logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: POLIFENOLE
Liczba odnalezionych rekordów: 103



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/103
Rok: 2018
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Wpływ ogólnej zawartości polifenoli obecnych w ziarnie kukurydzy i produktach kukurydzianych na ich aktywność przeciwutleniającą
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 34
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; kukurydza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/103
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Ivan Kreft, Agnieszka Drożdżyńska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The cytotoxic effect of artificially digested buckwheat products on HT-29 colon cancer cells
Źródło: J. Cereal Sci. - 2018, vol. 83, s. 68-73, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0733-5210
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; tiamina ; aminokwasy ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: polyphenolic substances ; thiamine ; amino acids ; processing
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.302
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/103
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Produkty handlowe z bzu czarnego, ocena właściwości bioaktywnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 70-73, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/103
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Ocena jakości dżemów truskawkowych w zależności od dodatku wybranych substancji słodzących i przypraw roślinnych
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 70-71
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: dżem truskawkowy ; polifenole ; przyprawy ; substancje słodzące
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/103
Rok: 2018
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: Przetwory z bzu czarnego jako produkty o wysokim potencjale prozdrowotnym
W: XI Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie" : Bydgoszcz, 17-18 maja 2018 r..
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-65603-43-2
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość kwasów fenolowych i aktywność przeciwutleniająca pełnoziarnistych produktów przerobu zbóż pochodzących z systemów konwencjonalnego i ekologicznego
W: Badania naukowe w świetle uwarunkowań turbuletnego otoczenia : Gospodarka - Społeczeństwo - Człowiek / Red. nauk. Joanna Nowakowska-Grunt, Judyta Kabus.
Adres wydawniczy: Katowice : Wydawnictwo Naukowe Sophia, 2017
Szczegóły: s. 87-97, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-65929-09-9
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; produkty pełnoziarniste
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; antioxidant activity ; wholemeal
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/103
Rok: 2017
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Bingzhu Hou
Tytuł: Changes in bioactive compounds and antioxidative activity during douchi fermentation process
W: Current trends in commodity science : Food safety and analysis of bioactive substances / Ed. Hanna Śmigielska.
Adres wydawniczy: Poznań : University of Economics and Business, Faculty of Commodity Science, 2017
Szczegóły: s. 20-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.
ISBN: 978-83-94206-1-9
Polskie słowa kluczowe: Douchi ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; żywność funkcjonalna ; jakość żywności ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: Douchi ; polyphenols ; antioxidative activity ; functional food ; food quality ; fermentation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Michalska, Aneta Wojtyło, Grzegorz P. Łysiak, Adam Figiel
Tytuł: Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulations
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2017, vol. 18, iss. 1, art. no. 176, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: Prunus domestica ; soki owocowe ; metody suszenia ; proszki owocowe ; polifenole ; pojemność przeciwutleniająca ; kwas askorbinowy ; hydroxymethylfurfural
Angielskie słowa kluczowe: Prunus domestica ; juice ; drying technologies ; powders ; polyphenolics ; antioxidant capacity ; L-ascorbic acid ; hydroxymethylfurfural
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.687
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/103
Rok: 2017
Autorzy: Dariusz Nowak, Michał Gośliński, Artur Szwengiel
Tytuł: Multidimensional comparative analysis of phenolic compounds in organic juices with high antioxidant capacity
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 8, s. 2657-2663, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: właściwości przeciwutleniające ; polifenole ; jagody ; soki owocowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant capacity ; polyphenols ; berries ; juice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
10/103
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/103
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych i pochodzenia surowca na aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizyczno-chemiczne soku z bzu czarnego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 4, s. 385-395, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; anti-oxidative activity ; polyphenols ; anthocyanins ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/103
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Halina Staniek
Tytuł: Kwiaty i owoce bzu czarnego źródłem związków bioaktywnych i składników mineralnych
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "NATURALni 2017" : Łódź, 11 marca 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / [Red. Kępczak Norbert].
Adres wydawniczy: Łódź : Fundacja Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 24
ISBN: 978-83-946991-1-6
Liczba arkuszy: 0,04
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka, Badania, Rozwój" : Warszawa, 4 listopada 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / Red. Kępczak Norbert.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Fundacji Promovendi, [2017]
Szczegóły: s. 83
ISBN: 978-83-949065-1-1
Polskie słowa kluczowe: kukurydza niebieska ; polifenole ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka, Badania, Rozwój" : 04.11.2017, Warszawa, Książka Artykułów / Red. Solarczyk Paweł.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Fundacji Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 143-152, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-949065-2-8
Polskie słowa kluczowe: kukurydza niebieska ; polifenole ; antocyjany ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/103
Rok: 2017
Autorzy: Marcin Kidoń, Ma Tianhui
Tytuł: Ocena jakości smoothie przygotowanych na bazie przecierów z marchwi
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 14
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: smoothie ; marchew ; jakość ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/103
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Izabela Przybylska
Tytuł: Ocena wpływu obróbki wstepnej miazgi owocowej na jakość soku z bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 73
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; sok ; ultradźwieki ; polifenole ; antocyjany ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/103
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ pochodzenia i stopnia dojrzałości owoców bzu czarnego na wybrane właściwości fizykochemiczne
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 63
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/103
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ sezonu zbiorczego na aktywność biologiczną kwiatów i owoców bzu czarnego
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 64
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; owoce ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
Tytuł: System gospodarowania, a zawartość polifenoli ogółem w kaszach
W: Postępy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 168-180, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; rolnictwo ekologiczne ; rolnictwo konwencjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski
Tytuł: System gospodarowania, a zawartość polifenoli ogółem w kaszach
W: Problemy nauk przyrodniczych / Pr. zbior. pod red. Katarzyny Mikołajczak.
Adres wydawniczy: Poznań : Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, 2017
Szczegóły: s. 168-180, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-947926-1-9
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; rolnictwo ekologiczne ; rolnictwo konwencjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/103
Rok: 2017
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioactive properties of elderflowers (Sambucus nigra L.)
Źródło: World Sci. News. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 73, iss. 2, s. 115-119, il., bibliogr., abstr.
http://www.worldscientificnews.com/wp-content/uploads/2017/05/WSN-732-2017-115-119.pdf
e-ISSN: 2392-2192
Polskie słowa kluczowe: kwiat bzu czarnego ; Sambucus nigra ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderflower ; Sambucus nigra ; antioxidant activity ; phenolic compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/103
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Dorota Golczak, Józef Korczak
Tytuł: Antiradical capacity and polyphenol composition of asparagus spears varieties cultivated under different sunlight conditions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 267-279, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: szparagi ; aktywność przeciwutleniająca ; związki bioaktywne ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: asparagus ; antioxidant activity ; bioactive compounds ; polyphenols ; antiradical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/103
Rok: 2016
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Stabilność wybranych polifenoli z liści morwy białej w warunkach symulowanego przewodu pokarmowego (in vitro)
W: Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności [Dokument elektroniczny].
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 38-46, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-835-3
Liczba arkuszy: 0,50
Polskie słowa kluczowe: morwa biała ; liście ; polifenole ; przewód pokarmowy ; stabilność ; trawienie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/103
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Katarzyna Siwińska
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 51
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; przetwory owocowe ; antocyjany ; polifenole ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/103
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", 5 lutego 2016 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolski, 2016
Szczegóły: s. 82
Polskie słowa kluczowe: wafle suche ; wytłoki jabłkowe ; wzbogacanie ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: dry wafers ; apple pomace ; enrichment ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/103
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska. t. 2 / Red. nauk. Tomasz Cłapa, Emil Mariusz Szymański.
Adres wydawniczy: Zgorzelec : GSP, 2016
Szczegóły: s. 38-47, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-944317-0-9
Uwagi: IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców "Nauka dla środowiska przyrodniczego", Poznań, 23-25 kwietnia 2015 r.
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
28/103
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych w suszonych rozpyłowo sokach aronii
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 13
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; polifenole ; przeciwutleniacze ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/103
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Wpływ przechowywania zamrażalniczego na wybrane właściwości bioaktywne owoców bzu czarnego
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; mrożenie ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/103
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Katarzyna Siwińska, Marcin Kidoń, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Porównanie wybranych właściwości soków i dżemów z owoców bzu czarnego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 67-76, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; antocyjany ; barwa ; bez czarny ; polifenole ; przetwory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/103
Rok: 2016
Autorzy: Marcin Kidoń, Jerzy Fogiel, Dorota Walkowiak-Tomczak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Zastosowanie suszonych wytłoków jabłkowych jako dodatku do produkcji wafli
W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 47-55, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-836-0
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: barwa ; właściwości sensoryczne ; tekstura ; wafle ; wytłoki jabłkowe ; polifenole
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/103
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Bartosz Kulczyński, Natalia Okińczyc, Józef Korczak
Tytuł: Ocena możliwości zastosowania śruty rzepakowej w procesie smażenia zanurzeniowego w aspekcie zmian jakości medium smażalniczego
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2016, z. 586, s. 33-43, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; olej rzepakowy ; stabilność tłuszczu ; śruta rzepakowa ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: deep frying ; rapeseed oil ; fat stability ; rapeseed meal ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/103
Rok: 2016
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń
Tytuł: The content of polyphenols and anthocyanins in elderberry juices
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 84
ISBN: 978-83-912026-8-5
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
34/103
Rok: 2015
Autorzy: Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Bioactive compounds contents in different parts of purple carrot roots
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 66, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/103
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Characteristics of bioactive properties of elder flowers
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 33, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; flowers ; antioxidant activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/103
Rok: 2015
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dorota Walkowiak-Tomczak, Marcin Kidoń, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Effect of mash treatment on the biological active compounds content in strawberry juices
Źródło: Biotechnol. Food Sci. - 2015, vol. 79, no. 1, s. 53, bibliogr.
p-ISSN: 2084-0136 e-ISSN: 2299-6818
Uwagi: Biologicaly active compounds in food: International conference, Łódź, Poland, 15-16 october 2015. Book of abstracts.
Polskie słowa kluczowe: sok truskawkowy ; obróbka miazgi ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: strawberry juice ; mash treatment ; antioxidant activity ; polyphenols ; anthocyanins
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
37/103
Rok: 2015
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium
Źródło: Biul. IHAR. - 2015, nr 276, s. 9-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Praca przedstawiona na konferencji IHAR - PIB, Zakopane, 3 lutego 2015 roku. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; pszenica ozima ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; wheat ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/103
Rok: 2015
Autorzy: Julia Olechnowicz, Joanna Suliburska
Tytuł: Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2015, t. 6, nr 2, s. 49-55, bibliogr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: zespół metaboliczny ; gorzka czekolada ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: metabolic syndrome ; dark chocolate ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
39/103
Rok: 2015
Autorzy: Anna Michalska, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Bioactive compounds of blueberries : post-harvest factors influencing the nutritional value of products
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2015, vol. 16, iss. 8, s. 18642-18663, il., bibliogr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: antyoksydanty ; suszenie ; dojrzałość owoców ; polifenole ; przetwórstwo owoców ; jakość ; przechowywanie ; Vaccinium
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; drying ; maturity ; polyphenols processing ; quality ; storage ; Vaccinium
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.257
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
40/103
Rok: 2015
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Artur Szwengiel, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Łuczak
Tytuł: Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych
Źródło: Inż. Przetw. Spoż. - 2015, 2/4 (14), s. 24-30, il., bibliogr.
p-ISSN: 2084-9494 e-ISSN: 2300-2018
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; błonnik ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion ; fiber ; polyphenols ; antioxidative activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/103
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające oraz ocena sensoryczna handlowych suszy z kwiatów bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 81
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; kwiaty ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/103
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające soków z owoców bzu czarnego
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 82
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/103
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Aleksander Siger, Dominik Kmiecik
Tytuł: Wpływ warunków ekstrakcji na wydajność i skład wybranych ekstraktów z liści zielonych i żółtych miłorzębu dwuklapowego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 1, art. 9, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_9.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki i Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; miłorząb dwuklapowy ; kwasy fenolowe ; widma ekstraktów ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; Maidenhair tree ; phenolic acids ; extracts spectra ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
44/103
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioaktywność suszonych rozpyłowo soków aronii [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 38
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/103
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk, Klaudia Gutowska
Tytuł: Warzywa mało znane źródłem związków bioaktywnych [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 82
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: vegetables ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/103
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające handlowych suszy z owoców bzu czarnego [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 15
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2500
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; polyamines ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/103
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 56
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; polyclonal antibodies ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/103
Rok: 2015
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Zmiany zawartośći związków biologicznie aktywnych w soku z jarmużu zielonego w zależności od parametrów procesu technologicznego
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 34
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Polskie słowa kluczowe: jarmuż ; soki warzywne ; polifenole ; glukozynolany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/103
Rok: 2015
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Obecność polifenoli w diecie w aspekcie profilaktyki i wspomagania leczenia nadciśnienia tętniczego
Źródło: Postępy Diet. Geriatr. Gerontol. - 2015, nr 1, s. 22-31, bibliogr.
p-ISSN: 2450-6109 e-ISSN: 2450-6117
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; nadciśnienie tętnicze ; promocja zdrowia ; rośliny lecznicze
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; hypertension ; health promotion ; medicinal plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/103
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Henryk Szymusiak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat jaśminowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2015, z. 581, s. 41-49, il, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata jaśminowa ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; czas parzenia
Angielskie słowa kluczowe: jasminum tea ; antioxidant activity ; phenolic compounds ; brewing time
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/103
Rok: 2015
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 1 (98), s. 102-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki ; łuska ; otręby ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; gryka
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
52/103
Rok: 2014
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Miłosz Łuczak, Izabela Pankiewicz
Tytuł: Makarony wzbogacone w składniki bioaktywne: charakterystyka sensoryczna i żywieniowa
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 3, s. 237-248, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; makarony
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/103
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki, Jan Michniewicz, Jacek Nowak
Tytuł: The use of broad beans microbial modification for the creation of healthy properties in the extrudate products
W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International ISEKI Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 155
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: bób ; ekstruzja ; modyfikacja mikrobiologiczna ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: broad beans ; extruded ; microbiological modification ; polyphenols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
54/103
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
55/103
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Małgorzata Kobus-Moryson, Monika Przeor
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej prób kakao dostępnego na rynku
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 1, s. 138-142, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kakao ; przeciwutleniacze ; wolne rodniki ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cocoa ; antioxidants ; free radicals ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/103
Rok: 2014
Autorzy: Maciej Kuligowski, Agnieszka Gorzan, Iwona Jasińska-Kuligowska, Jacek Nowak
Tytuł: Ocena wpływy obróbki hydrotermicznej i czasu fermentacji na zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne produktów tempeh
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2014, z. 577, s. 73-82, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 3 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentacja ; fasola ; właściwości antyoksydacyjne ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; fermentation ; bean ; antioxidative properties ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
57/103
Rok: 2014
Autorzy: Anna Michalska, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 6 (97), s. 29-38, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Liczba znaków: 29000
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo owoców ; polifenole ; karmelizacja ; produkty reakcji Maillarda ; śliwki
Angielskie słowa kluczowe: processing of plums ; polyphenols ; caramelisation ; Maillard reaction products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
58/103
Rok: 2013
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak
Tytuł: Oxygen radical absorbance capacity of selected food products
Tytuł równoległy: Zdolność wiązania rodników tlenowych (ORAC) przez składniki wybranych produktów spożywczych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 175-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; zdolność wiązania rodników tlenowych ; owoce ; herbata ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; oxygen radical absorbance capacity ; fruits ; tea ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
59/103
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
60/103
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/103
Rok: 2013
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Effect of freezing and freeze drying on biological active compounds in kale leaves.
W: Current trends in commodity science : 12th IComSC'13, 16th-19th September 2013, Poznań, Poland, Book of abstracts / Ed. Daniela Gwiazdowska i Katarzyna Kluczyńska.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Economics. Faculty of Commodity Science, 2013
Szczegóły: s. 113
ISBN: 978-83-911169-3-7
Uwagi: 12th International Commodity Science Conference. Current Trends in Commodity Science, Poznań University of Economics, 16th-19th September 2013.
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; glukozynolany ; zamrażanie
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; glucosinolates ; freezing
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
62/103
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Agnieszka Łuczak, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: The application of CdTe quantum dots for polyphenols determination
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 739, bibliogr.
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; polyphenols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
63/103
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Michał Słodziński, Marcin Kidoń
Tytuł: Contents of biological active compounds in juice and pomace produced from white cabbage
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 386
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: kapusta ; glukozynolany ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cabbage ; glucosinolates ; polyphenols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
64/103
Rok: 2013
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Michał Słodziński, Marcin Kidoń
Tytuł: Polyphenols glucosinolate contents and antioxidant activity in juices and pomaces obtained from broccoli cultivar
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 385
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: brokuł ; glukozynolany ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: broccoli ; glucosinolates ; polyphenols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
65/103
Rok: 2013
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku nasion roślin strączkowych na właściwości fizyko-chemiczne otrzymanych produktów typu przekąskowego
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 281
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; polifenole ; produkty typu przekąskowego
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/103
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej na jakość płynnych produktów warzywno-owocowych
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
Szczegóły: s. 170
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: napoje owocowo-warzwne ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/103
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 182-185
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
68/103
Rok: 2013
Autorzy: Michał Słodziński, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Marcin Kidoń
Tytuł: Comparison of the content of the bioactive compounds in external and internal leaves of white and red cabbage
Źródło: Scientific Work. UFT Plovdiv. - 2013, vol. 60, no. 1, s. 766
p-ISSN: 1314-7102
Uwagi: International Scientific Conference "Food Science, Engineering and Technologies 2013", Plovdiv, 18-19 October 2013.
Polskie słowa kluczowe: kapusta ; składniki bioaktywne ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: cabbage ; bioactive compounds ; polyphenols
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
69/103
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products
Tytuł równoległy: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z ubocznych produktów gryki
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (2), s. 167-174, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: łuska gryczana ; otręby gryczane ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
70/103
Rok: 2012
Autorzy: Maciej Kuligowski, Jacek Nowak
Tytuł: Wpływ obróbki hydrotermicznej nasion na właściwości fasolowego tempeh
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 881-886, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fasolowy tempeh ; obróbka hydrotermiczna ; metody ; właściwości antyoksydacyjne ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: bean tempeh ; hydrothermal treatment methods ; antioxidant activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
71/103
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 431-537, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; obróbka enzymatyczno-mikrobiologiczna ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; enzymatic and microbial treatment ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
72/103
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Determination of chemical composition of plums during pre-treatment and drying
Tytuł równoległy: Oznaczanie składu chemicznego śliwek podczas obróbki wstępnej i procesu suszenia
Źródło: Ecol. Chem. Eng. S. - 2012, vol. 19, no. 1, s. 89-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1898-6196 e-ISSN: 2084-4549
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; suszenie ; odwadnianie osmotyczne ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: plums ; drying ; osmotic dehydration ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.382
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
73/103
Rok: 2012
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: The interactions between rapeseed lipoxygenase and native polyphenolic compounds in a model system
W: Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health : 10th Euro Fed Lipid Congress, 23-26 September 2012, Cracow, Poland, Book of abstract.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
Szczegóły: s. 319
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; lipoksygenaza ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; lipoxygenase ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
74/103
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Rzepak - źródło bioaktywnych związków polifenolowych
Tytuł równoległy: Rapeseed as a source of bioactive polyphenolic compounds
W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 17-18.04.2012, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012
Szczegóły: s. 24-25
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; polyphenols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
75/103
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gliszczyńska-Świgło, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów etanolowych z owocu granatu
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 83
Polskie słowa kluczowe: owoc granatu ; aktywność przeciwutleniająca ; ABTS ; DPPH ; FRAP ; polifenole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/103
Rok: 2012
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Magdalena Jeszka
Tytuł: Aktywność przeciwutleniająca pałki wodnej szerokolistnej (Typha latifolia)
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 99
Polskie słowa kluczowe: pałka wodna szerokolistna ; Typha latifolia ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/103
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Możliwości zastosowania nasion soczewicy do komponowania produktów o wysokiej zawartości składników bioaktywnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 86
Polskie słowa kluczowe: soczewica ; makarony ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; trawienie in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/103
Rok: 2012
Autorzy: Jacek Nowak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na możliwości wykorzystania bioaktywnych związków fasoli (Phaseolus vulgatis L.) w komponowaniu produktów o cechach prozdrowotnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 133
Polskie słowa kluczowe: fasola ; obróbka technologiczna ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; trawienie in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/103
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Evaluation of the antiradical potential of fruit and vegetable snacks
Tytuł równoległy: Potencjał przeciwrodnikowy przekąsek z owoców i warzyw
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (1), s. 61-72, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; DPPH ; ABTS+ ; owoce ; polifenole ; rodniki ; przekąski ; warzywa
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; DPPH ; ABTS+ ; fruits ; polyphenols ; radicals ; snacks ; vegetables
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
80/103
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 951-956, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przeciwutleniacze ; fermentacja mlekowa ; rośliny strączkowe
Angielskie słowa kluczowe: poliphenols ; antioxidant activity ; antioxidants ; lactic fermentation ; leguminous plants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
81/103
Rok: 2011
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk
Tytuł: Wpływ temperatury suszenia pędów i liści morwy białej (Morus alba) na aktywność przeciwutleniającą
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2011, z. 569, s. 277-283, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Współczesne trendy w przemysłowej produkcji żywności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; morwa biała ; pędy ; liście ; polifenole ; temperatura suszenia
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; Morus alba ; shoots ; leaves ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
82/103
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Grzegorz Łysiak
Tytuł: Effect of storage time on contents of polyphenolic compounds in selected cultivars of plum (Prunus domestica L.)
Tytuł równoległy: Wpływ czasu przechowywania na zawartość związków polifenolowych w wybranych odmianach śliwek (Prunus domestica L.)
Źródło: Ecol. Chem. Eng. A. - 2010, vol. 17, no. 9, s. 1197-1202, il., bibliogr.
p-ISSN: 1898-6188 e-ISSN: 2084-4530
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 kwietnia 2015].
Liczba znaków: 16400
Polskie słowa kluczowe: śliwki ; polifenole ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: plum ; polyphenols ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
83/103
Rok: 2010
Autorzy: Jacek Nowak, Filip Żuk, Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające piw domowych różnych typów i odpowiadających im piw przemysłowych
Źródło: Pamięt. Puł. - 2010, z. 152, s. 175-181, bibliogr.
p-ISSN: 0552-9778
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; słód ; piwo domowe ; piwo przemysłowe
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; polyphenols ; malt ; home made beer ; commercial beer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
84/103
Rok: 2010
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Herbata aromatyczny napój czy superantyoksydant?
Źródło: Przem. Spoż. - 2010, t. 64, 6, s. 32-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; polifenole ; katechiny ; potencjał przeciwutleniający
Angielskie słowa kluczowe: tea leaves ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
85/103
Rok: 2009
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 848-853, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; antocyjany ; polifenole ; zdolność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; anthocyanin ; polyphenols ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
86/103
Rok: 2008
Autorzy: Jacek Nowak, Mateusz Korzec, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena wpływu technologii produkcji piwa i czasu przechowywania na zawartość polifenoli i właściwości przeciwutleniające piw przemysłowych i domowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 792-796, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: piwo ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: beer ; polyphenols ; antioxidant activity ; storing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
87/103
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesów biologicznych na aktywność antyoksydacyjną wybranych nasion roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 553-557, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: fermentacja mlekowa ; kiełkowanie ; polifenole ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; germination process ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
88/103
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Purification process influence on green tea extracts' polyphenol content and antioxidant activity
Tytuł równoległy: Wpływ procesów oczyszczania na aktywność przeciwutleniającą ekstraktu zielonej herbaty
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007, 6 (2), s. 41-48, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; ekstrakt etanolowy ; aktywność przeciwutleniająca ; kwas linolowy ; polifenole ; aktywność przeciwrodnikowa ; DPPH ; oczyszczanie
Angielskie słowa kluczowe: green tea ; Camellia sinensis ; ethanolic extract ; antioxidant activity ; linoleic acid emulsion ; polyphenols ; antiradical activity ; DPPH ; purification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
89/103
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marlena Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 393-397, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; ekstruzja ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; extrusion ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/103
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk
Tytuł: Optymalizacja procesu acetonowo-wodnej ekstrakcji naturalnych przeciutleniaczy z liści Gingko biloba
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1430-1434, lbibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: Gingko biloba ; ekstrakcja acetonowo-wodna ; DPPH ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: Gingko biloba ; acethone-water extraction ; DPPH ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
91/103
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk
Tytuł: Porównanie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów wodnych z liści morwy białej oraz z miłorzębu dwuklapowego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1382-1386, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba ; Morus alba ; DPPH ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba ; Morus alba ; DPPH ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
92/103
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Zdolność ekstraktów z kaszy jęczmiennej i gryczanej do chelatowania jonów żelaza (II)
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1387-1491, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; kasza jęczmienna ; polifenole ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
93/103
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2007, R. 14, nr 6 (55), s. 159-169, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fasola czerwona ; soczewica zielona ; bób ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red bean ; green lentil ; broad bean ; lactic fermentation ; extrusion ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
94/103
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 183-188, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; extrusion ; storage ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/103
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy gryczanej
Źródło: Fragm. Agron. - 2006, R. 23, nr 1 (89), s. 57- 67, tab., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4088
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
96/103
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 77
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
97/103
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Marciniak, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Prozdrowotne właściwości ziarna zbóż
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 5, s. 11-13, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; zboża ; ziarno ; wartość prozdrowotna ; przeciwutleniacze ; polifenole ; kwasy fenolowe ; tokoferole ; tokotrienol ; kwas fitynowy ; fitoestrogeny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
98/103
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Joanna Kobus
Tytuł: Zmiany zawartości polifenoli, steroli i skwalenu oraz stabilność oksydacyjna oliwy "extra virgin" po przechowywaniu
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 111-112
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; przechowywanie ; stabilność oksydacyjna ; polifenole ; sterole ; skwalen
Angielskie słowa kluczowe: "extra virgin" olive oil ; oxidative stability ; polyphenols ; sterols ; squalene
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
99/103
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 83
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; ekstruzja ; polifenole ; preparaty łubinowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
100/103
Rok: 2005
Autorzy: A. Gramza, K. Pawlak-Lemańska, J. Korczak, E. Wąsowicz, M. Rudzińska
Tytuł: Tea extracts as free radical scavengers
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2005, vol. 14, no. 6, s. 861-867, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: wolne rodniki ; ABTS+ ; DPPH ; zmiatacze wolnych rodników ; herbata czarna ; herbata zielona ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: free radical ; ABTS+ ; DPPH ; radical scavengers ; green tea extract ; black tee extract ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.352
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
101/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Julita Reguła, Marek Siwulski, Józef Korczak
Tytuł: Chelating activity of shiitake and oyster mushrooms
Tytuł równoległy: Zdolności chelatujące ekstraktów grzybów shiitake oraz boczniaka ostrygowatego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1158-1163, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: grzyby ; ekstrakt grzybowy ; aktywność chelatująca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: mushroom ; mushroom extracts ; chelating activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
102/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Fe2+ ions chelating activity of tea infusions
Tytuł równoległy: Aktywność naparów herbaty w procesie chelatowania jonów Fe2+
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1140-1144, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: napary herbaty ; aktywność chelatująca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: tea infusions ; chelating activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
103/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP