logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MIĘSO DROBIOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 23



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/23
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Gornowicz, Marian Pietrzak, Daniel Stanisławski, Ryszard Steppa, Lidia Lewko, Artur Kryza
Tytuł: Charakterystyka jakości mięsa kurcząt rzeźnych odchowywanych ekologicznie i intensywnie
Źródło: Rocz. Nauk. PTZ. - 2017, t. 13, nr 3, s. 33-41, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1733-7305
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: kurczęta ; brojlery kurze ; ekologia ; mięso drobiowe ; jakość mięsa
Angielskie słowa kluczowe: chickens ; broiler ; ecology ; meat ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/23
Rok: 2016
Autorzy: Marek Selwet, Mariola Galbas, Andrzej Borkowski, Tomasz Cłapa, Filip Porzucek, Marta Auguścik-Lipka
Tytuł: Wpływ schładzania mięsa drobiowego na występowanie Campylobacter coli
Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2016, t. 26/48, nr 1, s. 58-61, bibliogr.
p-ISSN: 0867-793X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: Campylobacter coli ; mięso drobiowe ; schładzanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/23
Rok: 2015
Autorzy: Marek Selwet, Mariola Galbas, Andrzej Borkowski, Tomasz Cłapa, Filip Porzucek
Tytuł: The effect of chilling and freezing of poultry meat in the presence of Campylobacter jejuni
Tytuł równoległy: Wpływ schładzania i zamrażania mięsa drobiowego na występowanie Campylobacter jejuni
Źródło: Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. - 2015, 322 (36) 4, s. 113-118, bibliogr.
p-ISSN: 2081-1284 e-ISSN: 2300-5378
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Campylobacter jejuni ; mięso drobiowe ; zamrażanie
Angielskie słowa kluczowe: Campylobacter jejuni ; freezing ; poultry meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/23
Rok: 2015
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Piotr Kirklo
Tytuł: Ocena mikrobiologiczna wybranych produktów drobiowych z grupy żywności wygodnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 3, art. 31, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_31.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: żywność wygodna ; mięso drobiowe ; jakość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: convenience food ; poultry meat ; microbiological quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/23
Rok: 2015
Autorzy: Ewa Gornowicz, Tomasz Szwaczkowski, Marian Pietrzak, Magdalena Graczyk
Tytuł: Wpływ masy tuszki na barwę mięsa kaczek typu pekin
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 4 (101), s. 60-72, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kaczki ; mięso drobiowe ; barwa ; tuszki drobiowe ; masa ubojowa ; płeć
Angielskie słowa kluczowe: duck ; sex ; carcass weight ; meat ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/23
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Thiamine losses during storage of pasteurised and sterilized model systems of minced chicken meat with addition of fresh and oxidized fat, and antioxidants
Tytuł równoległy: Straty tiaminy podczas przechowywania pasteryzowanych i sterylizowanych modelowych układów mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem świeżego i utlenionego tłuszczu oraz przeciwutleniaczy
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (4), s. 393-401, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: procesy termiczne ; mięso drobiowe ; tiamina ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: thermal processing ; chicken meat ; thiamine ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/23
Rok: 2014
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Piotr Kirklo
Tytuł: Wpływ sposobu chłodzenia na jakość mikrobiologiczną surowców przeznaczonych do produkcji żywności wygodnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 4, art. 53, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_53.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; jakość mikrobiologiczna ; chłodzenie immersyjne ; chłodzenie owiewowo-wodne
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; microbiological quality ; water immersion ; cold-air blast with water sprays cooling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/23
Rok: 2014
Autorzy: Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Mięso drobiowe i jego przetwory
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 350-359, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,67
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna pochodzenia zwierzęcego ; mięso drobiowe ; przetwory z mięsa drobiowego
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/23
Rok: 2013
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Jacek Kijowski
Tytuł: Białka cytoszkieletowe i ich rola w kształtowaniu cech funkcjonalnych mięsa drobiowego post mortem
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 38-40
Polskie słowa kluczowe: białka cytoszkieletowe ; mięso drobiowe ; jakość ; titina ; nebulina ; desmina ; winkulina ; metody badań ; elektroforeza SDS-PAGE ; metoda western blotting
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/23
Rok: 2013
Autorzy: Maciej Taczanowski
Tytuł: Mięso drobiowe w polskim prawie żywnościowym dawniej i dziś
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 63-66
Polskie słowa kluczowe: prawo żywnościowe ; mięso drobiowe
Angielskie słowa kluczowe: food law ; poultry meat
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/23
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Mięso drobiowe i jego przetwory
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 291-309, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-643-4
Liczba arkuszy: 1,18
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwory z mięsa drobiowego ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/23
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Tomasz Szablewski, Jan Zabielski
Tytuł: Effects of treatment with lysozyme and its polymers on the microflora and sensory properties of chilled chicken breast muscles
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2009, vol. 53, no. 3, s. 455-461, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; lizozym ; aktywność bakteriostatyczna
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; lysozyme ; bacteriostatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.218
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/23
Rok: 2009
Autorzy: Jerzy Stangierski
Tytuł: Kształtowanie jakości funkcjonalnej drobiowego preparatu miofibryli z zastosowaniem transglutaminazy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - 121 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 402
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; mięso odkostnione mechaniczne ; preparaty miofibryli ; właściwości funkcjonalne ; poprawa jakości ; dodatki do żywności ; transglutaminaza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/23
Rok: 2008
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Barbara Tycner, Jacek Kijowski, Jan Zabielski, Tomasz Szablewski
Tytuł: Quality and shelf life of chilled, preparated map poultry meat products
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2008, vol. 52, no. 4, s. 603-609, il, bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; utrwalanie żywności
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; modified atmosphere packaging ; food preservation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.337
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/23
Rok: 2006
Autorzy: Mariusz Sławomir Kubiak
Tytuł: Charakterystyka składu chemicznego mięsa indyczego pozyskanego podczas separacji miękkiej za pomocą urządzenia Sepamatic 1200ST
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 591-595, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; separacja miękka ; mięso indycze ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: turkey meat ; soft separation ; chemical constitution
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/23
Rok: 2006
Autorzy: Arleta Rugała, Jacek Kijowski
Tytuł: Tendencje przemysłu drobiarskiego we Francji
Źródło: Pol. Drobiar. - 2006, R. 14, nr 2, s. 6-8, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: Francja ; drobiarstwo ; specjalizacja regionalna ; segmentacja rynku ; produkcja zwierzęca ; produkcja mięsa ; mięso drobiowe ; jakość ; certyfikacja ; znaki jakości ; rynek wewnętrzny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/23
Rok: 2003
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski
Tytuł: Effect of selected commercial substances with cryoprotective activity on the quality of mechanically recovered, washed and frozen stored poultry meat
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 1, s. 49-53, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; mięso odkostnione mechaniczne ; mrożenie ; krioprotektanty ; mięso mrożone ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; mechanically recovered meat ; cryoprotective substances
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
18/23
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. I
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 4, s. 13-16, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; trwałość przechowalnicza ; odczyn mięsa ; kruchość mięsa ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/23
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. II
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 5, s. 36-38
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; mleczan sodowy ; zastosowanie ; utrwalanie żywności ; przedłużanie trwałości ; właściwości technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/23
Rok: 1997
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Problemy przetwórstwa mięsa drobiowego
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 4, s. 21-24, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; surowce zwierzęce ; tuszki drobiowe ; wartość technologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/23
Rok: 1996
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Nowe i atrakcyjne przetwory z mięsa drobiowego : (Wyniki konkursów Krajowej Rady Drobiarstwa przy SiT Spoż.)
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 4, s. 4-7, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwory mięsne ; nowości rynkowe ; konkursy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/23
Rok: 1996
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Występowanie i drogi transmisji Campylobacter u drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 6, s. 2-5, il., bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; Campylobacter ; infekcja bakteryjna ; drogi zakażenia ; mięso drobiowe ; zanieczyszczenia bakteryjne ; człowiek ; zagrożenia zdrowia ; kampylobakterioza ; zatrucia pokarmowe ; profilaktyka ; higiena produkcji
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/23
Rok: 1993
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Elementy nowoczesnego przetwórstwa drobiu szansą różnorodnej i wysokowartościowej żywności : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 25.03.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 56 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 8
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP