logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: OGRZEWANIE MIKROFALOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 11



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/11
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Wroniak, Agnieszka Rękas, Iwona Ścibisz, Aleksander Siger, Andrzej Anders
Tytuł: Wpływ wstępnej obróbki mikrofalowej nasion rzepaku na degradację związków biologicznie aktywnych podczas przechowywania oleju
Tytuł równoległy: Effect of preliminary microwave treatment of rapeseed on degradation of bioactive compounds during oil storage
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 27-28
ISBN: 978-83-64246-83-8
Polskie słowa kluczowe: ogrzewanie mikrofalowe ; rzepak ; związki biologicznie aktywne
Angielskie słowa kluczowe: microwave pretreatment ; rapeseed ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
2/11
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zmiany zawartości związków fenolowych w wytłoczonym oleju
Tytuł równoległy: The effect of rapeseed pretreatment by microwaves on the content of phenolic compounds in the extracted oil
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 132-134
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; związki fenolowe ; ogrzewanie mikrofalowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; phenolic compounds ; microwave heating
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
3/11
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger, Iwona Ścibisz
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego całych i obłuskanych nasion rzepaku na zawartość związków bioaktywnych, aktywność przeciwutleniającą i właściwości fizykochemiczne oleju tłoczonego na zimno
W: XXIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Zamek Gniew, 06-08 czerwca 2016, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 71
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; ogrzewanie mikrofalowe ; związki bioaktywne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/11
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Rękas, Małgorzata Wroniak, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zawartość antyoksydantów i stabilność oksydatywną oleju
W: XXIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postepy w technologii tłuszczów roślinnych : Kocierz k/Andrychowa, 26-29 maja 2015 r.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 50-51
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; ogrzewanie mikrofalowe ; przeciwutleniacze ; stabilność oksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/11
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Justyna Gralik, Stanisław Grundas, Anna Pruska-Kędzior, Zenon Kędzior
Tytuł: Changes in microwave-treated wheat grain properties
W: Advances in induction and microwave heating of mineral and organic materials / Ed. Stanisław Grundas.
Adres wydawniczy: [Rijeka] : InTech, 2011
Szczegóły: s. 503-530, il., bibliogr.
ISBN: 978-953-307-522-8
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Liczba arkuszy: 2,3
Polskie słowa kluczowe: ziarno pszenicy ; ogrzewanie mikrofalowe ; postępowanie pozbiorcze ; wartość wypiekowa ; gluten ; spektrum mechaniczne ; metoda Cole-Cole ; Ephestia kuehniella ; Tribolium confusum ; Sitophilus granarius
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; microwave heating ; post-harvest treatment ; baking value ; farinograph ; extensograph ; baking test ; gluten ; mechanical spectrum ; Cole-Cole method ; Ephestia kuehniella ; Tribolium confusum ; Sitophilus granarius
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/11
Rok: 2010
Autorzy: Edyta Kowalska, Dorota Cais-Sokolińska, Agata Lasik
Tytuł: Colour changes of vacuum packed and in brine mozzarella cheese resulting from microwave heating before and after freezing
Tytuł równoległy: Zmiany barwy sera mozzarella pakowanego próżniowo i w zalewie w wyniku ogrzewania mikrofalowego przed i po zamrożeniu
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2010, 4 (25), s. 84-90, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: ser Mozarella ; nasycenie barwy ; jasność barwy ; ogrzewanie mikrofalowe ; zmiany barwy
Angielskie słowa kluczowe: mozzarella cheese ; shelf-life ; lightness ; colour saturation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
7/11
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 75-79, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa
Angielskie słowa kluczowe: microwave ; margarines ; tocopherols ; peroxide value ; acid value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/11
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 111
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/11
Rok: 2006
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Stanisław Grundas, Romualda Dolińska, Justyna Gralik
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na niektóre właściwości fizyczne ziarna pszenicy w kolejnych pokoleniach
W: Procesy fizyczne w kształtowaniu środowiska i jakości surowców żywnościowych, Lublin, 11-12.05.2006.
Adres wydawniczy: Lublin : Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego, 2006
Szczegóły: s. 71-72, bibliogr.
ISBN: 83-89969-65-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; ogrzewanie mikrofalowe ; pszenica ; ziarno ; właściwości fizyczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/11
Rok: 2002
Autorzy: W. Błaszczak, J. Gralik, E. Klockiewicz-Kamińska, J. Fornal, J.R. Warchalewski
Tytuł: Effect of γ-radiation and microwave heating on endosperm microstructure in relation to some technological properties of wheat grain
Źródło: Nahr.-Food. - 2002, vol. 46, no. 2, s. 122-129, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research"
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; ziarno ; promieniowanie gamma ; ogrzewanie mikrofalowe ; ziarno napromieniowane ; bielmo ; mikrostruktura ; właściwości technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: gamma-radiation ; microwave heating ; wheat ; grain ; irradiation ; endosperm
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.522
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/11
Rok: 2002
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Wpływ promieniowania gamma i ogrzewania mikrofalowego zastosowanego przed wysiewem na strawność in vitro białek albuminowych ziarna pszenicy I i II pokolenia
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 102-116, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; stymulacja przedsiewna ; promieniowanie gamma ; ogrzewanie mikrofalowe ; ziarno ; białka ; albuminy ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; gamma-radiation ; microwave heating ; protein ; albumin ; digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP