewn. - 2016, nr 1 (360), s. 143-150, il., bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; pożądalność barwy ; produkty bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; colour desirability ; bioactive products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
4/17
Rok: 2013
Autorzy: Kinga Mruczyk, Jan Jeszka
Tytuł: Assessment of deoxynivalenol (DON) contamination of cereal grain and cereals collected from organic and conventional cultivations
Tytuł równoległy: Ocena poziomu zanieczyszczeń deoksyniwalenolem (DON) produktów zbożowych i zbóż z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
Źródło: J. Ecol. Health. - 2013, R. 17, nr 2 (96), s. 72-75, il., bibliogr.
p-ISSN: 2082-2634
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 maja 2015].
Polskie słowa kluczowe: deoksyniwalenol ; mikotoksyny ; zboża ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: deoxynivalenol ; micotoxins ; cereals ; cereal product
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/17
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio, Alicja Kawka
Tytuł: Potencjalna biodostępność składników mineralnych z handlowych surowców zbożowych
Tytuł równoległy: Potential bioavailability of the minerals from commercial cereal products
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 93
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; biodostępność ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; bioavailability ; cereal products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
6/17
Rok: 2013
Autorzy: Ewelina Król, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Alicja Kawka
Tytuł: Zawartość składników mineralnych w handlowych surowcach zbożowych
Tytuł równoległy: Selected mineral content of commercial cereal material
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 86
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; cereal products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
7/17
Rok: 2013
Autorzy: Kinga Mruczyk, Jan Jeszka
Tytuł: Porównanie zawartości ochratoksyny A (OTA) i zearalenonu (ZEA) w produktach zbożowych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 48, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_48.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mikotoksyny ; ochratoksyna A ; zearalenon ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: micotoxins ; ochratoxin A ; zearalenone ; cereal product
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/17
Rok: 2013
Autorzy: Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 119-128, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; boczniak ostrygowaty ; Pleurotus ostreatus ; chleb ; wartość odżywcza ; indeks glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal product ; oyster mushroom ; Pleurotus ostreatus ; bread ; nutritional value ; glycemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/17
Rok: 2010
Autorzy: Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Jakość produktów zbożowych - pojęcie wieloznaczne - interpretacja, konsekwencje, perspektywy
W: Jakość produktu finalnego elementem sukcesu przedsiębiorstwa : XXXI Konferencja w Krynicy Morskiej, 26-29 maja 2010 r..
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2010
Szczegóły: s. 6-8
ISBN: 978-83-925711-8-6
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/17
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 24-43, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 marca 2011].
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; owies ; wykorzystanie ; produkty zbożowe ; produkty owsiane ; produkty jęczmienne ; pieczywo ; asortyment ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; wartość energetyczna ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; pieczywo pszenno-owsiane ; hipercholesterolemia ; wskaźnik glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal ; oat product ; barley product ; bread ; chemical composition ; hypercholesterolemia ; glycaemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/17
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Dynamika zmian kwasowości jogurtu z dodatkiem produktów zbożowych podczas chłodniczego przechowywania
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 111, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_111.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: jogurty ; dodatki do żywności ; produkty zbożowe ; przechowywanie ; kwasowość ; zmiany kwasowości
Angielskie słowa kluczowe: yoghurt ; acidity ; buckwheat groats ; shelf-life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/17
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Przetwory zbożowe - aspekty wzbogacania wartości odżywczej
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2009, R. 53, nr 10, s. 2-7, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; przetwory zbożowe ; wzbogacanie żywności ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/17
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz, Leszek Cieśla, Alicja Bzdęga
Tytuł: Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 46-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; technologia produkcji ; obróbka termiczna ; obróbka hydrotermiczna ; płatki owsiane ; ocena sensoryczna ; peroksydaza ; aktywność enzymatyczna ; zawartość tłuszczu
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2006
Autorzy: Maria Jaszewska, Wiesława Kalka, Jan Zabielski
Tytuł: Wpływ przechowywania na konsystencję zbożowych produktów śniadaniowych zanurzonych w mleku
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 261
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: produkty śniadaniowe ; produkty zbożowe ; przechowywanie ; konsystencja ; chrupkość
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Alicja Kawka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Mąka, kasze, ryż, makarony
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 136-157, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; mąka ; kasze ; ryż ; makarony ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 2005
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, Juliusz Przysławski, Ewa Babicz-Zielińska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Lidia Wądołowska
Tytuł: Analiza preferencji osób dorosłych w zakresie produktów pochodzenia roślinnego w aspekcie profilaktyki chorób dietozależnych. Badania POFPRES
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 379-383, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: ludzie dorośli ; choroby dietozależne ; preferencje żywieniowe ; produkty zbożowe ; warzywa ; owoce ; błonnik pokarmowy ; beta-karoten ; witamina C
Angielskie słowa kluczowe: preferences ; adult ; diet-related diseases ; cereal product ; vegetables ; fruit ; fiber ; carotene ; vitamin C
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 1991
Autorzy: Wiktor Obuchowski
Tytuł: Preparowane produkty zbożowe. Problemy technologiczne i żywieniowe : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 19.10.1991 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1991. - 26 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 3
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; ziarno preparowane
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP