logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LIZOZYM
Liczba odnalezionych rekordów: 26



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/26
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: LF NMR studies of microwave modified starch with lysozyme
Tytuł równoległy: Analiza metodą LF NMR mikorofalowo zmodyfikowanej skrobi z dodatkiem lizozymu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2018, t. 12, z. 4, s. 341-351, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_12_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Food and Nutrition Sciences.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; skrobia ziemniaczana ; skrobia modyfikowana ; mikrofale ; metoda LF NMR ; energia aktywacji
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modified potato starch ; microwave ; low field NMR ; interaction energy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/26
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Pers
Tytuł: Molekularne właściwości żeli skrobiowo-białkowych
W: Dni Doktoranta 2016 : Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 grudnia 2016.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 45
ISBN: 978-83-7160-858-2
Polskie słowa kluczowe: skrobia ziemniaczana ; NMR ; lizozym ; czas relaksacji spin-sieć ; czas relaksacji spin-spin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/26
Rok: 2016
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Nowe formy lizozymu - potencjalne możliwości produkcji i wykorzystania
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 4, s. 27-29, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacje lizozymu ; aktywność antybakteryjna ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modifiction of lysozyme ; antibacterial activity ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/26
Rok: 2015
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: New properties of the modified lysozyme and the possibility of its practical use
W: International Conference on Protein Engineering [Dokument elektroniczny] : October 26-28, 2015 Chicago, USA.
Adres wydawniczy: Chicago : OMICS International, 2015.
Lokalizacja: ePoster PDF ; https://protein-engineering.conferenceseries.com/2015/eposter-presentation.php%20http://protein-engineering.conferenceseries.com/2015/eposter/new-properties-of-the-modified-lysozyme-and-the-possibility-of-its-practical-use-protein-engineering-2015 [Dostęp: 23 listopada 2017].
conferenceseries.com
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; lizozym modyfikowany ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modification ; practical application
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/26
Rok: 2014
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, M. Rudzińska, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Effect of Japanese quails age on cholesterol and lysozyme content in egg
W: Wrocław Banff Egg Forum : Egg: Bioactive Treausure, Wrocław, 25-27 June 2014 / Ed. by Małgorzata Korzeniowska i Tadeusz Trziszka.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7714-185-1
Polskie słowa kluczowe: przepiórka japońska ; cholesterol ; lizozym ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: japanese quails ; cholesterol ; lysozyme ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/26
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Celina Marciszewska, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Popiół
Tytuł: Effect of lysozyme treatment on quality and bacterial contamination of chilled chicken legs
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2013, vol. 57, no. 1, s. 79-84, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: kurczęta ; przechowywanie chłodnicze ; lizozym ; flora bakteryjna ; okres trwałości ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: chicken legs ; cold storage ; lysozyme ; bacteriological flora ; shelf-life ; sensory quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.365
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/26
Rok: 2013
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski
Tytuł: Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu izolowanego z białka jaja
Tytuł równoległy: Antimicrobial activity of modified lysozyme isolated from the egg white
W: XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : Materiały konferencyjne: 02-04.09.2013 r., Zegrze k. Warszawy, Poland.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [ Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydawnictwo], 2013
Szczegóły: s. 122-123
ISBN: 978-83-7583-488-8
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; mięso wieprzowe
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; pork meat
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
8/26
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Robert Borowiak
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 1, Otrzymywanie i modyfikacje lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 48-50
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; metody otrzymywania ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/26
Rok: 2013
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 2, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 51-53
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność hydrolityczna ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/26
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Potential possibilities of production, modification and practical application of lysozyme
Tytuł równoległy: Możliwości produkcji, modyfikacji i praktycznego wykorzystania lizozymu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 223-230, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antybacterial activity ; modification ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/26
Rok: 2012
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Bioaktywne składniki białka jaja kurzego
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 73
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; białko jaja kurzego ; lizozym
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/26
Rok: 2012
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski
Tytuł: Zastosowanie modyfikowanego lizozymu do przedłużania trwałości mięsa wieprzowego przechowywanego w warunkach chłodniczych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 158
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; mięso wieprzowe ; mikroflora ; modyfikacja ; lizozym modyfikowany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/26
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Próba zwiększenia funkcjonalności preparatów otrzymanych metodą wysokotemperaturowej modyfikacji lizozymu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 5 (84), s. 124-134, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja wysokotemperaturowa ; funkcjonalność
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; high-temperature modification ; functionality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/26
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Wpływ warunków środowiskowych na zmianę właściwości lizozymu w białku jaj kurzych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 3 (83), s. 77-87, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; dimer ; aktywość hdrolityczna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; dimer ; hydrolitic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/26
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Zastosowanie rezorcyny jako środka ochronnego lizozymu podczas jego wysokotemperaturowej modyfikacji
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 131-142, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; rezorcyna ; modyfikacja termiczna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; resorcin ; modficaction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/26
Rok: 2011
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski
Tytuł: The effect of modified lysozyme on microflora of cold-stored comminuted fresh and heat pork meat
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 31
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modificates ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/26
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Przeciwbakteryjne działanie modyfikowanego lizozymu wobec mikroflory rozdrobnionego mięsa wieprzowego
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 184-192, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
18/26
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Lesnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Physico-chemical properties and antibacterial activity of modified egg white-lysozyme
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2010, vol. 231, iss. 6, s. 959-964, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.585
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/26
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification enzyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/26
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial acitvity of lysozyme depending on dimer content
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
21/26
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Tomasz Szablewski, Jan Zabielski
Tytuł: Effects of treatment with lysozyme and its polymers on the microflora and sensory properties of chilled chicken breast muscles
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2009, vol. 53, no. 3, s. 455-461, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; lizozym ; aktywność bakteriostatyczna
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; lysozyme ; bacteriostatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.218
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/26
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial activity of lisozyme depending on dimer content
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 120-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność antybakteryjna ; lizozym ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; lysozyme ; modified lysozyme
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/26
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Zawartość ciał odpornościowych w mleku klaczy i kumysie i ich zmiany w czasie przechowywania chłodniczego
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s.125-126
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; immunoglobuliny ; mleko klaczy ; kumys
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/26
Rok: 2007
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Fizykochemiczne metody modyfikacji i pomiaru aktywności lizozymu
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 103 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 387
Polskie słowa kluczowe: enzymy ; lizozym ; modyfikacja ; metody fizykochemiczne ; aktywność antybakteryjna ; aktywność enzymatyczna ; aktywność hydrolityczna ; pomiary ; dimery
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/26
Rok: 2001
Autorzy: Hanna Frankowska, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Dorota Lisiak
Tytuł: Lizozym białka jaja kurzego o zwiększonym zakresie antybakteryjnego działania
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 395-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja ; białko jaja ; lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja chemiczna ; modyfikacja termiczna ; lizozym o zwiększonej aktywności antybakteryjnej
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
26/26
Rok: 1997
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Karol Socha
Tytuł: Wpływ parametrów procesu sorpcji lizozymu z białka jaja kurzego techniką jonowymienną na wielkość odzyskanej aktywności
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 259-264, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; białka jaja ; lizozym ; sorpcja wymienna ; czas trwania ; aktywność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP