logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MLEKO KOZIE
Liczba odnalezionych rekordów: 23



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/23
Rok: 2019
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: The effect of unsaturated fatty acid concentration on the aroma profile of goat's milk
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2019, vol. 19, no. 2, s. 483-498, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; profil związków lotnych ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; próg wyczuwalności zapachu
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; volatile compound profile ; unsaturated fatty acids ; odor threshold values
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.515
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/23
Rok: 2019
Autorzy: Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska, Artur Szwengiel
Tytuł: Kinetics of lactose hydrolysis and galactooligosaccharides formation in beverages based on goat's milk and its permeate
Źródło: Food Sci. Biotechnol. - 2019, vol. 28, no. 5, s. 1529-1534, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1226-7708 e-ISSN: 2092-6456
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2019].
Polskie słowa kluczowe: galaktooligosacharydy ; mleko kozie ; GOS ; laktoza
Angielskie słowa kluczowe: galactooligosaccharides ; GOS ; goat milk ; lactose ; permeate
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.888
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/23
Rok: 2018
Autorzy: Łukasz K. Kaczyński
Tytuł: Przydatność technologiczna mieszaniny mleka koziego i jego permeatu
W: Dni Doktoranta 2018 : Konferencja Naukowa, Poznań, 13 kwietnia 2018 / Red. Ewelina Janicka, Joanna Jaskuła.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2018
Szczegóły: s. 20
Polskie słowa kluczowe: permeat ; mleko kozie ; wartość przetwórcza ; mikrofiltracja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/23
Rok: 2017
Autorzy: Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Enzymatyczna biokonwersja laktozy mleka koziego i jego permeatu
Tytuł równoległy: Enzymatic bioconversion of goat's milk lactose and it's permeate
W: III Konferencja Naukowa Enzymos Enzymy w nauce i przemyśle : Lublin, 18 listopada 2017 r., Abstrakty / Red. Magdalena Staszczak, Anna Jarosz-Wilkołazka, Kamil Maciąg.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 2017
Szczegóły: s. 49-50
ISBN: 978-83-65272-63-8
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: permeat ; mleko kozie ; galaktooligosacharydy
Angielskie słowa kluczowe: permeate ; goat milk ; galactooligosaccharides
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/23
Rok: 2017
Autorzy: Łukasz Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Delikatny surowiec, solidny produkt
Źródło: Kierun. Spoż. - 2017, 4, s. 44-48, bibliogr.
p-ISSN: 2451-1811
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; kefir ; skład chemiczny ; innowacyjność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/23
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Małgorzata Lasik-Kurdyś
Tytuł: Analysis of metabolic activity of lactic acid bacteria and yeast in model kefirs made from goat's milk and mixtures of goat's milk with mare's milk based on changes in electrical conductivity and impedance
Źródło: Mljekarstvo. - 2017, vol. 67, 4, s. 277-282, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0026-704X e-ISSN: 1846-4025
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: przewodność elektryczna ; mleko kozie ; mleko klaczy
Angielskie słowa kluczowe: conductivity ; electrical impedance ; goat milk ; mare's milk
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.529
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/23
Rok: 2016
Autorzy: Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Ocena wartości przerobowej i termostabilności permeatu mleka koziego po mikrofiltracji
W: Dni Doktoranta 2016 : Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 grudnia 2016.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-7160-858-2
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; mikrofiltracja ; permeat ; przydatność technologiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/23
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: Formation of volatile compounds in kefir made of goat and sheep milk with high polyunsaturated fatty acid content
Źródło: J. Dairy Sci. - 2015, vol. 98, iss. 10, s. 6692-6705, bibliogr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 październik 2015].
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; mleko owcze
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; sheep's milk ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.408
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/23
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Teichert, Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z mleka koziego z udziałem kultur zagęszczających
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 28, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; napoje fermentowane ; barwa ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; fermented beverages ; colour ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/23
Rok: 2014
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Charakterystyka jakości kefiru wytworzonego z mleka kóz żywionych paszą suplementowaną DDGS
W: Biożywność : Konferencja naukowa: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych - oferta dla przemysłu, POLAGRAFOOD 2014, Poznań, 29-30.09.2014.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 65-68, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; składniki bioaktywne ; kefir ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/23
Rok: 2014
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Ocena jakości sera podpuszczkowego solankowego otrzymanego z mleka kóz paszą suplementowaną makuchem z lnianki
W: Biożywność : Konferencja naukowa: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych - oferta dla przemysłu, POLAGRAFOOD 2014, Poznań, 29-30.09.2014.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 61-64, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; składniki bioaktywne ; sery podpuszczkowe ; ser podpuszczkowy solankowy ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/23
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Adam Cieślak, Grażyna Czyżak-Runowska, Małgorzata Szumacher-Strabel, Romualda Danków, Marek Stanisz, Sylwia Bielińska
Tytuł: Suplementy dawek pokarmowych małych przeżuwaczy podwyższające zawartość składników bioaktywnych mleka
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 39-49, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: owce ; kozy ; mleko owcze ; mleko kozie ; lnianka ; wywar zbożowy suszony ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; sprzężony kwas linolowy
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/23
Rok: 2013
Autorzy: Marek Stanisz
Tytuł: Ocena sensoryczna mleka koziego przez studentów
W: Produkcja zwierzęca w warunkach zrównoważonego rolnictwa : LXXVIII Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków, 9-11 września 2013, Materiały konferencyjne / Oprac. red. Danuta Dobrowolska.
Adres wydawniczy: Balice : Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, [2013]
Szczegóły: s. 274
ISBN: 978-83-7607-260-9
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/23
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Projektowanie i ocena jakości funkcjonalnych napojów fermentowanych otrzymanych z mleka wybranych gatunków ssaków
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012. - 126 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 440
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie ; mleko kozie ; mleko owcze ; fermentacja ; napoje mleczne fermentowane ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/23
Rok: 2011
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 6, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_6.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; wartość odżywcza ; przetwórstwo mleka ; przydatność technologiczna ; sery kozie ; napoje mleczne fermentowane
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; cheeses ; fermented beverages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/23
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Bielińska
Tytuł: Jak poprawić jakość higieniczną mleka koziego?
Źródło: Porad. Gospod. - 2007, 3, s. 38-39, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; jakość higieniczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/23
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Bielińska
Tytuł: Kozie mleko na zdrowie
Źródło: Tyg. Rol. - 2007, nr 18/19, s. 56-57, il.
p-ISSN: 1734-5863
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/23
Rok: 2007
Autorzy: Romualda Danków-Kubisz
Tytuł: Nowoczesne metody przetwarzania mleka koziego
Źródło: Wiad. Zootech. - 2007, R. 45, nr 1/2 (252/253), s. 15-22, il.
p-ISSN: 1731-8068
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; wartość technologiczna ; przetwórstwo mleka ; napoje mleczne fermentowane ; mleko UHT ; sery kozie ; sery twarogowe ; sery dojrzewające
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
19/23
Rok: 2006
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Jacek Wójtowski, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Effect of packaging systems on the quality and self-life of the Rokpol type mould cheese from goat milk
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 214-218, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; produkty mleczne ; ser pleśniowy ; ser Rokpol ; systemy pakowania ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: goat ; milk ; mould cheese ; packaging systems ; quality
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/23
Rok: 2006
Autorzy: Jan Olechnowicz
Tytuł: Przebieg doju maszynowego u małych przeżuwaczy oraz jego związek z wybranymi cechami mleka i wymienia
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 125 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 377
Polskie słowa kluczowe: przeżuwacze ; owce ; kozy ; użytkowanie mleczne ; pozyskiwanie mleka ; dój mechaniczny ; mleko owcze ; mleko kozie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/23
Rok: 2005
Autorzy: Sylwia Bielińska
Tytuł: Mleko kozie i jego przetwory
Źródło: Porad. Gospod. - 2005, 7/8, s. 40-41, il.
p-ISSN: 0137-6780
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; przetwory mleczne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/23
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Ryszard Skrzypek, Marcin T. Górecki, Sylwia Bielińska
Tytuł: Mikrobiologiczna jakośc mleka koziego w zależności od pory roku, wielkości stada i metody schładzania
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2005, z. 21, s. 135-138, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Systemy produkcji małych przezuwaczy a wytwarzanie delikatesowej żywności.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; ogólna liczba drobnoustrojów ; metody chłodzenia
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; bacteria count ; refrigeration method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/23
Rok: 2004
Autorzy: Jan Olechnowicz, Jędrzej M. Jaśkowski
Tytuł: Komórki somatyczne mleka koziego
Źródło: Med. Weter. - 2004, vol. 60, nr 12, s. 1263-1266, bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; komórki somatyczne ; liczba komórek somatycznych
Angielskie słowa kluczowe: goat ; somatic cell ; mastitis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.285
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP