logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: OBRÓBKA TERMICZNA
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela
Tytuł: Wpływ parametrów procesu technologicznego na zawartość związków biologicznie aktywnych w sokach malinowych
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 7
Polskie słowa kluczowe: soki malinowe ; obróbka termiczna ; obróbka ultradźwiękowa ; związki bioaktywne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/18
Rok: 2014
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Marta Dudziak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej marchwi i ziemniaków na zawartość błonnika pokarmowego i jego frakcji
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/45, nr 2, s. 51-55, bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; warzywa ; obróbka termiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/18
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Marta Dudziak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej marchwi i ziemniaków na zawartość błonnika pokarmowego
W: 17th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologists - 1st International Conference : Food Diversity, Krakow, 10-11 May 2012, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Krakow] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Polskie słowa kluczowe: marchew ; ziemniaki ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/18
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: The effect of thermal processing of cruciferous vegetables on their content of dietary fiber and its fractions
Tytuł równoległy: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego i jego frakcji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (4), s. 347-354, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna ; celuloza ; hemicelulozy ; lignina
Angielskie słowa kluczowe: cruciferous vegetables ; dietary fiber ; thermal processing ; cellulose ; hemicelluloses ; lignin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/18
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawarość błonnika pokarmowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 68-76, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna
Angielskie słowa kluczowe: brassica vegetables ; dietary fibre ; heat treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/18
Rok: 2011
Autorzy: Jan Pyrcz, Krzysztof Pietrończyk, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski, Agnieszka Bilska
Tytuł: Wpływ wybranych emulgatorów oraz rodzaju obróbki termicznej na stabilność frakcji lipidowej wędlin podrobowych typu "pasztetowa"
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 3, art. 19, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_19.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: emulgatory ; wędlina podrobowa typu "pasztetowa" ; obróbka termiczna
Angielskie słowa kluczowe: emulsifiers ; liver pate ; thermal treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/18
Rok: 2011
Autorzy: H. Gajewska-Szczerbal, A. Perek
Tytuł: Dynamics of changes in the thermal resistance of the pigs' intramuscular collagen and in the fragility of m. semimembranosus during the production of canned models
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 51-52
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; obróbka termiczna ; konserwy mięsne ; mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; kolagen śródmięśniowy
Angielskie słowa kluczowe: intramuscular collagen ; resistance ; canned pork products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/18
Rok: 2010
Autorzy: Józef Korczak
Tytuł: Technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw
W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 61-71
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywność ; potrawy ; składniki energetyczne ; wartość energetyczna ; obróbka termiczna ; smażenie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/18
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 455-459, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: obróbka termiczna ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; produkty mięsne ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: thermal treatment ; lipid oxidation ; antioxidants ; meat products ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/18
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Wpływ obróbki cieplnej na zmiany jakości kutrowanych kiełbas parzonych
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 4, s. 475-480, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna" [Dostęp: 2 marca 2010]
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wędliny ; kiełbasy kutrowane parzone ; obróbka termiczna ; jakość ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: sausages ; scalded homogenized sausages ; pasteurization ; casings ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/18
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski
Tytuł: Wpływ rodzaju osłonki i stopnia dogrzania na obraz mikrobiologiczny i zmiany sensoryczne kutrowanej kiełbasy parzonej
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 6, s. 742-745, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna" [Dostęp: 2 marca 2010]
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wędliny ; kiełbasy kutrowane parzone ; osłonki naturalne ; osłonki sztuczne ; obróbka termiczna ; zmiany mikrobiologiczne ; zmiany sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: scalded homogenized sausages ; casings ; thermal treatment ; microbial changes ; organoleptic changes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/18
Rok: 2007
Autorzy: Danuta Górecka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Flaczyk, Grzegorz Czachor
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej ryżu na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1206-1210, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: ryż ; obróbka termiczna ; błonnik pokarmowy ; frakcje
Angielskie słowa kluczowe: rice ; thermal processing ; dietary fibre ; fractions
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
13/18
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz, Leszek Cieśla, Alicja Bzdęga
Tytuł: Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 46-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; technologia produkcji ; obróbka termiczna ; obróbka hydrotermiczna ; płatki owsiane ; ocena sensoryczna ; peroksydaza ; aktywność enzymatyczna ; zawartość tłuszczu
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/18
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Butka, Jacek Anioła, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej kaszy jęczmiennej na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 587-590, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; obróbka termiczna ; gotowanie ; błonnik pokarmowy ; skład frakcyjny
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; thermal treatment ; dietary fiber ; fractional composition
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/18
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej potraw z mielonego mięsa wieprzowego na efektywność przeciwutleniającą ekstraktu rozmarynu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 213-217, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe mielone ; obróbka termiczna ; gotowanie ; pieczenie ; przetwory mięsne ; przeciwutleniacze ; ekstrakt z liści rozmarynu ; efektywność działania
Angielskie słowa kluczowe: rosemary leaf extract ; thermal treatment ; meat products ; lipid oxidation ; thiamine retention ; collagen
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/18
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz, Leszek Cieśla, Alicja Bzdęga
Tytuł: Wpływ zabiegów termicznych i hydrotermicznych na aktywność peroksydazy w produktach owsianych
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 3, s. 26-29, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; płatki owsiane ; technologia produkcji ; obróbka termiczna ; obróbka hydrotermiczna ; ocena organoleptyczna ; barwa ; smakowitość ; zapach ; peroksydaza ; aktywność enzymatyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/18
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Jerzy Stangierski, Szczepan Waga
Tytuł: Wpływ stopniowego ogrzewania na jakość wybranych wędlin parzonych
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 3, s. 341-344, bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: wędliny ; wędliny parzone ; jakość ; obróbka termiczna ; ogrzewanie ; tempo ogrzewania ; ogrzewanie stopniowe ; cechy jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: T-heating ; sausages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
18/18
Rok: 2003
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Przyszłościowe technologie żywności z udziałem mikrofal i ich wpływ na składniki żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2003, t. 57, 11, s. 2, 4, 6-7, 27, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; technologia żywności ; mikrofale ; obróbka termiczna ; kuchenki mikrofalowe ; energochłonność ; opakowania ; żywność ; składniki odżywcze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP