logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MIĘSO WOŁOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 30



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/30
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech
Tytuł: Microwave-assisted tryptic digestion of thermally treated skeletal muscle proteins
W: 61th International Congress of Meat Science and Technology. Think meat, Think healthy : August 23rd-28th 2015, Clermont-Ferrand, France, Abstracts.
Adres wydawniczy: Saint-Genes-Champanelle : INRA-Centre de recherche, 2015
Szczegóły: s. 142
ISBN: 2-7380-1379-1
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; mięso końskie ; promieniowanie mikrofalowe ; przyspieszanie trawienia białek
Angielskie słowa kluczowe: beef ; horse meat ; microwave radiation ; speed up enzymatic cleavage ; thermal denaturation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/30
Rok: 2014
Autorzy: A. Iwanowska, A. Spychaj, E. Pospiech
Tytuł: Identification of meat proteins responsible for its tenderisation
W: 4th Conference of Polish mass spectrometry society, Trzebnica, 26-29 May 2014 : Program and Abstracts / Ed. Marek Cebrat.
Adres wydawniczy: Wrocław : Faculty of Chemistry, University of Wrocław, 2014
Szczegóły: s. 82
ISBN: 978-83-60043-18-9
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; kruchość mięsa ; białko ; wskaźniki kruchości mięsa ; elektrostymulacja ; kondycjonowanie ; białko szoku cieplnego Hsp27 ; troponina T ; alfa-1 aktyna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/30
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Pieczeń z suszonymi śliwkami
Źródło: Bydło. - 2014, nr 1, s. 47, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; pieczeń wołowa ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/30
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Przepis na zdrową potrawę
Źródło: Bydło. - 2014, nr 2, s. 29, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; zupy ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/30
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Roladki wołowe w sosie cynamonowo-imbirowym ze śliwkami
Źródło: Bydło. - 2014, nr 12, s. 66, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/30
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Marynowana wołowina pieczona na rabarbarze
Źródło: Bydło. - 2013, nr 6, s. 78, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; żywienie człowieka ; pieczeń wołowa ; mus rabarbarowy ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/30
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Wołowina w piwie
Źródło: Bydło. - 2013, nr 1, s. 59, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; wołowina w piwie ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/30
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Zgrany duet - wołowina i czekolada
Źródło: Bydło. - 2013, nr 12, s. 27, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; czekolada ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/30
Rok: 2013
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Zrazy zawijane z żurawiną
Źródło: Bydło. - 2013, nr 11, s. 31, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; zrazy ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/30
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Stefańska
Tytuł: Sposób na produkcję wołowiny kulinarnej
Źródło: Hod. Głową, Bydło. - 2013, nr 2 (62), s. 50-53, il.
p-ISSN: 1895-3921
Polskie słowa kluczowe: produkcja zwierzęca ; bydło mięsne ; opas ; żywiec wołowy ; mięso wołowe ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/30
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Bilska, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski
Tytuł: The effect of an addition of sodium chloride and sodium triphosphate on fat oxidation products in cold stored beef
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 27-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; pakowanie próżniowe ; liczba nadtlenkowa ; TBARS
Angielskie słowa kluczowe: beef ; vacuum packaging ; peroxide value ; TBARS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/30
Rok: 2012
Autorzy: Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza zmian udziału kolagenu typu I i III w mięsie bydła
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 64
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; kolagen ; elektroforeza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/30
Rok: 2012
Autorzy: Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Joanna K. Banach, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Przebieg glikolizy w mięsie bydlęcym pochodzącym od tusz poddanych różnym zabiegom tenderyzacyjnym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 59
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; glikoliza ; glikogen ; kwas mlekowy ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/30
Rok: 2011
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Microbiological stability of selected beef elements, subjected to technological processes and stored under aerobic and vacuum conditions at 5°C
Tytuł równoległy: Trwałość mikrobiologiczna wybranych elementów mięsa wołowego poddanego zabiegom technologicznym i przechowywanego w warunkach tlenowych i próżniowych w temperaturze 5°C
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (3), s. 375-385, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; solenie ; pakowanie próżniowe ; trwałość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: beef ; salting ; vacuum packaging ; microbiological stability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/30
Rok: 2011
Autorzy: A. Iwanowska, M. Smułka, E. Pospiech
Tytuł: Degradation of glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase in conditioned beef during 21 days of cold storage
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 67
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; przechowywanie ; chłodnie ; tenderyzacja ; mięsień najdłuższy lędźwi ; GAPDH ; degradacja
Angielskie słowa kluczowe: beef ; GAPDH degradation ; longissimus lumborum ; tenderization
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/30
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Comparison of slaughter value and muscle properties of selected cattle breeds in Poland - revue
Tytuł równoległy: Wartość rzeźna i jakość mięsa kulinarnego bydła typu mleczno-mięsnego oraz mięsnego użytkowanego w Polsce
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (1), s. 7-22, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 maja 2011].
Polskie słowa kluczowe: bydło holsztyńsko-fryzyjskie ; bydło polskie czerwone ; bydło limousine ; bydło hereford ; wartość rzeźna ; mięso wołowe ; jakość ; czynniki genetyczne ; czynniki żywieniowe ; płeć ; użytkowanie zwierząt ; wydajność poubojowa ; tusze bydlęce ; skład tuszy ; analiza porównawcza
Angielskie słowa kluczowe: cattle ; slaughter value ; dressing percentage ; carcass composition ; muscle quality ; genotype
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/30
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Evaluation of variations in principal indices of the culinary meat quality obtained from young bulls of various breeds
Tytuł równoległy: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodych byczków różnych ras
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (2), s. 133-149, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: wartość rzeźna ; mięso wołowe ; skład podstawowy ; pH
Angielskie słowa kluczowe: slaughter value ; basic composition of meat ; beef meat ; pH value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/30
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw, Gołąbki inaczej
Źródło: Bydło. - 2008, nr 7, s. 78, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; przepisy kulinarne ; gołąbki w liściach winogron
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/30
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Jesienne danie z dynią
Źródło: Bydło. - 2008, nr 10, s. 82, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; warzywa ; dynia ; żywienie człowieka ; przepisy kulinarne ; wołowina z warzywami
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/30
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw. Nelsońskie zrazy
Źródło: Bydło. - 2008, nr 2, s. 78
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; zrazy po nelsońsku ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/30
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Sznycel nad sznycle
Źródło: Bydło. - 2008, nr 4, s. 78, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; żywienie człowieka ; przepisy kulinarne ; sznycel wiedeński
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/30
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Zafundujmy sobie fondue
Źródło: Bydło. - 2008, nr 6, s. 78, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; fondue ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/30
Rok: 2008
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Zapraszamy na świąteczną sztufadę
Źródło: Bydło. - 2008, nr 3, s. 78, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; żywienie człowieka ; przepisy kulinarne ; sztufada wołowa na dziko
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/30
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Pieczeń duszona w sosie
Źródło: Bydło. - 2007, nr 7, s. 74, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; przepisy kulinarne ; pieczeń wołowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/30
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Steki z polędwicy
Źródło: Bydło. - 2007, nr 6, s. 74, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; polędwica ; przepisy kulinarne ; steki wołowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/30
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Strogonow czy Stroganow?
Źródło: Bydło. - 2007, nr 8/9, s. 102, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; przepisy kulinarne ; wołowina Stroganow
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/30
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Sylwestrowa przekąska
Źródło: Bydło. - 2007, nr 12, s. 82, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; befsztyk tatarski ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/30
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Zrazy wołowe
Źródło: Bydło. - 2007, nr 5, s. 74, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wołowe ; zrazy wołowe ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/30
Rok: 2006
Autorzy: Joanna Twarda, Zbigniew J. Dolatowski, Hanna M. Baranowska
Tytuł: Analiza stanu związania wody w mięsie wołowym (M. semimembranosus) poddanym działaniu ultradźwięków
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 239-240
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; wiązanie wody ; ultradźwięki
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/30
Rok: 2002
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Zmiany winkuliny i desminy w mięsie młodego bydła poddanym peklowaniu i ich wpływ na jego właściwości
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2002, t. 39, s. 139-146, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; winkulina ; desmina ; peklowanie ; elektroforeza ; przemyte miofibryle ; wyciek wirówkowy ; western blotting ; wodochłonność ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP