logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KWAS ASKORBINOWY
Liczba odnalezionych rekordów: 9



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/9
Rok: 2017
Autorzy: Anna Michalska, Aneta Wojtyło, Grzegorz P. Łysiak, Adam Figiel
Tytuł: Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulations
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2017, vol. 18, iss. 1, art. no. 176, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: Prunus domestica ; soki owocowe ; metody suszenia ; proszki owocowe ; polifenole ; pojemność przeciwutleniająca ; kwas askorbinowy ; hydroxymethylfurfural
Angielskie słowa kluczowe: Prunus domestica ; juice ; drying technologies ; powders ; polyphenolics ; antioxidant capacity ; L-ascorbic acid ; hydroxymethylfurfural
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.687
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/9
Rok: 2015
Autorzy: Kamila Dmochowska-Ślęzak, Monika Fliszkiewicz, Karol Giejdasz, Krystyna Żółtowska
Tytuł: The antioxidant system in diapausing and active red mason bee Osmia bicornis
Źródło: Physiol. Entomol. - 2015, vol. 40, iss. 1, s. 82-89, il., bibliogr.
p-ISSN: 0307-6962
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: enzymy antyoksydacyjne ; kwas askorbinowy ; diapauza ; glutation ; metabolizm owadów ; pszczoły samotnice
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant enzymes ; ascorbic acid ; diapause ; glutathione ; insect metabolism ; solitary bees
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.530
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/9
Rok: 2014
Autorzy: Dorota Szopińska
Tytuł: Alleviation of Zinnia elegans Jacq. seed deterioration using hydrogen peroxide and organic acids
Tytuł równoległy: Ograniczenie negatywnych efektów starzenia nasion Zinnia elegans Jacq. poprzez traktowanie nadtlenkiem wodoru i kwasami organicznymi
Źródło: Ecol. Chem. Eng. S. - 2014, vol. 21, no. 2, s. 309-326, bibliogr.
p-ISSN: 1898-6196 e-ISSN: 2084-4549
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: kwas askorbinowy ; kwas mlekowy ; nadtlenek wodoru ; starzenie nasion ; cynia
Angielskie słowa kluczowe: ascorbic acid ; lactic acid ; hydrogen peroxide ; seed deterioration ; zinnia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.553
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/9
Rok: 2013
Autorzy: Dorota Szopińska
Tytuł: The effects of organic acids treatment on germination, vigour and health of zinnia (Zinnia elegans Jacq.) seeds
Tytuł równoległy: Wpływ traktowania nasion cynii (Zinnia elegans Jacq.) kwasami organicznymi na ich kiełkowanie, wigor i zdrowotność
Źródło: Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. - 2013, 12 (5), s. 17-29, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0692
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 25 października 2013].
Polskie słowa kluczowe: kwas octowy ; kwas askorbinowy ; kwas cytrynowy ; kwas mlekowy ; cynia ; nasiona ; jakość ; grzyby przenoszone z nasionami
Angielskie słowa kluczowe: acetic acid ; ascorbic acid ; citric acid ; zinnia ; seed quality ; seedborne fungi
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.522
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/9
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Możliwości wykorzystania róży pomarszczonej (Rosa rugosa) w żywności prozdrowotnej
Tytuł równoległy: Application of rose (Rosa rugosa) in pro-health food products
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: owoce róży pomarszczonej ; kwas askorbinowy ; żywność prozdrowotna
Angielskie słowa kluczowe: wrinkled rose fruits ; ascorbic acid ; pro-health food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
6/9
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Skręty, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ wybranych warunków przechowywania na zawartość witaminy C w owocach róży pomarszczonej Rosa rugosa
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 4, s. 869-872, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: owoce róży pomarszczonej ; kwas askorbinowy ; mrożenie ; suszenie ; przechowywanie
Angielskie słowa kluczowe: fruits Rosa rugosa ; ascorbic acid ; freezing ; drying ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/9
Rok: 2005
Autorzy: Jolanta Wawrzyniak, Antoni Ryniecki, Zembrzuski Włodzimierz
Tytuł: Application of voltammetry to determine vitamin C in apple juices
Tytuł równoległy: Zastosowanie woltamperometrii do oznaczania zawartości witaminy C w sokach jabłkowych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2005, 4 (2), s. 5-16, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: kwas askorbinowy ; woltamperometria cykliczna ; sok jabłkowy ; witamina C ; elektroda platynowa
Angielskie słowa kluczowe: ascorbic acid ; cyclic voltammetry ; apple juice ; vitamin C ; platinum electrode
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/9
Rok: 2004
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Znaczenie substancji dodatkowych w produkcji pieczywa. Cz. 1, Substancje utleniające i poprawiające aktywność enzymatyczną
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 12, s. 2-4, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; technologia produkcji ; dodatki do żywności ; utleniacze ; bromiany ; jodany ; kwas askorbinowy ; enzymy ; enzymy amylolityczne ; enzymy proteolityczne ; oksydoreduktazy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
9/9
Rok: 1997
Autorzy: Hanna Bandurska, Andrzej Stroiński, Małgorzata Zielezińska
Tytuł: Effects of water deficit stress on membrane properties, lipid peroxidation and hydrogen peroxide metabolism in the leaves of barley genotypes
Tytuł równoległy: Wpływ stresu deficytu wody na właściwości błon komórkowych oraz metabolizm nadtlenku wodoru w liściach dwóch genotypów jęczmienia
Źródło: Acta Soc. Bot. Pol. - 1997, vol. 66, no. 2, s. 177-183, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0001-6977
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 października 2018].
Polskie słowa kluczowe: jęczmień ; kwas askorbinowy ; nadtlenek wodoru ; indeks uszkodzeń
Angielskie słowa kluczowe: ascorbic acid ; barley ; hydrogen peroxide ; membrane injury ; water stress
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.239
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP