logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: PIECZYWO
Liczba odnalezionych rekordów: 32



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/32
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Makowska
Tytuł: Technologiczne i żywieniowe aspekty wykorzystania ziarna krajowych odmian pszenzyta
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 170 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 502
ISBN: 978-83-7160-905-3
Liczba arkuszy: 12,7
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; pieczywo ; pieczywo cukiernicze ; wartość technologiczna mąki ; ekstruzja ; wykorzystanie białka netto ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy ; substancje antyodżywcze
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; bread ; pastry ; technological value of flour ; extrusion ; net protein utilization ; antioxidative activity ; dietary fiber ; anti-nutritive substances
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
2/32
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: The influence of bread enriched with bioactive components on body weight control, carbohydrate metabolism, and lipid profile
W: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016
Szczegóły: s. 355-372
ISBN: 978-1-4987-0156-3
Liczba arkuszy: 1,3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; składniki bioaktywne ; kontrola masy ciała ; metabolizm lipidów ; gospodarka węglowodanowa
Angielskie słowa kluczowe: bread ; bioactive components ; Body Weight Control ; lipids metabolism ; carbohydrate metabolism
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
3/32
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Stanisławska, Izabela Kurzawa
Tytuł: Spożycie pieczywa i produktów zbożowych w gospodarstwach domowych według grup społeczno-ekonomicznych w Polsce
Źródło: Stud. Pr. WNEiZ Uniw. Szczec. - 2016, nr 43/3, s. 391-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 2450-7733 e-ISSN: 2300-4096
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; gospodarstwa domowe ; preferencje konsumpcyjne ; funkcja popytu
Angielskie słowa kluczowe: bread ; household ; consumer preferences ; demand function
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/32
Rok: 2014
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Maciej Buśko, Anna Ostrowska, Tomasz Szablewski, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi oraz trichotecenami rożnych rodzajów pieczywa
W: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 18-19 września 2014 r., Komunikaty / Red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2014
Szczegóły: s. 188
ISBN: 978-83-937001-1-0
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; trichoteceny ; pieczywo
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/32
Rok: 2014
Autorzy: Zenon Kędzior
Tytuł: Fityniany
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 183-195, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: surowce roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; nasiona ; ziarno ; mąka ; ciasto ; pieczywo ; fityniany ; żelazo ; cynk ; wapń ; magnez ; fitaza ; właściwości antyżywieniowe ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; plant material ; cereals ; legumes plants ; seed ; grain ; dough ; baked goods ; phytate ; iron ; zinc ; calcium ; magnesium ; phytase ; antinutritive properties ; pro-health properties
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
6/32
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Czas jako czynnik zmian polskiego piekarstwa
Źródło: Hand. Wewn. - 2013, lipiec-sierpień (A), s. 311-319, bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Tytuł zeszytu: Związki czasu z konsumpcją, t. 2.
Polskie słowa kluczowe: produkcja piekarska ; zmiany ; rynek ; pieczywo ; konsumenci
Angielskie słowa kluczowe: bakery production ; changes ; market ; bakery products ; consumers
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
7/32
Rok: 2013
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Przemysław Ratajczak
Tytuł: Organizacja produkcji piekarskiej a czas zaopatrzenia konsumentów w pieczywo
Źródło: Hand. Wewn. - 2013, lipiec-sierpień (A), s. 302-310, bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Tytuł zeszytu: Związki czasu z konsumpcją, t. 2.
Polskie słowa kluczowe: produkcja piekarska ; zmiany ; rynek ; pieczywo ; konsumenci
Angielskie słowa kluczowe: bakery production ; changes ; market ; bakery produkts ; consumers
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
8/32
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 3
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 9, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; etykiety ; dozwolone substancje dodatkowe ; rozporządzenia unijne ; aspekty technologiczne ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/32
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 4
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 10, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość żywności ; produkcja żywności ; system zapewnienia jakości ; procesy technologiczne ; zanieczyszczenia żywności ; alergeny ; zanieczyszczenia fizyczne ; zanieczyszczenia chemiczne ; zanieczyszczenia biologiczne ; zanieczyszczenia techniczno-technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/32
Rok: 2012
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Michał Sznajder
Tytuł: Wybrane zachowania i zwyczaje konsumentów na rynku pieczywa w Polsce
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 134 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-613-7
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; konsumpcja ; konsumenci ; zachowania konsumenckie ; zwyczaje żywieniowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/32
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Importance of product features as the criterion of consumers' segmentation on the example of bread
Tytuł równoległy: Ważność cech produktu jako kryteria segmentacji konsumentów na przykładzie pieczywa
Źródło: Acta Sci. Pol., Oecon. - 2010, 9 (3), s. 85-92, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0757
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: sedymentacja ; cechy produktu ; konsument ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: segmentation ; product features ; consumer ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/32
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Tendencje zmian w konsumpcji pieczywa w Polsce
Źródło: Acta Sci. Pol., Oecon. - 2010, 9 (1), s. 73-86, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1644-0757
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia". - [Dostęp: 6 sierpnia 2019 r.].
Polskie słowa kluczowe: tendencje ; zmiany ; spożycie ; pieczywo ; gospodarstwa domowe
Angielskie słowa kluczowe: trends ; development ; consumption ; bread ; household
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/32
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Standarization of the bakery goods
Tytuł równoległy: Normalizacja wyrobów piekarskich
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2010, 2 (16), s. 61-72, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.jard.edu.pl/pub/6_2_2010_pl.pdf
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna online w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: normalizacja ; norma ; przedsiębiorstwa piekarskie ; klasyfikacja ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: standarization ; norm ; bakery enterprises ; classification ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/32
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Marketingowe implikacje zachowań konsumentów dla producentów pieczywa
W: Marketing w realiach współczesnego rynku. T. 1, Implikacje otoczenia rynkowego / red. nauk. Szczepan Figiel.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2010
Szczegóły: s. 13-20
ISBN: 978-83-208-1906-9
Polskie słowa kluczowe: implikacje ; zachowania konsumentów ; rynek ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: implication ; consumer behaviour ; market ; bread
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/32
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka, Paulina Rausch, Agnieszka Budna
Tytuł: Startery fermentacji w produkcji pieczywa pszenno-owsianego
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 22, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; dodatki do żywności ; gluten witalny ; otręby owsiane ; startery ; pieczywo pszenno-owsiane ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starters ; vital gluten ; wheat-oat bread ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/32
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 51-60
ISBN: 978-83-7160-604-5
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; towaroznawstwo ; ocena jakości ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/32
Rok: 2010
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Wybrane uwarunkowania zachowań konsumentów pieczywa i ich znaczenie dla przedsiębiorstw branży piekarskiej
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2010, 136, s. 367-375, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Komunikacja rynkowa. Skuteczne narzędzia i obszary zastosowania - ISBN 978-83-7417-476-3.
Polskie słowa kluczowe: zachowania konsumentów ; pieczywo ; przemysł piekarniczy
Angielskie słowa kluczowe: consumer bahaviour ; bakery industry companies
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
18/32
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa pszenno-owsianego i pszenno-jęczmiennego z udziałem zakwasów fermentowanych starterem LV2
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 44-55, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; całoziarnowa mąka jęczmienna ; startery ; pieczywo ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; whole-grain barley flour ; starters ; bread ; chemical components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/32
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 24-43, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 marca 2011].
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; owies ; wykorzystanie ; produkty zbożowe ; produkty owsiane ; produkty jęczmienne ; pieczywo ; asortyment ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; wartość energetyczna ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; pieczywo pszenno-owsiane ; hipercholesterolemia ; wskaźnik glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal ; oat product ; barley product ; bread ; chemical composition ; hypercholesterolemia ; glycaemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/32
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 288-293, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka jęczmienna ; otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; oat bran ; starters ; bread ; chemical components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/32
Rok: 2009
Autorzy: Elżbieta Goryńska-Goldmann
Tytuł: Demographic changes and consumers behaviours on the bread merket
Tytuł równoległy: Zmiany demograficzne a zachowania konsumentów na rynku pieczywa
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2009, 4 (14), s. 59-69, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.jard.edu.pl/pub/5_4_2009_pl.pdf
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna online w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: zachowania konsumentów ; zmiany demograficzne ; rynek ; pieczywo
Angielskie słowa kluczowe: consumers behaviours ; demogr aphic changes, ; market ; bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/32
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Waśkiewicz, Marian Kostecki, Karol Kotowski, Piotr Goliński
Tytuł: Ochratoksyna A w pieczywie
W: Żywność regionalna i tradycyjna - aspekty surowcowe, technologiczne i ekonomiczne : Materiały na Międzynarodową Konferencję Naukowo-Promocyjną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn 25-26.11.2009 r. / [Kom. red.: Antoni Jarczyk, Jerzy Borowski, Joanna Klepacka, Elżbieta Tońska, Jadwiga Spiel].
Adres wydawniczy: Olsztyn : Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 2009
Szczegóły: s. 69-73, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; zanieczyszczenia żywności ; mikotoksyny ; ochratoksyna A
Angielskie słowa kluczowe: bread ; mycotoxins ; ochratoxin A
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/32
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Możliwości wzbogacania wartości odżywczych, dietetycznych i funkcjonalnych pieczywa
W: Żywność wzbogacona i nutraceutyki / Red. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, 2009
Szczegóły: s. 109-122, bibliogr.
ISBN: 978-83-902699-9-3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; wartość odżywcza ; właściwości funkcjonalne ; wzbogacanie żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/32
Rok: 2008
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka, Agnieszka Budna, Patrycja Duda
Tytuł: Jakość pieczywa pszenno-owsianego otrzymanego na zakwasach owsianych fermentowanych kulturami starterowymi
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 604-609, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starter culture ; bread ; dietary fibre
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
25/32
Rok: 2007
Autorzy: Ewa Flaczyk, Danuta Górecka, Joanna Kobus, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Porównanie częstotliwości spożycia przetworów zbożowych wsród osób młodych i starszych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 1/2, s. 766-771, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ludzie młodzi ; ludzie starsi ; pieczywo ; przetwory zbożowe ; częstotliwość spożycia
Angielskie słowa kluczowe: young people ; elder people ; bread ; cereal products ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
26/32
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski, Alicja Kawka
Tytuł: Kukurydza. (Cz. 10), Pieczywo (chleb plackowy i chleb bochenkowy)
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 10, s. 36-38
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; mąka kukurydziana ; wykorzystanie ; pieczywo ; chleb plackowy ; chleb zwykły bochenkowy ; pieczywo dietetyczne ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/32
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 158-183, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; pieczywo pszenne ; pieczywo mieszane ; pieczywo specjalne ; pieczywo żytnie ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; produkcja ; wartość odżywcza ; wymagania jakościowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/32
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jakość i skład chemiczny pieczywa z udziałem wysokobłonnikowego produktu jęczmiennego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, supl., s. 147-152, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; skład chemiczny ; jakość ; jęczmień ; preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; wartość energetyczna ; beta-glukany
Angielskie słowa kluczowe: bread ; barley product ; high-fiber preparations ; fiber ; beta-glucan ; energy value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/32
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jęczmień jako surowiec w produkcji piekarskiej
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2005, R. 53, 2, s. 6-9, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; wzbogacanie żywności ; jęczmień ; surowce piekarskie ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; ciasto ; właściwości fizyczne ; jakość ; wartość energetyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/32
Rok: 2005
Autorzy: Michał Sznajder, Elżbieta Goryńska
Tytuł: Spożycie produktów zbożowych w Polsce i krajach UE
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2005, R. 53, 1, s. 2-5, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; pieczywo ; rynek żywnościowy ; spożycie żywności ; struktura spożycia ; budżet domowy ; Polska ; Unia Europejska ; kraje członkowskie ; dane statystyczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/32
Rok: 2004
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Znaczenie substancji dodatkowych w produkcji pieczywa. Cz. 1, Substancje utleniające i poprawiające aktywność enzymatyczną
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 12, s. 2-4, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; technologia produkcji ; dodatki do żywności ; utleniacze ; bromiany ; jodany ; kwas askorbinowy ; enzymy ; enzymy amylolityczne ; enzymy proteolityczne ; oksydoreduktazy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
32/32
Rok: 2004
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2004
Szczegóły: s. 52-61
ISBN: 83-7160-361-4
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość ; metody oceny ; ocena organoleptyczna ; ocena punktowa wg Baneckiego ; ocena fizykochemiczna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP