logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KWASY FENOLOWE
Liczba odnalezionych rekordów: 19



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/19
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Woźniak, Lucyna Mrówczyńska, Agnieszka Waśkiewicz, Marta Babicka, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Izabela Ratajczak
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w ekstrakcie z propolisu oraz ocena jego aktywności przeciwutleniającej i cytoochronnej względem erytrocytów ludzkich w warunkach stresu oksydacyjnego in vitro
Źródło: Postępy Fitoter. - 2019, nr 1, s. 18-24, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1509-8699 e-ISSN: 1731-2477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z propolisu ; związki fenolowe ; flawonoidy ; kwasy fenolowe ; właściwości przeciwutleniające ; ludzkie erytrocyty
Angielskie słowa kluczowe: propolis extract ; phenolic compounds ; flavonoids ; phenolic acids ; antioxidant properties ; human erythrocytes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/19
Rok: 2017
Autorzy: Monika Gąsecka, Piotr Rzymski, Mirosław Mleczek, Marek Siwulski, Sylwia Budzyńska, Zuzanna Magdziak, Przemysław Niedzielski, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: The relationship between metal composition, phenolic acid and flavonoid content in Imleria badia from non-polluted and polluted areas
Źródło: J. Environ. Sci. Health Part B-Pestic. Contam. Agric. Wastes. - 2017, vol. 52, iss. 3, s. 171-177, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0360-1234 e-ISSN: 1532-4109
Polskie słowa kluczowe: Imleria badia ; kwasy fenolowe ; flawonoidy
Angielskie słowa kluczowe: Imleria badia ; phenolic acids ; flavonoids ; contamination
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.273
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/19
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka, Badania, Rozwój" : Warszawa, 4 listopada 2017 r., Materiały konferencyjne, Książka abstraktów / Red. Kępczak Norbert.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Fundacji Promovendi, [2017]
Szczegóły: s. 83
ISBN: 978-83-949065-1-1
Polskie słowa kluczowe: kukurydza niebieska ; polifenole ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/19
Rok: 2017
Autorzy: Anna Przybylska, Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy
W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka, Badania, Rozwój" : 04.11.2017, Warszawa, Książka Artykułów / Red. Solarczyk Paweł.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Fundacji Promovendi, 2017
Szczegóły: s. 143-152, il., bibliogr., streszcz.
ISBN: 978-83-949065-2-8
Polskie słowa kluczowe: kukurydza niebieska ; polifenole ; antocyjany ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/19
Rok: 2016
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska-Kołodziejczak, Tomasz Góral, Danuta Kurasiak-Popowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Aktywacja nieenzymatycznych mechanizmów odpornościowych pszenicy w celu podniesienia wartości zdrowotnych produktów pszennych
W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 61-69, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-837-7
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: kwasy fenolowe ; pszenica ; stres biotyczny ; stres abiotyczny
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/19
Rok: 2016
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Jerzy Nawracała, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
Źródło: Przem. Chem. - 2016, t. 95, nr 6, s. 1233-1236, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2496
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: wheat ; phenolic acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.385
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/19
Rok: 2016
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska-Kołodziejczak, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski
Tytuł: Profil związków biologicznie czynnych w ziarnie pszenicy różnej wielkości
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 77-84, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: kwasy fenolowe ; pszenica ; kwasy tłuszczowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/19
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Aleksander Siger, Dominik Kmiecik
Tytuł: Wpływ warunków ekstrakcji na wydajność i skład wybranych ekstraktów z liści zielonych i żółtych miłorzębu dwuklapowego.
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 1, art. 9, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_9.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki i Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; miłorząb dwuklapowy ; kwasy fenolowe ; widma ekstraktów ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; Maidenhair tree ; phenolic acids ; extracts spectra ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/19
Rok: 2014
Autorzy: Anna Ostrowska, Kinga Stuper-Szablewska, Maciej Buśko, Iwona Rissmann, Marian Wiwart, Juliusz Perkowski
Tytuł: Profil metabolitów grzybowych, substancji o działaniu antyoksydacyjnym oraz metali w zbożowych mieszankach paszowych
W: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity : XX Konferencja Krajowa, Poznań, 21 - 22 maja 2014 r., Streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Genetyki Roślin PAN], 2014
Szczegóły: s. 23-24
Polskie słowa kluczowe: mieszanki zbożowe ; trichoteceny ; kwasy fenolowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/19
Rok: 2012
Autorzy: Kinga Stuper-Szablewska, Danuta Kurasiak-Popowska, Jerzy Nawracała, Juliusz Perkowski
Tytuł: Profile of phenolic acids of different wheat cultivars
Tytuł równoległy: Profil kwasów fenolowych wybranych linii pszenicy
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 112-113
Polskie słowa kluczowe: kwasy fenolowe ; wolne kwasy fenolowe ; choroby grzybowe ; pszenica
Angielskie słowa kluczowe: phenolic acids ; free phenolic acids ; fungal diseases ; wheat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
11/19
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Ewa Gornowicz, Kinga Stuper-Szablewska, Magdalena Rudzińska, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Jaja z ekologicznego chowu kur niosek jako źródło składników prozdrowotnych
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 106
Polskie słowa kluczowe: jaja ; chów ekologiczny ; kwasy tłuszczowe ; kwasy fenolowe ; pierwiastki chemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/19
Rok: 2012
Autorzy: T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz
Tytuł: Profil kwasów fenolowych w jajach kurzych
Tytuł równoległy: Phenolic acids profile compounds in hen eggs
W: XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 12-14.09.2012 r., Kołobrzeg, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Szczecin : [Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny], 2012
Szczegóły: s. 161-162
Polskie słowa kluczowe: kwasy fenolowe ; jaja kurze
Angielskie słowa kluczowe: phenolic acids ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
13/19
Rok: 2011
Autorzy: Karolina Wielgus, Aleksandra Luwanska, Marlena Szalata, Sebastian Mielcarek, Agnieszka Gryszczynska, Daniel Lipinski, Joanna Zeyland, Milena Szalata, Joanna Makowiecka, Grazyna Mankowska, Ryszard Slomski
Tytuł: Phytochemical estimation of sage (Salvia officinalis L.) cultivated in vitro - flavonoids and phenolic acids
Źródło: Acta Fytotech. Zootech. - 2011, vol. 14, Spec. Number, s. 8-10, bibliogr.
p-ISSN: 1335-258X e-ISSN: 1336-9245
Uwagi: Publikacja dostępna również online na stronie czasopisma "Acta fytotechnica et zootechnica" [Dostęp: 13 stycznia 2012].
Polskie słowa kluczowe: zioła ; kultury in vitro ; szałwia lekarska ; Salvia officinalis ; surowce roślinne ; flawonoidy ; kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: sage ; Salvia officinalis ; herbal plants ; raw material ; flavonoids ; phenolic acids ; cultivation in vitro
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/19
Rok: 2011
Autorzy: K. Stuper, J. Perkowski, J. Nawracała
Tytuł: Comparison of analytical methods of phenolic compounds determined in cereal grains
W: New trends in food analytics / Ed. by Marek Szołtysik and Anna Dąbrowska.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Seria: Monografie. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151 ; 124
Szczegóły: s. 107-117, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7717-062-5
Polskie słowa kluczowe: zboża ; ziarno ; fenole ; kwasy fenolowe ; metody analizy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/19
Rok: 2011
Autorzy: K. Stuper, M. Muzolf-Panek, J. Perkowski, J. Nawracała
Tytuł: Comparison of analytical methods of phenolic compounds determined in cereal grains
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 177-178
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: zboża ; ziarno ; kwasy fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; metody analizy
Angielskie słowa kluczowe: cereal grains ; phenolic acids ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/19
Rok: 2008
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Quantitative SPE-HPLC determination of selected hydrophilic antioxidants in different extracts from Gingko biloba L. leaves
W: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium: Challenges, Achievements and Perspectives : 6th Euro Fed Lipid Congress, 07-10 September 2008, Athens, Greece, Book of abstracts, List of participants.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2008
Szczegóły: s. 149
Polskie słowa kluczowe: flawonoidy ; kwasy fenolowe ; Ginkgo biloba
Angielskie słowa kluczowe: flavonoids ; phenolic acids ; Ginkgo biloba
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/19
Rok: 2006
Autorzy: Aleksandra Marciniak, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Prozdrowotne właściwości ziarna zbóż
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 5, s. 11-13, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: przetwory zbożowe ; zboża ; ziarno ; wartość prozdrowotna ; przeciwutleniacze ; polifenole ; kwasy fenolowe ; tokoferole ; tokotrienol ; kwas fitynowy ; fitoestrogeny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/19
Rok: 2004
Autorzy: Wiesława Bylka, Wojciech Antkowiak, Irmina Maciejewska-Rutkowska, Ewa Witkowska-Banaszczak, Halina Okarma
Tytuł: Zmienność fitochemiczno-morfologiczna wybranych populacji Trollius europaeus L.
W: Flawonoidy i ich zastosowanie : V Konferencja / [Red. nauk. Stanisław Kopacz].
Adres wydawniczy: Rzeszów : Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, 2004
Szczegóły: s. 58-70
ISBN: 978-83-7199-329-9
Polskie słowa kluczowe: Trollius europaeus ; pełnik europejski ; zmienność ; kwasy fenolowe ; flawonoidy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/19
Rok: 2000
Autorzy: E. Lampart-Szczapa, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, M. Małecka, B. Pachołek
Tytuł: Charakterystyka związków fenolowych mąki i łuski uzyskanych z nasion łubinu L. albus, L. luteus, L. angustifolius
W: Żywność w dobie ekspansji naukowej : potencjał, oczekiwania, perspektywy : XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 14-15 września 2000, Streszczenia komunikatów naukowych.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo - Drukarnia PRODRUK, 2000
Szczegóły: s. 21
ISBN: 83-86707-96-8
Polskie słowa kluczowe: łubin ; kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic acids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP