logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PREBIOTYKI
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Paulina Maciejewska, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński
Tytuł: Ocena możliwości wykorzystania wybranych szczepów probiotycznych do zaprojektowania nowych przekąsek czekoladowych
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 60
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; prebiotyki ; czekolada
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/14
Rok: 2015
Autorzy: E. Pruszynska-Oszmalek, P. A. Kolodziejski, K. Stadnicka, M. Sassek, D. Chalupka, B. Kuston, L. Nogowski, P. Mackowiak, G. Maiorano, J. Jankowski, M. Bednarczyk
Tytuł: In ovo injection of prebiotics and synbiotics affects the digestive potency of the pancreas in growing chickens
Źródło: Poult. Sci. - 2015, vol. 94, no. 8, s. 1909-1916, il., bibliogr.
p-ISSN: 0032-5791 e-ISSN: 1525-3171
Polskie słowa kluczowe: prebiotyki ; synbiotyki ; brojlery kurze ; aktywność enzymów trzustkowych
Angielskie słowa kluczowe: prebiotics ; synbiotic ; broiler chicken ; pancreas enzymatic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.685
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/14
Rok: 2014
Autorzy: Barbara Stachowiak
Tytuł: Oligosacharydy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 113-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; żywność ; oligosacharydy ; prebiotyki ; żywność prozdrowotna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
4/14
Rok: 2014
Autorzy: Anna Sip, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Probiotyki i prebiotyki
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 249-266, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,6
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; prebiotyki
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
5/14
Rok: 2013
Autorzy: Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak
Tytuł: Grzyby jako element żywności funkcjonalnej
Źródło: Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek. - 2013, 1, s. 81-83, il.
p-ISSN: 1231-0778
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; grzyby ; polisacharydy ; triterpenoidy ; prebiotyki
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/14
Rok: 2012
Autorzy: Iwona Jasińska, Maciej Jakub Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
Tytuł: Fruktany zbóż funkcjonalne składniki żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2012, t. 66, 2, s. 21-23, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: fruktany ; prebiotyki ; zboża ; żyto
Angielskie słowa kluczowe: fructans ; prebiotics ; cereal ; rye
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
7/14
Rok: 2012
Autorzy: Kamila Goderska, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Use turbidimeter to evaluate prebiotic properties of lactobionic acid
Tytuł równoległy: Wykorzystanie turbidymetru do oceny prebiotycznych właściwości kwasu laktobionowego
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 158-159
Polskie słowa kluczowe: turbidymetr ; prebiotyki ; kwas laktobionowy ; Lactobacillus ; Lactococcus
Angielskie słowa kluczowe: turbidimeter ; prebiotic ; lactobionic acid ; Lactobacillus ; Lactococcus
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
8/14
Rok: 2009
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Leonarda Gruchała, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Właściwości i zastosowanie lewanu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 5 (66), s. 18-29, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: lewan ; prebiotyki ; SCFA ; właściwości przeciwnowotworowe ; cechy funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: levan ; prebiotics ; SCFA ; anti-tumour properties ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/14
Rok: 2008
Autorzy: Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Comparision of growth of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum species in media suplemented with selected saccharides including prebiotics
Tytuł równoległy: Porównanie wzrostu bakterii z gatunku Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum na podłożach z dodatkiem wybranych sacharydów w tym prebiotyków
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 5-20, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; prebiotyki ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; kwas mlekowy
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; prebiotic ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; lactic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/14
Rok: 2008
Autorzy: Jan Mazurkiewicz, Antoni Przybył, Janusz Golski
Tytuł: Usability of Fermacto prebiotic in feeds for common carp (Cyprinus carpio L.) fry
Tytuł równoległy: Zastosowanie prebiotyku Fermacto w paszach dla narybku karpia (Cyprinus carpio L.)
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2008, t. 2, z. 3, art. 15, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_2_15.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Zootechnika.
Polskie słowa kluczowe: prebiotyki ; Fermacto ; karp ; Cyprinus carpio ; żywienie zwierząt
Angielskie słowa kluczowe: prebiotic ; Fermacto ; common carp ; Cyprinus carpio ; feeding
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/14
Rok: 2006
Autorzy: Antoni Przybył, Jan Mazurkiewicz, Wojciech Rożek
Tytuł: Zastosowanie probiotyków i prebiotyków w żywieniu karpi
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 65-70, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: karp ; żywienie zwierząt ; probiotyki ; prebiotyki
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/14
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem prebiotyków
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 669-672, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; prebiotics ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; functional beverage
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/14
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku prebiotyków na wzrost wybranych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s.65-66
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; prebiotyki ; bakterie ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; wzrost mikroorganizmów
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/14
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem wybranych prebiotyków
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 22
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; dodatki do żywności ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP