logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: OGRZEWANIE
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2015
Autorzy: Zbigniew Dworecki, Mariusz Adamski, Krzysztof Pilarski, Agnieszka Pilarska, Piotr Rybacki
Tytuł: Koszty energii z różnych źródeł wykorzystywanej do ogrzewania pomieszczeń i napędu pojazdów
Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2015, nr 5, s. 3-5, il., bibliogr.
p-ISSN: 1732-1719
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: energia ; ogrzewanie ; paliwa ; koszty ; biopaliwa
Angielskie słowa kluczowe: costs of energy ; heating cost ; cost of car drive ; biofuels
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/13
Rok: 2014
Autorzy: M. Raczyk, M. Rudzińska
Tytuł: Identyfikacja produktów termicznej i oksydacyjnej degradacji estrów fitosteroli
W: I Konferencja Doktorantów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu : Poznań, 29-30 września 2014, Książka streszczeń.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2014
Szczegóły: s. 28-30, il.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; estry ; kwasy tłuszczowe ; degradacja ; ogrzewanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/13
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/13
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Tytuł równoległy: Effect of heating conditions of solutions of red beet juice concentrated on colour parameters and betalain contents
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 138-141
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; koncentrat soku ; betanina ; barwa ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; juice concentrate ; betalains ; colour ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/13
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 182-185
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
6/13
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Rudzińska
Tytuł: Produkty termicznej i oksydacyjnej degradacji steroli w układach modelowych i tłuszczach spożywczych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 102 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 430
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; tłuszcz roślinny ; sterole ; margaryna ; tłuszcz zwierzęcy ; smalec ; ogrzewanie ; temperatura ; cholesterol ; utlenianie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/13
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Dominik Kmiecik, Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Joanna Kobus
Tytuł: The influence of heating on the content of native tocopherols in rapeseed oil after various stages of processing
W: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives : 6th Euro Fed Lipid Congress, 07-10 September 2008, Athens, Greece, Book of abstracts, List of participants.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2008
Szczegóły: s. 565
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; ogrzewanie ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; heating ; refining
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak
Tytuł: Zmiany wskaźników przemian fizyko-chemicznych oleju rzepakowego w czasie ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 100-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz smażalniczy ; ogrzewanie ; olej rzepakowy ; właściwości fizykochemiczne ; zmiany właściwości
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/13
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Jerzy Stangierski, Szczepan Waga
Tytuł: Wpływ stopniowego ogrzewania na jakość wybranych wędlin parzonych
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 3, s. 341-344, bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: wędliny ; wędliny parzone ; jakość ; obróbka termiczna ; ogrzewanie ; tempo ogrzewania ; ogrzewanie stopniowe ; cechy jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: T-heating ; sausages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2005
Autorzy: Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Magdalena Maszewska, Henryk Jeleń
Tytuł: Porównanie stabilności surowego i rafinowanego oleju rzepakowego podczas ogrzewania
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 163-165
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje surowe ; oleje rafinowane ; olej rzepakowy ; ogrzewanie ; stabilność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 2003
Autorzy: Henryk Kasprzyk, Kinga Wichłacz
Tytuł: Comparative studies on the chemical composition of heat treated and gamma irradiated Pinus sylvestris wood
Tytuł równoległy: Porównanie składu chemicznego drewna Pinus sylvestris L. wygrzewanego oraz naświetlanego promieniami γ
Źródło: Ann. Warsaw Agric. Univ., For. Wood Technol. - 2003, no. 53, s. 147-151, il., bibliogr.
p-ISSN: 0208-5704
Polskie słowa kluczowe: drewno sosnowe ; ogrzewanie ; napromieniowanie ; promieniowanie gamma ; drewno napromieniowane ; skład chemiczny ; celuloza ; lignina ; pentozany
Angielskie słowa kluczowe: irradiated pine wood ; heat treatment ; gamma-radiation ; cellulose ; lignin ; pentosans
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
12/13
Rok: 1999
Autorzy: Aleksander Dziurzyński, Grzegorz Połomka
Tytuł: Zmiany zawartości grup acetylowych w drewnie poddanym wygrzewaniu w temperaturze 150 i 200oC
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Drew. - 1999/2000, 33 (324), s. 13-16, bibilogr.
p-ISSN: 1506-4034
Polskie słowa kluczowe: drewno bukowe ; drewno sosnowe ; ogrzewanie ; grupy acetylowe ; zmiany zawartości
Angielskie słowa kluczowe: wood ; heating ; acetyl groups ; loss
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 1991
Autorzy: Jan Pikul
Tytuł: Powstawanie obcego, niepożądanego zapachu i smaku w mięsie ogrzewanym i przechowywanym w warunkach chłodniczych : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 30.11.1991 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1991. - 38 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 4
Polskie słowa kluczowe: mięso ; ogrzewanie ; chłodzenie ; właściwości sensoryczne ; smak ; zapach
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP