logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MIĘSO
Liczba odnalezionych rekordów: 32



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/32
Rok: 2019
Autorzy: Krzysztof Pilarski, Agnieszka A. Pilarska
Tytuł: Ile mięsa i przetworów mięsnych w diecie?
Źródło: Food Forum. - 2019, nr 4 (32), s. 96-98, bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Polskie słowa kluczowe: mięso ; wartość odżywcza ; przetwory mięsne ; związki szkodliwe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/32
Rok: 2018
Autorzy: Marta Bykowska
Tytuł: Smak dziczyzny. Czy możliwy jest większy popyt na zdrowe mięso?
W: Ceny rolnicze [Dokument elektroniczny].
Lokalizacja: Portal internetowy ; https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/mieso/11193-smak-dziczyzny-czy-mozliwy-jest-wiekszy-popyt-na-zdrowe-mieso
Wiadomość z kategorii: Produkcja zwierzęca: Mięso, 12 luty 2018.
Uwagi: [Dostęp: 4 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; dziczyzna
Charakt. formalna: DE
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/32
Rok: 2017
Autorzy: Marek Stanisz, Renata Matuszewska
Tytuł: Wykorzystanie mięsa i jego przetworów w budowaniu oferty turystycznej
W: Agroturystyka w teorii i praktyce / Pod red. nauk. Jarosława Uglisa, Anny Jęczmyk.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 99-108, il., bibliogr., streszcz., abstr.
ISBN: 978-83-7160-882-7
Liczba arkuszy: 0,557
Polskie słowa kluczowe: mięso ; kozy ; gospodarstwa agroturystyczne
Angielskie słowa kluczowe: meat ; goats ; agritourism farm
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/32
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Stanek, Wojciech Andrzejewski, Bogdan Janicki
Tytuł: Impact of the environmental factors on the total cholesterol content in the meat of freshwater fish of Poland
Tytuł równoległy: Wpływ czynników środowiskowych na zawartość cholesterolu całkowitego w mięsie ryb słodkowodnych Polski
Źródło: J. Cent. Eur. Agric. [Dokument elektroniczny]. - 2017, vol. 18, no. 1, s. 214-225, il., bibliogr., abstr., streszcz.
https://jcea.agr.hr/articles/773926_Impact_of_the_environmental_factors_on_the_total_cholesterol_content_in_the_meat_of_freshwater_fish_of_Poland_en.pdf
p-ISSN: 1332-9049
Polskie słowa kluczowe: ryby słodkowodne ; mięso ; cholesterol całkowity
Angielskie słowa kluczowe: freshwater fish ; meat ; tptal cholestrol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/32
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/32
Rok: 2017
Autorzy: E. Gornowicz, S. Nowaczewski, L. Lewko, R. Zwierzyński, K. Moliński, E. Skotarczak
Tytuł: Characteristics of slaughter value in geese depending on genotype and diet supplementation of herbs
Tytuł równoległy: Charakterystyka wartości rzeźnej gęsi w zależności od pochodzenia i żywienia z dodatkiem ziół
W: XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PB WPSA "Nauka praktyce - praktyka nauce" : 18-20.09.2017, Tarnowo Podgórne, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 134-135
Polskie słowa kluczowe: gęsi ; rasy zwierząt ; odmiany ; płeć ; tucz ; mięso ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: geese ; breed ; variety ; sex ; fattening ; meat ; quality
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
7/32
Rok: 2016
Autorzy: A. Przybylak, P. Boniecki, K. Koszela, A. Ludwiczak, M. Zaborowicz, D. Lisiak, M. Stanisz, P. Ślósarz
Tytuł: Estimation of intramuscular level of marbling among Whiteheaded Mutton Sheep lambs
Źródło: J. Food Eng. - 2016, vol. 168, s. 199-204, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: ultrasonografia ; obrazy USG ; analiza obrazu ; mięso ; marmurkowatość ; modelowanie neuronowe
Angielskie słowa kluczowe: USG image analysis ; marbling classification ; neural modeling
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.099
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/32
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Agnieszka Waśkiewicz, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny
Tytuł: The effect of blueberries on the oxidative stability of pork meatloaf during chilled storage
Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2016, vol. 40, iss. 5, s. 899-909, il., bibliogr.
p-ISSN: 0145-8892
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; borówki ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; blueberries ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.791
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/32
Rok: 2016
Autorzy: A. Kaczmarek, M. Rudzińska, M. Muzolf-Panek, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Antioxidant and antimicrobial effect of garlic, onion and marjoram in fresh minced pork during refrigerated storage
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 36-37
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; utlenianie ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: lipids ; oxidation ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/32
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Frala, Ryszard Kowalski, Agnieszka Waśkiewicz, Tomasz Szablewski
Tytuł: Wpływ marynowania na powstawanie heterocyklicznych amin w mięsie poddawanym grillowaniu
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2015, t. 20, nr 1, s. 46-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; gillowanie ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: meat ; grilling ; heterocyclic aromatic amines
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/32
Rok: 2015
Autorzy: Véronique Santé-Lhoutellier, Edward Pospiech
Tytuł: Meat and muscle composition : Structure of muscle, chemical and biochemical constitution of muscle, nutritional value. Species and breed characteristics
W: Meat quality : Genetic and environmental factors / Ed. by Wiesław Przybylski, David Hopkins.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press Taylor & Francis Group, 2015
Seria: Chemical and Functional Properties of Food Components Series ; 15
Szczegóły: s. 1-30, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-4822-2031-5
Liczba arkuszy: 2,50
Polskie słowa kluczowe: struktura mięśnia ; mięso ; skład chemiczny ; przemiany biochemiczne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
12/32
Rok: 2015
Autorzy: Marta Bykowska, Agnieszka Ludwiczak, Marek Stanisz
Tytuł: Ocena wybranych cech jakościowych mięsa danieli Dama dama z chowu fermowego po okresie dojrzewania w opakowaniu próżniowym
W: Produkty lokalne pochodzenia zwierzęcego szansą rozwoju regionalnego : LXXX Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Bydgoszcz 21-23 września 2015.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 239
Polskie słowa kluczowe: Dama dama ; daniel ; mięso ; jakość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/32
Rok: 2015
Autorzy: Iwona Chwastowska-Siwecka, Mariusz S. Kubiak, Włodzimierz Dolata
Tytuł: Proces peklowania i masowania w przetwórstwie mięsa
Źródło: Technol. Mięsne. - 2015, 4, s. 98-101, il.
Polskie słowa kluczowe: utrwalanie żywności ; mięso ; peklowanie
Angielskie słowa kluczowe: meat preservation ; curing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/32
Rok: 2015
Autorzy: Marta Cieślik, Katarzyna Ratajczak
Tytuł: Porównanie wybranych metod identyfikacji mikroorganizmów w analizie mikrobiologicznej mięsa
W: VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2015 Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : Lublin, 21-22 marca 2015 roku, Abstrakty / Red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg.
Adres wydawniczy: Lublin : Sorus, 2015
Szczegóły: s. 119
ISBN: 978-83-63768-62-1
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 listopada 2015].
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; konsorcjum mikrobiologiczne ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: food safety ; microbial consortium ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/32
Rok: 2014
Autorzy: Ryszard Cholewa, Marian Pietrzak
Tytuł: Związki (korelacje) między cechami mięsa nutrii
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 2, s. 205-208, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: nutria ; mięso ; korelacje między cechami
Angielskie słowa kluczowe: coypu ; meat ; correlation between features
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/32
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from Ginkgo biloba leaves in meatballs
Źródło: Meat Sci. - 2014, vol. 97, iss. 2, s. 174-180, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z miłorzębu ; utlenianie tłuszczy ; utlenianie cholesterolu ; pochodne utlenione cholesterolu ; przeciwutleniacze ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: Ginkgo biloba leaf extracts ; lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; cholesterol oxidation products ; antioxidants ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.615
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/32
Rok: 2014
Autorzy: Jan Mazurkiewicz, Grażyna Czyżak-Runowska, Wojciech Andrzejewski, Marian Pietrzak, Katarzyna Przybylska, Katarzyna Żołnierewicz
Tytuł: Jak ocenić jakość mięsa karpi?
W: Szkolenie producentów ryb : Polskie Towarzystwo Rybackie, 19-21 luty 2014 roku, Licheń Stary, Materiały szkoleniowe.
Adres wydawniczy: Licheń Stary : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 180-186
Polskie słowa kluczowe: karp ; mięso ; jakość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/32
Rok: 2013
Autorzy: Bożena Danyluk, Edward Pospiech, Agnieszka Iwanowska
Tytuł: Przydatność technologiczna i trwałość mięsa z wadami
Źródło: Gospod. Mięsna. - 2013, nr 4, s. 36, 38-39, il.
p-ISSN: 0367-4916
Polskie słowa kluczowe: mięso ; wady mięsa ; trwałość mikrobiologiczna ; przydatność technologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/32
Rok: 2013
Autorzy: Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Karol Węglarzy, Marian Pietrzak
Tytuł: Wpływ utrzymania krajowych gęsi odmian południowych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego na jakość mięsa
Tytuł równoległy: Effect of the maintenance of a native varieties of Southern Polish geese according to the requirements of an organic agriculture on the meat quality
Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2013, vol. 58, 3, s. 165-168, bibliogr.
p-ISSN: 1642-686X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: odchów zwierząt ; ekologia zwierząt ; gęś ; mięso ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: rearing ; ecology ; goose ; meat ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/32
Rok: 2012
Autorzy: Ryszard Cholewa
Tytuł: Kaninchen als Fleischtiere. Welche Zukunftschancen kann sich die Kaninchenindustrie in Polen ausrechnen?
Źródło: Fleischwirtschaft. - 2012, 5, s. 21-22, bibliogr.
p-ISSN: 0015-363X
Polskie słowa kluczowe: królik ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: kaninchen ; fleischtiere
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: GER
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.112
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
21/32
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: The effect of iodine salts on lipid oxidation and changes in nutritive value of protein in stored processed meats
Źródło: Meat Sci. - 2012, vol. 92, iss. 2, s. 139-143, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; sole jodu ; utlenianie lipidów ; lizyna ; metionina ; strawność białka
Angielskie słowa kluczowe: meat ; iodine salts ; lipid oxidation ; lysine ; methionine ; protein digestibility
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.754
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/32
Rok: 2012
Autorzy: Magdalena Kozera
Tytuł: Ale to już było i nie wróci więcej... Czarny rynek mięsa
Źródło: Trzoda Chlewna. - 2012, R. 50, nr 1, s. 13-15
p-ISSN: 0137-6764
Polskie słowa kluczowe: rynek mięsny ; mięso ; handel nielegalny ; Polska
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/32
Rok: 2011
Autorzy: A. Perek, A. Waśkiewicz, R. Kowalski, W. Dolata
Tytuł: Addition of red wine to steaks affects the formation of heterocyclic aromatic amines during grilling
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 126
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: grilowanie ; dodatki do żywności ; wina czerwone ; mięso ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: red wine ; heterocyclic aromatic amines ; meat ; grilling
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
24/32
Rok: 2011
Tytuł: Mięso - podstawy nauki i technologii / Pod red. Andrzeja Pisuli i Edwarda Pospiecha
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 519 s. : il., bibliogr. ; 25 cm + 2 pyty CD
ISBN: 978-83-7583-317-1
Polskie słowa kluczowe: mięso ; przetwórstwo mięsa ; technologia żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/32
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Martyna Jeżewska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane wskaźniki wartości odżywczej mięsa suszonego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2011, R. 18, nr 5 (78), s. 94-106, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; liofilizacja ; utlenianie lipidów ; przeciwutleniacze ; wartość odżywcza
Angielskie słowa kluczowe: meat ; lyophilization ; oxidation of lipids ; antioxidants ; nutritive value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.155
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/32
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Pawlak, Antoni Ryniecki
Tytuł: 'Puffingi' mięsne - dobór metod obróbki wstępnej surowca
W: II Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 9-11 czerwiec 2010 / Oprac. red. Ewa Jakubczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2010
Szczegóły: s. 99
ISBN: 978-83-7583-204-4
Polskie słowa kluczowe: suszenie mikrofalowo-podciśnieniowe ; puffingi mięsne ; mięso ; kruchość mięsa ; obróbka wstępna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/32
Rok: 2008
Autorzy: Tomasz Strzyżewski, Agnieszka Bilska, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: Zależność pomiędzy wartością pH mięsa a jego barwą
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2008, t. 2, z. 2, art. 12, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_2_12.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso ; jakość ; barwa mięsa ; pH ; wady mięsa
Angielskie słowa kluczowe: meat ; quality ; colour ; pH ; meat faults
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/32
Rok: 2007
Autorzy: Romana Chojnacka
Tytuł: Odkrywamy nowe smaki znanych potraw : Eskalopki
Źródło: Bydło. - 2007, nr 10, s. 74, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; mięso ; eskalopki ; przepisy kulinarne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/32
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Flaczyk, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak, Ryszard Amarowicz
Tytuł: Effect of cracklings hydrolysates on oxidative stability of pork meatballs fat
Źródło: Food Res. Int. - 2006, vol. 39, iss. 8, s. 924-931, il., bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; tłuszcz ; mięso ; hydrolizaty białkowe ; produkty utleniania cholesterolu
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; fat ; meat ; protein hydrolysates ; cholesterol oxidation products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.652
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/32
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz
Tytuł: Kultury startowe : Rola wybranych mikroorganizmów w technologii przetwarzania mięsa
Źródło: Mięso. - 2006, 1, s. 20-21
p-ISSN: 1640-2715
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; technologia mięsa ; mikroorganizmy ; bakterie kwasu mlekowego ; mikrokokki ; drożdże ; grzyby pleśniowe ; zastosowanie ; kultury starterowe ; przetwory mięsne ; mięso ; kiełbasy surowe ; utrwalanie żywności ; kultury ochronne
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/32
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Dlaczego grillowane mięso najpierw twardnieje, a dopiero później mięknie?
Źródło: Świat Nauki. - 2006, nr 8 (180), s. 88
p-ISSN: 0867-6380
Polskie słowa kluczowe: mięso ; kolagen ; włókna mięśniowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/32
Rok: 1991
Autorzy: Jan Pikul
Tytuł: Powstawanie obcego, niepożądanego zapachu i smaku w mięsie ogrzewanym i przechowywanym w warunkach chłodniczych : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 30.11.1991 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1991. - 38 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 4
Polskie słowa kluczowe: mięso ; ogrzewanie ; chłodzenie ; właściwości sensoryczne ; smak ; zapach
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP