logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KWASY TŁUSZCZOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 55



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/55
Rok: 2019
Autorzy: Danuta Kurasiak-Popowska
Tytuł: Lnianka siewna - roślina historyczna czy perspektywiczna?
Źródło: Fragm. Agron. - 2019, R. 36, nr 2, s. 42-54, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0860-4088
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 września 2019].
Polskie słowa kluczowe: lnianka ; Camelina sativa ; hodowla roślin ; olej lniankowy ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: Camelina sativa ; breeding ; camelina oil ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/55
Rok: 2019
Autorzy: Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Wojciech Antkowiak, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Dwiecki
Tytuł: Olej z owoców lipy drobnolistnej (Tilia cordata) i lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) - skład kwasów tłuszczowych i wybranych związków bioaktywnych
Tytuł równoległy: Oil from fruits of small-lime (Tilia cordata) and large-leaved lime (Tilia platyphyllos) - fatty acids composition and content of selected bioactive compounds
W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
Szczegóły: s. 94-95
Polskie słowa kluczowe: lipa drobnolistna ; lipa szerokolistna ; oleje jadalne ; kwasy tłuszczowe ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: small-leaved lime ; large-leaved lime ; edible oil ; fatty acids ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
3/55
Rok: 2019
Autorzy: Oskar Marek Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska, Monika Fedko, Dominik Kmiecik
Tytuł: Wpływ odmiany derenia jadalnego (Cornus mas L.) na skład pestki i zawartość wybranych fitozwiązków
W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ; VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" : Olsztyn, 23-24 maja 2019 r.
Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [b.w.], 2019
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: dereń jadalny ; Cornus mas ; amigdalina ; kwasy tłuszczowe ; aktywność antyoksydacyjna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/55
Rok: 2018
Autorzy: Bogusława Łęska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Advances in food fortification with essential fatty acids
W: Food Biofortification Technologies / Ed. by Agnieszka Saeid.
Adres wydawniczy: Boca Raton : CRC Press Taylor & Francis Group, 2018
Seria: Contemporary Food Engineering
Szczegóły: s. 119-139, bibliogr.
ISBN: 978-1-4987-5659-4
Polskie słowa kluczowe: żywność wzbogacona ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: fortification food ; fatty acids
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 50.000
Praca afiliowana przez UP
5/55
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Ratusz, Edyta Symoniuk, Małgorzata Wroniak, Magdalena Rudzińska, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena wartości żywieniowej i stabilności oksydacyjnej olejów z konopi siewnych (Cannabis sativa L.)
Tytuł równoległy: Evaluation of the nutritional value and oxidative stability of hemp oils (Cannabis sativa L.)
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 112-113
ISBN: 978-83-64246-83-8
Polskie słowa kluczowe: konopie siewne ; Cannabis sativa ; oleje tłoczone na zimno ; stabilność oksydacyjna ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: Cannabis sativa ; cold press hemp oil ; fatty acids ; oxidative stability ; sterols ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
6/55
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Wroniak, Agnieszka Rękas, Iwona Ścibisz, Aleksander Siger, Andrzej Anders
Tytuł: Skład chemiczny i stabilność oksydatywna wysoko oleinowego oleju rzepakowego wytłoczonego po obróbce mikrofalowej całych i obłuskanych nasion
Tytuł równoległy: Chemical composition and oxidative stability of high-oleic rapeseed oil pressed from microwave pre-treated intact and de-hulled seeds
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
Szczegóły: s. 102
ISBN: 978-83-64246-83-8
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy wysokooleinowy ; łuskanie ; obróbka mikrofalowa ; kwasy tłuszczowe ; stabilność oksydatywna
Angielskie słowa kluczowe: high-oleic rapeseed oil ; hulling ; microwaving ; fatty acids ; oxidative stability
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
7/55
Rok: 2017
Autorzy: Marianna Raczyk, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Roasting pumpkin seeds and changes in the composition and oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (3), s. 293-301, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: olej ; nasiona ; dynia ; prażenie ; sterole ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin seed oil ; roasting ; sterols ; fatty acid ; tocopherols ; carotenoids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/55
Rok: 2017
Autorzy: Adel G. Abdel-Razek, Minar M. M. Hassanein, Magdalena Rudzińska, Mohamed H. El-Mallah
Tytuł: Role of minor constituents and balanced fatty acids in upgrading the low stability of cooking oils blended with palm super olein
Źródło: Asian J. Sci. Res. - 2017, vol. 10, no. 3, s. 150-159, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1992-1454 e-ISSN: 2077-2076
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 września 2017].
Polskie słowa kluczowe: oleina palmowa ; fitosterole ; witamina E ; gotowanie ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: palm super olein ; phytosterols ; vitamin E ; cooking oils ; fatty acid balance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/55
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Wojciech Borzyszkowski, Mieczysław Turski, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Physicochemical characteristics of the cold-pressed oil obtained from seeds of Fagus sylvatica L.
Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 225, 15 June, s. 239-245, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: Fagus sylvatica ; oleje tłoczone na zimno ; kwasy tłuszczowe ; kwas gamma-linolenowy ; tokoferole ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: Fagus sylvatica ; cold pressed oil ; fatty acids ; gamma-linolenic acid ; tocopherols ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/55
Rok: 2017
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Arianne Soliven
Tytuł: Industrial by-products of plum Prunus domestica L. and Prunus cerasifera Ehrh. as potential biodiesel feedstock: Impact of variety
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2017, vol. 100, s. 77-84, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: produkty uboczne ; olej z pestek śliwek ; kwasy tłuszczowe ; biodiesel
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; plum kernel oil ; Prunus domestica ; Prunus cerasifera ; fatty acid ; biodiesel
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.849
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/55
Rok: 2017
Autorzy: Sylwia Marszałkiewicz, Aleksander Siger, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Katarzyna Ratusz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fizyczno-chemiczne właściwości olejów lniankowych tłoczonych na zimno
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 235-244, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; karotenoidy ; kwasy tłuszczowe ; olej lniankowy ; oleje roslinne tłoczone na zimno ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: phytosterols ; carotenoids ; fatty acid ; camelina oil ; cold-pressed vegetable oils ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/55
Rok: 2017
Autorzy: Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications - a review
Źródło: Rocz. PZH. - 2017, t. 68, nr 2, s. 123-129, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0035-7715
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; Salvia hispanica ; zdrowie człowieka ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; Salvia hispanica ; health ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/55
Rok: 2016
Autorzy: Angelika Śmidowicz
Tytuł: Analiza podaży tłuszczów w całodziennych racjach pokarmowych osób dorosłych
W: Dni Doktoranta 2016 : Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 grudnia 2016.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 61
ISBN: 978-83-7160-858-2
Polskie słowa kluczowe: stan zapalny ; kwasy tłuszczowe ; przewlekłe choroby niezakaźne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/55
Rok: 2016
Autorzy: Mariola Kozłowska, Eliza Gruczyńska, Iwona Ścibisz, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Fatty acids and sterols composition, and antioxidant activity of oils extracted from plant seeds
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 450-456, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 października 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona oleiste ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; związki fenolowe ; DPPH ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: plant seed soils ; fatty acids ; sterols ; phenolic compounds ; DPPH ; extraction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/55
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Composition of bioactive compounds in kernel oils recovered from sour cherry (Prunus cerasus L.) by-products: Impact of the cultivar on potential applications
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2016, vol. 82, s. 44-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek wiśni ; tokoferole ; kwasy tłuszczowe ; karotenoidy ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: Prunus cerasus ; sour cherry kernel oil ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; carotenoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.181
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/55
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Seeds recovered from industry by-products of nine fruit species with a high potential utility as a source of unconventional oil for biodiesel and cosmetic and pharmaceutical sector
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2016, vol. 83, s. 329-338, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek owoców ; produkty uboczne ; biodiesel ; kwasy tłuszczowe ; fitosterole ; skwalen
Angielskie słowa kluczowe: fruit seeds oils ; by-products ; biodiesel ; fatty acids ; phytosterols ; squalene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.181
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/55
Rok: 2016
Autorzy: Minar M. M. Hassanein, Adel G. Abdel-Razek, Magdalena Rudzinska, M. Hassan El-Mallah
Tytuł: Comprehensive study on the characteristics and authenticity of Egyptian monovarietal coratina virgin olive oil
Źródło: Int. J. ChemTech Res. - 2016, vol. 9, no. 9, s. 86-94, bibliogr.
p-ISSN: 0974-4290 e-ISSN: 2455-9555
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: oliwa z oliwek ; tokoferole ; fitosterole ; kwasy tłuszczowe ; zafałszowania żywności
Angielskie słowa kluczowe: olive oil ; tocopherols ; phytosterols ; fatty acids ; adulteration ; authenticity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
18/55
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Chemical composition of seed oils recovered from different pear (Pyrus communis L.) cultivars
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2016, vol. 93, iss. 2, s. 267-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek gruszek ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: pear seed oil ; fatty acids ; tocopherols ; carotenoids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/55
Rok: 2016
Autorzy: Agata Biadała
Tytuł: Tłuszcz mleczny- bogactwo składników odżywczych
Źródło: Mlecz. Technol. - 2016, 3, s. 26-27
p-ISSN: 2450-6877
Polskie słowa kluczowe: mleczarstwo ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: dairy ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/55
Rok: 2016
Autorzy: Janetta Niemann, Andrzej Wojciechowski, Aldona Jasińska-Stępniak, Magdalena Olender
Tytuł: Analiza składu kwasów tłuszczowych w nasionach mieszańców międzygatunkowych z rodzaju Brassica
Tytuł równoległy: Analysis of fatty acids composition in Brassica interspecific hybrids seeds
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 67-69
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; rzepak ; mieszańce międzygatunkowe
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; rapeseed ; Brassica interspecific hybrids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
21/55
Rok: 2016
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska-Kołodziejczak, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Profil związków biologicznie czynnych w ziarnie pszenicy różnej wielkości
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 77-84, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: kwasy fenolowe ; pszenica ; kwasy tłuszczowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/55
Rok: 2015
Autorzy: Marianna Raczyk
Tytuł: Analiza wielkocząsteczkowych produktów termiczno-oksydacyjnej degradacji estrów stigmasterolu
W: Dni Doktoranta 2015 : Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13 listopada 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2015
Szczegóły: s. 57
ISBN: 978-83-7160-825-4
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; kwasy tłuszczowe ; oksysterole ; utlenianie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/55
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Dominik Kmiecik
Tytuł: Otrzymywanie i identyfikacja standardów estrów stigmasterolu
W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 420, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: stigmasterol ; kwasy tłuszczowe ; estryfikacja ; GC-MS ; NMR
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/55
Rok: 2015
Autorzy: Marek Pieszka, Władysław Migdał, Robert Gąsior, Magdalena Rudzińska, Dorota Bederska-Łojewska, Magdalena Pieszka, Paulina Szczurek
Tytuł: Native oils from apple, blackcurrant, raspberry, and strawberry seeds as a source of polyenoic fatty acids, tocochromanols, and phytosterols: a health implication
Źródło: J. Chem. - 2015, vol. 2015, Article ID 659541, 8 s., bibliogr.
p-ISSN: 2090-9063 e-ISSN: 2090-9071
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek owoców ; kwasy tłuszczowe ; tokochromanole ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: fruit seeds oils ; fatty acids ; tocochromanols ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.996
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/55
Rok: 2015
Autorzy: Anna Nowak, Magdalena Majerowska, Zuzanna Dobersztyn, Marianna Raczyk
Tytuł: Nasiona maku białego i niebieskiego - bogaty w związki bioaktywne surowiec do produkcji oleju tłoczonego na zimno
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 85-86
Polskie słowa kluczowe: mak niebieski ; mak biały ; kwasy tłuszczowe ; fitosterole ; tokoferole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/55
Rok: 2015
Autorzy: Magdalena Majerowska, Zuzanna Dobersztyn, Anna Nowak, Marianna Raczyk
Tytuł: Olej z nasion chia tłoczony na zimno - naturalne źródło związków bioaktywnych
W: Nauka dla środowiska przyrodniczego : IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców w Poznaniu, 23-25 kwietnia 2015 r., Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Wydanie na płycie CD.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2015
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: szałwia hiszpańska ; kwasy tłuszczowe ; fitosterole ; tokoferole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/55
Rok: 2015
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania na zawartość kwasów tłuszczowych w liofilizatach mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 29, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizacja ; mleko klaczy liofilizowane ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; lyophilization ; lyophilised mare milk ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/55
Rok: 2015
Autorzy: M. Raczyk, M. Rudzińska, B. Matthäus
Tytuł: Badanie stabilności termicznej i oksydacyjnej estrów stigmasterolu
W: Nowe Oblicze Nauk Przyrodniczych : II Poznańskie Sympozjum Młodych Naukowców, 14 listopad 2015.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, 2015
Szczegóły: s. 53, bibliogr.
ISBN: 978-83-62783-03-8
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; oksydacja ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/55
Rok: 2014
Autorzy: M. Raczyk, M. Rudzińska
Tytuł: Identyfikacja produktów termicznej i oksydacyjnej degradacji estrów fitosteroli
W: I Konferencja Doktorantów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu : Poznań, 29-30 września 2014, Książka streszczeń.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2014
Szczegóły: s. 28-30, il.
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; estry ; kwasy tłuszczowe ; degradacja ; ogrzewanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/55
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Dalija Seglina
Tytuł: Lipophilic composition of eleven apple seed oils: A promising source of unconventional oil from industry by-products
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2014, vol. 60, s. 86-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: olej z nasion jabłek ; kwasy tłuszczowe ; fitosterole ; skwalen ; odpady poprodukcyjne
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; apple seed oils ; fatty acids ; phytosterols ; squalene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.837
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/55
Rok: 2014
Autorzy: Edward Pospiech
Tytuł: Wieprzowina ma mniej tłuszczu! : Sprawdź!
Źródło: infoPOLSUS. - 2014, nr 18, s. 27-27, il.
p-ISSN: 1897-1687
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; skład chemiczny ; zawartość tłuszczu ; cholesterol ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/55
Rok: 2014
Autorzy: R. Steppa, K. Szkudelska, J. Wójtowski, M. Stanisz, M. Szumacher-Strabel, G. Czyżak-Runowska, A. Cieślak, M. Markiewicz-Kęszycka, M. Pietrzak
Tytuł: The metabolic profile of growing lambs fed diets rich in unsaturated fatty acids
Źródło: J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. - 2014, vol. 98, iss. 5, s. 914-920, bibliogr.
p-ISSN: 0931-2439 e-ISSN: 1439-0396
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: owce ; hormony ; kwasy tłuszczowe ; profil metaboliczny ; żywienie zwierząt
Angielskie słowa kluczowe: lambs ; hormone ; fatty acids ; metabolic profile ; feeding
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.406
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/55
Rok: 2014
Autorzy: Ewelina Warzych, Adam Cieslak, Zofia E. Madeja, Piotr Pawlak, Anna Wolc, Danuta Lechniak
Tytuł: Multifactorial analysis of the follicular environment is predictive of oocyte morphology in cattle
Źródło: J. Reprod. Dev. - 2014, vol. 60, no. 1, s. 1-8, il., bibliogr.
p-ISSN: 0916-8818 e-ISSN: 1348-4400
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostep: 23 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; oocyty
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; oocyte ; cumulus cells ; follicular fluid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.515
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/55
Rok: 2014
Autorzy: M. Raczyk, M. Rudzińska, D. Kmiecik
Tytuł: Wpływ czasu smażenia na udział związków polarnych w olejach roślinnych i ich mieszankach
W: Nowe Oblicze Nauk Przyrodniczych : I Poznańskie Sympozjum Młodych Naukowców, 15 listopad 2014.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Chemii, Uniwersytet im. A. Mickiewicza, 2014
Szczegóły: 1 s., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: fitosterole ; oksydacja ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/55
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Studia nad stabilnością tiaminy w obecności wybranych produktów tłuszczowych i przeciwutleniaczy
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 104 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 471
ISBN: 978-83-7160-747-9
Liczba arkuszy: 6,5
Polskie słowa kluczowe: chlorowodorek tiaminy ; oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze ; hydrolizaty białkowe ; stabilność oksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: thiamine hydrochloride ; oils ; fatty acids ; antioxidants ; protein hydrolysate ; oxidative stability
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
36/55
Rok: 2014
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 219-234, il., bibliogr.
Liczba arkuszy: 1,00
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; essential unsaturated fatty acids
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
37/55
Rok: 2013
Autorzy: Piotr Przysiecki, Sławomir Nowicki, Andrzej Potkański, Zbigniew Nawrocki, Aneta Filistowicz, Andrzej Filistowicz
Tytuł: Wpływ płci na profil kwasów tłuszczowych w tuszkach lisów polarnych (Alopex lagopus L.)
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 1, s. 87-92, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: lis polarny ; płeć ; kwasy tłuszczowe ; tłuszcz
Angielskie słowa kluczowe: polar fox ; sex ; fat ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
38/55
Rok: 2013
Autorzy: E. Stachowska, D. Maciejewska, P. Ossowski, A. Drozd, K. Ryterska, M. Banaszczak, M. Milkiewicz, J. Raszeja-Wyszomirska, M. Slebioda, P. Milkiewicz, H. Jelen
Tytuł: Apolipoprotein E4 allele is associated with substantial changes in the plasma lipids and hylauronic acid content in patients with nonalcoholic fatty liver disease
Źródło: J. Physiol. Pharmacol. - 2013, vol. 64, no. 6, s. 711-717, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-5910
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: niealkoholowe stłuszczenie wątroby ; apolipoproteina E ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: non-alcoholic fatty liver disease ; non-alcoholic steatohepatitis ; apolipoprotein E ; fatty acids ; 5-oxo-6,8,11,14- eicosatetraenoic acid ; liquid chromatography/tandem mass spectrometry ; gas chromatography
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.720
Punktacja MNiSW: 20.000
Adres url:
Adres url:
39/55
Rok: 2013
Autorzy: Ireneusz Ryszard Antkowiak
Tytuł: Wydajność oraz skład chemiczny, jakość higieniczna i profil lipidowy mleka krów rasy jersey pochodzących po ojcach trzech odmian
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 151 s. : bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 467
ISBN: 978-83-7160-726-4
Liczba arkuszy: 14,6
Polskie słowa kluczowe: bydło jersey ; wydajność mleka ; wydajność dobowa ; mleko ; kwasy tłuszczowe ; cholesterol
Angielskie słowa kluczowe: Jersey cattle ; daily milk yield ; milk ; fatty acids ; cholesterol
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
40/55
Rok: 2012
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Joanna Teichert
Tytuł: Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 16, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; skład chemiczny ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość składników mineralnych ; kwasy tłuszczowe ; białka mleka ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; protein fractions ; fatty acids ; nutritional remarks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/55
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Ewa Gornowicz, Kinga Stuper-Szablewska, Magdalena Rudzińska, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Jaja z ekologicznego chowu kur niosek jako źródło składników prozdrowotnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 106
Polskie słowa kluczowe: jaja ; chów ekologiczny ; kwasy tłuszczowe ; kwasy fenolowe ; pierwiastki chemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/55
Rok: 2012
Autorzy: A. Cieślak, P. Zmora, J. Szczechowiak, A. Nowak, E. Pers-Kamczyc, M. Stanisz, J. Wójtowski, M. Szumacher-Strabel
Tytuł: Wpływ dodatku makuchu z Camelina sativa na fermentację w żwaczu u rosnących jagniąt
Tytuł równoległy: Effect of Camelina sativa cake on rumen parameters of growing lambs
W: Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu i żywności. Współczesne tendencje w produkcji żywności na tle wymogów zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich : Lublin-Susiec, 30.05.-01.06.2012, Monografie i streszczenia prac / Pod red. Anny Czech i Renaty Klebaniuk.
Adres wydawniczy: Dzierdziówka : Stowarzyszenie Rozwoju Regionalnego i Lokalnego PROGRESS, 2012
Seria: Studia Regionalne i Lokalne Polski Południowo-Wschodniej ; t. 9
Szczegóły: s. 134-135, bibliogr.
ISBN: 978-83-927698-6-6
Uwagi: Międzynarodowa konferencja nt. Współczesne tendencje w żywieniu zwierząt na tle wymogów zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; przeżuwacze ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: oil plants ; ruminants ; fatty acids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
43/55
Rok: 2009
Autorzy: Andrzej Potkański, Małgorzata Szumacher-Strabel, Adam Cieślak
Tytuł: Effect of enrichment the summer feeding ration for milking cows with mixture of fish oil and rapeseed oil on selected rumen parametres and milk fatty acid profile
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku mieszaniny oleju rzepakowego i rybiego do letniej dawki pokarmowej dla krów dojnych na poziom wybranych wskaźników płynu żwacza oraz koncentrację kwasów tłuszczowych w mleku
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 83-93, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: krowy mleczne ; żywienie zwierząt ; żwacz ; mleko ; kwasy tłuszczowe ; profil kwasów tłuszczowych ; czynniki żywieniowe ; dodatki paszowe ; olej rzepakowy ; olej rybny
Angielskie słowa kluczowe: cow ; fatty acids ; fish oil ; milk ; rapeseed oil ; rumen
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
44/55
Rok: 2008
Autorzy: Anna Prescha, Aleksander Siger, Katarzyna Lorenc-Kukuła, Jadwiga Biernat, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Szopa
Tytuł: Badania nad składem i podatnością na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 286-292, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: len transgeniczny ; kwasy tłuszczowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: transgenic flax ; fatty acids ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
45/55
Rok: 2008
Autorzy: Sylwia Chudy, Jan Pikul, Edyta Kowalska
Tytuł: Charakterystyka koncentratu mleczno-jajowego podczas przechowywania
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2008, 4 (17), s. 63-76, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: koncentraty spożywcze ; proszek mleczno-jajowy ; kwasy tłuszczowe ; sterole ; oksysterole
Angielskie słowa kluczowe: food concentrates ; milk and egg powder ; fatty acids ; sterols ; oxysterols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
46/55
Rok: 2007
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski, Aleksander Siger
Tytuł: Wpływ naturalnych przeciwutleniaczy na powstawanie wodorotlenków kwasów tłuszczowych
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 68
ISBN: 978-83-7160-443-0
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; autooksydacja ; wodoronadtlenki ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/55
Rok: 2006
Autorzy: Urszula Samotyja, Magdalena Rudzińska, Maria Małecka, Anna Pachołek
Tytuł: Ocena zmian frakcji tłuszczowej orzechów włoskichi [właśc. włoskich i] arachidowych podczas przechowywania
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 252
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: orzechy ; orzechy włoskie ; orzechy arachidowe ; przechowywanie ; kwasy tłuszczowe ; frakcje tłuszczowe ; zmiany jakościowe ; zmiany oksydacyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/55
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
Tytuł: Wpływ wybranych przeciwutleniaczy na proces utleniania kwasów tłuszczowych w emulsjach typu olej w wodzie
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 99
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: emulsja ; emulsja olej w wodzie ; kwasy tłuszczowe ; utlenianie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/55
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Szulczewska-Remi, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof W. Nowak, Magdalena Rudzińska, Daniela Chałupka
Tytuł: The influence of diet enriched with red palm oil on the fatty acid composition of plasma and liver in experimental rats
Źródło: J. Food Lipids. - 2006, vol. 13, iss. 2, s. 145-154, bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Blackwell
Polskie słowa kluczowe: żywienie zwierząt ; dodatki paszowe ; tłuszcz ; oleje roślinne ; olej palmowy ; szczury ; wątroba ; osocze ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.604
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/55
Rok: 2006
Autorzy: Łukasz Aleksandrzak, Zbigniew Broda
Tytuł: Charakterystyka zawartości kwasów tłuszczowych w nasionach chwastów rzepakopodobnych
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 45-47
Polskie słowa kluczowe: chwasty rzepakopodobne ; nasiona ; kwasy tłuszczowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
51/55
Rok: 2005
Autorzy: Aleksandra Szulczewska-Remi, Małgorzata Nogala-Kałucka, J. Kwiatkowski, Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Preparation of tocochromanol concentrate from red palm oil
Źródło: J. Food Lipids. - 2005, vol. 12, iss. 2, s. 112-123, il., bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Blackwell
Polskie słowa kluczowe: olejowiec gwinejski ; Elaesis guineensis ; oleje roślinne ; olej palmowy ; skład chemiczny ; kwasy tłuszczowe ; beta-karoten ; tokochromanole
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.490
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/55
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany współczynnika Harrisa i liczby nadtlenkowej pod wpływem promieniowania jonizującego w wybranych olejach roślinnych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 381-386, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; analiza żywności ; liczba nadtlenkowa ; współczynnik Harrisa ; promieniowanie jonizujące
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; fatty acids ; peroxide number ; Harris's coefficient ; ionising irradiation ; vegetable oils
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/55
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Kania, Piotr Żbikowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Transizomeryzacja podczas rafinacji oleju sojowego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2002, 1 (2), s. 47-53, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: olej sojowy ; rafinacja ; izomeryzacja ; kwasy tłuszczowe ; transizomery
Angielskie słowa kluczowe: soybean oil ; rafination ; transisomerization ; fatty acids ; transisomers
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
54/55
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku produkowanych w różnych regionach Polski
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 2, s. 447-459, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; skład chemiczny ; białka ; tłuszcz ; kwasy tłuszczowe ; metody badań ; spektrometria NIR
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; NIR spectrometry ; protein ; fat ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
55/55
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 65-66
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; fatty acids ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP