logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LIPOSOMY
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2019
Autorzy: Grażyna Neunert, Jolanta Tomaszewska-Gras, Stanisław Witkowski, Krzysztof Polewski
Tytuł: Bursztynian tokoferolu w liposomach DPPC. Badania strukturalne metodami DSC i fluorescencji ANS
W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
Szczegóły: s. 107
ISBN: 978-83-66287-13-6
Polskie słowa kluczowe: przejście fazowe ; liposomy ; przepuszczalność membrany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/14
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Neunert, Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Polewski
Tytuł: Effect of tocopherol derivatives on physical parameters of DPPC liposomes. DSC and fluorescence studies
W: CCTA12 - 12th Conference on Calorimetry and Thermal Analysis and 5th Joint Czech - Hungarian - Polish - Slovakian Thermoanalytical Conference : 6-10 September 2015 Zakopane, Poland, Book of Abstracts.
Adres wydawniczy: Lublin : Maria Curie-Skłodowska University Press, 2015
Szczegóły: s. 437-438, il.
ISBN: 978-83-7784-684-1
Polskie słowa kluczowe: różnicowa kalorymetria skaningowa ; DPPC ; spektroskopia fluorescencyjna ; liposomy ; pochodne tokoferolu
Angielskie słowa kluczowe: DSC-differential scanning calorimetry ; DPPC ; fluorescent spectroscopy ; liposomes ; tocopherol derivatives
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/14
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Neunert, Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Krzysztof Polewski
Tytuł: Synergistic and antagonistic effects between alpha-tocopherol and phenolic acids in liposome system: spectroscopic study
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2015, vol. 241, iss. 6, s. 749-757, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 października 2015].
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; kwas kawowy ; kwas ferulowy ; kwas chlorogenowy ; synergizm
Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; caffeic acid ; ferulic acid ; chlorogenic acid ; Synergistic effect
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.433
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/14
Rok: 2015
Autorzy: Anna Bryła, Grażyna Lewandowicz, Wojciech Juzwa
Tytuł: Encapsulation of elderberry extract into phospholipid nanoparticles
Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, pt. B, s. 189-195, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; ekstrakt z czarnego bzu ; kapsułkowanie
Angielskie słowa kluczowe: liposome ; elderberry extract ; encapsulation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/14
Rok: 2015
Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Bangham method vs membrane technology in the formation of liposomal nanocapsules
Tytuł równoległy: Metoda Banghama vs technologia membranowa w formowaniu nanokapsułek liposomowych
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2015, 4 (45), s. 60-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; nanokapsułowanie ; liposomy ; cytometria przepływowa ; potencjał ζ
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; nanoencapsulation ; liposomes ; flow cytometry ; ζ potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
6/14
Rok: 2014
Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Kapsułkowanie soku z ziemniaka w liposomach
Źródło: Biul. IHAR. - 2014, nr 272, s. 49-62, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty ; liposomy ; nanokapsułki ; sok ziemniaczany
Angielskie słowa kluczowe: hydrolysate ; liposome ; nanokapsule ; potato juice
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/14
Rok: 2014
Autorzy: Anna Bryła, Karolina Fryczyńska, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: An attempt to application of microfiltration membrane unit for nanoencapsulation of elderberry extract into liposomes
Tytuł równoległy: Próba wykorzystania modułu mikrofiltracyjnego do prosesu nanokapsułkowania ekstraktu z owoców czarnego bzu w liposomach
W: Membranes and membrane processes in environmental protection / Ed. by Krystyna Konieczny, Korus Irena.
Adres wydawniczy: Warsaw; Gliwice : Environmental Engineering Committee. Polish Academy of Sciences, 2014
Seria: Monographs - Polish Academy of Sciences Environmental Engineering Committee ; vol. 118
Szczegóły: s. 343-353, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-63714-17-8
Liczba arkuszy: 0,6
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; mikrofiltracja ; ekstrakt czarnego bzu ; nanokapsułowanie
Angielskie słowa kluczowe: liposome ; microfiltration ; elderberry extract ; nanoencapsulation
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
8/14
Rok: 2014
Autorzy: Anna Bryła, Wojciech Juzwa, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Nanoencapsulation of elderberry extract using a membrane contactor
Tytuł równoległy: Nanokapsułkowanie ekstraktu z owoców czarnego bzu z wykorzystaniem modułu membranowego
W: Membranes and membrane processes in environmental protection / Ed. by Krystyna Konieczny, Korus Irena.
Adres wydawniczy: Warsaw; Gliwice : Environmental Engineering Committee. Polish Academy of Sciences, 2014
Seria: Monographs - Polish Academy of Sciences Environmental Engineering Committee ; vol. 118
Szczegóły: s. 333-341, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-63714-17-8
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; nanokapsułowanie ; moduły membranowe ; cytometria przepływowa
Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; nanoencapsulation ; membrane contactor ; flow cytometry
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
9/14
Rok: 2014
Autorzy: Grażyna Neunert, Piotr Wałejko, Stanisław Witkowski, Krzysztof Polewski
Tytuł: Właściwości fizykochemiczne i fotostabilność estrowych pochodnych tokoferolu w membranach lipidowych
W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Poznań, Streszczenia wykładów i e-posterów.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 28
Polskie słowa kluczowe: tokoferol ; estry tokoferolu ; liposomy ; fotodysocjacja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/14
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak, Małgorzata Jezierska, Andrzej Sidor, Magdalena Filipczuk, Michał Ostrowski
Tytuł: Stabilność oksydacyjna liposomów z dodatkiem ekstraktów wybranych owoców
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 161
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; owoce ; ekstrakty roślinne ; aktywność przeciwutleniająca ; TBARS ; CLA
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/14
Rok: 2011
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krystyna Olech, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ fenolowych składników preparatu dymu wędzarniczego na oksydację membran lipidowych
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywnosci Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 37
Polskie słowa kluczowe: dym wędzarniczy ; liposomy ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/14
Rok: 2011
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krystyna Olech, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ fenolowych składników preparatu dymu wędzarniczego na oksydację membran lipidowych
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 167-175, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; wędzenie ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; smoke ; phenolic compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
13/14
Rok: 2010
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
Tytuł: Wpływ genisteiny i daidzeiny na proces rozpuszczania membrany lipidowej w obecności detergentu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 15, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_15.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: daidzeina ; genisteina ; izoflawony ; membrana lipidowa ; liposomy ; detergenty
Angielskie słowa kluczowe: daidzein ; genistein ; isoflavones ; lipid membrane ; liposomes ; detergents
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/14
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectral properties of propyl gallate in organic silvents and in heterogeneous environment
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 39-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; galusan propylu ; micele ; liposomy ; fluorescencja ; DPPC ; lecytyna
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; micelle ; lipid vesicle ; absorption ; fluorescence ; DPPC ; lecithin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP