logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LIPIDY
Liczba odnalezionych rekordów: 18



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/18
Rok: 2016
Autorzy: Angelika Śmidowicz, Julita Reguła
Tytuł: Ocena wybranych markerów stanu odżywienia u osób w wieku 60 +
Źródło: Postępy Diet. Geriatr. Gerontol. - 2016, nr 1, s. 44
p-ISSN: 2450-6109 e-ISSN: 2450-6117
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 maja 2016].
Polskie słowa kluczowe: pomiary antropometryczne ; profil lipidowy ; lipidy ; CRP
Angielskie słowa kluczowe: anthropometric measurements ; lipid profile ; CRP
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/18
Rok: 2016
Autorzy: A. Kaczmarek, M. Rudzińska, M. Muzolf-Panek, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Antioxidant and antimicrobial effect of garlic, onion and marjoram in fresh minced pork during refrigerated storage
W: Proceedings of the 7th International Conference on the "Quality and safety in food production chain" : Wrocław 23-24 June 2016.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wrocław University of Environmental and Life Sciences], 2016
Szczegóły: s. 36-37
ISBN: 978-83-7717-240-7
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; utlenianie ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: lipids ; oxidation ; meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/18
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka podstawowych składników mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 2, s. 45-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; mleko krowie ; mleko kobiece ; lipidy ; związki azotowe ; węglowodany ; substancje mineralne ; witaminy ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; cow's milk ; human's milk ; lipids ; nitrogenous compounds ; carbohydrates ; minerals ; vitamins ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/18
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Evaluation of nutritional and biochemical parameters in spontaneously hypertensive rats following antihypertensive treatment
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (1), s. 103-110, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: leki hipotensyjne ; stan odżywienia ; glukoza ; lipidy ; hematokryt ; szczury SHR
Angielskie słowa kluczowe: antihypertensive drugs ; nutritional status ; glucose ; lipids ; hematocrit ; spontaneously hypertensive rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/18
Rok: 2014
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Produkty tłuszczowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 381-392, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,67
Polskie słowa kluczowe: produkty tłuszczowe ; oleje ; składniki bioaktywne ; lipidy ; tłuszcze roślinne ; tłuszcze zwierzęce
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
6/18
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska
Tytuł: A six-week diet high in fat, fructose, and salt disturbs lipid and mineral status, in rats
Tytuł równoległy: Wpływ sześciotygodniowej diety z dużą zawartością tłuszczu, fruktozy i soli na gospodarkę lipidową oraz mineralną u szczurów
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2013, 12 (2), s. 195-202, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: tłuszcz ; fruktoza ; sól ; lipidy ; cynk ; miedź ; żelazo ; magnez ; wapń ; nerki
Angielskie słowa kluczowe: fat ; fructose ; salt ; lipids ; zinc ; copper ; iron ; magnesium ; calcium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/18
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Pawel Bogdanski, Monika Szulinska, Marta Stepien, Danuta Pupek-Musialik, Anna Jablecka
Tytuł: Effects of green tea supplementation on elements, total antioxidants, lipids, and glucose values in the serum of obese patients
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2012, vol. 149, iss. 3, s. 315-322, il., bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; herbata zielona ; składniki mineralne ; stres oksydacyjny ; lipidy ; glukoza
Angielskie słowa kluczowe: obesity ; green tea ; polyphenol epigallocatechin-3-gallate ; minerals ; oxidative stress ; lipids ; glucose
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.307
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/18
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Monika Szulińska, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Short-term effects of sibutramine on mineral status and selected biochemical parameters in obese women
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2012, vol. 149, iss. 2, s. 163-170, bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: sibutramina ; składniki mineralne ; lipidy ; glukoza ; otyłość ; kobiety
Angielskie słowa kluczowe: sibutramine ; minerals ; lipid profile ; glucose ; obesity ; women
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.307
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/18
Rok: 2012
Autorzy: Anna Glapa, Marta Mendak, Joanna Suliburska, Paweł Bogdański
Tytuł: Zastosowanie L-argininy w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej i lipidowej u osób otyłych
Źródło: Forum Zaburzeń Metab. - 2012, t. 3, nr 4, s. 167-172, bibliogr.
p-ISSN: 2081-2450 e-ISSN: 2081-531X
Polskie słowa kluczowe: L-arginina ; otyłość ; glukoza ; insulina ; lipidy
Angielskie słowa kluczowe: L-arginine ; obesity ; glucose ; insulin ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
10/18
Rok: 2011
Autorzy: Joanna Suliburska, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Dietary intake and serum and hair concentrations of minerals and their relationship with serum lipids and glucose levels in hypertensive and obese patients with insulin resistance
Źródło: Biol. Trace Elem. Res. - 2011, vol. 139, iss. 2, s. 137-150, bibliogr.
p-ISSN: 0163-4984 e-ISSN: 1559-0720
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; lipidy ; glukoza ; nadciśnienie tętnicze ; otyłość ; insulinooporność
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; lipids ; glucose ; hypertension ; obesity ; insulin resistance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.923
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/18
Rok: 2008
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Krzysztof Michalski, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Ocena wybranych wskaźników biochemicznych krwi osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym w aspekcie ich sposobu żywienia
Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2008, t. 4, nr 3, s. 101-106, bibliogr.
p-ISSN: 1734-3321
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 maja 2013].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; sposób żywienia ; badania krwi ; wskaźniki biochemiczne ; lipidy ; glukoza ; sód ; potas
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; human nutrition ; blood ; biochemical indicator ; lipids ; glucose ; sodium ; potassium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/18
Rok: 2008
Autorzy: Grażyna Duda, Joanna Suliburska, Danuta Pupek-Musialik
Tytuł: Effects of short-term garlic supplementation on lipid metabolism and antioxidant status in hypertensive adults
Źródło: Pharmacol. Rep. - 2008, vol. 60, no. 2, s. 163-170, bibliogr.
p-ISSN: 1734-1140
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; preparaty czosnku ; lipidy ; przeciwutleniacze ; witaminy ; peroksydaza glutationu ; glutation
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; oily garlic preparation ; serum ; lipids ; antioxidants ; vitamins ; glutathione ; glutathione peroxidase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/18
Rok: 2007
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Ewa Flaczyk, Ryszard Amarowicz, Erwin Wąsowicz, Józef Korczak
Tytuł: Antioxidative effect of crackling hydrolysates during frozen storage of cooked meatballs
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 224, iss. 3, s. 293-299, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: lipidy ; cholesterol ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; cholesterol oxidation ; antioxidants ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/18
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Kukurydza. Część 6, Lipidy kukurydzy
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 5, s. 18, 23-24
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: zboża ; kukurydza ; skład chemiczny ; lipidy ; fosfolipidy ; fitosterole ; karotenoidy ; witamina E
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/18
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Ibrahim Elmadfa, Karl-Heinz Wagner
Tytuł: Effect of α- and β-tocopherol on the oxidative stability of a mixed hydrogenated fat under frying conditions
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2005, vol. 221, iss. 3-4, s. 291-297, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: alfa-tokoferol ; beta-tokoferol ; stabilność oksydacyjna ; lipidy ; utlenianie ; tłuszcz utwardzony
Angielskie słowa kluczowe: alpha-tocopherol ; beta-tocopherol ; stability ; lipid oxidation ; primary oxidation products ; secondary oxidation products ; hydrogenated fat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.173
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/18
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
17/18
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do triacylogliceroli smalcu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; witamina E ; produkty spożywcze ; przedłużanie trwałości ; lipidy ; smalec ; triacyloglicerole ; tokoferole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
18/18
Rok: 1997
Autorzy: Anna Cierniewska, Alicja Kawka, Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Wykorzystanie metod histochemicznych do określenia rozmieszczenia związków białkowych, lipidowych i b~-glukanów w ziarniakach wybranych odmian jęczmienia
W: Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia : Seminarium Naukowe, Puławy 23-24 października 1997.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, 1997
Seria: K - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ; 14
Szczegóły: s. 88
ISBN: 83-85725-73-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; odmiany roślin ; ziarniaki ; białka ; lipidy ; beta-glukany ; lokalizacja ; metody histochemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP