logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MLEKO OWCZE
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Bielińska-Nowak, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Jakość higieniczna, wydajność i podstawowy skład mleka owczego w zależności od fazy laktacji
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2016, t. 12, nr 1, s. 9-15, bibliogr.
p-ISSN: 1733-7305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; faza laktacji ; jakość higieniczna
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; lactation stage ; hygienic quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/21
Rok: 2016
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Małgorzata Majcher, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Piotr Konieczny
Tytuł: Characteristics of fermented ewe's milk product with an increased ratio of natural whey proteins to caseins
Źródło: Small Ruminant Res. - 2016, vol. 144, s. 283-289, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-4488
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; procesy membranowe ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: ewe's milk ; whey proteins ; membrane processing ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.947
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/21
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: Formation of volatile compounds in kefir made of goat and sheep milk with high polyunsaturated fatty acid content
Źródło: J. Dairy Sci. - 2015, vol. 98, iss. 10, s. 6692-6705, bibliogr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 październik 2015].
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; mleko owcze
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; sheep's milk ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.408
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/21
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Jacek Wójtowski, Sylwia Bielińska-Nowak, Marian Pietrzak
Tytuł: Cechy fizykochemiczne sera oraz serwatki z mleka owczego
W: Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej : Konferencja naukowa: poświęcona pamięci Profesora Zdzisława Śliwy, twórcy nowych ras owiec, w 20. rocznicę śmierci, Poznań, 24-25 czerwca 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; sery owcze ; serwatka ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sheep's cheese ; whey ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/21
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Jacek Wójtowski, Sylwia Bielińska-Nowak
Tytuł: Skład podstawowy, jakość mikrobiologiczna oraz zawartość witaminy C w mleku owczym w zależności od metody utrwalania
W: Obecne i przyszłościowe wykorzystanie ras owiec wytworzonych w Polsce po II wojnie światowej : Konferencja naukowa: poświęcona pamięci Profesora Zdzisława Śliwy, twórcy nowych ras owiec, w 20. rocznicę śmierci, Poznań, 24-25 czerwca 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 58
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; witamina C
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; vitamin C
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/21
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Adam Cieślak, Grażyna Czyżak-Runowska, Małgorzata Szumacher-Strabel, Romualda Danków, Marek Stanisz, Sylwia Bielińska
Tytuł: Suplementy dawek pokarmowych małych przeżuwaczy podwyższające zawartość składników bioaktywnych mleka
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 39-49, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: owce ; kozy ; mleko owcze ; mleko kozie ; lnianka ; wywar zbożowy suszony ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; sprzężony kwas linolowy
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/21
Rok: 2013
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Wybrane cechy jakościowe jogurtu i sera podpuszczkowego wytworzonych z mleka owczego o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 85-88, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; składniki bioaktywne ; jogurty ; sery podpuszczkowe ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/21
Rok: 2013
Autorzy: Marek Stanisz
Tytuł: Ocena sensoryczna jogurtu i kefiru z mleka owczego przez studentów
W: Produkcja zwierzęca w warunkach zrównoważonego rolnictwa : LXXVIII Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków, 9-11 września 2013, Materiały konferencyjne / Oprac. red. Danuta Dobrowolska.
Adres wydawniczy: Balice : Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, [2013]
Szczegóły: s. 272-273
ISBN: 978-83-7607-260-9
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; jogurty ; kefir ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/21
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Projektowanie i ocena jakości funkcjonalnych napojów fermentowanych otrzymanych z mleka wybranych gatunków ssaków
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 126 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 440
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie ; mleko kozie ; mleko owcze ; fermentacja ; napoje mleczne fermentowane ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/21
Rok: 2011
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: The fermentation dynamics of sheep milk with increased proportion of whey proteins
Tytuł równoległy: Dynamika ukwaszania mleka owczego o zwiększonym udziale białek serwatkowych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (2), s. 155-163, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; fermentacja mlekowa ; dynamika
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; whey proteins ; fermentation ; dynamics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/21
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Małgorzata Majcher, Jan Pikul, Sylwia Bielińska, Marian Czauderna, Jacek Wójtowski
Tytuł: The effect of Camelina sativa cake diet supplementation on sensory and volatile profiles of ewe's milk
Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2011, vol. 10 (37), s. 7245-7252
p-ISSN: 1684-5315
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "African Journal of Biotechnology" [Dostęp: 15 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; analiza sensoryczna ; smak ; związki lotne ; czynniki żywieniowe ; lnicznik siewny ; Camelina sativa
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; sensory analysis ; flavor analysis ; volatiles in milk
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/21
Rok: 2011
Autorzy: Sylwia Bielińska, Jacek Wójtowski, Maria Markiewicz-Kęszycka, Piotr Ślósarz, Andrzej Łyczyński, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Zależność budowy morfologicznej sutka monitorowanego techniką USG z jakością cytologiczną i mikrobiologiczną mleka owiec
W: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów : Lublin - Zwierzyniec, 7-9 września 2011.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 27-28
Polskie słowa kluczowe: budowa morfologiczna sutka ; mleko owcze ; jakość cytologiczna ; jakość mikrobiologiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/21
Rok: 2011
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Przydatność technologiczna mleka owczego do przetwórstwa
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 7, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_7.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; wartość odżywcza ; przydatność technologiczna ; przetwórstwo mleka ; sery owcze ; napoje mleczne fermentowane
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; cheeses ; fermented beverages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/21
Rok: 2010
Autorzy: Jan Olechnowicz, Zbigniew Sobek, Jędrzej M. Jaśkowski, Paweł Antosik, Dorota Bukowska
Tytuł: Connection of somatic cell count and milk yield as well as composition in dairy ewes
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2010, vol. 53, 1, s. 95-100, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2010].
Polskie słowa kluczowe: owce ; owca linii 05 ; produkcja mleka ; mleko owcze ; liczba komórek somatycznych ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: dairy ewes ; somatic cell count ; milk yield ; milk components
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.519
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/21
Rok: 2009
Autorzy: J. Olechnowicz, J. M. Jaśkowski, P. Antosik, D. Bukowska
Tytuł: Milk yield and composition in line 05 dairy ewes as related to somatic cell counts
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2009, vol. 18, no. 3, s. 420-428, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1388
Polskie słowa kluczowe: owca linii 05 ; maciorki ; mleko owcze ; liczba komórek somatycznych ; skład chemiczny ; produkcja mleka
Angielskie słowa kluczowe: dairy ewes ; somatic cell count ; milk components ; milk yield
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.692
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
16/21
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Physicochemical and sensory characteristics of sheep kefir during storage
Tytuł równoległy: Charakterystyka cech fizykochemicznych i sensorycznych kefiru owczego podczas jego przechowywania
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (2), s. 63-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; kefir ; właściwości fizykochemiczne ; analiza sensoryczna ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; physicochemical properties ; sensory analysis ; storage ; kefir ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/21
Rok: 2006
Autorzy: Jan Olechnowicz
Tytuł: Przebieg doju maszynowego u małych przeżuwaczy oraz jego związek z wybranymi cechami mleka i wymienia
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 125 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 377
Polskie słowa kluczowe: przeżuwacze ; owce ; kozy ; użytkowanie mleczne ; pozyskiwanie mleka ; dój mechaniczny ; mleko owcze ; mleko kozie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/21
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Szumacher-Strabel, Andrzej Potkański, Adam Cieślak, Jan Kowalczyk, Marian Czauderna
Tytuł: Oleje roślinne i olej rybny w dawce a skład mleka owiec
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 194-195
Polskie słowa kluczowe: owce ; mleko owcze ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; sprzężony kwas linolowy ; czynniki żywieniowe ; dodatki paszowe ; oleje roślinne ; olej rybny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
19/21
Rok: 2004
Autorzy: Marian Urbaniak, Beata Zawadzka, Andrzej Frankiewicz, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Wpływ dodatku chronionej metioniny i lizyny na wydajność i skład mleka maciorek w środkowej fazie laktacji
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2004, z. 20, s. 59-62, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Żywienie zwierząt a jakość produktów
Polskie słowa kluczowe: owce ; maciorki ; okres laktacji ; żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; metionina chroniona ; lizyna chroniona ; wydajność mleka ; mleko owcze ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; ewes ; protected methionine ; protected lysine ; milk productivity ; milk yield ; sheep's milk ; chemical composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/21
Rok: 2001
Autorzy: Romualda Danków, Sylwia Chudy, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul, Danuta Karczewska
Tytuł: Jakość jogurtów otrzymywanych z mleka owczego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 770-774, bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; jogurty ; dwuacetyl ; aldehyd octowy ; WKT
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/21
Rok: 2000
Autorzy: Jan Olechnowicz, Ryszard Steppa
Tytuł: Wpływ stanu zdrowotnego gruczołów mlekowych na jakość mleka owczego
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 269-273, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: owce ; maciorki ; gruczoł mlekowy ; wymiona ; zdrowotność wymion ; mleko owcze ; jakość ; jakość mikrobiologiczna ; ogólna liczba bakterii ; liczba komórek somatycznych
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP