logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: MAKARONY
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/12
Rok: 2014
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Miłosz Łuczak, Izabela Pankiewicz
Tytuł: Makarony wzbogacone w składniki bioaktywne: charakterystyka sensoryczna i żywieniowa
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 3, s. 237-248, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; makarony
Angielskie słowa kluczowe: bioactive compounds ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/12
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Halina Staniek, Maja Adamczewska, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Porównanie zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 536-541, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; analiza porównawcza
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; minerals ; content ; comparison
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/12
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Ewelina Król, Maja Adamczewska, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Evaluation of the content of macroelements calcium and magnesium in selected types of pasta [*]
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2014]
Szczegóły: s. 98
Polskie słowa kluczowe: makarony ; wapń, magnez ; zawartość
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; calcium ; magnesium ; content
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/12
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Novel prototypes of functional pasta as sources of essential minerals
W: International Conference on Food Innovation FoodInnova-2014 : Universidad Nacional De Entre Rios, Concordia, Argentina, 20-23.10.2014, Libro de resúmenes / Ed. Jorge Amado Gerard, Pedro Fito Maupoey.
Adres wydawniczy: Concordia : Universidad Nacional de Entre Rios, 2014
Szczegóły: s. 251
ISBN: 978-950-698-340-6
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych
Angielskie słowa kluczowe: functional pasta ; prototypes ; essential minerals
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/12
Rok: 2014
Autorzy: Wiktor Obuchowski
Tytuł: Niektóre aspekty wzbogacania makaronu w bioaktywne składniki
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2014, R. 58, nr 8, s. 13-14, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: makarony ; składniki bioaktywne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; bioactive compouds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/12
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/12
Rok: 2013
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej makaronów z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 4, s. 876-878, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne ; makarony ; nasiona strączkowe ; ekstrakty roślinne ; ekstrakty przypraw
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/12
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Możliwości zastosowania nasion soczewicy do komponowania produktów o wysokiej zawartości składników bioaktywnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 86
Polskie słowa kluczowe: soczewica ; makarony ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; trawienie in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/12
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski
Tytuł: Reologiczne podstawy kształtowania cech ciasta makaronowego
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 7, s. 29-33, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; makarony ; ciasto makaronowe ; właściwości reologiczne ; kształtowanie cech ; reologia ; miesienie ; wytłaczanie ; wkładki kształtujące
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/12
Rok: 2006
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Aleksandra Chalcarz
Tytuł: Wpływ surowca na zawartość substancji rozpuszczalnych oraz kierunek i wielkość przemian sacharydów w procesie ekstruzji
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 4, s. 16-19, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo zbożowe ; przetwory zbożowe ; piekarstwo ; makarony ; ekstruzja ; surowce roślinne ; węglowodany
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/12
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Alicja Kawka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Mąka, kasze, ryż, makarony
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 136-157, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; mąka ; kasze ; ryż ; makarony ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/12
Rok: 2002
Autorzy: W. Obuchowski, Agnieszka Makowska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Wykorzystanie metod immunochemicznych do ilościowego określenia zawartości innych niż durum gatunków pszenicy w surowcach i wybranych produktach zbożowych [*]
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2002, t. 7, nr 1, s. 12-19, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: makarony ; białka zbożowe ; metody immunochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; cereal proteins ; immunochemical methods
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP