logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MIĘSO WIEPRZOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 61



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/61
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ szybkości wychładzania na przebieg glikolizy i kruszenia wieprzowego mięśnia LTL
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 2, s. 161-167, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; prędkość wychładzania ; glikoliza ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: pork ; cooling rate ; glycolysis ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/61
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Kozera-Kowalska
Tytuł: Reorganizacja sektora trzodowego jako warunek utrzymania pozycji konkurencyjnej Polski na rynku UE
W: Wyzwania na rynku żywca wieprzowego w Polsce / Pod red. nauk. Elżbiety Jadwigi Szymańskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2017
Szczegóły: s. 15-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-837583-750-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; produkcja zwierzęca ; pogłowie zwierząt ; produkcja mięsa ; mięso wieprzowe ; rynek mięsny ; organizacja produkcji ; konkurencyjność ; świadomość społeczna
Angielskie słowa kluczowe: pork market ; changes of population and meat production ; organizational condition of production ; competitiveness on EU market ; social awareness
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/61
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza kruchości i wodochłonności mięsa wieprzowego o zróżnicowanej szybkości schładzania
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; kruchość mięsa ; wodochłonność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/61
Rok: 2016
Autorzy: Tomasz Pawlak, Antoni Ryniecki, Jerzy Stangierski
Tytuł: Puffing of pork: effects of process conditions on expansion ratio
Tytuł równoległy: Puffingi wieprzowe: wpływ warunków procesu na wskaźnik powiększenia objętości
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 11, s. 15-17, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; suszenie mikrofalowo-próżniowe ; puffing ; wskaźnik powiększenia objetości
Angielskie słowa kluczowe: pork ; microwave-vacuum drying ; puffing ; expansion ratio
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/61
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Bożena Danyluk, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza wybranych właściwości mięsa wieprzowego poddanego zróżnicowanej szybkości schładzania
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 127-135, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; test cięcia ; wodochłonność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/61
Rok: 2015
Autorzy: Karolina Szulc, Ewa Skrzypczak
Tytuł: Porównanie jakości mięsa rodzimych świń ras polskich i włoskich
W: Produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego szansą rozwoju regionalnego : LXXX Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Bydgoszcz, 21-23 września 2015.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 115-123, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: świnie ; mięso wieprzowe ; jakość mięsa
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; pork ; meat quality
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/61
Rok: 2015
Autorzy: Tomasz Pawlak, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Antoni Ryniecki
Tytuł: Puffingi wieprzowe: dobór obróbki wstępnej surowca
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 12, s. 15-17, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; obróbka wstępna ; suszenie mikrofalowo-próżniowe ; puffing ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: pork ; pretreatment ; microwave-vacuum drying ; puffing ; sensory evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/61
Rok: 2014
Autorzy: Artur Rusowicz, Edward Pospiech, Piotr A. Baranowski, Andrzej Grzebielec, Maciej Leszczyński
Tytuł: Poprawa efektywności schładzania schabu wieprzowego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 1, s. 41-45, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; mikrostrumienie ; wymiana ciepła
Angielskie słowa kluczowe: pork meat ; chilling ; microjets ; heat transfer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/61
Rok: 2014
Autorzy: A. Borowska, T. Szwaczkowski, M. Koćwin-Podsiadła, S. Kamiński, A. Ruść, E. Krzęcio-Nieczyporuk
Tytuł: Associations of fifty single nucleotide polymorphisms within condidate genes with meatness in pigs
Źródło: Czech J. Anim. Sci. - 2014, vol. 59, 5, s. 227-237, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1819 e-ISSN: 1805-9309
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: analiza entropii ; mięso wieprzowe ; skład mięsa ; SNP
Angielskie słowa kluczowe: entropy analysis ; pork ; meat content ; SNP
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.183
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/61
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech
Tytuł: Wieprzowina ma mniej tłuszczu! : Sprawdź!
Źródło: infoPOLSUS. - 2014, nr 18, s. 27-27, il.
p-ISSN: 1897-1687
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; skład chemiczny ; zawartość tłuszczu ; cholesterol ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/61
Rok: 2014
Autorzy: Tomasz Pawlak, Antoni Ryniecki
Tytuł: Optymalizacja parametrów procesu mikrofalowo-podciśnieniowego kształtowania 'puffingu' z mięsa wieprzowego metodą powierzchni reakcji (RSM)
W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014.
Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
Szczegóły: s. 119
Polskie słowa kluczowe: suszenie mikrofalowo-podciśnieniowe ; metoda powierzchni reakcji (RSM) ; mięso wieprzowe
Angielskie słowa kluczowe: microwave-vacuum drying ; response surface method ; pork meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/61
Rok: 2014
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski
Tytuł: Extension of the shelf-life of pork meat packaged in a modified atmospheres by treatment with thermochemically modified lysozyme
W: Proceedings of the 6th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7717-183-7
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikoway ; mięso wieprzowe
Angielskie słowa kluczowe: modified lysozyme ; pork meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Atrakcyjny dodatek lub przekąska
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 5, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odświętne danie w nowoczesnym stylu
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 12, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; pieczeń wieprzowa ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Policzki wieprzowe
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 4, s. 12, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; mięso wieprzowe ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Potrawa o silnym aromacie bazyliowym
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 9, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; pieczeń wieprzowa ; przyprawy roślinne ; bazylia pospolita ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Potrawy z kabanosem
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 10, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; kabanosy wieprzowe ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Rozkoszujmy się smakiem potraw z malinami
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 8, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; wątroba wieprzowa ; ocet malinowy ; sos winegret malinowy ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Wieprzowe eskalopki
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 11, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; eskalopki ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Wieprzowina z kapustą kiszoną
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 2, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; mięso wieprzowe ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Z mordatelą w roli głównej
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 7, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso wieprzowe ; kiełbasa mortadela ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/61
Rok: 2014
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Z myślą o świętach
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2014, R. 52, nr 3, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: przepisy kulinarne ; mięso wieprzowe ; kiełbasy dojrzewające ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/61
Rok: 2013
Autorzy: Artur Rusowicz, Edward Pospiech, Piotr Baranowski, Jan Piwnik
Tytuł: Ocena szybkości schładzania mięsa wieprzowego za pomocą mikrostrumieni
Źródło: Chłodnictwo. - 2013, t. 48, nr 6, s. 36-38
p-ISSN: 0009-4919
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tusze wieprzowe ; mięso wieprzowe ; schładzanie ; szybkość schładzania ; mikrostrumienie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
24/61
Rok: 2013
Autorzy: Artur Rusowicz, Edward Pospiech, Piotr A. Baranowski, Andrzej Grzebielec, Maciej Leszczyński
Tytuł: Chilling of pork loin with the use of microjets
Tytuł równoległy: Schładzanie schabu wieprzowego z wykorzystaniem mikrostrumieni
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 110-111
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; mikrostrumienie ; wymiana ciepła
Angielskie słowa kluczowe: meat pork ; chilling ; microjets ; heat transfer
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
25/61
Rok: 2013
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski
Tytuł: Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu izolowanego z białka jaja
Tytuł równoległy: Antimicrobial activity of modified lysozyme isolated from the egg white
W: XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : Materiały konferencyjne: 02-04.09.2013 r., Zegrze k. Warszawy, Poland.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [ Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydawnictwo], 2013
Szczegóły: s. 122-123
ISBN: 978-83-7583-488-8
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; mięso wieprzowe
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; pork meat
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
26/61
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Rynek trzody jak kostka domina
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2012, R. 50, nr 3, s. 18-20, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: gospodarka rynkowa ; rynek rolny ; rynek mięsny ; mięso wieprzowe ; rynek żywca ; żywiec wieprzowy ; produkcja zwierzęca ; powiązania gospodarcze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/61
Rok: 2012
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski
Tytuł: Zastosowanie modyfikowanego lizozymu do przedłużania trwałości mięsa wieprzowego przechowywanego w warunkach chłodniczych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 158
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; mięso wieprzowe ; mikroflora ; modyfikacja ; lizozym modyfikowany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/61
Rok: 2012
Autorzy: Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Rafał Baum, Dariusz Majchrzycki, Jacek Wawrzynowicz
Tytuł: Możliwości i ograniczenia w produkcji i dystrybucji produktów pochodzących z tuczników żywionych ekstensywnie
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2012, 237, s. 243-253, bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Nowe trendy w dystrybucji towarów żywnościowych: determinanty i kierunki ewolucji. - ISBN 978-83-7417-732-0.
Polskie słowa kluczowe: żywność tradycyjna ; mięso wieprzowe ; sprzedaż bezpośrednia ; żywienie ekstensywne ; przetwórstwo mięsa ; dystrybucja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
29/61
Rok: 2012
Autorzy: Karolina Szulc, Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa, Ewa Skrzypczak
Tytuł: Wyniki oceny jakości mięsa świń rodzimej rasy złotnickiej pstrej
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Biol. Hod. Zwierz. - 2012, 64 (nr 586), s. 51-60, bibliogr.
p-ISSN: 1897-208X. - ISSN 1897-8223
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 29 sierpnia 2013].
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; rasy rodzime ; świnia złotnicka pstra ; mięso wieprzowe ; jakość ; ocena jakości
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; native breeds ; Złotnicka Spotted pig ; pork meat ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/61
Rok: 2011
Autorzy: H. Gajewska-Szczerbal, A. Perek
Tytuł: Dynamics of changes in the thermal resistance of the pigs' intramuscular collagen and in the fragility of m. semimembranosus during the production of canned models
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 51-52
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; obróbka termiczna ; konserwy mięsne ; mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; kolagen śródmięśniowy
Angielskie słowa kluczowe: intramuscular collagen ; resistance ; canned pork products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
31/61
Rok: 2011
Autorzy: A. Spychaj, M. Szalata, R. Słomski, E. Pospiech
Tytuł: Identification of pork from meat of other species employing the cytochrome oxidase subunit I
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 169
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: oksydaza cytochromowa podjednostki I ; mięso wieprzowe ; identyfikacja ; DNA
Angielskie słowa kluczowe: cytochrome oxidase subunit I ; pork meat ; identification ; DNA
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
32/61
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Wpływ modyfikowanego lizozymu na mikroflorę rozdrobnionego mięsa wieprzowego przechowywanego w warunkach chłodniczych
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Towaroznawstwa Żywności, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 28
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikoway ; mięso wieprzowe ; Enterobacteriaceae ; Pseudomonas
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/61
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Ile mięsa "w koszyku"?
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2011, R. 49, nr 11, s. 15-16, 18, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mięso wieprzowe ; spożycie żywności ; konsumenci
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/61
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Rynek trzody okiem ekonomisty i nie tylko...
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2011, R. 49, nr 1, s. 14-15, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; rynek żywca ; mięso wieprzowe ; rynek mięsny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/61
Rok: 2011
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Rynek trzody w Polsce a sytuacja na rynkach światowych
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2011, R. 49, nr 2, s. 13-15, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; pogłowie zwierząt ; produkcja zwierzęca ; produkcja mięsa ; mięso wieprzowe ; rynek mięsny ; koszty produkcji ; rynek żywca ; rynek krajowy ; rynek światowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/61
Rok: 2010
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji mięsa wieprzowego na świecie
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2010, 2 (16), s. 85-92, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Journal of Agribusiness and Rural Development". - [Dostęp: 28 lutego 2012].
Polskie słowa kluczowe: rynek mięsny ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; spożycie żywności ; żywiec wieprzowy ; produkcja światowa ; koszty produkcji
Angielskie słowa kluczowe: world market ; meat market ; pig ; meat production ; meat consumption ; costs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/61
Rok: 2010
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Janusz Wojtczak, Ewa Rzosińska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Elżbieta Krzęcio, Halina Sieczkowska, Katarzyna Antosik
Tytuł: Electrical conductivity as an indicator of pork meat quality
Tytuł równoległy: Przewodność elektryczna mięsa wieprzowego jako wskaźnik jego jakości
Źródło: J. Cent. Eur. Agric. [Dokument elektroniczny]. - 2010, vol. 11, no. 1, s. 105-112, bibliogr.
https://jcea.agr.hr/volumes.php?lang=en&search=Article%3A826
p-ISSN: 1332-9049
Polskie słowa kluczowe: przewodność elektryczna ; mięso wieprzowe ; jakość mięsa
Angielskie słowa kluczowe: electrical conductivity ; meat quality ; pork meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/61
Rok: 2009
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Grażyna Runowska, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Janusz Wojtczak, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Estimation of selected porcine meat quality indicators on the basis of electrical conductivity measured 24 hours post-slaughter
Tytuł równoległy: Wybrane parametry jakości mięsa wieprzowego szacowane na podstawie pomiarów jego przewodności elektrycznej mierzonej 24 h po uboju
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 1, s. 51-57, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Animal Science Papers and Reports" [dostęp: 10 sierpnia 2009]
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tusze wieprzowe ; mięso wieprzowe ; jakość ; przewodność elektryczna
Angielskie słowa kluczowe: electrical conductivity ; meat ; quality ; pigs ; porcine
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/61
Rok: 2009
Autorzy: Eugenia Grześkowiak, Andrzej Borys, Karol Borzuta, Janusz T. Buczyński, Dariusz Lisiak
Tytuł: Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid in Zlotnicka White and Zlotnicka Spotted fatteners
Tytuł równoległy: Wartość rzeźna, jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych słoniny świń ras złotnickiej białej i złotnickiej pstrej
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 115-125, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; świnia złotnicka biała ; świnia złotnicka pstra ; wartość rzeźna ; mięso wieprzowe ; słonina ; skład chemiczny ; profil kwasów tłuszczowych ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: fatteners ; fatty acids ; meat ; quality ; pigs ; slaughter value ; Złotnicka White pig ; Złotnicka Spotted pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
40/61
Rok: 2008
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Innowacyjność polskiego sektora trzodowego
W: Innowacje i innowacyjność w sektorze agrobiznesu. T. 1, Rolnictwo, przemysł spożywczy, konsumenci / Red. nauk. Mieczysław Adamowicz.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008
Seria: Prace Naukowe. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk Ekonomicznych, Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu ; nr 45
Szczegóły: s. 137-145, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7244-959-7
Polskie słowa kluczowe: agrobiznes ; innowacyjność ; innowacje ; trzoda chlewna ; produkcja zwierzęca ; produkcja mięsa ; mięso wieprzowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/61
Rok: 2008
Autorzy: Zbigniew Gołaś, Magdalena Kozera
Tytuł: Polski sektor trzodowy w kontekście globalnym
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2008, 1 (7), s. 61-71, bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Journal of Agribusiness and Rural Development". - [Dostęp: 8 marca 2012].
Polskie słowa kluczowe: rynek światowy ; rynek mięsny ; mięso wieprzowe ; żywiec wieprzowy ; produkcja zwierzęca ; trzoda chlewna ; Polska ; konkurencyjność
Angielskie słowa kluczowe: world market ; globalization ; livestock production ; pig ; Poland ; market competition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
42/61
Rok: 2008
Autorzy: Andrzej Potkański, Andrzej Frankiewicz, Andrzej Łyczyński, Małgorzata Szumacher-Strabel, Adam Cieślak, Karolina Grzegorska
Tytuł: Suszony wywar kukurydziany, wartościowym komponentem białkowym w tuczu trzody chlewnej
W: Problemy agrotechniki oraz wykorzystania kukurydzy i sorgo / pod red. prof. dr hab. Tadeusza Michalskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Uprawy Roli i Roślin, 2008
Szczegóły: s. 170-171
ISBN: 978-83-7160-490-4
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tucz ; żywienie zwierząt ; wywar kukurydziany suszony ; mięso wieprzowe ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/61
Rok: 2008
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Polski rynek trzody na tle uwarunkowań rynku unijnego
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2008, R. 46, nr 1, s. 14-17, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; pogłowie zwierząt ; produkcja zwierzęca ; żywiec wieprzowy ; produkcja mięsa ; mięso wieprzowe ; konsumpcja ; rynek mięsny ; eksport ; import ; ceny ; Polska ; Unia Europejska
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/61
Rok: 2007
Autorzy: Anna Gawrońska
Tytuł: Sektor wieprzowiny w Polsce. Stan obecny i perspektywy rozwoju
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 164 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 388
Liczba arkuszy: 12,3
Polskie słowa kluczowe: produkcja zwierzęca ; żywiec wieprzowy ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; przetwórstwo mięsa ; rynek mięsny ; spożycie żywności ; Polska
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/61
Rok: 2007
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Możliwości doskonalenia i kształtowania wartości rzeźnej i jakości mięsa wieprzowego
Źródło: Prz. Hod. - 2007, R. 75, 2, s. 9-13
p-ISSN: 0137-4214
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; zwierzęta rzeźne ; wartość rzeźna ; mięso wieprzowe ; jakość ; czynniki genetyczne ; czynniki środowiskowe ; czynniki żywieniowe ; warunki utrzymania ; obrót zwierzętami ; ubój zwierząt ; postępowanie poubojowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
46/61
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Łańcuch marketingowy mięsa wieprzowego w Polsce na tle państw UE-25
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2007, t. 9, z. 4, s. 92-95, bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: gospodarstwa rolne ; produkcja zwierzęca ; trzoda chlewna ; mięso wieprzowe ; przetwórstwo mięsa ; handel ; łańcuch marketingowy ; Polska ; Unia Europejska
Angielskie słowa kluczowe: farm ; livestock production ; pig ; pig meat ; market chain ; development of chain retailing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
47/61
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Eksport wieprzowiny wzrasta, a do Rosji wciąż pod górkę...
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2007, R. 45, nr 5, s. 24-27, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: rynek mięsny ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; eksport ; Polska
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/61
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Mięsny łańcuch marketingowy
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2007, R. 45, nr 11, s. 14-16
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; produkcja zwierzęca ; produkcja mięsa ; mięso wieprzowe ; łańcuch marketingowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/61
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Nowe "stare" problemy rynku trzody w Polsce
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2007, R. 45, nr 8/9, s. 20-22, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; produkcja zwierzęca ; żywiec wieprzowy ; rynek żywca ; mięso wieprzowe ; rynek mięsny ; Polska
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/61
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Sytuacja na światowym rynku mięsa wieprzowego
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2007, R. 45, nr 12, s. 14-17, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; rynek mięsny ; rynek światowy ; produkcja mięsa ; eksport
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/61
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2007, t. 2 (17), s. 240-246, bibliogr.
p-ISSN: 2081-6960
Uwagi: Publikacja dostępna również online ze strony Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie. - [Dostęp: 9 marca 2012].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; mięso wieprzowe ; dystrybucja ; łańcuch marketingowy ; relacje producent-konsument ; Polska ; Unia Europejska
Angielskie słowa kluczowe: agricultural market ; meat market ; market chain ; development of chain retailing ; pig meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/61
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak
Tytuł: Analiza przemian białek wycieku wirówkowego mięsa wieprzowego o zróżnicowanej kruchości za pomocą elektroforezy dwukierunkowej
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2009, t. 47, 2, s. 42-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; białka ; elektroforeza 2D
Angielskie słowa kluczowe: porcine meat ; tenderness ; proteins ; two-dimensional electrophoresis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
53/61
Rok: 2006
Autorzy: Tomasz Florowski, Andrzej Pisula, Janusz T. Buczyński, Barbara Orzechowska
Tytuł: Częstotliwość występowania wad jakości mięsa świń różnych ras hodowanych w Polsce
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2006, t. 2, nr 2, s. 91-97, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-7305
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; rasy zwierząt ; świnia duroc ; świnia pietrain ; świnia polska biała zwisłoucha ; świnia wielka biała polska ; świnia puławska ; świnia złotnicka pstra ; świnia linii 990 ; mięso wieprzowe ; jakość ; wady mięsa ; mięso kwaśne ; mięso DFD ; mięso RSE ; mięso PSE
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/61
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Kozera, Zbigniew Gołaś
Tytuł: Procesy koncentracji w rolnictwie na przykładzie produkcji trzody chlewnej
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2006, t. 8, z. 2, s. 92-95, il., bibliogr.
p-ISSN: 1508-3535
Polskie słowa kluczowe: gospodarstwa rolne ; produkcja zwierzęca ; trzoda chlewna ; koncentracja produkcji ; przetwórstwo mięsa ; mięso wieprzowe ; rynek mięsny ; zmiany strukturalne
Angielskie słowa kluczowe: agriculture ; concentration processes ; structure changes ; farm ; pig ; pig meat ; meat production ; meat market
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
55/61
Rok: 2006
Autorzy: Benedykt Pepliński, Dariusz Majchrzycki
Tytuł: Zróżnicowanie regionalne kosztów zakupu mięsa wieprzowego w Polsce w latach 2003-2005
Źródło: Rocz. Nauk. SERiA. - 2006, t. 8, z. 2, s. 162-166, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1508-3535
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: analiza regionalna ; mięso wieprzowe ; zakłady mięsne ; koszt zakupu
Angielskie słowa kluczowe: regional analysis ; pork meat ; slaughterhouses ; purchase cost
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/61
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Światowa produkcja mięsa i jej perspektywy
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2006, R. 44, nr 10, s. 14, 16-17, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: produkcja mięsa ; mięso wieprzowe ; produkcja światowa
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/61
Rok: 2005
Autorzy: Magdalena Kozera, Zbigniew Gołaś
Tytuł: Rynek trzody i mięsa wieprzowego w kontekście integracji i globalizacji rynku rolnego
Źródło: Folia Univ. Agric. Stetin., Oecon. - 2005, 44(245), s. 225-228, bibliogr.
p-ISSN: 1643-7683
Polskie słowa kluczowe: rynek mięsny ; mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; żywiec wieprzowy ; produkcja zwierzęca ; Polska ; Unia Europejska ; produkcja światowa
Angielskie słowa kluczowe: globalization ; agricultural market ; integration ; competitiveness ; pork production ; costs ; pig market ; pork market
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/61
Rok: 2005
Autorzy: Maria Koćwin-Podsiadła, Elżbieta Krzęcio, Halina Sieczkowska, Andrzej Zybert, Katarzyna Antosik, Jolanta Kurył, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Efekt genu RYR1 w zakresie cech użytkowości rzeźnej i jakości mięsa tuczników mieszańców z udziałem rasy pietrain
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2005, t. 1, nr 3, s. 447-456, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-7305
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; mieszańce ; tuczniki ; gen RYR1 ; mięso wieprzowe ; jakość ; wartość rzeźna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/61
Rok: 2004
Autorzy: Magdalena Kozera, Zbigniew Gołaś
Tytuł: Rola i znaczenie mięsa wieprzowego w gospodarce człowieka
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2004, R. 42, nr 5, s. 31-32, 34, 36-37, il.
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; produkcja mięsa ; rynek mięsny ; znaczenie gospodarcze ; spożycie żywności
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
60/61
Rok: 2004
Autorzy: Bożena Danyluk, Arkadiusz Medyński, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ
Tytuł: Ocena wpływu mikrokapsułkowanego chlorku sodu na stan mikrobiologiczny mięsa ze schabu i z karkówki przechowywanego w warunkach chłodniczych i zamrażalniczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2004, R. 11, nr 2 (39), s. 32-45, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 maja 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; przechowywanie ; mikrokapsułkowany NaCl ; stan mikrobiologiczny
Angielskie słowa kluczowe: pork meat ; storage ; microencapsulated NaCl ; microbiological status
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/61
Rok: 2000
Autorzy: Andrzej Potkański, Eugenia Grześkowiak, Andrzej Frankiewicz, Karol Borzuta, Edward Pospiech, Jerzy Strzelecki
Tytuł: Wpływ zwiększonej koncentracji składników pokarmowych w mieszankach oraz systemu żywienia na wartość rzeźną i jakość mięsa tuczników mieszańców (wbp x pbz) x (Hampshire x Pietrain)
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 195-199, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tuczniki ; mieszańce ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; koncentracja energii ; wyniki tuczu ; wartość rzeźna ; tusze wieprzowe ; mięso wieprzowe ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP