logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: OLEJ RZEPAKOWY
Liczba odnalezionych rekordów: 47



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/47
Rok: 2019
Autorzy: Robert Rusinek, Marzena Gawrysiak-Witulska, Aleksander Siger, Patrycja Nikończuk, Marek Gancarz
Tytuł: Wykorzystanie elektronicznego nosa i technik chromatograficznych do oceny jakości oleju tłoczonego na zimno z nasion rzepaku
Tytuł równoległy: Application of the electronic nose and chrromatographic techniques for evaluation of the quality of cold-pressed rapeseed oil
W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
Szczegóły: s. 56-57
Polskie słowa kluczowe: nos elektroniczny ; chromatografia gazowa ; rzepak ; olej rzepakowy
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; gas chromatography ; rapeseed ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
2/47
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz, Dorota Derewiaka, Andrzej Anders
Tytuł: Mechanical hulling and thermal pre-treatment effects on rapeseed oil antioxidant capacity and related lipophilic and hydrophilic bioactive compounds
Źródło: Int. J. Food Sci. Nutr. - 2017, vol. 68, no. 7, s. 788-799, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0963-7486
Polskie słowa kluczowe: obłuszczanie ; mikrofale ; związki fenolowe ; fitosterale ; aktywność antyoksydacyjna ; olej rzepakowy ; prażenie ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: hulling ; microwaving ; phenolic compounds ; phytosterols ; radical scavenging activity ; rapeseed oil ; roasting ; tocopherols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.317
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/47
Rok: 2016
Autorzy: Lucyna Błażejczyk-Majka, Paweł Boczar
Tytuł: Zastosowanie metod wielowymiarowych w charakterystyce preferencji konsumentów
Źródło: Metody Ilościowe Bad. Ekon. - 2016, vol. 17, no. 3, s. 18-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 2082-792X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: skalowanie wielowymiarowe ; analiza PROFIT ; konsumenci ; olej rzepakowy ; analiza skupień ; biplot
Angielskie słowa kluczowe: multidimensional scaling ; PROperty FITing method ; cluster analysis ; consumer ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/47
Rok: 2016
Autorzy: Karol Durczak, Tomasz Brylewski
Tytuł: A method of optimizing the rapeseed oil transportation costs in biofuel production installations
Tytuł równoległy: Metoda optymalizacji kosztów transportu oleju rzepakowego w instalacjach do produkcji biopaliw
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 56, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_56.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Rolnictwo i Bioinżynieria.
Polskie słowa kluczowe: biopaliwa ; olej rzepakowy ; lepkość kinematyczna ; koszty transportu ; koszty podgrzewania ; koszty przepompowywania ; optymalizacja
Angielskie słowa kluczowe: biofuels ; rapeseed oil ; kinematic viscosity ; transportation costs ; eating costs ; umping cost ; optimization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/47
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zmiany zawartości związków fenolowych w wytłoczonym oleju
Tytuł równoległy: The effect of rapeseed pretreatment by microwaves on the content of phenolic compounds in the extracted oil
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 132-134
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; związki fenolowe ; ogrzewanie mikrofalowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; phenolic compounds ; microwave heating
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
6/47
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego całych i obłuskanych nasion rzepaku na zawartość związków bioaktywnych, aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizykochemiczne oleju tłoczonego na zimno
W: XXIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Zamek Gniew, 06-08 czerwca 2016, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 71
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; ogrzewanie mikrofalowe ; związki bioaktywne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/47
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Bartosz Kulczyński, Natalia Okińczyc, Józef Korczak
Tytuł: Ocena możliwości zastosowania śruty rzepakowej w procesie smażenia zanurzeniowego w aspekcie zmian jakości medium smażalniczego
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2016, z. 586, s. 33-43, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; olej rzepakowy ; stabilność tłuszczu ; śruta rzepakowa ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: deep frying ; rapeseed oil ; fat stability ; rapeseed meal ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/47
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Marzena Gawrysiak-Witulska, Iwona Bartkowiak-Broda
Tytuł: Zawartość związków bioaktywnych w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno uzyskanym z nasion rzepaku zółtonasiennego poddanych uprzednio procesowi prażenia
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 99
ISBN: 978-83-937001-7-2
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; canolol ; prażenie
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; canolol ; roasting
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/47
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger
Tytuł: A study of the correlation between canolol content and oxidative stability of virgin rapeseed oil as a function of seeds microwave pretreatment
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszow, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rzeszów : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 101
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/47
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata Just, Magdalena Śmiglak-Krajewska
Tytuł: Extreme price risk on the market of rapeseeds and processed rapeseed products i Poland
Tytuł równoległy: Ekstremalne ryzyko cenowe na rynku rzepaku i produktów przerobu rzepaku w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2015, t. 17, z. 5, s. 91-98, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; śruta rzepakowa ; makuch rzepakowy ; olej rzepakowy ; teoria wartości ekstremalnych ; ekstremalne ryzyko cenowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseeds ; rapeseed meal ; rapeseed oilcake ; rapeseed oil ; extreme values theory ; extreme price risk
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/47
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Hanna Wieczorek, Natasza Kubacka
Tytuł: Aromatyzowanie oleju rzepakowego naturalnymi przyprawami - badania chemiczne i sensoryczne
Tytuł równoległy: Rapeseed oil with flavoring spices - chemical and sensory studies
W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 19-20.05.2014, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 2014
Szczegóły: s. 109-110
Uwagi: Na okładce błędnie podany numer konferencji.
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przyprawy ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; spices ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
12/47
Rok: 2011
Autorzy: M. Pieszka, A. Roman, B. Tombarkiewicz, M. Rudzińska, W. Migdał
Tytuł: Immunological and oxidative status and lipid profile of blood serum of rats fed with addition of rapeseed, raspberry seed and strawberry seed oils
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 135-136
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: szczury ; surowica krwi ; profil lipidowy ; status immunologiczny ; enzymy antyoksydacyjne ; aktywność enzymatyczna ; czynniki żywieniowe ; olej rzepakowy ; olej z nasion maliny ; olej z nasion truskawki
Angielskie słowa kluczowe: lipid profile ; anti-oxidative enzymes activity ; immunological answer ; rats ; diet ; rapeseed oil ; raspberry seed oil ; strawberry seed oil
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/47
Rok: 2009
Autorzy: Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Adam Cieślak
Tytuł: Effect of enrichment the summer feeding ration for milking cows with mixture of fish oil and rapeseed oil on selected rumen parametres and milk fatty acid profile
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku mieszaniny oleju rzepakowego i rybiego do letniej dawki pokarmowej dla krów dojnych na poziom wybranych wskaźników płynu żwacza oraz koncentrację kwasów tłuszczowych w mleku
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 83-93, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: krowy mleczne ; żywienie zwierząt ; żwacz ; mleko ; kwasy tłuszczowe ; profil kwasów tłuszczowych ; czynniki żywieniowe ; dodatki paszowe ; olej rzepakowy ; olej rybny
Angielskie słowa kluczowe: cow ; fatty acids ; fish oil ; milk ; rapeseed oil ; rumen
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
14/47
Rok: 2009
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska, Marzanna Hęś
Tytuł: Stabilization of phytosterols in rapeseed oil by natural antioxidants during heating
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2009, vol. 111, 11, s. 1124-1132, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley-Blackwell
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; smażenie ; fitosterole ; oksyfitosterole ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; heating ; oxyphytosterols ; phytosterols ; refined rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.831
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/47
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Pilarski
Tytuł: Charakterystyka oleju rzepakowego jako paliwa do zasilania ciągnikowych silników z zapłonem samoczynnym
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2009, nr 1, s. 5-7, bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Polskie słowa kluczowe: silnik z zapłonem samoczynnym ; paliwa ; oleje roślinne ; olej rzepakowy ; estry metylowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
16/47
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, J. Korczak
Tytuł: Antioxidative potential of selected spices extracts in rapeseed oil
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 47-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przyprawy ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; spices ; rapeseed oil ; oxidative stability
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/47
Rok: 2008
Autorzy: E. Flaczyk, J. Kobus, J. Korczak, S. Korszun
Tytuł: Oxidative stability of rapeseed oil and its triacylglycerols by Ginkgo extracts
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 35-45, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z miłorzębu
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo extracts ; protection factor ; oxidative stability ; rapeseed oil
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/47
Rok: 2008
Autorzy: A. Siger, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative changes of minor bioactive constituents in rapeseed oil during refining and hydrogenation
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 151-160, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; plastochromanol-8 ; olej rzepakowy ; rafinacja ; uwodornienie
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; rapeseed oil ; refining ; hydrogenation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/47
Rok: 2008
Autorzy: A. Gramza-Michałowska, J. Korczak
Tytuł: Rapeseed oil enriched with tea extracts oxidative stability
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 55-61, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilność oksydacyjna ; przeciwutleniacze ; herbata czarna ; herbata zielona ; herbata biała ; herbata żółta ; herbata czerwona ; Yerba mate ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: tea ; antioxidants ; rapeseed oil ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
20/47
Rok: 2008
Autorzy: J. Korczak, D. Kmiecik, A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, A. Golińska, M. Nogala-Kałucka, J. Kobus, E. Flaczyk
Tytuł: Stabilization of rapeseed oil and its components by natural antioxidants
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 71-93, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilizacja ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; rosemary ; sage ; tea ; Ginkgo extracts ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
21/47
Rok: 2008
Autorzy: A. Siger, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative changes of minor bioactive constituents in rapeseed oil during refining and hydrogenation
W: North European Olive Oil - Rapeseed Oil : 9th International Conference on Research and Technology, September 25-27, 2008, Toruń, Poland, Abstracts.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 53
Polskie słowa kluczowe: związki bioaktywne ; olej rzepakowy ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; rapeseed oil ; refining
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/47
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Dominik Kmiecik, Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Joanna Kobus
Tytuł: The influence of heating on the content of native tocopherols in rapeseed oil after various stages of processing
W: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives : 6th Euro Fed Lipid Congress, 07-10 September 2008, Athens, Greece, Book of abstracts, List of participants.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2008
Szczegóły: s. 565
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; ogrzewanie ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; heating ; refining
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/47
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zmiany zawartości natywnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku podczas procesu tłoczenia i ekstrakcji oleju
Tytuł równoległy: The changes of native antioxidants content in rapeseed during pressing and oil extraction
W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
Szczegóły: s. 168-170
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; tłoczenie ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; pressing ; extraction
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
24/47
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Jakość kutrowanych kiełbas parzonych produkowanych z udziałem tłuszczów roślinnych
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 1, s. 118-122, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna"
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przetwory mięsne ; kiełbasy kutrowane parzone ; jakość ; tłuszcz roślinny ; olej rzepakowy ; olej słonecznikowy ; margaryna
Angielskie słowa kluczowe: food ; comminuted sausage ; quality ; plant oils
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/47
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ procesu rafinacji na zawartość związków fenolowych i aktywność antyrodnikową w oleju rzepakowym
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 66
ISBN: 978-83-7160-443-0
Polskie słowa kluczowe: rafinacja ; olej rzepakowy ; związki fenolowe ; aktywność przeciwrodnikowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/47
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak
Tytuł: Zmiany wskaźników przemian fizyko-chemicznych oleju rzepakowego w czasie ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 100-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz smażalniczy ; ogrzewanie ; olej rzepakowy ; właściwości fizykochemiczne ; zmiany właściwości
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/47
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ procesu smażenia na zawartość steroli i zmiany jakości częściowo uwodornionego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 1, s.119-128, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2018], praca została wykonana w ramach projektu KBN nr PZB-KBN-094/P06/2003.
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; fitosterole ; olej rzepakowy ; frytki ; kotlety sojowe
Angielskie słowa kluczowe: frying process ; phytosterols ; rapeseed oil ; potato chips ; soya chops
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/47
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ procesu smażenia na zawartość steroli i zmiany jakości częściowo uwodornionego oleju rzepakowego
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 101-102
Polskie słowa kluczowe: frytki ; kotlety sojowe ; smażenie ; olej rzepakowy ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: frying process ; phytosterols ; rapeseed oil ; potato chips ; soya chops
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
29/47
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, nr 1, s. 19-26, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
30/47
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Maciej Buchowski
Tytuł: Changes in antioxidant activity and free radical scavenging potential of rosemary extract and tocopherols in isolated rapeseed oil triacylglycerols during accelerated tests
Źródło: Food Chem. - 2005, vol. 93, iss. 2, s. 227-235, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu ; aktywność przeciwutleniająca ; triacyloglicerole ; wolne rodniki ; stabilność oksydacyjna ; olej rzepakowy
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.811
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/47
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Changes in phytosterols and their oxidation products during frying of French fries in rapeseed oil
Tytuł równoległy: Zmiany fitosteroli i ich pochodnych utlenionych zachodzące podczas smażenia frytek
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 4, s. 381-387, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Polskie słowa kluczowe: frytki ; smażenie ; olej rzepakowy ; fitosterole ; oksyfitosterole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; oxyphytosterols ; deep frying ; rapeseed oil ; French fries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
32/47
Rok: 2005
Autorzy: Adam Cieślak, Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Mateusz Janicki, Agnieszka Nowakowska, Monika Nowacka, Ewelina Szymankiewicz
Tytuł: Biouwodorowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z pasz z dodatkiem olejów roślinnych w warunkach in vitro
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 519-526, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: przeżuwacze ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; oleje roślinne ; olej lniany ; olej rzepakowy ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; żwacz ; biouwodorowanie ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: biohydrogenation ; unsaturated fatty acids ; rumen ; plant oils
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
33/47
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of biologically active substances on antioxidant activity in rapeseed oil tested in accelerated oxidative process
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 281-291, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; menadion ; koenzym Q10 ; beta-karoten ; kwercetyna ; olej rzepakowy ; autooksydacja
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; menadione (vit. K3) ; ubiquinon Q10 ; beta-carotene ; quercetin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
34/47
Rok: 2005
Autorzy: Adam Cieślak, Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Marcin Jajor, Dariusz Dębiński, Agnieszka Nowakowska
Tytuł: Wpływ dodatku oleju lnianego i rzepakowego do paszy na koncentrację metanu i inne wskaźniki żwacza in vitro
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 511-517, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: przeżuwacze ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; oleje roślinne ; olej lniany ; olej rzepakowy ; żwacz ; wskaźniki biochemiczne ; bakterie ; pierwotniaki ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: vegetable oils ; in vitro study ; methane ; rumen parameters ; bacteria ; protozoa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
35/47
Rok: 2005
Autorzy: Adam Cieślak, Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Mateusz Janicki, Agnieszka Nowakowska, Monika Nowacka
Tytuł: Biouwodorowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z dawek z dodatkiem olejów roślinnych w żwaczu w warunkach in vitro
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 192-193
Polskie słowa kluczowe: przeżuwacze ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; oleje roślinne ; olej lniany ; olej rzepakowy ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; żwacz ; biouwodorowanie ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
36/47
Rok: 2005
Autorzy: Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Magdalena Maszewska, Henryk Jeleń
Tytuł: Porównanie stabilności surowego i rafinowanego oleju rzepakowego podczas ogrzewania
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 163-165
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje surowe ; oleje rafinowane ; olej rzepakowy ; ogrzewanie ; stabilność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
37/47
Rok: 2005
Autorzy: Adam Cieślak, Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Marcin Jajor, Dariusz Dębiński
Tytuł: Wpływ dodatku oleju lnianego i rzepakowego na poziom emisji metanu i inne wskaźniki żwaczowe in vitro
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 190-192
Polskie słowa kluczowe: przeżuwacze ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; oleje roślinne ; olej lniany ; olej rzepakowy ; żwacz ; wskaźniki biochemiczne ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
38/47
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 165-166
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; autooksydacja ; olej rzepakowy ; dodatki do żywności ; substancje biologicznie czynne ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
39/47
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
40/47
Rok: 2004
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Przebieg degradacji natywnych tokoferoli w olejach roślinnych wzbogaconych manadionem (wit. K3) pod wpływem promieniowania gamma
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 2, s. 549-560, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; olej sojowy ; menadion ; tokoferole ; autooksydacja ; promieniowanie gamma
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; soybean oil ; menadione (vit. K3) ; tocopherols ; autoxidation ; gamma-radiation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
41/47
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 137-139
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
42/47
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Flaczyk, Józef Korczak, Danuta Górecka
Tytuł: Stabilizacja oleju rzepakowego za pomocą kolagenowych hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 1, s. 67-76, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 czerwca 2018]
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; fat oxidation ; antioxidants ; protein hydrolyzates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/47
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą i rozkładem tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 80
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; olej rzepakowy ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; rapeseed oil ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/47
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności, potencjału przeciwutleniającego i redukującego wybranych przeciwutleniaczy oraz ich synergizmu w triacyloglicerolach oleju rzepakowego w warunkach testów przyspieszonych
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; triacyloglicerole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/47
Rok: 2001
Autorzy: B. Kupczyk, M. Gogolewski
Tytuł: Influence of added menadione (vitamin K3) on dissolution and dimerization of tocopherols and autoxidation of triacylglycerols during storage of plant oils.
Źródło: Nahr.-Food. - 2001, vol. 45, no. 1, s. 9-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research"
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; przechowywanie ; olej sojowy ; olej rzepakowy ; autooksydacja ; tokoferole ; triacyloglicerole ; dimeryzacja ; przeciwutleniacze ; menadion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.609
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/47
Rok: 2001
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Przydatność przyspieszonych metod badania trwałości stabilizowanego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2001, t. 22, z. 2, s. 517-526, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; oleje stabilizowane ; trwałość ; testy stabilności
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; lipid oxidation ; antioxidants ; stability tests
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
47/47
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kalucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole z kondensatu po dezodoryzacji oleju rzepakowego jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów.
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2000, t. 21, z. 1, s. 177-186, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: sterole ; olej rzepakowy ; przeciwutleniacze naturalne ; utlenianie tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; rapeseed oil ; natural antioxidants ; lipid oxidation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP