logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PROCESY TECHNOLOGICZNE
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Ivan Kreft, Agnieszka Drożdżyńska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The cytotoxic effect of artificially digested buckwheat products on HT-29 colon cancer cells
Źródło: J. Cereal Sci. - 2018, vol. 83, s. 68-73, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0733-5210
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; tiamina ; aminokwasy ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: polyphenolic substances ; thiamine ; amino acids ; processing
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.452
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/17
Rok: 2017
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ obróbki cieplnej na strukturę wybranych warzyw i owoców
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2017, t. 27/51, nr 2, s. 67-73, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; owoce ; ściana komórkowa ; struktura ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; fruits ; cell wall ; technological processes ; structure
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/17
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Aurellie Marques, Magdalena Rudzińska, Grażyna Podolska
Tytuł: Content of phytosterols in raw and roasted buckwheat groats and by-products
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2015, vol. 33, no. 5, s. 424-430, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 października 2015].
Polskie słowa kluczowe: Fagopyrum esculentum ; ziarniaki ; produkty uboczne ; łuska ; prażenie ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum esculentum ; grains ; by-products ; hull ; roasting ; technological process
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.728
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/17
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 4
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 10, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość żywności ; produkcja żywności ; system zapewnienia jakości ; procesy technologiczne ; zanieczyszczenia żywności ; alergeny ; zanieczyszczenia fizyczne ; zanieczyszczenia chemiczne ; zanieczyszczenia biologiczne ; zanieczyszczenia techniczno-technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/17
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Marzanna Hęś, Katarzyna Małecka
Tytuł: Wiedza na temat alergii pokarmowej wsród uczniów Zespołu Szkól Gastronomicznych w Bydgoszczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 20, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_20.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; kwestionariusz ankiety ; szkoła gastronomiczna ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; personal questionnaire ; gastronomy school ; technological processes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/17
Rok: 2009
Autorzy: Wojciech Białas, Dorota Wojciechowska, Daria Szymanowska, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Optymalizacja procesu jednoczesnej hydrolizy i fermentacji natywnej skrobi metodą powierzchni odpowiedzi
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 183-199, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; produkcja ; procesy technologiczne ; skrobia natywna ; jednoczesna hydroliza i fermentacja ; optymalizacja ; metoda powierzchni odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; native starch ; simultaneous saccharification and fermentation ; response surface method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
7/17
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Leja, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Produkcja bioetanolu z surowców celulozowych
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 4 (87), s. 88-101, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: bioetanol ; produkcja ; procesy technologiczne ; lignoceluloza ; hydroliza ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: bioethanol ; lignocellulose ; hydrolysis ; fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/17
Rok: 2008
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 5 (60), s. 63-70, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; procesy technologiczne ; białka ; tłuszcze ; sacharydy ; kwasy uronowe
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; buckwheat groats ; technological process ; proteins ; lipids ; saccharides ; uronic acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/17
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w olejach roślinnych
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 470-473, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rafinacja ; procesy technologiczne ; oleje roślinne ; przeciwutleniacze ; zmiany zawartości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/17
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/17
Rok: 2006
Autorzy: Jan Zabielski, Wiktor Wysłouch, Jacek Kijowski
Tytuł: Analiza czynników istotnych dla skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i jakością w wybranych procesach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 72-90, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; system HACCP ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; produkcja żywności ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia chemiczne ; procesy technologiczne ; kontrola jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/17
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 113-114
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/17
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Maciejewska
Tytuł: The operative labour consumption of technologies of fuel wood harvesting from improvement cuttings in pine stands
Tytuł równoległy: Pracochłonność operacyjna procesów technologicznych pozyskiwania zrębków energetycznych z cięć pielęgnacyjnych drzewostanów sosnowych
Źródło: Acta Sci. Pol., Silv. Colendar. Rat. Ind. Lignar. - 2005, 4 (1), s. 41-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0722
Polskie słowa kluczowe: leśnictwo ; drzewostany sosnowe ; cięcia pielęgnacyjne ; zrębki energetyczne ; procesy technologiczne ; zrębkowanie ; pracochłonność
Angielskie słowa kluczowe: fuel wood chips ; chipping ; chip harvesting ; operative labour consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/17
Rok: 2005
Autorzy: Tomasz Gawroński
Tytuł: The concept of technological optimization of preliminary processing of furniture elements
Tytuł równoległy: Koncepcja optymalizacji technologii obróbki wstępnej elementów meblowych
Źródło: Ann. Warsaw Agric. Univ., For. Wood Technol. - 2005, no. 56, s. 246-249, il., bibliogr.
p-ISSN: 0208-5704
Polskie słowa kluczowe: meblarstwo ; elementy meblowe ; obróbka wstępna ; procesy technologiczne ; optymalizacja
Angielskie słowa kluczowe: technological process ; optimisation ; furniture production
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/17
Rok: 2005
Autorzy: Włodzimierz Dolata
Tytuł: Nowoczesne metody nastrzykiwania surowców mięsnych solanką peklującą
Źródło: Mag. Przem. Mięs. - 2005, nr 7, s. 48-49
p-ISSN: 1643-7306
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; procesy technologiczne ; peklowanie ; solanka peklująca ; nastrzykiwanie ; nastrzykiwarki niskociśnieniowe ; nastrzykiwarki wysokociśnieniowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/17
Rok: 2005
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski
Tytuł: Technologia produkcji jabłek mało przetworzonych pakowanych w atmosferze modyfikowanej
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2005, t. 49, nr 10, s. 8-11, il.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; owoce ; owoce mało przetworzone ; produkcja owoców ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; plastry ; blanszowanie ; brązowienie enzymatyczne ; podatność na brązowienie ; odmiany roślin ; sacharoza ; kwas cytrynowy ; zanurzanie ; nasączanie próżniowe ; procesy technologiczne ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/17
Rok: 2001
Autorzy: Dieter Franciszek Giefing, Marek Gackowski
Tytuł: Ekonomiczna efektywność pozyskiwania drewna krótkiego w drzewostanach III kl. wieku w zależności od zastosowania urządzeń zrywkowych
W: Użytkowanie maszyn leśnych / Red. tomu Józef Walczyk.
Adres wydawniczy: Kraków : Polska Akademia Umiejętności, 2001
Seria: Prace Komisji Nauk Rolniczych ; nr 3
ISBN: 83-88857-33-9
Polskie słowa kluczowe: leśnictwo ; drzewostany III klasy wieku ; drewno krótkie ; pozyskiwanie drewna ; procesy technologiczne ; zrywka drewna ; efektywność ekonomiczna
Angielskie słowa kluczowe: timber harvesting ; short wood logging ; economic efficiency ; capacity for investment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP